Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Camis Zyskają nie stracą. W tym odzyskają tych, którzy oburzą się na zmiany które będą po prezydenckich.

@wamak Oczywiście że będzie waloryzacja 800 na 1000+. Co najmniej, bo to przy założeniu że nie wystrzeli inflacja.

KO będzie to musiało wprowadzić przed wyborami, inaczej PiS zrobi z tego swoją główną obietnicę wyborczą.

Opublikowano

@CamisNie wyskoczą a wprowadzą. Nie maja wyjścia.

Któż więc Ci zostanie?

Znaczy będzie też Lewica, ale oni poprą waloryzacje 800+ i zaakceptują inne konieczne zmiany.

Alternatywa dla koalicji opartej o KO to koalicja PiSu z Konfederosją i pewnie PSLem lub jego częścią.

Opublikowano
5 minut temu, Camis napisał(a):

Jak już pisałem jak wyskoczą z takimi debilnymi pomysłami to już u mnie są skreśleni na zawsze. 

To i tak długo wytrzymałeś.

No i Trzaskowski wydaje się ma coraz mniejsze szanse na prezydenturę, więc będzie blokowanie ustaw przez Nawrockiego.

Teraz już sam się zastanawiam czy to źle czy dobrze, bo coraz częściej pomysły rządu są po prostu głupie.

Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

To i tak długo wytrzymałeś.

No i Trzaskowski wydaje się ma coraz mniejsze szanse na prezydenturę, więc będzie blokowanie ustaw przez Nawrockiego.

Teraz już sam się zastanawiam czy to źle czy dobrze, bo coraz częściej pomysły rządu są po prostu głupie.

Nie. Nawrocki będzie próbował wysadzić rząd. Nawet jeśli może to skutkować rozruchami społecznymi. Polecam się zapoznać z wypowiedziami Dudka. PiS wystawiał bezwzględnego gangstera, w dodatku bardzo ambitnego. Tak ambitnego, że z IPN ludzi wyrzucał jak śmieci.

Opublikowano

@SzamboLepiej, jeśli prezydentem będzie Trzaskowski, niż Nawrocki. Jest przynajmniej szansa, że przez sejm przejdą ustawy naprawiające praworządność i Trzaskowski to podpisze.
Na razie Trzask ma większe szanse na prezydenturę od Nawrockiego, tak przynajmniej pokazuje najnowszy sondaż. Spadło mu poparcie, ale wzrosło Hołowni i Biejat, a w II turze ich wyborcy nie zagłosują przecież na Nawrockiego.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wamak napisał(a):

@SzamboLepiej, jeśli prezydentem będzie Trzaskowski, niż Nawrocki. Jest przynajmniej szansa, że przez sejm przejdą ustawy naprawiające praworządność i Trzaskowski to podpisze.
Na razie Trzask ma większe szanse na prezydenturę od Nawrockiego, tak przynajmniej pokazuje najnowszy sondaż. Spadło mu poparcie, ale wzrosło Hołowni i Biejat, a w II turze ich wyborcy nie zagłosują przecież na Nawrockiego.

Nadal utrzymuje, że porażka Trzaskowskiego będzie wynikiem frekwencji w II turze.

Tylko o to się rozbija.

Ci co na niego zagłosują w I turze pójdą na II turę i zrobią to samo.

A reszta nie głosująca na PiS?

Właściwe jest pytanie... ile osób będzie nadal głosowało na "mniejsze zło", a ile sobie po prostu odpuści.

Trzaskowski ma ich przekonać, bo to że wyborcy PO będa wywierac presję na ludzi, że MUSZĄ iść bo wtedy są PISIORAMI raczej nie pomoże.

I chyba bardzo, ale to bardzo kiepsko mu to idzie.

