Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W tym temacie interesują mnie zasięgi aut elektrycznych a nie twoja kuchenka na gaz. Jak chcesz się zasięgiem chwalić to masz do tego odpowiedni dział motoryzacyjny. 
Tu dyskutujemy o autach elektrycznych.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.04.2025 o 12:54, DjXbeat napisał(a):

W sobotę robiłem trasę do Gdańska i na trasie 440km w jedną stronę musiałem ładować auto dwukrotnie - 45min łącznie.

Teraz doczytałem, kto pisał o tych tankowaniach - dlatego tak d..a boli.

Opublikowano

Nie boli a wręcz przeciwnie nie kryje się z tym by takie sytuacje związane z użytkowaniem elektryka opisywać i przedstawiać je w odpowiednim temacie w sposób rzetelny. 
Nie wspomniałem, że z domu wyjechałem na 89% baterii i na dystansie 440km ładowałem auto 2-krotnie (łącznie 45min) a do Gdyni dowiozłem 40% baterii. 
Do tego najgorszy wiatr w życiu w jakim jechałem o czym wspomniałem.

Opublikowano

U mnie już wleciało 3k km w HI5, zazwyczaj ładuje 50-70% bo więcej i tak nie potrzebuję, poruszanie się po dużej aglomeracji to sama przyjemność, cisza, tanio i wygodnie a i trochę mocy+rwd jest 8:E

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

• Like 2
Opublikowano
25 minut temu, Wu70 napisał(a):

Mega mi się spodobał, w nagrodę dostał ceramikę na sezon :D

Mi też się TM3 spodobała i przy 40tyś km dostałem przycierkę przedniego zderzaka na parkingu. Czekam na naprawę w Body Shopie Tesli. :E Od września do dzisiaj zrobiłem 16tys km - łączny koszt ładowania 970zł :D

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Mi też się TM3 spodobała i przy 40tyś km dostałem przycierkę przedniego zderzaka na parkingu. Czekam na naprawę w Body Shopie Tesli. :E Od września do dzisiaj zrobiłem 16tys km - łączny koszt ładowania 970zł :D

Nie, nie chodzi mi o czepianie się i udowadnianie czegoś. Chodzi mi jedynie o informacje:

- jak wygląda aktualnie utrata wartości w przypadku BEV? Liczyłeś to?

- jak wyglądają koszty ubezpieczenia OC i AC w przypadku BEV?

Teraz czepiam się: 

Body shop? Ja wiem, że korpo włazi wszędzie, ale to zwykły warsztat blacharsko-lakierniczy. Tam nie robią rękodzieła, tylko klepią blachę jak przy każdym aucie. Tyle, że sobie zrobili kwity / certyfikację, że mogą klepać Teslę przy okazji. Wynika to z prostego powodu: Tesla nie ma sieci serwisów, a muszą to gdzieś klepać 

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jakie Body Shop Tesli? :hahaha: PGG Katowickie ma akredytacje Tesli, klepią auta z ubezpieczeń i Tesle, w zeszłym roku obok naszej służbowej, wysłużonej Astry J ze szkodą na prawie piętnastaka stała na hali Tesla S. Nie dorabiajcie sobie teorii "wyższości" waszych aut nad innymi 8:E

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dla czepialskich „Body Shop Tesli” - serwis certyfikowany do napraw przez Teslę w którym wykonując naprawy blacharsko-lakiernicze nie stracicie gwarancji. 
Ja wstawiłem auto do BS w którym w 99% robią same Tesle. 

Godzinę temu, marko napisał(a):

- jak wygląda aktualnie utrata wartości w przypadku BEV? Liczyłeś to?

Nie liczyłem bo mnie to nie interesuje. Kupiłem auto prawie 2 letnie, które względem ceny początkowej straciło 100tys Finalnie ja zapłaciłem mniej za praktycznie, nowe auto ;) 

- jak wyglądają koszty ubezpieczenia OC i AC w przypadku BEV? 

Mondeo MK5 2.0 Kombi 2018r AC + OC 3200zł

Tesla 3 LR 2022 AC + OC 3800zł. Oryginalne części

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Dla czepialskich „Body Shop Tesli” - serwis certyfikowany do napraw przez Teslę w którym wykonując naprawy blacharsko-lakiernicze nie stracicie gwarancji. 
Ja wstawiłem auto do BS w którym w 99% robią same Tesle. 

