Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty brniesz :)

Cytat

Moim zdaniem elektryki będą się sprzedawać jak wszystko inne - to tylko kwestia przyzwyczajenia.

W przypadku nieco starszych samochodów używanych (do 48 miesięcy/80 000 kilometrów przebiegu) pojazdy elektryczne nie są w stanie rywalizować z samochodami z innymi układami napędowymi. To wskazuje na siłę spadku wartości w cyklu życia i świadczy o tym, że wady związane z przydatnością w codziennym życiu przekładają się na mniejszą chęć nabywców do płacenia za używane pojazdy elektryczne.

https://eurotax.pl/aktualnosci/pl/jaka-jest-przyszlosc-uzywanych-pojazdow-elektrycznych-na-baterie/

Opublikowano
17 godzin temu, duniek napisał(a):

no niestety zawodowy tester samochodow to gowniany wyznacznik, bo przetestuje pare dni i nastepny - dopiero po paru tygodniach/miesiacach wychodzą poszczegolne wady/zalety pojazdu

Ale co ma wyjść po kilku tygodniach? Albo da się używać BEV na trasie tak samo jak ICE albo nie. I każdy stwierdza po jednej dłuższej trasie, że nie. Jest to sztuka kompromisu i tyle. 

Zrobiłem 297km, zostało mi ponad pół baku paliwa, więc wrócę na tym samym zbiorniku do domu. 

I jak wjechałem do tego miasta, gdzie wszystko rozkopane w cholerę, to się cieszę, że nie muszę szukać nawet stacji benzynowej, a co dopiero ładowarki, do tego najlepiej szybkiej

Opublikowano (edytowane)

Grodzisk Mazowiecki i zaraz Wenecja. Wszystkie ładowarki zapchane 😂

IMG_4608.jpeg

IMG_4609.jpeg

IMG_4610.jpeg

IMG_4664.jpeg

IMG_4718.jpeg

IMG_4818.jpeg

33 minuty temu, marko napisał(a):

Zrobiłem 297km, zostało mi ponad pół baku paliwa, więc wrócę na tym samym zbiorniku do domu. 

Zrobiłem 70km pod górę na słoweńskich drogach. Poziom baterii z 75% spadł mi do 60%. Zjeżdżając z góry na tych samych trasach wróciłem prawie do początkowego poziomu czyli do 74%. Odzysk energii fajna sprawa. Zrobiłem prawie 140km na 1% :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):
W przypadku nieco starszych samochodów używanych (do 48 miesięcy/80 000 kilometrów przebiegu) pojazdy elektryczne nie są w stanie rywalizować z samochodami z innymi układami napędowymi. To wskazuje na siłę spadku wartości w cyklu życia i świadczy o tym, że wady związane z przydatnością w codziennym życiu przekładają się na mniejszą chęć nabywców do płacenia za używane pojazdy elektryczne.

https://eurotax.pl/aktualnosci/pl/jaka-jest-przyszlosc-uzywanych-pojazdow-elektrycznych-na-baterie/

No i podtrzymuję zdanie. BĘDĄ. :) 

Widzę, że musiałem podać Ci źródło, bo bez tego byś nie znalazł xDDDDD

Opublikowano

Pytanie mam, jak najbardziej poważne, do właścicieli BEV.

Jestem w trasie, zajeżdżam na ładowarkę przy 15-20% baterii gdzieś na MOPie czy jakąś stację w małym mieście. Wyciągam tel z kieszeni i okazuje się, że ekran padł na amen. Czy mając samą fizyczną kartę oraz trochę gotówki jestem w stanie naładować auto?

Dla czego o to pytam, otóż 3 lata temu miałem sytuację, gdzie w Samsungu A52 zwyczajnie padł ekran, rozmawiałem, zakończyłem rozmowę, wsadziłem tel do kieszeni, za chwilę kolejne połączenie, dźwięk jest, wibracja jest, powiadomienie na zegarku jest ale ekran czarny jak noc. W serwisie na gwarze okazało się, że padł właśnie ekran.