I trzeba było brać Sikorskiego.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze 3 opcja, że wbrew sondażom Hołownia zabierze Trzaskowskiemu znacznie więcej głosów i wszystko rozstrzygnie się na korzyść Nawrockiego w I turze, albo żeby jeszcze nie było tak, że przypadkiem Hołownia wskoczy do II tury zamiast Trzaskowskiego, albo Mentzen. Ciężko przewidzieć.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Jest jeszcze 3 opcja, że wbrew sondażom Hołownia zabierze Trzaskowskiemu znacznie więcej głosów i wszystko rozstrzygnie się na korzyść Nawrockiego w I turze, albo żeby jeszcze nie było tak, że przypadkiem Hołownia wskoczy do II tury zamiast Trzaskowskiego, albo Mentzen. Ciężko przewidzieć.

Ja dla mnie to byłby bardzo dobry scenariusz jakby Hołownia wskoczył do II tury. Ale niestety tak się nie stanie.

Opublikowano (edytowane)

Myślałem że tak nierealne political fiction na obecnym etapie mamy za sobą ;)

Druga tura od początku jest znana. Zmierzy się kandydat KO z kandydatem PiSu.

Edycja: A Sikorski mógłby kandydować tylko gdyby wrócił do PiSu ;)

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Badalamann no po ostatnich wydarzeniach wcale to nie political fiction a coraz bardziej realny scenariusz, bo Trzaskowski robi wszystko żeby głosował na niego tylko twardy elektorat. Jak w pierwszej turze nie będzie niespodzianki, to jak tak dalej pójdzie to w II będzie mała frekwencja i znów sprawdzi się betonowy elektorat PiSu. 

Lecz niestety bardzo prawdopodobną opcją staje się to, że ludzie, którzy mogliby zagłosować, ale nie są stałym elektoratem PO pomyślą, że jak Trzaskowski prowadzi w sondażach, to znaczy że ma kto na niego głosować i nie pójdą w ogóle. Skończy się tak, że przez niską frekwencję zwycięży ten, który ma bardziej wierny elektorat, a nie ten, który przekonał do siebie więcej ludzi. To sprawia że wcale nie ma jeszcze pewności kto wejdzie do drugiej tury.  

Edit: Szczerze mówiąc to po ostatnich wydarzeniach prędzej oddałbym głos na Hołownię niż Trzaskowskiego, ale biorąc pod uwagę jego całokształt to też w ogóle się zastanawiam czy w ogóle iść. Głosując na innego kandydata osłabia się pozycję Trzaskowskiego zwiększając szanse Nawrockiemu. Z drugiej strony nie jestem stałym elektoratem PO, więc nie mam w głowie "muszę głosować na Trzaskowskiego". Doszło do sytuacji, w której w zasadzie to nie jest wybór za przekonaniami, czy za poglądami, a wybór oparty o kalkulacje i strategie. Moim zdaniem doprowadzenie do takiej sytuacji w zasadzie pozbawia nas jako obywateli prawa do głosowania zgodnie z poglądami. System wyborczy i powstała sytuacja sprawi że głos oddany na kogoś innego niż na jednego z dwóch liderów może pogrzebać szanse na zmiany. Niebezpiecznie idziemy ze zróżnicowania partyjnego w system dwupartyjny i kreowanie liderów i kandydatów tylko dwustronnie, gdzie reszta się przestaje liczyć. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Ty sobie zdajesz sprawę, o czym bredzisz w tym momencie? Putin na pewno się ucieszy.

Jestem agentem Prezydenta Putina i właśnie wsączyłem jad w umysły. Niestety akurat Twój światły umysł natychmiast to wyłapał!!

Opublikowano

@LeBomB Przecież kampania Trzaskowskiego jest kierowana właśnie poza jego twardy elektorat, do bardziej konserwatywnych wyborców. I to ma miejsce od początku aktywnej kampanii.

Graja od razu pod drugą turę, by pozyskać elektorat Hołowni i niezdecydowany centro-konserwatywny.

Zakładają że "betonowy" KO i Lewicy na pewno zagłosuje.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wamak napisał(a):

Biejat wzrosło z 0.2% na 0.3% kompletny margines społeczny - nie ma sensu nawet wspominać.

