Camis 6 345 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 (edytowane) https://www.facebook.com/niebezpiecznik/posts/pfbid0PoZxiNpUhVkYDgiPwucMVKguskQLoQJrmrPNewp3yssXhkTSj7HPpnh65HnZQMTtl Edytowane 4 Grudnia 2024 przez Camis
GordonLameman Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca przez GordonLameman
Camis Opublikowano 16 Stycznia 2025 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2025 https://www.facebook.com/niebezpiecznik/posts/pfbid02f4QtXaF5mnAbqQq8u8nKZUyjZYwxwKzAy7sBMjJoxHBggvwPVb1cQ3HYSHQ1FgdHl https://niebezpiecznik.pl/post/atak-ransomware-na-eurocert-wyciekly-nawet-wizerunki-klientow/
Camis Opublikowano 12 Marca 2025 Autor Opublikowano 12 Marca 2025 https://www.facebook.com/niebezpiecznik/posts/pfbid0sbZk36Dxjtn7Y3T9DVVdta6E21w16cSRkLX3fcoCEiwcQFWCN5R4CWNxMwPpNJ5pl
Doamdor Opublikowano 12 Marca 2025 Opublikowano 12 Marca 2025 Jak to wygląd w przypadku takich firm jak PayU? Dane u nich są bardziej bezpieczne, czy jednak tak samo mogą wpaść w ręce hakerów?
Camis Opublikowano Wtorek o 10:27 Autor Opublikowano Wtorek o 10:27 Cytat Hakerzy twierdzą, że ukradli dane ponad 18 milionów Polek i Polaków z firmy MyDr https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/hakerzy-twierdza-ze-ukradli-dane-ponad-18-milionow-polek-i-polakow-z-firmy-mydr/
Camis Opublikowano Środa o 17:50 Autor Opublikowano Środa o 17:50 https://www.dobreprogramy.pl/potwierdzono-wyciek-danych-19-mln-polakow-tak-sprawdzisz-czy-jestes-poszkodowany,7317693178230912a
ODIN85 Opublikowano Środa o 18:00 Opublikowano Środa o 18:00 W końcu do czegoś przydała się blokada w mObywatel.
Reddzik Opublikowano Środa o 18:11 Opublikowano Środa o 18:11 Pierwsze słyszę o jakimś MyDr, więc mnie tam nie będzie. Trzymajcie się mocno z tymi wyciekami.
Camis Opublikowano Środa o 18:22 Autor Opublikowano Środa o 18:22 9 minut temu, Reddzik napisał(a): Pierwsze słyszę o jakimś MyDr, więc mnie tam nie będzie. Akurat tego nie wiesz, MyDr obsługuje masę rożnych przychodni itp. Wyciekły dane ponad 18 milionów unikalnych osób, czyli prawie co 3 osoba mieszkająca w Polsce.
Zas Opublikowano Środa o 19:01 Opublikowano Środa o 19:01 (edytowane) Cytat - To jest pierwsza, podstawowa, elementarna higiena cyfrowa. Zastrzeżenie numeru PESEL dzisiaj w mObywatelu trwa pięć sekund Niezły zgrywus - już biegnę aktywować konto w mObatelu, żeby sobie móc zastrzec PESEL w 5 sek. (i trzymać dostęp do wszystkich dokumentów oraz serwisów typu IKP w jednej rządowej aplikacji). Tak, tak, biometria i hasło, tak tak, a z banków też nie korzystasz? Ano korzystam, ale banki muszą dbać o bezpieczeństwo, a na Blika i płatności mam limity. Natomiast przyznam, że nie miałem pojęcia o istnieniu "bezpiecznedane.gov.pl". Mają tam opublikować te, które wyciekły z MyDr? W sumie to chyba jedyny bezpieczny sposób, by sprawdzać podobne informacje (jakby co, zaloguję się - przez eDowód, jednorazowo, bez kont itp. :)) Edytowane Środa o 19:07 przez Zas
sino Opublikowano Czwartek o 13:33 Opublikowano Czwartek o 13:33 18 godzin temu, Zas napisał(a): ale banki muszą dbać o bezpieczeństwo Nie muszą. Przestępcy o to dbają by nie musiały np.: -Gawkowski -rząd -posłowie. Banki pożyczają pieniądze tym złodziejom (i największemu - budżetowi), dlatego tak o nich dbają. Ustawa o zastrzeżeniu PESEL miała na celu zdjęcie odpowiedzialności z banksterów (nie zastrzegłeś to twoja wina, a nie banku który daje kredyty w ciemno). Np. niedawna typowa sprawa kobiety, która cudem wygrała w sądzie odwołanie, zainstalowała aplikację przestępców, okradli jej konto i wzięli kredyt, a bezczelny bank się sądził o zwrot nie mając cienia dowodu, że ona to brała (oddanie dostępu do konta przestępcom nie oznacza, że to ta kobieta wzięła kredyt, ba nawet kasa z konta powinna zostać oddana skoro banki zmuszają do kont i wymuszają likwidację gotówki do tak absurdalnych poziomów, że na wypłatę groszowej kwoty 20 tys zł - 2-3 pensje - trzeba się umawiać). BTW. Odnośnie włamań: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/nowa-ofiara-grudniowego-ataku-na-polska-energetyke/ - to co mega-groźne to kłamstwa, że sterownik nie był podpięty do internetu (i kłamią tak "specjaliści" więc w razie audytu okaże się, że krytyczne urządzenie było odcięte).