Opublikowano

jest pare mozliwosci. Plug&Charge, czyli podlaczasz i auto samo sie dogaduje z ladowarka/operatorem, platnosc karta, na orlenie kupujesz "kupon", lub masz karte "sieciowa" jaka dostajesz praktycznie z kazdym nowym autem, a jak nie, to wyrabiasz sobie wlasna u wybranego operatora/sieci

odnosnie "kompromisu" jakim jest BEV. spalinowy to tez "kompromis", wiec wybralem ten polegajacy na poswieceniu tych 15min na podladowanie sie w trasie, niz ten pokazany w filmiku w temacie motoblabla dot vw po 17kkm i 3 latach. 

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, SuLac0 napisał(a):

jest pare mozliwosci. Plug&Charge, czyli podlaczasz i auto samo sie dogaduje z ladowarka/operatorem, platnosc karta, na orlenie kupujesz "kupon", lub masz karte "sieciowa" jaka dostajesz praktycznie z kazdym nowym autem, a jak nie, to wyrabiasz sobie wlasna u wybranego operatora/sieci

Poczytałem o tym, faktycznie jest takie coś wprowadzane, dodatkowo UE wymusiła ładowarki z terminalami, u nas Greenway takie instaluje. Nie taki diabeł straszny jak go malują.

Opublikowano
2 godziny temu, Katystopej napisał(a):

Pytanie mam, jak najbardziej poważne, do właścicieli BEV.

Jestem w trasie, zajeżdżam na ładowarkę przy 15-20% baterii gdzieś na MOPie czy jakąś stację w małym mieście. Wyciągam tel z kieszeni i okazuje się, że ekran padł na amen. Czy mając samą fizyczną kartę oraz trochę gotówki jestem w stanie naładować auto?

Dla czego o to pytam, otóż 3 lata temu miałem sytuację, gdzie w Samsungu A52 zwyczajnie padł ekran, rozmawiałem, zakończyłem rozmowę, wsadziłem tel do kieszeni, za chwilę kolejne połączenie, dźwięk jest, wibracja jest, powiadomienie na zegarku jest ale ekran czarny jak noc. W serwisie na gwarze okazało się, że padł właśnie ekran.

za gotowke tylko na orlenie (nie wiem czy dalej jest ta opcja) trzeba kupic bon na stacji gdzie jest ladowarka i zadzwonic na infolinie i podac ten kod - i zdalnie uruchomią ładowanie

do ladowania warto miec 1-2 karty chociaz ktore maja najlepszy roaming, ja w austrii odpalilem kartą greenwaya (akurat bylem pod ladowarka gdzie zasieg byl tak kiepski ze nic nie chodzilo) co prawda skasowalo mnie 3,50zl/kwh ale tylko 5kWh potrzebowalem wiec nie bylo tragedii

z nietypowych sytuacji to juz nie pamietam gdzie to bylo ale ladowanie ani z karty ani z apki nie szlo - po telefonie na infolinie i zweryfikowaniu mnie odpalili mi to zdalnie i mialem normalnie sesje na moim koncie

raz odpalalem komus ladowanie bo mu wlasnie padl telefon, z tym ze to bylo w 2020 roku jak orleny byly darmowe 

w tesli jest normalnie przegladarka na ekranie wiec mozna sie ewentualnie z auta sie gdzies zalogowac (nie wiem jak inne auta i czy przez carplay tez moze to dzialac)

8 godzin temu, marko napisał(a):

Ale co ma wyjść po kilku tygodniach? Albo da się używać BEV na trasie tak samo jak ICE albo nie. I każdy stwierdza po jednej dłuższej trasie, że nie. Jest to sztuka kompromisu i tyle. 

