Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

To i system stop-start mieć zawsze na off.

Ten start-stop to i w benzynie warto wyłączyć. Tylko jestem ciekaw jak to jest w hybrydzie - tam chyba się nie da.

Opublikowano

W miękkiej raczej prawie zawsze się nie da. Szwagier ma Bemkę 3 z 2.0d na miękkiej hybrydzie z 2021 r. to co by nie zrobił auto mu na światłach gaśnie. Chyba tylko nawiew na szybę czołową przez przycisk odszraniania wyłącza SS. Oszaleć w tym aucie można :E w dodatku to automat.

Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Ten start-stop to i w benzynie warto wyłączyć. Tylko jestem ciekaw jak to jest w hybrydzie - tam chyba się nie da.

Hybrydę się bierze po to by spalinowego używać jak najmniej. Jaki jest sens hybrydy gdy na postoju używasz benzyniaka? Skąd taki pomysł w ogóle? On się gasi na postoju i przy niskim obciążeniu jeśli bateria jest naładowana. Dodatkowo do rozruchu używa silnika elektrycznego, a nie rozrusznika.

Nie wiem tylko jak to się będzie miało z wtryskiem bezpośrednim, o ile się nie mylę to nowe Priusy już takie mają. 

3 godziny temu, Qrdello napisał(a):

W miękkiej raczej prawie zawsze się nie da

Miekka hybryda to nie hybryda, zacznijmy od tego :E 

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

Hybrydę się bierze po to by spalinowego używać jak najmniej.

Hybrydę się bierze po to by mało paliła.

18 minut temu, galakty napisał(a):

Jaki jest sens hybrydy gdy na postoju używasz benzyniaka?

Może na postoju doładowywać akumulator, a w czasie jazdy utrzymywać silnik na wolnych obrotach, co powinno bardzo zwolnić rozładowanie akumulatora.

20 minut temu, galakty napisał(a):

Tak, a samochód elektryczny to nie samochód, a muzyka inna niż klasyczna, to nie muzyka.

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Hybrydę się bierze po to by spalinowego używać jak najmniej. Jaki jest sens hybrydy gdy na postoju używasz benzyniaka? Skąd taki pomysł w ogóle? On się gasi na postoju i przy niskim obciążeniu jeśli bateria jest naładowana. Dodatkowo do rozruchu używa silnika elektrycznego, a nie rozrusznika.

Nie wiem tylko jak to się będzie miało z wtryskiem bezpośrednim, o ile się nie mylę to nowe Priusy już takie mają. 

No nie jak Toyota, a wiadomo że tylko Toyota to hybryda :hihot:

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Benzyny gorzej od diesli? Czy źle to czytam.

Czysta benzyna i diesel generują mniej więcej podobne ilości CO2, wg tego wykresu.

6 godzin temu, Kyle napisał(a):

Na tym polega hybryda aby ciągle i płynnie przełączać się między napędami.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

On się gasi na postoju i przy niskim obciążeniu jeśli bateria jest naładowana.

Nie w każdej. Hyundai/Kia mają tak (co mnie zaskoczyło), że jak bateria dojdzie do ~80% naładowania to wyłącza silnik spalinowy i jedziesz ten 1km na prądzie aż dojdzie do ~50% naładowania. Dopiero przy tych 50% zaczynają te dwa napędy współgrać, płynnie się przełączać na benzynę, na elektryka, na tandem, nad podładowanie, na rekuperację itd. Ale 80% to jest dla ecu taki treshold, że ma wejść tryb elektryczny aż bateria nie zejdzie do 50%. Trochę dziwne, w Toyocie działa to trochę inaczej, no ale tak to sobie koreańczycy wymyślili.

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

Może na postoju doładowywać akumulator,

Tylko jak energia w baterii spadnie poniżej pewnego minimum albo jak temperatura płynu chłodzącego za bardzo spadnie, to się spalinówka na postoju odpala.

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

a w czasie jazdy utrzymywać silnik na wolnych obrotach,

To działa w skrzyniach bezstopniowych. Hybrydy z biegami tak nie mogą.

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

No nie jak Toyota, a wiadomo że tylko Toyota to hybryda

Pełnych hybryd jest dużo więcej na rynku: Ford, Kia/Hyundai, Honda, Nissan, Renault/Dacia. Niedługo i VAG będzie taką miał.