nozownikzberlina Opublikowano Czwartek o 14:52 Opublikowano Czwartek o 14:52 Godzinę temu, sino napisał(a): banku który daje kredyty w ciemno znaczy bank ma takie procedury, że nigdy nie daje kredytu w ciemno. Te wszystkie akcje, że ktoś naciągnął kredytów na kogoś bo dane wyciekły, no to bank doskonale wiedział, że to jest przewał a najprawdopodobniej był w zmowie z tym co kasę pociągnął. Im nie zależy komu pożyczają tylko zależy im aby dało się wydoić jak najwięcej z ewentualnego obciążonego kosztami spłaty
209458 Opublikowano Piątek o 10:21 Opublikowano Piątek o 10:21 A może mi ktoś wytłumaczyć jak zastrzeżenie PESEL-u uchroni mnie przed tym, że przestępcy dowiedzą się gdzie chodzę do lekarza i jakie leki biorę? Ja akurat biorę leki na ciśnienie - człowiek się trochę zapuścił,nie ma się czym chwalić ale i jakiejś wielkiej tajemnicy z tego nie robię. Ale pewnie sporo osób ma ciekawsze rzeczy w historii leczenia, więc im się te tricki przydadzą.
kubikolos Opublikowano Piątek o 10:48 Opublikowano Piątek o 10:48 nie uchroni, prywatnosc od dawna nie istnieje, wyciekow bedzie coraz wiecej (AI) W dniu 12.08.2026 o 18:11, Reddzik napisał(a): Pierwsze słyszę o jakimś MyDr, więc mnie tam nie będzie. Trzymajcie się mocno z tymi wyciekami. XD nawet nie wiesz w ilu wyciekach juz byles
sino Opublikowano Piątek o 14:55 Opublikowano Piątek o 14:55 4 godziny temu, 209458 napisał(a): przestępcy dowiedzą się gdzie chodzę do lekarza i jakie leki biorę? Nikogo to nie obchodzi poza przestępczymi Call Center (te firmy zawsze korzystają z kradzionych baz danych, a naiwnym sądom kłamią, że dzwonią na losowe numery - mimo, że to niemożliwe bo za drogie). Tak więc należy się spodziewać spamu telefonicznego. Hakerzy nie po to ukradli by dać to za darmo (np. twoim sąsiadom, a jeśli im dadzą to Call Center dadzą im mniej kasy czyli 0, ale jest ryzyko ujawnienia długo po fakcie). Dobrze, że Gawkowski organizuje bazę by każdy chętny (haker) mógł sobie wszystko ukraść, na razie dane mogą być niedostępne lub zbyt za-hash-owane. 3 godziny temu, kubikolos napisał(a): nawet nie wiesz w ilu wyciekach juz byles Naiwniacy myślą, że to tylko Morele miało wyciek, a realnie tylko ono się przyznało (niemal na 100% wycieki miały też X-kom, Komputronik, Media Expert itd. także Lidl Biedronka itp, niektóre wycieki mogą być nawet nieznane, że firma o tym nie wie zapewne w ponad 90%). Co do leków to przypominam, że są apteki i nie wątpię, że hakerzy mają to co kupuję w aptekach. Nie jestem wstydliwy, ale wstydliwi mają się czego bać.