I jak wjechałem do tego miasta, gdzie wszystko rozkopane w cholerę, to się cieszę, że nie muszę szukać nawet stacji benzynowej, a co dopiero ładowarki, do tego najlepiej szybkiej

no wlasnie jedna dluzsza trasa i jakis problemy, jak sie dluzej uzywa to poprostu te problemy to sa jednostkowe sytuacje, poza tym inaczej jest teraz (2025) niz np w 2023, ja w 2022 kupilem e-moto ktore ma zasieg 200 a pomiedzy ladowaniami 120-150km - i w 2022-2023 faktycznie byl problem bo trzeba bylo planowac trasy, w 2024 jechalem nad morze i spowrotem w dodatku bocznymi drogami (bez A i S) juz bez planu i ladowalem gdzie chcialem

jak kupowalem w 2021 auto to bylo - ZASIEG ZASIEG ZASIEG, gdzie ladowac i ile godzin, po czym pytalem ILE Razy w roku robisz 500km 
Odp yyyyyyyyyy-eeeeeeeeeee 

zrobiles 300km i mialbys to na pradzie z domu, wiec ne musialbys sie wogole ladowac, kwestia dobrania auta do potrzeb a te nowsze to juz pokazuja wiekszosc stacji i zaplanuja trase za ciebie wiec nawet nie musisz przy tym myslec

Opublikowano

A. Nie mieszkam w domu.

B. Aktualnie pod hotelem są dwie ładowarki. Obydwie zajęte przez Tesle

C. 500km w sezonie letnim robię dosyć często. 

Ładowanie się po 5 minut jest dla mnie tak samo durne jak tankowanie za 50zł.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

No i podtrzymuję zdanie. BĘDĄ. :) 

;D, tak, w twojej wybujałej wyobraźni, to tylko dane za 4 letnie auta, dalej będzie jeszcze gorzej. I na szczęście twoje zdanie nikogo nie obchodzi.

Cytat

Widzę, że musiałem podać Ci źródło, bo bez tego byś nie znalazł xDDDDD

Pytanie, dlaczego sam nie wkleiłeś ? Bo wiedziałeś, że mam rację i wyszedł byś na błazna? Masz obsesje na punkcie podważania cudzych zdań. Nie masz bladego pojęcia o temacie i brak ci wyobraźni więc nie próbuj być kim, kim nie jesteś. Tyle w temacie.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
30 minut temu, Cappucino napisał(a):

;D, tak, w twojej wybujałej wyobraźni, to tylko dane za 4 letnie auta, dalej będzie jeszcze gorzej. I na szczęście twoje zdanie nikogo nie obchodzi.

Wręcz przeciwnie. Nawet na stronie autovisty są prognozy mówiąc o tym, że wobec zmniejszonej podaży ICE i przekonywaniu się konsumenta do BEV RV się ustabilizuje. 

30 minut temu, Cappucino napisał(a):

Pytanie, dlaczego sam nie wkleiłeś ? Bo wiedziałeś, że mam rację i wyszedł byś na błazna? Masz obsesje na punkcie podważania cudzych zdań. Nie masz bladego pojęcia o temacie i brak ci wyobraźni więc nie próbuj być kim, kim nie jesteś. Tyle w temacie.

Nie mogę robić za Ciebie wszystkiego. 

Nie mam żadnej obsesji - poza tym, żeby dyskutować na argumenty, a nie bezsensowne wycieczki osobiste jak to robisz. Odpowiadam nimi tylko gdy tacy jak ty mnie prowokują :) 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Nawet na stronie autovisty są prognozy mówiąc o tym, że wobec zmniejszonej podaży ICE i przekonywaniu się konsumenta do BEV RV się ustabilizuje. 

Nie mogę robić za Ciebie wszystkiego.

Prognozy..:E.trzaskowski  i komorowski tez mieli prognozy, zejdź chłopie na ziemię i zacznij samodzielnie myśleć, masz bardzo ograniczoną ale wybujałą wyobraźnie.

Cytat

Nie mam żadnej obsesji - poza tym, żeby dyskutować na argumenty,

Niee, jasne...:E No właśnie, trzeba mieć te argumenty a u ciebie pełne zero.

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Prognozy..:E.trzaskowski  i komorowski tez mieli prognozy, zejdź chłopie na ziemię i zacznij samodzielnie myśleć, masz bardzo ograniczoną ale wybujałą wyobraźnie.

Niee, jasne...:E No właśnie, trzeba mieć te argumenty a u ciebie pełne zero.

