Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

1.2 PureTech to koszty co najmniej kilku tysięcy już po kilku latach eksploatacji. 

Podobnie z 1.6THP.

1,2 pure tech, wystarczy częściej zmieniać olej i pasek i nie będzie takiego problemu.

Sam koszt remontu silnika to nadal pikuś przy wymianie baterii.

Cytat

A co do baterii, to ceny już znacznie spadły:

Tak, to wskaż mi te warsztaty co tak po "taniości" wymieniają te bateryjkę.

Ceny owszem spadły, ale dla producentów, ale nadal bardzo drogo. A i tu nieobliczalne Chiny mogą wiele zmienić.

Opublikowano
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

1,2 pure tech, wystarczy częściej zmieniać olej i pasek i nie będzie takiego problemu.

Sam koszt remontu silnika to nadal pikuś przy wymianie baterii.

Mówimy dalej o używanych, czy jednak o nowych, gdzie kontrolujesz co i jak będzie robione? :) 

4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Tak, to wskaż mi te warsztaty co tak po "taniości" wymieniają te bateryjkę.

Ceny owszem spadły, ale dla producentów, ale nadal bardzo drogo. A i tu nieobliczalne Chiny mogą wiele zmienić.

https://elektrowoz.pl/porady/chinczycy-stworzyli-baterie-dla-bmw-i3-400-500-km-zasiegu-za-rownowartosc-22-000-zl-maja-tez-cos-dla-vw-e-golfa/ 

22k :) 

A odchodzi koszt serwisowania i wielu elementów, które są w ICE. Silniki spalinowe są bardzo skomplikowane i ogólnie dość dużo się w nich psuje ;) 

Opublikowano
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

Z Twojego linku.

Cytat

Co się stanie, gdy zamiast patrzeć przekrojowo na całą flotę pojazdów poruszających się po europejskich drogach skoncentrujemy się tylko na autach wyjeżdżających z salonów? Wtedy liczby wyglądają znacznie bardziej korzystnie, choć do optymizmu wciąż daleko. W 2024 roku udział samochodów elektrycznych na rynkach UE wyniósł 13,6%.

Opublikowano
32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A odchodzi koszt serwisowania i wielu elementów, które są w ICE. Silniki spalinowe są bardzo skomplikowane i ogólnie dość dużo się w nich psuje ;) 

+ rozne wersje napedu hybrydowego. taniej juz na pewno nie bedzie ;) i juz widze byle lokalny warsztat jak sie do tego dobiera...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Cappucino

Volvo, Mercedes i BMW muszą sprzedawać elektryków więcej inaczej zapłacą olbrzymią karę od emisji CO2.

3 godziny temu, marko napisał(a):

A. Nie mieszkam w domu.

B. Aktualnie pod hotelem są dwie ładowarki. Obydwie zajęte przez Tesle

C. 500km w sezonie letnim robię dosyć często. 

Ładowanie się po 5 minut jest dla mnie tak samo durne jak tankowanie za 50zł.

@duniek napisał że BEV trzeba rozważać pod indywidualne wymagania, które większość kierowców spełnia choć często nie przyznają się do tego. 
Biorąc pod uwagę Twoje wymagania lepiej zostać z autem spalinowym. 
Ja nie przekonuje Ciebie i reszty do auta BEV ale Ty i reszta próbujecie przekonywać mnie i innych posiadaczy BEV o ich wadach, które uwzględniając Nasze wymagania są dla Nas nie odczuwalne! 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, SuLac0 napisał(a):

i juz widze byle lokalny warsztat jak sie do tego dobiera...

Będzie tak jak z każdą nową rzeczą, która pojawiała się w samochodach na przestrzeni lat:

• turbosprężarki,
  • elektroniczny wtrysk,
  • pełne ECU (jak w pierwszym TDI, kto pamięta ten wie jaki był kwit jak to naprawiać, kiedyś na pompach śrubki a teraz kompjuterki),
  • dwumasy,
  • DPFy,
  • zaawansowane wtryskiwacze sterowane elektronicznie,
  • asystenci i ich kalibracja.