Nie liczyłem bo mnie to nie interesuje. Kupiłem auto prawie 2 letnie, które względem ceny początkowej straciło 100tys Finalnie ja zapłaciłem mniej za praktycznie, nowe auto ;) 

Mondeo MK5 2.0 Kombi 2018r AC + OC 3200zł

Tesla 3 LR 2022 AC + OC 3800zł. Oryginalne części

No tak tym polega certyfikacja. Tyle, że to nadal zwykły warsztat blacharsko-lakierniczy. Szanujmy własny język, a nie gdzie się da wciskamy jakiś korporacyjny kit ... Btw. dziwi mnie tylko, że skoro robią (wg Ciebie) same Tesle, to jak się utrzymują? Bo za drogie naprawy ubezpieczalnia rzuca szkodą całkowitą, a do obcierek chyba nie ma tak dużo Tesli :hmm:

100tys. zł w 2 lata. I Ciebie to nie interesuje, bo Ty zaoszczędziłeś te 100tys. 2-letnie auto, to nie jest praktycznie nowe auto. Jest po prostu 2-letnie. 

To teraz to auto już nie traci na wartości? Jeszcze przy aktualnej sytuacji politycznej? 

Ubezpieczenie spoko :thumbup:

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

No tak tym polega certyfikacja. Tyle, że to nadal zwykły warsztat blacharsko-lakierniczy. Szanujmy własny język, a nie gdzie się da wciskamy jakiś korporacyjny kit ... Btw. dziwi mnie tylko, że skoro robią (wg Ciebie) same Tesle, to jak się utrzymują? 

Po pierwsze tak się potocznie mówi - certyfikowany BS Tesli - nawet tak jest w instrukcji auta. Dla sprostowania nie miałem intencji gloryfikowania! 
Po drugie to nie jest jeden warsztat a sieć. W Warszawie mają 4 oddziały a jeden z nich specjalizuje się w naprawach Tesli. Ciężko to wam pojąć? 

Kupiłem auto 1.5 roczne bez najmniejszych śladów użytkowania w najbogatszej wersji z przebiegiem 32tys km. Dali mi nowe felgi, nowe opony, zestaw kabli, ładowarek i pełną gwarancję jak na nowy samochód za kwotę 100tys niższą niż Nowy samochód. Przeboleje że to nie nowy :E 

Nie interesuje mnie spadek wartości tego auta. Interesuje mnie przyjemność z jazdy, użytkowania i to by się jeszcze dluugo nic nie psuło. 

35 minut temu, Katystopej napisał(a):

Teslanie 

Może kiedyś na takiego trafisz. Na razie masz objawy urojeń. 

Moja wcześniejsza wypowiedź wyzej

„Dla czepialskich „Body Shop Tesli” - serwis certyfikowany do napraw przez Teslę w którym wykonując naprawy blacharsko-lakiernicze nie stracicie gwarancji” 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Nie, urojenia macie Wy, właściciele elektryków, dorabiający sobie teorie o kałużach ropy pod dystrybutorem czy specjalistycznych Body Shopach. Jesteście taką samą zarazą jak cała tęczowa rewolucja. Gdybyście po prostu sobie jeździli, używali tych notabene fajnych samochodów to nikt by się nie czepiał, ale Wy musicie głośno wyrażać swoją wyższość nad plebsem ze spalinówek. Przed nawias wyciągam z tego waszego kółka wzajemniej elektryfikacji Duńka, bo to jedyny normalny człek, nie próbujący wciskać wyimaginowanego świata innym. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie użyłem słowa „specjalistyczny” BS - sam sobie to dopowiedziałeś i to jest oznaka urojeń o których wspomniałem wyżej. Kolejne nawiązanie do „tęczowych” tylko podkreśla twoje zaburzenia z jakimi się zmagasz. Mogę tylko współczuć.

Stronę wcześniej opisałem olbrzymie zużycie energii Tesli na autostradzie pod wiatr z dwukrotnym postojem na ładowanie na odcinku 440km. To jest to Twoim zdaniem gloryfikowanie albo wywyższanie elektryka nad spalinowym autem? 
Ogarnij się! 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
51 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Nie interesuje mnie spadek wartości tego auta. Interesuje mnie przyjemność z jazdy, użytkowania i to by się jeszcze dluugo nic nie psuło. 

To po kiego grzyba tak się chwalicie, ile to km za ile złotych przyjechaliście i ile w ten sposób zaoszczędziliście?

G*wno zaoszczędziliście, bo utrata wartości jest porażająca. 100tys. w 2lata jak sam napisałeś. 

