Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elektryk lepszy bo na zwykłych stacjach ZAWSZE są kolejki i minimum pół godziny trzeba stać w kolejce - tak jest na WSZYSTKICH stacjach paliw, a w elektryku wybierasz restaurację z ładowarką na parkingu a w takich restauracjach NIGDY nie ma zajętych stolików i ZAWSZE WSZYSTKO smakuje rodzinie, więc na pewno nie musicie szukać innej.

Koniec dyskusji, marsz do salonu po elektryka i do Castoramy po 500m przedłużacz, żeby sobie z 9 piętra móc naładować. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, bleidd napisał(a):

Nie jeźdże bo mam 1000 km zasięgu obecnie bez znaczenia czy jest -20 czy +30 więc takich problemów nie mam.

30-40 min naładuje się tak aby wrócić (350-400 km) czy będę musiał robić kolejny postój po 2h na następne 30-40 min?

mimo, ze w BEV mam zasieg o polowe mniejszy , tez nie mam takich problem. roznica miedzy nami jest taka, ze ja wiem jak sie jezdzi i czego oczekiwac po aucie spalinowym, a Tobie tylko sie wydaje, ze wiesz to samo, ale o BEV.

Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

mimo, ze w BEV mam zasieg o polowe mniejszy , tez nie mam takich problem. roznica miedzy nami jest taka, ze ja wiem jak sie jezdzi i czego oczekiwac po aucie spalinowym, a Tobie tylko sie wydaje, ze wiesz to samo, ale o BEV.

Ty to nawet jakbyś jechał 1000km elektrykiem to bys problemów nie miał ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, SuLac0 napisał(a):

Twoje opiniowanie nie jest tu do niczego potrzebne, bo ja nie mam zamiaru tu nikogo przekonywać czy BEV jest fajny i/lub czy jest lepszy od spalinówek czy na odwrót. Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda i już wiem, tyle mi wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Hmmm nie pytałem jeszcze o taką możliwość, może po prostu popyt mały i nie zauważyłem nigdzie. Akurat u mnie mam osobną księgę wieczystą i udział w hali, nie wiem jak to się ma prawnie. Ale ja i tak muszę mieć spalinówkę, co najwyżej plug-in bym mógł wtedy mieć. Ale czy prąd z domu taki opłacalny jest?

To w takim razie zrobisz bez problemu na obydwa sposoby tak jak wolisz.

Prąd jest w domu mega tani (w porównaniu do ładowarek), teraz mam średnią po mieście 13kWh/100km, czyli 10.4zł/100km + pewnie kilka % strat na ładowaniu.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Planuję wymienić na razie po taniości na Mazdę 3 z automatem, a coś fajnego to za kilka lat, dopiero co na kredyt wydałem kupę kasy :E 

Państwo puszcza oczko z dopłatami. 8:E Ja się bawię w BEV bo się wszyscy składamy w podatkach żebym się nóweczką bawił za 472zł/mc brutto :wariat: (a potem to jeszcze JDG optymalizuje) a ci co biorą mniejsze autka miejskie to znajdują też coś w budżecie 100-300zł.

To ostatnia edycja dopłat więc liczę że pod koniec programu przygarnę jeszcze coś nowego na kolejne 2 lata :wariat: 

3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Nie ma, myślisz, że ludzie w bloku nie pytali? :E Nie ja jeden bym chciał, ale zwyczajnie nie ma takiej możliwości w podziemnej hali. Nie wiem jak jest w naziemnej, ale tam nie mam miejsca.

Ale jak skoro spółdzielnia mówi nie? :E samowolka? 

Miałem pytać kogo pytali i na jakiej podstawie odmowa ale jak napisałeś "spółdzielnia" to już wiem że to typowa sprawa z januszem (spółdzielnią), takich przypadków jest mnóstwo na grupach, kilka pism i montujesz ;) a prawo to jeszcze przyspieszy za jakiś czas.

Mam ciągnąć kabel z mieszkania z piątego piętra czy jak? 

Niee :D Na dole masz pewnie rozdzielnię elektryczną, stamtąd idą kable, niezależnie od sposobu podłączenia.

1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

bo mam 1000 km zasięgu obecnie

BEV po prostu nie ma jeszcze w tym segmencie, to co jest obecnie dla takich osób to hybrydy plugin.

Mimo wszystko czyste spalinówki 1000+ to pachnie bardzo smutnym dieslem bez mocy :D

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Elektryk lepszy bo na zwykłych stacjach ZAWSZE są kolejki i minimum pół godziny trzeba stać w kolejce - tak jest na WSZYSTKICH stacjach paliw, a w elektryku wybierasz restaurację z ładowarką na parkingu a w takich restauracjach NIGDY nie ma zajętych stolików i ZAWSZE WSZYSTKO smakuje rodzinie, więc na pewno nie musicie szukać innej.

Koniec dyskusji, marsz do salonu po elektryka i do Castoramy po 500m przedłużacz, żeby sobie z 9 piętra móc naładować. 

Tylko dlatego, ze liczba elektryków to promil na tle pozostałych. Gdy zacznie ich przybywać pojawią się kolejki, a "tankowanie" nie trwa 5 minut. 

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

jechalem >1000km, wiec zadne "jakbys" :) problemy? zadnych. szczegolnie stojac w korku przy prawie 40st na dworze :cool:

Ale jadąc te 1000km, planujesz trasę, szukasz ładowarek a w przypadku benzyny, nawet nie zastanawiam się, po prostu jadę bo zawsze znajdę nalewak. Po prostu, nauczyłeś się z tym żyć.