Nie wiem po co włączasz w to politykę, ale mogę się tylko domyślić, że ma to związek z pustogłowiem :) 

Cały świat, a już szczególnie finansowanie, kredytowanie, leasingowanie pojazdów opiera się na prognozach ,w tym dotyczacych RV. 

Dlatego powoli pojawia się finansowanie na BEVs na dobrych warunkach. A jak dodasz do tego dotację to są one lepszymi opcjami pod względem wyłącznie tego ile płacisz, a ile auto jest warte :) 

Np. 

Cupra:

Tavascan z ceną katalogową brutto 245 tys. kosztuje w wynajmie 1239 zł netto, na 2 lata z OC/AC i serwisem. --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3776-cupra-tavascan?configurationId=5179&subject=company&recordId=39736

Formentor z ceną katalogową brutto 157 tys. kosztuje w wynajmie 1609 zł bez OC/AC. --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3820-cupra-formentor?configurationId=5252&subject=company&recordId=40441

Mercedes:

EQA 250+ z katalogową ceną 240 tys. kosztuje w wynajmie na 2 lata 699 zł bez OC/AC i serwisu. -- > https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3759-mercedes-benz-eqa-250?configurationId=5158&subject=company&recordId=39553

GLA z taką samą ceną katalogową w wynajmie na 3 lata bez OC/AC kosztuje 1519 zł --> https://samochodowy.pl/oferty/wynajem-dlugoterminowy/3707-mercedes-benz-gla-200?configurationId=5078&subject=company&recordId=38820

Analitycy tych firm, które zapewniają finansowanie opierają się właśnie o analizy i prognozy. No, ale dla Ciebie to za trudne do zrozumienia :) 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Analitycy tych firm, które zapewniają finansowanie opierają się właśnie o analizy i prognozy. No, ale dla Ciebie to za trudne do zrozumienia :) 

Analitycy, prognozy...co jeszcze? Szklana kula czy wizje jackowskiego? :rotfl2:

• Confused 1
Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Analitycy, prognozy...co jeszcze? Szklana kula czy wizje jackowskiego? :rotfl2:

POV: powiedz mi, że nie wiesz jak działa biznes, bez mówienia, że nie wiesz jak działa biznes.

Tak, biznes opiera się o analizy i prognozy. Szczególnie ten duży i szczególnie branża finansowa. Jeśli nawet tego nie rozumiesz to jest jeszcze gorzej niż myślałem i nie ma najmniejszych szans, abyś w ogóle zrozumiał i przyswoił argumenty, które tu przedstawiłem. 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

POV: powiedz mi, że nie wiesz jak działa biznes, bez mówienia, że nie wiesz jak działa biznes.

Tak, biznes opiera się o analizy i prognozy. Szczególnie ten duży i szczególnie branża finansowa. Jeśli nawet tego nie rozumiesz to jest jeszcze gorzej niż myślałem i nie ma najmniejszych szans, abyś w ogóle zrozumiał i przyswoił argumenty, które tu przedstawiłem. 

Powiedz, że nie masz pojęcia o rynku aut używanych i ludzkich nawykach.

Cytat

Analitycy tych firm, które zapewniają finansowanie

Tak, wierze w analizy i prognozy firm, które same sprzedają ten towar :rotfl2:, ponawiam pytanie, czy ty masz choć odrobinę wyobraźni ?

Ludzie nie będą kupować czegoś, co w każdej chwili może wygenerować bardzo duże koszty i storpedować ich zakup. Jeśli naprawa, wymiana baterii w elektryku będzie opłacalna i powszechnie dostępna to nastawienie się zmieni, ale czy tak będzie tego nie wie nikt. Pierwszy lepszy warsztat tez tego nie zrobi.

Opublikowano

Powiedz, że nie masz pojęcia o rynku aut używanych i ludzkich nawykach.

Mhm. Niestety nie masz absolutnie zielonego pojęcia o czym piszesz. 

Ludzie narzekają, a potem kupują :kupa: na które narzekali. ;) 

image.thumb.png.cb62839a205a9bc46e9e971dbd54c6be.png

Tak, wierze w analizy i prognozy firm, które same sprzedają ten towar :rotfl2:, ponawiam pytanie, czy ty masz choć odrobinę wyobraźni ?