Zawsze jest ten sam cykl -> jakaś nowość -> olaboga kto to naprawi -> mija kilka lat i w każdej wsi warsztat tym się zajmujący.

• Upvote 1
Opublikowano

oczywsice. tyle, ze teraz wyzwaniem staje sie wysokie napiecie i jezeli w przypadku 12/24V jakos to przechodzilo, teraz przy 400/800V nie ma zmiluj. imo przejscie na "wysokie napiecie" wymusi tez poprawe standardow w samych warsztatach, bo o te od lat jest bardzo trudno.

Opublikowano

W warsztatach za wiele się nie zmieni, będzie jeden specjalista od wszystkiego Marcin, dwóch wymieniaczy Mietków i kilku Brajankow odwalajacych praktyki szkolne. Kumpel pracuje w ASO Volvo, generalnie wystarczy wiedza na poziomie szkoły zawodowej o profilu mechanik. Do jakiejkolwiek naprawy czy wymiany dostajesz szczegółową instrukcję jak co po kolei. Małpa potrafiąca łączyć kropki naprawi.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, trepek napisał(a):

Będzie tak jak z każdą nową rzeczą, która pojawiała się w samochodach na przestrzeni lat:

• turbosprężarki,
  • elektroniczny wtrysk,
  • pełne ECU (jak w pierwszym TDI, kto pamięta ten wie jaki był kwit jak to naprawiać, kiedyś na pompach śrubki a teraz kompjuterki),
  • dwumasy,
  • DPFy,
  • zaawansowane wtryskiwacze sterowane elektronicznie,
  • asystenci i ich kalibracja.

Zawsze jest ten sam cykl -> jakaś nowość -> olaboga kto to naprawi -> mija kilka lat i w każdej wsi warsztat tym się zajmujący.

Będzie, pod warunkiem, że dostęp do części(baterii) będzie tani i wszelako dostępny tak jak do turbosprężarki czy paska rozrządu,  po za tym dostęp do technologii. Wymiana baterii to nie wymiana wtrysku czy turbiny. Producenci chińscy już ograniczają dostęp do technologi a za nimi pójdzie reszta, przecież wiadomo, że chodzi o kasę. No i względy bezpieczeństwa, przeciez unijne spece zaraz wymyślą odpowiednie certyfikaty by ograniczyć liczbę warsztatów a dać zarobić aso.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Mówimy dalej o używanych, czy jednak o nowych, gdzie kontrolujesz co i jak będzie robione? :) 

To samo dotyczy elektryka, nie wiesz co robił poprzednik.

Remont silnika w tym 1,2 i tak wyjdzie taniej, nie wspominając o niższej cenie samego auta.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A to co ty podałeś odnosi się do tego, że zarejestrowane w PL elektryki stanowią 1,79% elektryków zarejestrowanych w Europie. Czytanie ze zrozumieniem, kolego ;) 

Ty masz zeza czy co?

Cytat

Jak wynika z danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Samochodów, elektryki stanowią zaledwie 1,8% wszystkich pojazdów zarejestrowanych w Europie.

Cytat

Tych po drogach Starego Kontynentu porusza się łącznie blisko 249 mln. Oznacza to, że elektryków jest ok. 4,5 mln

Ty matematykę na pewno kończyłeś?

2 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

sprzedawalem tez 4+ letnie BEV i to co wypisujesz to sa kompleten bzdury i dezinformacja 

4 letnie, no to jest wyczyn...:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
18 minut temu, Cappucino napisał(a):

To samo dotyczy elektryka, nie wiesz co robił poprzednik.

No, ale silniki elektryczne są dużo bardziej bezawaryjne. W zasadzie nic tam nie trzeba robić ;) 

Remont silnika w tym 1,2 i tak wyjdzie taniej, nie wspominając o niższej cenie samego auta.

Myślę, że już niedługo będzie inaczej.

Ty masz zeza czy co?

Ty matematykę na pewno kończyłeś?

Ja matematyki nie kończyłem, nie wiem skąd ten pomysł.