LeBomB Opublikowano Piątek o 15:30 Opublikowano Piątek o 15:30 (edytowane) 5 godzin temu, 209458 napisał(a): A może mi ktoś wytłumaczyć jak zastrzeżenie PESEL-u uchroni mnie przed tym, że przestępcy dowiedzą się gdzie chodzę do lekarza i jakie leki biorę? Zastrzeżenie PESEL-u uchroni Cię przed możliwością zrobienia wałów i wzięcia kredytów na Twój nr PESEL. Dlaczego to ważne? Cytat Wśród informacji udostępnionych jako próbka znalazły się imię i nazwisko, data urodzenia, PESEL, dwa numery telefonów, region Narodowego Funduszu Zdrowia oraz dane dotyczące recept. Zatem mają praktycznie Twoje pełne dane identyfikacyjne. Z zastrzeżonym numerem PESEL zostawiasz ostatnią zaporę przed wykorzystaniem tych danych na Twoją niekorzyść. Natomiast z danymi medycznymi nic więcej nie zrobią, chyba że tak jak pisano wyżej, będzie jakiś spam telefoniczny na jakieś produkty czy usługi związane typowo z Twoimi schorzeniami i nie tylko. Wszystko pod warunkiem, że którakolwiek placówka medyczna, do której chodziłeś korzystała z usług MyDr, bo przypominam, że to usługa zewnętrzna, nie państwowa i nie każda placówka z niej korzystała. Z tego co podają, to wyciek dotyczy około 12 tysięcy podmiotów prowadzących działalność medyczną. Z informacji jakie udało mi się wyszukać w Polsce takich podmiotów jest około 21 tysięcy. Zatem problem dotyczy około 55% podmiotów. Owszem, taki wyciek to i tak gigantyczny problem, ale większym problemem byłoby gdyby te dane wyciekły z państwowego systemu np. pacjent gov czy bezpośrednio z NFZ. @sino trzeba by grzebać po darknecie, bo tam zazwyczaj pojawiają się do sprzedania bazy danych pozyskane w takich wyciekach. Tylko nikt normalny nie będzie tego robił, bo i po co. Edytowane Piątek o 15:32 przez LeBomB
kubikolos Opublikowano Piątek o 15:40 Opublikowano Piątek o 15:40 wiekszosc tych baz typu morele jest za darmo dostepna, wchodzisz i sobie pobierasz co chcesz jak to wycieklo: https://cyberdefence24.pl/cyberbezpieczenstwo/powazne-zagrozenie-dla-izraela-spektakularny-wyciek-danych to sobie z ciekawosci przegladalem pelny zrzut, wielu by sie zdziwilo jak bardzo rzeczywistosc jest oderwana od wizji "uczciwych panstw i praw czlowieka"
Camis Opublikowano Piątek o 17:29 Autor Opublikowano Piątek o 17:29 co robic i jak rzyc?! 2 godziny temu, sino napisał(a): (niemal na 100% wycieki miały też X-kom, Komputronik, Media Expert itd. także Lidl Biedronka itp, niektóre wycieki mogą być nawet nieznane, że firma o tym nie wie zapewne w ponad 90%). To musieli opłacić okup, mam u nich konta i na maile z tych serwisów nie dostaje żadnego spamu, no oprócz morele.
Suchy211 Opublikowano Piątek o 22:53 Opublikowano Piątek o 22:53 (edytowane) Dużo tych ataków ostatnio. Mój dostawca internetu też jest atakowany. Moim zdaniem hakerka powinna klasyfikowana jak terroryzm. W przypadku zidentyfikowanych osobników dać jedną szansę na poddanie się, a dalej to już strzelać przy kontakcie wzrokowym. Edytowane Piątek o 22:54 przez Suchy211
Pan Mateoo Opublikowano Piątek o 22:55 Opublikowano Piątek o 22:55 to nie ma takiej kategorii terroryzmu jak cyberterroryzm wlasnie?
janek25 Opublikowano wczoraj o 09:57 Opublikowano wczoraj o 09:57 Nic dziwnego ,jak państwo rozszerza dostęp do danych.Kazda łajza urzędnicza moze to wynieść. Najbardziej śmieszy ze na pesel moga cj wziac kredyt. Nie ty bierzesz to co cie obchodzi ze ktoś twój pesel użyje.styropek
sabaru128 Opublikowano wczoraj o 09:58 Opublikowano wczoraj o 09:58 Skoro tu tyle danych wyciekło to jak oni upilnują dane od weryfikacji wieku. A tutaj już zdaje się nawet drugie tyle może być na jakiś zewnętrznych serwerach.
Rekomendowane odpowiedzi