Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

w 8 lat zrobiłem 80k km w moim kAudi - idąc tym tokiem, to taka Tesla by mi starczyła na 50 lat. Nie widzę problemu i myślę że setki tysięcy posiadaczy Tesli myśli tak samo.

Każdy powinien po prostu kupować samochód do tego ile robi km, i tyle. Fajnie że jest alternatywa i można policzyć co się opłaca, ja w pół roku zrobiłem 18kkm, więc jakbym zachował tempo to 14 lat i miałbym 500 kkm. Tylko obecnie w większości spalinowek pewnie miałbym już drugi silnik, dwie wymiany automatu, wymiana oleju w 14 lat to pewnie byłoby ponad 50k zł (według ASO + inflacja), te 100k zł różnicy szybko by wyparowało. 

Edytowane przez TheMr.
  • Thanks 2
Opublikowano
9 godzin temu, marko napisał(a):

co w tym przypadku źle zrobił kierowca?

Nic. Potwierdził tylko to o czym napisałem ponad 3 tygodnie temu a do czego piane biło sporo osób.

W dniu 28.12.2025 o 18:59, DjXbeat napisał(a):

W Święta zrobiona trasa Grodzisk Mazowiecki - Duszniki Zdrój (502km) przez Gliwice (297km). Wyjazd na 100% i dojazd do Gliwic na 14%. Jazda w temperaturze od -8 do -12C.  (22kWh/100km) 
Grodzisk - Gliwice zrobione w 2h 40min. 16 min ładowania i dojazd do Duszniki Zdrój na 14%. Tu auto u rodziny naładowane na 100%. 
W okresie letnim te 300km do Gliwic robię na ~65% baterii. 

Opublikowano
13 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Po pierwsze w ASO ceny są mega wysokie a wymianę baterii można ogarnąć za 1/4 ceny w niezależnych warsztatach. 

bo w EV wszystko trzeba robic w aso, a remont silnika spalinowego moze byle kowal ogarnac za grosze. taka opinia jeszcze dlugo bedzie krazyc, mino, ze kompletnie mija sie z prawda

najnowszy raport ACEA

https://www.acea.auto/files/ACEA_Report-–-Vehicles_on_European_roads_2026.pdf

image.png.4f431f718be281398e0a008592d6c380.png

i dlaczego taka Litwa, Lotwa, Estonia,Węgry Slowacja, maja procentowo wiecej EV niz u nas, mimo, ze maja podobny, jak nie wyzszy sredni wiek aut? argument, ze EV jest drogie, jakos w tym przypadku sensu nie ma. dla mnie to problem "mentaly" w naszym "lolandzie", co zreszta widac np po wpisach na tym forum. bo to przeciz "my" jestesmy tym najmadrzejszym narodem na tej szerokosci geograficznej :flaga2:

image.thumb.png.ef7018f012f41fb8ba309502030f925e.png

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, SuLac0 napisał(a):

i dlaczego taka Litwa, Lotwa, Estonia,Węgry Slowacja, maja procentowo wiecej EV niz u nas, mimo, ze maja podobny, jak nie wyzszy sredni wiek aut? argument, ze EV jest drogie, jakos w tym przypadku sensu nie ma. dla mnie to problem "mentaly" w naszym "lolandzie", co zreszta widac np po wpisach na tym forum. bo to przeciz "my" jestesmy tym najmadrzejszym narodem na tej szerokosci geograficznej :flaga2:

To proste.

Bo w tych krajach, które wymieniłeś dopłaty funkcjonowały także dla firm , które kupują 70% nowych aut.

W Polsce firmy (poza JDG) były wyłączone z dotacji.

A to robi wielką różnicę :) 

Jako, że jesteśmy "najmądrzejszym" narodem to potrafimy to sprawdzić. No, przynajmniej niektórzy z nas ;) 

O, Tesli też do jednostek

wojskowych nie wpuszczają :E 

https://www.money.pl/gospodarka/zakaz-wjazdu-do-jednostek-wojskowych-tesla-i-samochod-chinskiej-marki-zawrocone-spod-bramy-7244345389033664a.html

tu lepsze źródło:

https://cyberdefence24.pl/armia-i-sluzby/tesla-i-chinczyk-z-zakazem-wjazdu-do-jednostek-wojskowych-mon-wyjasnia

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To proste.

jak widac raczej nie. przynajmniej dla niektorych z nas

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Bo w tych krajach, które wymieniłeś dopłaty funkcjonowały także dla firm , które kupują 70% nowych aut.

W Polsce firmy (poza JDG) były wyłączone z dotacji.

bo jak zwykle rozmijasz sie z prawda. nowe auta kupuja glownie banki/instytucje finansowe. leasing//wynajem to glowna forma "posiadania" auta. w poprzednich programach 2021-2025 , bo o takich mowa, a nie o tym z ubieglego roku, dofinansowanie mogli dostac  :

Beneficjenci:
Jednostki sektora finansów publicznych, w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (t.j.: Dz.U. z 2021 r. poz. 305);
Instytuty badawcze w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (t.j.: Dz. U. z 2020 r. poz. 1383);
Przedsiębiorcy w rozumieniu ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (t.j.: Dz.U. z 2021 poz. 162);
Stowarzyszenia w rozumieniu ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach (t.j.: Dz. U. z 2020 r., poz. 2261);
Fundacje  w rozumieniu ustawy z dnia 6 kwietnia 1984 r. o fundacjach (t.j.: Dz.U. z 2020 poz. 2167);Spółdzielnie w rozumieniu ustawy z dnia 16 września 1982 r. – Prawo spółdzielcze (t.j.: Dz. U. z 2021 r. poz. 648);
Rolnicy indywidulani w rozumieniu ustawy z 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (t.j.: Dz. U. z 2020 r.,  poz. 1655, z późn. zm.);
Kościoły i inne związki wyznaniowe oraz ich osoby prawne;
Organizacje religijne, których sytuacja prawna jest uregulowana ustawami o stosunku państwa do kościołów i innych związków wyznaniowych, działające w obrębie tych kościołów i związków.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

dlaczego taka Litwa, Lotwa, Estonia,Węgry Slowacja, maja procentowo wiecej EV niz u nas, mimo, ze maja podobny, jak nie wyzszy sredni wiek aut? 

Proste, bo to dużo mniejsze kraje, dużo mniej obywateli czyli kierowców więc lepszy dostęp do ładowarek a przy takiej małej powierzchni to na jednym ładowaniu przejedzie cały kraj. 

Kolejna sprawa autostrady i ekspresówki, mamy ich  znacznie więcej niż wymienione kraje.

• Upvote 2