Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E tam końcem listopada, u nas na południu Polski też było ciekawie z śniegiem,  niestety po tygodniu wszystko zniknęło. 

Teraz trzyma lekki mróz-2 i jest lekko zabielone, szkoda, że tydzień temu tak nie było. 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Alek_M napisał(a):

Do czego to doszło, że na południu słońce i lekki mrozik, a na północy śnieżyce :magik:

podnóże sudetów pada od 36h raz mocniej raz słabiej :)
z 20cm bedzie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

No aktualnie w okolicach Katowic sypie konkretnie. Ciekawe czy to tylko chwilowy atak czy jednak trzeba będzie wieczorem do auta iść z łopatą :E

EDIT: i po zamieci ;)

Też okolice Katowic(ok.60km :E) i od dwóch godzin ze 5 płatków śniegu spadło 🙂 ale wczoraj koło 20 jak ebło to wuja było widać, ale to przez 10 min.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano (edytowane)

Idealne warunki testowania "chińskich" pomp ciepła, które nie trzymają nominalnych parametrów. 8:E

Piękny wysyp tematów na FB - pompa nie daje rady, w domu zimno a pompa żre jak szalona  :hihot:

U mnie -13C ,  2.7kW w godzinę i w domu 22C.

Szykuje się ładny tydzień na testy i trudny okres dla tych, którzy dali się wkręcić w „szrot”.

IMG_6341.thumb.png.5fcb4864a8fbd5d3c81f6e3812f1c5c5.png

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Kurna, ale się wyjebałem. Wyszedłem paczki zanieść do paczkomatu. Wychodzę z osiedla które jako tako jest odśnieżone bo widać chodnik. Wchodzę na chodnik przy domkach jednorodzinnych a tam śniegolód i nawet sobie pomyślałem "jaka wujnia" i że może lepiej iść ulicą, ale spojrzałem w dal to tam akurat ciężarówka i kurier paczkę odbiera przy drugim domku. Dobra uj idę chodnikiem. Przy pierwszym domku 15 metrów nie przeszedłem i jakby mnie snajper zdjął, chwila moment i z pozycji pionowej w poziom. Nawet nie zdążyłem pomyśleć aby jakąś kontrę zrobić, dopiero w połowie drogi "broda do klatki" aby łbem w twarde nie jebnąć. Tak walnąłem, że okulary z głowy mi spadły i były z 1,5 metra ode mnie za mną. Z 5 sekund tak poleżalem aby ocenić sytuację i dość nieźle, tylko gdzie okulary. Wstaje powoli co też nie było łatwe, szukam okularów i w drogę. Idę obok drugiego domku, jakieś 15 - 20 metrów od miejsca wyjebki a tam koleś już za łopatę się łapie, ale ani on ani kurier nie zapytali czy wszystko ok. Kilka fartów w tej całej sytuacji to: walnąłem prawie centralnie na plecy (teraz czuję lekki ból przy lewej łopatce), na chodniku nie leżało nic (gruda, kamień), nie walnąłem łbem o twarde podłoże ani o murek posesji bo już chyba bym tu nie pisał, nie upadłem na biodro, łokieć, nic nie złamałem. Jak wracałem to przy tym drugim domku już było ogarnięte w 25%.

Screenshot_2026-01-07-13-56-52-51_3d9111e2d3171bf4882369f490c087b4.jpg

Edytowane przez Pentium D
  • Sad 1
Opublikowano

U mnie na południu niby "prognozy nie były alarmujace" i mało spaść 3-5 cm śniegu, a nasypało przez noc około 18 cm, i nadal pada lekko śnieg, teraz chyba długo poleży, bo idzie spory mróz. 

Prawie jak zima z przed lat... i oczywiście drogowców znów zaskoczyła aura.

U Was posypuja solą drogi, czy tylko u mnie robią wyjątki.

Opublikowano
W dniu 6.01.2026 o 07:00, DjXbeat napisał(a):

Idealne warunki testowania "chińskich" pomp ciepła, które nie trzymają nominalnych parametrów. 8:E

Ja mam włoską, kosztuje 55k więc mam nadzieje że da radę :E