No ale niewygodne fakty lepiej przykryć "przyjemnością z jazdy"

Opublikowano (edytowane)

@marko 

Przed wydaniem osądu pomyślałeś, że ja mam swoje czynniki którymi się kierowałem?
Po pierwsze wybierałem między konkretnymi samochodami, które kosztują dokładnie tyle samo. Nowy Passat vs 1.5 roczna Tesla 3 LR. 
Przez pierwsze 2 lata nowy Passat straci więcej na wartości niż używana 1.5 roczna Tesla. Najwieksza stratę wartości moja Tesla ma już za sobą i to nie ja ją poniosłem tylko pierwszy właściciel. Dalej pozostają już koszty użytkowania łącznie z serwisem i tu juz jest olbrzymia przepaść na korzyść Tesli bo kosztów praktycznie nie ma. Za serwisy i naprawy przez 4 lata nie płacę a w przypadku Passata 4 lata to 10tys zł

Paliwo jednak muszę kupić do Passata a do EV mam PV, które już się praktycznie zwróciło. Na trasach jazda EV jest droższa ale w ciągu roku może z 5 tras zrobię więc finalnie koszt jazdy jest i tak sporo niższy. Na 16tys km tylko 6 razy skorzystałem z szybkich ładowarek. Ładuje z PV lub w taryfie nocnej. 

Na dystansie 30tys km jakie robię rocznie zaoszczędzę 9tys zł względem paliwa do Passata 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@DjXbeat to jest wlasnie glowny ich problem - dopowiadaja sobie cos, a potem tworza jakies ideologie wyssane z palca. g. za przeproszeniem wiedza w temacie BEV, ale maja najwiecej do napisania. dostaja konkrety od POSIADACZY BEV, np odnosnie ubezpieczenia, to dalej wypisuja bzdury, o ich wysokosci i kasacjach calkowicych. nie maja sie czego doczepic, to sie doczepia nazw potoczonych.  ciekawe co napisza o "pseudo autoryzowanych" stacjach  dla ICE.

wiec mam propozycje do tych wszystkch sapaczy i dop w temacie BEV, jezeli nie macie nic konstruktywnego do napisania odnosnie BEV, a w wiekszosci przypadkow nie macie, bo wasza wiedza w tym temacie jest wiecej niz slaba i szura po dnie delikatnie ujmujac, wracajcie do swojego szamba w "motosmietnika" i tam sie taplajcie. nie musicie tego przelewac do innych watkow. dlatego wlasnie powstal OSOBNY temat dla BEV

jak to dobrze ujal @GordonLameman 
Mam pomysł - jak nie masz pojęcia o temacie to siedź cicho. Wiem, że to spowoduje że zamkniesz gębę na wieki, ale będzie to z korzyścią dla ludzkości. 

i samego watku/tematu...EOT

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 2
Opublikowano

Ale widzę ból że Tesla nazywa po swojemu serwisy, kto to słyszał 8:E

22 minuty temu, marko napisał(a):

To po kiego grzyba tak się chwalicie, ile to km za ile złotych przyjechaliście i ile w ten sposób zaoszczędziliście?

G*wno zaoszczędziliście, bo utrata wartości jest porażająca. 100tys. w 2lata jak sam napisałeś. 

No ale niewygodne fakty lepiej przykryć "przyjemnością z jazdy"

Jeżdżę dużo taniej niż spalinowym,  stracę na nim znacząco mniej i do tego nie mam serwisu. Generalnie wyjdzie mnie to taniej niż stary rupieć w LPG.

Nie moja wina że państwo dopłaca ;)

• Upvote 1
Opublikowano

no wlasnie. z rzeczy przyjemnieszych, byla promocja na e-c3 za ok 50zl /mies /24mies. abo za internet wiecej place :lol2: no wiec poszlo zamowienie na dokladnie to

image.png.22f413550209d080465d9416ba3da797.png

typowo miejskie wozidelko, ktore zastapi zoe :cool:

• Upvote 2
Opublikowano
21 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Pewno głównie w sezonie. Mi jeszcze się nie zdarzyło, bym wolnego nalewaka nie widział na stacji. Inna sprawa, że na autostradzie nie tankuje bo drogo a z reguły paliwa starczy by przejechać cała Polskę. Stacja na autostradzie  to siusiu, kafka i dalej w drogę.

To chyba niewiele jeździsz.

Pierwsza stacja za bramkami na A4 (obojętnie która strona) w piątek, sobotę, niedzielę - zawsze zawalona w godzinach takich po 10-11. ;) 

We Włoszech jak bylismy - to samo. Co stacja to więcej ludzi było. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To chyba niewiele jeździsz.

w sezonie urlopowo-wakacyjnym*, bo głównie wtedy ma się takie atrakcje (mówię z doświadczenia o A1 i A2, nie zapuszczam się na inne autostrady bo mi nie po drodze)

mój apel do panów, którzy się spruli do właścicieli elektryków - co wam przeszkadza, co wypisują sobie w temacie o BEVach ile zaoszczędzili czy co? Sami zachowujecie się jak fanatycy, tylko z tej drugiej strony.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2