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Wu70 napisał(a):

Państwo puszcza oczko z dopłatami. 8:E Ja się bawię w BEV bo się wszyscy składamy w podatkach żebym się nóweczką bawił za 472zł/mc brutto :wariat: (a potem to jeszcze JDG optymalizuje) a ci co biorą mniejsze autka miejskie to znajdują też coś w budżecie 100-300zł.

To ostatnia edycja dopłat więc liczę że pod koniec programu przygarnę jeszcze coś nowego na kolejne 2 lata :wariat: 

U mnie jedynie 50%VAT przejdzie ;) 

Potrzebowałbym coś segmentu C/D, ale na razie nie chcę nowego, nawet z dotacją nie wyjdzie mi tanio (w ogóle skąd 500zł brutto?)

Opublikowano

Dotacja pokrywa większość więc oferty fajnie się kalkulują. To jest bardzo duży w środku Ioniq 5 77kWh a w tej racie jest cały serwis, włącznie z wymianą wycieraczek i czyszczeniem klimatyzacji.

Jedna niefortunna awaria takiego kilkuletniego diesla 1000+ i można popłynąć a tu po prostu niczym się nie przejmujesz.

Opublikowano
19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale jadąc te 1000km, planujesz trasę, szukasz ładowarek a w przypadku benzyny, nawet nie zastanawiam się, po prostu jadę bo zawsze znajdę nalewak. Po prostu, nauczyłeś się z tym żyć.

moze kiedys, na poczatku sie w to bawilem. teraz wlaczam NAVI gdzie chce jechac i jade. jak mam ochote sie zatrzymac, wybieram najblzsza ladowarke, zatrzymuje sie i laduje. jak nie, to system sam sie upomni jak mi zostanie 50km zasiegu. zadnego stresu. wsiadam i jade. jak w spalinowym

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dotacja pokrywa większość więc oferty fajnie się kalkulują. To jest bardzo duży w środku Ioniq 5 77kWh a w tej racie jest cały serwis, włącznie z wymianą wycieraczek i czyszczeniem klimatyzacji.

Jedna niefortunna awaria takiego kilkuletniego diesla 1000+ i można popłynąć a tu po prostu niczym się nie przejmujesz.

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k? :E 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, 

Max tak, ale dla przeciętnego to raczej koło 30. 

Cytat

to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k

To koszt wynajmu pomniejszony o dopłatę o ile się nie mylę. Po dwóch latach wykupujesz auto albo oddajesz.

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Z tego co czytam to max dofinansowanie to 40k, to skąd tak niska rata skoro Ioniq 5 w podstawie kosztuje 120k? :E 

120? 160 i to z mniejszą baterią, ta większa teraz 185  :D

A nawet nie wziąłem maksymalnej dotacji bo jedynie trochę ponad 50% możliwej 8:E

Wszystko zależy jakie promocje daje marka. Przykładowo teraz Tesla daje leasing 0% i wyjdzie to taniej niż trochę tańsze auto ale na standardowych warunkach.

Generalnie trzeba szukać dobrej kalkulacji a nie konkretnej ceny (bez przesady oczywiście).

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Wu70 napisał(a):

1049267_1.jpg

Czyli płacę za Citroen e-C3 te 43050zł, następnie co miesiąc 118,99 (x23 miesiące) i przy wykupie 90265zł = 136051,77zł Czy dobrze rozumiem te tabelki? To gdybym miał to kupować, to już wolę od razu zapłacić za nówkę 108 tys i ubiegać się dodatkowo o zwrot z naszeauto. Inna sprawa, że te 320 kilometrów zasięgu, to mało będzie w zimie, bo się zamienić może w okolice 100 kilometrów (80%->20%).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Nie, wykup jest opcjonalny i go nie wykupujesz, na tym polegają oferty skrojone pod opcjonalny wykup.

Jak chcesz wykupić to szukasz ofert skrojonych pod koszty całkowite leasingu, w tym momencie Tesla 0% jest bezkonkurencyjna.

A co do zasięgu to po prostu miejskie auto, chcesz większy to kupujesz większy.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie, wykup jest opcjonalny i go nie wykupujesz, na tym polegają oferty skrojone pod opcjonalny wykup.

I co zwracasz bez żadnych kosztów? Dofinansowania 30-40k + te niskie raty i na koniec nic? To brzmi za dobrze :E 

Opublikowano

Tak, ja już oddałem jednego z poprzedniego programu :D

I nawet nie potrzeba dofinansowania 30-40k, ja wziąłem tylko 21k, po prostu obecne oferty są obliczone żeby trochę skroić państwo bo ludzie i tak wezmą. 

Pod koniec roku na wyprzedażach 2025 najlepiej brać.

Opublikowano
29 minut temu, Wu70 napisał(a):

Zaraz ... i jeszcze mogę się ubiegać o dofinansowanie? Czyli płacę 40 tys na dzień dobry, dostaję dofinansowanie powiedzmy 40 tys (czyli powiedzmy wyjdę na zero), płacę te grosze przez te 2 lata i ... odchodzę jak kot od gówna? :blant:

Opublikowano (edytowane)

nie na zero. VAT musisz zaplacic od dofinansowania, bo to jest "netto"

ale ogolnie tak - wynajmujesz auto za 120/mies, a po 2 latach oddajesz i "dziekuje" :)

Edytowane przez SuLac0
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

I co zwracasz bez żadnych kosztów? Dofinansowania 30-40k + te niskie raty i na koniec nic? To brzmi za dobrze :E 

Zależy od firmy i od umowy. Potrafią się czepiać za pierdoły np. rysy na lakierze, jakieś otarcia, zabrudzenia w środku itd. Więc ogólnie lepiej oddać wypicowane autko bo inaczej mogą na koniec ładnie krzyknąć za obniżenie wartości auta. 

Jak masz swoje auto to masz swoje i masz wyjebongo.

• Upvote 1