Ludzie nie będą kupować czegoś, co w każdej chwili może wygenerować bardzo duże koszty i storpedować ich zakup. Jeśli naprawa, wymiana baterii w elektryku będzie opłacalna i powszechnie dostępna to nastawienie się zmieni, ale czy tak będzie tego nie wie nikt. Pierwszy lepszy warsztat tez tego nie zrobi.

To są analizy i prognozy na podstawie których udzielają finansowania - błędy powodują straty finansowe po stronei tych firm. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :) 

Dziwne, bo ludzie wciąż kupują 1.9 TDI, 1.2 PureTech, 1.0 Ecoboost, 1.6 THP. :) 

Opublikowano

bzdury...

bzdury, ze az oczy bola. ile sprzedales BEV? ile kupiles uzywanych? ile baterii musiales naprawic? zrobiles chociaz jedna naprawe w BEV? jak ludzie czytaja takie bzdury , to nie ma sie co dziwic, ze maja takie a nie innne nastawienia do BEV

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SuLac0 napisał(a):

bzdury, ze az oczy bola. ile sprzedales BEV? ile kupiles uzywanych? ile baterii musiales naprawic? zrobiles chociaz jedna naprawe w BEV? jak ludzie czytaja takie bzdury , to nie ma sie co dziwic, ze maja takie a nie innne nastawienia do BEV

Ile lat masz bev powszechnie na rynku? Jaki jest ich udział w rynku?

Opublikowano

Dziwne, bo ludzie wciąż kupują 1.9 TDI, 1.2 PureTech, 1.0 Ecoboost, 1.6 THP. :) 

Bo kosztują dużo mniej niż bev? Bo ewentualna naprawa będzie dużo tańsza? Kolejny raz, brak wyobraźni i opieranie się na jakiś analizach z googla które często są mylne. Czasem analitycy nie prognozowali, że już teraz powinno się sprzedawać więcej elektryków niż spalinówek? Czasem volvo, mercedes i bmw nie musieli korygować swoich planów wobec spalinówek bo prognozy z elektrykami wzięły w łeb ?

W Europie jakieś 17%. :) 

Skąd te dane?? https://www.otomoto.pl/news/samochody-elektryczne-udzial-w-rynku

Opublikowano

ogolnie za krotko i za malo, aby wyciagac tak bzdurne wnioski. osobisice uzywam BEV i tylko BEV od ladnych paru lat, przewinalem sie prz rozne serwisy, czy to z awaria, czy tez z akcja serwisowa. sprzedawalem tez 4+ letnie BEV i to co wypisujesz to sa kompleten bzdury i dezinformacja 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Bo kosztują dużo mniej niż bev? Bo ewentualna naprawa będzie dużo tańsza? Kolejny raz, brak wyobraźni i opieranie się na jakiś analizach z googla które często są mylne. Czasem analitycy nie prognozowali, że już teraz powinno się sprzedawać więcej elektryków niż spalinówek? Czasem volvo, mercedes i bmw nie musieli korygować swoich planów wobec spalinówek bo prognozy z elektrykami wzięły w łeb ?

1.2 PureTech to koszty co najmniej kilku tysięcy już po kilku latach eksploatacji. 

Podobnie z 1.6THP. 

A co do baterii, to ceny już znacznie spadły:

https://energetyka24.com/elektromobilnosc/wiadomosci/bateryjna-rewolucja-ceny-baterii-spadly-o-90

Tak, prognozy mają tę charakterystykę, że nie sprawdzają się w 100%. :) 

Na tym to polega, ale jest to znacznie lepsze niż opieranie się o Twoj pusty upór :) 

6 minut temu, Cappucino napisał(a):

z Autovista:

https://ev-volumes.com/

A to co ty podałeś odnosi się do tego, że zarejestrowane w PL elektryki stanowią 1,79% elektryków zarejestrowanych w Europie. Czytanie ze zrozumieniem, kolego ;)