Ta liczba mi się nie podoba, skoro w samym 2024 roku zarejestrowano 1,45mln BEVs w Europie :) 

Ale jeśli jest prawdziwa to tylko pokazuje jak dynamiczny będzie przyrost elektryków w najbliższych latach. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Ale jeśli jest prawdziwa to tylko pokazuje jak dynamiczny będzie przyrost elektryków w najbliższych latach. 

Ale nie piszemy o tym, co ci się podoba, tylko o kłamstwach jakie tu wypisujesz do których nie chcesz się przyznać.

Wzrost nie jest dynamiczny bo to młody rynek i trzeba na to inaczej spojrzeć. Wzrosty nie są takie jak sobie producenci założyli a nawet dalekie od tych planów. Jedynie co je ratuje to wszelakie dopłaty, jak choćby u nas jak te auta stellantis za "kilka" złotych. Mimo dopłat jakoś salony nie są szturmowane przez kupujących. W Niemczech prawdopodobnie ponownie zostanie wprowadzony jakiś system dopłat by podciągnąć statystyki.

Myślę, że już niedługo będzie inaczej.

Ty i twoje przemyślenia...:rotfl2:

I żeby nie było,  nie jestem przeciwnikiem BEV, wręcz przeciwnie, to fajne auta ale niestety z mankamentami. Sam rozważam ID2 dla zony jak wreszcie się pokaże na rynku i będzie dobrą konstrukcją.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale nie piszemy o tym, co ci się podoba, tylko o kłamstwach jakie tu wypisujesz do których nie chcesz się przyznać.

Wzrost nie jest dynamiczny bo to młody rynek i trzeba na to inaczej spojrzeć. Wzrosty nie są takie jak sobie producenci założyli a nawet dalekie od tych planów. Jedynie co je ratuje to wszelakie dopłaty, jak choćby u nas jak te auta stellantis za "kilka" złotych. Mimo dopłat jakoś salony nie są szturmowane przez kupujących. W Niemczech prawdopodobnie ponownie zostanie wprowadzony jakiś system dopłat by podciągnąć statystyki.

Ty i twoje przemyślenia...:rotfl2:

Na to co pisałem wrzucam linki i artykuły. 

Wiesz jak znikają elektryki z dopłatami? :) 
Na tyle szybko że ja nie zdążyłem upolować tego co chciałem. 

Dopłaty będą, bo jest konieczność przejścia na bezemisyjne pojazdy. Potrwa to trochę, ale to się po prostu wydarzy. 

Wzrost udziału BEVs w sprzedaży nowych aut jest dynamiczny, nawet bardzo. I ten udział będzie rósł. Niezależnie od tego co ty tam sobie wypisujesz i jak bardzo będziesz leciał w bzdurne wycieczki.

BEVs już są dobrą alternatywą. Szokujące, że można mieć auto które nie wymaga serwisowych cyrków, bo silniki elektryczne są na dużo wyższym poziomie od spalinowych :) 

Zresztą dopiero co podslem

na realnych przyjazdach, że dla kupującego elektryk może być sporo tańszy, jeśli jest zainteresowany wymiana samochodu co 2-3 lata, jak np. ja.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

dla kupującego elektryk może być sporo tańszy, jeśli jest zainteresowany wymiana samochodu co 2-3 lata, jak np. ja

No, a przeciętny Polak 5-6. I tu dochodzi degradacja baterii.

Edytowane przez crush
Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wiesz jak znikają elektryki z dopłatami? :) 
Na tyle szybko że ja nie zdążyłem upolować tego co chciałem. 

Jeśli piszesz o tych za kilkanaście zeta miesięcznie to się nie dziwię, ale to jest promil całości aut sprzedawanych w Polsce. Po za tym problem pojawi się gdy skończy się czas najmu i auta wrócą do sprzedawcy.

Cytat

Dopłaty będą, bo jest konieczność przejścia na bezemisyjne pojazdy

Dopłaty w jakiejkolwiek postaci to czyste zło i karma dla wzrostu cen. Chyba znasz podstawy ekonomii?

Cytat

Szokujące, że można mieć auto które nie wymaga serwisowych cyrków

Szokujące jest to, jak można mieć tak marną wiedzę, by nie wiedzieć, żę najczęściej we współczesnych autach pada elektronika, którą elektryk jest naszpikowany.

Opublikowano
8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Jeśli piszesz o tych za kilkanaście zeta miesięcznie to się nie dziwię, ale to jest promil całości aut sprzedawanych w Polsce. Po za tym problem pojawi się gdy skończy się czas najmu i auta wrócą do sprzedawcy.

Nie, nie żadne Leapomotory, tylko normalne auta :) 

Problem? Pojawi się duża podaż uzywanych aut elektrycznych, zapewne w dobrych cenach. Te auta będą 2-3 letnie. Rynek je wchłonie ;) 

Dopłaty w jakiejkolwiek postaci to czyste zło i karma dla wzrostu cen. Chyba znasz podstawy ekonomii?

Czy ja wyraziłem gdzieś opinię co do dopłat, czy tylko poinformowałem, że one będą? :) 

Szokujące jest to, jak można mieć tak marną wiedzę, by nie wiedzieć, żę najczęściej we współczesnych autach pada elektronika, którą elektryk jest naszpikowany.

Problemy elektroniki powodują jednak tylko 13% sytuacji, gdy auto nie może się poruszać, więc to są "pierdoły" (za: whatcar.com).

A sprawdzałeś może czy te same problemy z elektroniką występują w BEVs? :) 

Opublikowano
5 godzin temu, marko napisał(a):

A. Nie mieszkam w domu.

B. Aktualnie pod hotelem są dwie ładowarki. Obydwie zajęte przez Tesle

C. 500km w sezonie letnim robię dosyć często. 

Ładowanie się po 5 minut jest dla mnie tak samo durne jak tankowanie za 50zł.

jesli nie masz własnego punktu ładowania to faktycznie jest to troche bezsensu - da sie zyc ale wg mnie to glowna zaleta ev ze trzeba wogole na stacje jezdzic

co do ladowania 5min to wlasnie nie majac ev tego nie zrozumiesz i nie jest to odpowiednik lania za 50zł bo faktycznie lanie za 50zł jest bez sensu

ja jadac na lotnisko i spowrotem w temp +10*C pewnie dojechałbym naraz z normalnymi predkosciami, ale ładowarek jest kilka na trasie - na takiej 100kW w 5min doładujesz 7-8kWh co wystarczy spokojnie na 50km i to ze sporym zapasem

PO co mam stac dłuzej i placic 2-2,5zł za kWh gdzie w domu mam 0 - jesli w domu masz np 1,20 a na takiej stacji 1,50zł to faktycznie wtedy mozna sobie dluzej postac bo nie zrobi ci to roznicy finansowej, a po co mam wywalacw błoto nawet głupie 20zł skoro nie musze 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Nie, nie żadne Leapomotory, tylko normalne auta :)

Pisałem o citroenach i podobnych konstrukcjach europejskich dostępnych w najmie za niewielkie pieniądze, dobrze o tym wiesz.

Cytat

Problem? Pojawi się duża podaż uzywanych aut elektrycznych, zapewne w dobrych cenach. Te auta będą 2-3 letnie

Tak, 2-3 letnie, a co potem?

Cytat

Problemy elektroniki powodują jednak tylko 13% sytuacji, gdy auto nie może się poruszać,

Problemy które także uniemożliwiają jazdę, problemy których nie uwzględniają niektóre portale bo robione są prywatnie po warsztatach.

Te "drobiazgi" potrafią słono kosztować. Jeśli ci się wydaje, że kupisz elektryka i będzie on bezawaryjny a serwis czy aso nie zarobią to grubo się mylisz.

Nie muszę chyba przypominać historii mercedesa, który robił auta na lata co doprowadziło go niemal do bankructwa...

Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Pisałem o citroenach i podobnych konstrukcjach europejskich dostępnych w najmie za niewielkie pieniądze, dobrze o tym wiesz.

Był jakiś C3 za 89 zł, ale faktycznie znikł szybko. 

Tak, 2-3 letnie, a co potem?

Będą jeździć dobre 5 kolejnych lat, bo takie są gwarancje dot. baterii. Potem wymienia się część ogniw i jeździ dalej.

Problemy które także uniemożliwiają jazdę, problemy których nie uwzględniają niektóre portale bo robione są prywatnie po warsztatach.

Portale działają również na podstawie ankiet wśród użytkowników, ale i w sumie i tka najlepsze dane są z Dekry i Adac z niemiec ;) 

Te "drobiazgi" potrafią słono kosztować. Jeśli ci się wydaje, że kupisz elektryka i będzie on bezawaryjny a serwis czy aso nie zarobią to grubo się mylisz.

Bo? :) 

Co tam się będzie psuło?

Nie muszę chyba przypominać historii mercedesa, który robił auta na lata co doprowadziło go niemal do bankructwa...

Pamiętam, że to popularny mit ;) 

Opublikowano
19 godzin temu, duniek napisał(a):

jesli nie masz własnego punktu ładowania to faktycznie jest to troche bezsensu - da sie zyc ale wg mnie to glowna zaleta ev ze trzeba wogole na stacje jezdzic

co do ladowania 5min to wlasnie nie majac ev tego nie zrozumiesz i nie jest to odpowiednik lania za 50zł bo faktycznie lanie za 50zł jest bez sensu

ja jadac na lotnisko i spowrotem w temp +10*C pewnie dojechałbym naraz z normalnymi predkosciami, ale ładowarek jest kilka na trasie - na takiej 100kW w 5min doładujesz 7-8kWh co wystarczy spokojnie na 50km i to ze sporym zapasem

PO co mam stac dłuzej i placic 2-2,5zł za kWh gdzie w domu mam 0 - jesli w domu masz np 1,20 a na takiej stacji 1,50zł to faktycznie wtedy mozna sobie dluzej postac bo nie zrobi ci to roznicy finansowej, a po co mam wywalacw błoto nawet głupie 20zł skoro nie musze 

@ITHardwareGPT ile procent Europejczyków mieszka we własnym domu? Mam na myśli dom jako budynek, nie wliczaj mieszkań.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Będą jeździć dobre 5 kolejnych lat, bo takie są gwarancje dot. baterii. Potem wymienia się część ogniw i jeździ dalej.

Taa, po pierwsze, sprzedaż tych 2 letnich zależy od ceny, jak nie będzie atrakcyjna nikt trego nie kupi, zapisz to sobie i wróć za te dwa lata.

Cytat

Potem wymienia się część ogniw i jeździ dalej.

Tak, wymienisz u pierwszego lepszego elektryka w mieście...:rotfl2:. Nawet, jak powstaną warsztaty co będą wymieniać poszczególne ogniwa, nie masz żadnej gwarancji, że za kolejne kilka miesięcy nie padną kolejne. Po za tym, to nie takie proste, myślisz, że byle warsztat, weźmie odpowiedzialność za to, gdy takie auto się zapali i zgina ludzie? Co będzie w przyszłości nie wiadomo, więc póki co to czyste fantazje.

Cytat

Adac z niemiec

Adac opiera się na tym co zbiera z drogi, więc można to sobie wsadzić. Najlepsze są fora gdzie użytkownicy piszą o problemach.

Cytat

Pamiętam, że to popularny mit

Dla kogoś, kto nie ma pojęcia o temacie.

Opublikowano

Taa, po pierwsze, sprzedaż tych 2 letnich zależy od ceny, jak nie będzie atrakcyjna nikt trego nie kupi, zapisz to sobie i wróć za te dwa lata.

Nie będę zapisywał. Ale Ty możesz.

Rynek wymusi dobrą cenę - skoro będzie wysoka podaż to przy dobrej cenie pojawi się popyt. Prosty mechanizm rynkowy. 

Tak, wymienisz u pierwszego lepszego elektryka w mieście...:rotfl2:. Nawet, jak powstaną warsztaty co będą wymieniać poszczególne ogniwa, nie masz żadnej gwarancji, że za kolejne kilka miesięcy nie padną kolejne. Po za tym, to nie takie proste, myślisz, że byle warsztat, weźmie odpowiedzialność za to, gdy takie auto się zapali i zgina ludzie? Co będzie w przyszłości nie wiadomo, więc póki co to czyste fantazje.

Pojawiły się DPF, GPF i do wszystkie powstały wyspecjalizowane warsztaty. Do tego też. Będą odsyłać baterię na regenerację niczym turbo, skrzynię etc. 

Nie masz po prostu pojęcia o czym piszesz drogi kolego. 

Adac opiera się na tym co zbiera z drogi, więc można to sobie wsadzić. Najlepsze są fora gdzie użytkownicy piszą o problemach.

No własnie nie, bo na forach masz małą próbkę, która jest widoczna. Np. 30 narzekających na 500 użytkowników. Ale o statystyce też widzę niewiele wiesz :( 

Dla kogoś, kto nie ma pojęcia o temacie.

Wręcz przeciwnie. Przeglądałem nawet sprawozdania finansowe Daimlera wczoraj. Nie ma dowodów na to, że kryzysy finansowe były spowodowane W123, a kryzys z początku lat 90 dotknął także innych producentów - takich, którzy nie produkowali tak dobrych aut. 

Więcej wiedzy, mniej wieści gminnej. :) 

Opublikowano
3 godziny temu, marko napisał(a):

@ITHardwareGPT ile procent Europejczyków mieszka we własnym domu? Mam na myśli dom jako budynek, nie wliczaj mieszkań.

206917

dom dla mnie oznacza ze w 95-99%jest mozliwosc ładowania, a mieszkanie NIE oznacza ze ladowac sie nie da, do tego jakis procent ludzi jezdzi tak ze wystarczy im ladowac raz na pare dni

wiec jest mniej takich osob ktorym sie nie da ;)

• Upvote 2
Opublikowano
@marko Już pisałem, że około 51,7% Europejczyków mieszka właśnie w domach jednorodzinnych (nie licząc mieszkań). Czyli połowa ma spokojnie miejsce na własną ładowarkę i może cieszyć się ładowaniem EV na tanim taryfie nocnej albo z własnego dachu fotowoltaiki i nie dawać zarobić stacjom ładowania 😄. Z kolei druga połowa musi bardziej kombinować albo niestety nadal liczyć na publiczne ładowarki 🤷‍♂️.

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano (edytowane)

Pojawiły się DPF, GPF i do wszystkie powstały wyspecjalizowane warsztaty. Do tego też. Będą odsyłać baterię na regenerację niczym turbo, skrzynię etc. 

Porównujesz DPF którego da się nawet wyczyścić dobrą myjką na gorąco do baterii w elektryku?? Ty już całkiem się odklejasz.

Cytat

No własnie nie, bo na forach masz małą próbkę, która jest widoczna.

Na forach masz to czego często nie dowiesz się ze ściekowej propagandy którą głównie czytasz.

Cytat

Wręcz przeciwnie. Przeglądałem nawet sprawozdania finansowe Daimlera wczoraj

To dlaczego jeszcze go nie wkleiłeś ? Dlaczego nagle mercedesy zaczęły się psuć i gnić po modelu 124? I skąd nagle taka poszerzona gama? Bo im zyski nagle zaczęły rosnąć? W tamtych czasach mieli cztery modele na krzyż, a teraz?  Brakuje ci kompletnie wyobraźni chłopie, daj se siana z dalszymi bzdurami.

Cytat

Nie masz po prostu pojęcia

To twój ulubiony cytat, typowa retoryka zakompleksionych ludzi którzy za życia doznali takiego traktowania i dlatego tak to odreagowujesz u każdego tutaj. Wypad do ignorowanych, nic nie wnoszisz do tematu po za spamem i ciągłą pyskówą.

Cytat

Nie ma dowodów na to, że kryzysy finansowe były spowodowane W123

A co, mieli to umieścić w raporcie? :rotfl2:

I nie W123 a W124 był ostatnim porządnym mercedesem, znowu błysnąłeś brakiem wiedzy. Nara i...

• Haha 1