Trzaskowskiemu zagrozić może paradoksalnie tylko Mentzen, stąd taka nagonka na niego jak się zrównał z Nawrockim :E Jest słaby ale ma również słabą konkurencję.

45 minut temu, Szambo napisał(a):

Ja dla mnie to byłby bardzo dobry scenariusz jakby Hołownia wskoczył do II tury. Ale niestety tak się nie stanie.

ja już bym wolał chyba Zandberga niż Hołownie. Mimo, że Zadberg to komunista to jego wypowiedzi i jakiś zarys jak powinno się rozwijać polskie państwo (centrowe postulaty, przynajmniej takie głosi teraz w kampanii) jest lepszy od Hołowni, który tylko potrafi ujadać. Ba, nawet potrafię sobie wyobrazić, że potrafił by znaleźć sporo elektoratu centrowego, ale jest marginalizowany w mainstreamie. Trochę mnei dziwi w sumie jego wynik w sondażach bo charyzmę to przekazania i przekonania do swoich pomysłów to ma większą niż chyba każdy inny kandydat. Sam nie wierze, że to piszę, ale jakbym miał ustawić ranking kandydatów to znalazłby się na 2. miejscu, mimo że nie popieram tak z 80% jego postulatów

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Jestem agentem Prezydenta Putina i właśnie wsączyłem jad w umysły. Niestety akurat Twój światły umysł natychmiast to wyłapał!!

Niestabilna sytuacja w Polsce pośrednio może zwiększać ingerencję rosyjską tutaj. Naprawdę nie ma z czego robić heheszków.

A przy Nawrockim jest niestety realne ryzyko włączenia wojska polskiego do polityki, co byłoby też precedensem.

1 godzinę temu, Szambo napisał(a):

I trzeba było brać Sikorskiego.

Nic to nie zmienia, bo jest za bardzo na prawo.

1 godzinę temu, Szambo napisał(a):

Właściwe jest pytanie... ile osób będzie nadal głosowało na "mniejsze zło", a ile sobie po prostu odpuści.

Co paradoskalnie może rozsypać państwo, ale sami tak wybierzemy. Największym problemem nawet nie jest to, że to znowu PO vs. PiS.

Największym problemem jest gangsterski kandydat PiS, który nie ma żadnych zahamowań przed nadużywaniem władzy.

Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Niebezpiecznie idziemy ze zróżnicowania partyjnego w system dwupartyjny i kreowanie liderów i kandydatów tylko dwustronnie, gdzie reszta się przestaje liczyć. 

Dwupartyjny masz przecież od 20 lat. Nie jest to nic nowego. Ba, ja nawet nie mam problemu z dwupartyjnym. Problem jest taki, że z jednej strony masz mierne PO, a z drugiej katastrofalny PiS.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

ja już bym wolał chyba Zandberga niż Hołownie. Mimo, że Zadberg to komunista to jego wypowiedzi i jakiś zarys jak powinno się rozwijać polskie państwo (centrowe postulaty, przynajmniej takie głosi teraz w kampanii) jest lepszy od Hołowni, który tylko potrafi ujadać. Ba, nawet potrafię sobie wyobrazić, że potrafił by znaleźć sporo elektoratu centrowego, ale jest marginalizowany w mainstreamie. Trochę mnei dziwi w sumie jego wynik w sondażach bo charyzmę to przekazania i przekonania do swoich pomysłów to ma większą niż chyba każdy inny kandydat. Sam nie wierze, że to piszę, ale jakbym miał ustawić ranking kandydatów to znalazłby się na 2. miejscu, mimo że nie popieram tak z 80% jego postulatów

Oczywiście też bym wolał. Ale nie łudze się.

Po prostu Zandberg ma sporą wiedzę o funkcjonowaniu Państwa i pozytywną wizję tego jak powinno funkcjonować.

Cała reszta rzuca propozycje na chybił trafił.

Opublikowano
23 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Dwupartyjny masz przecież od 20 lat. Nie jest to nic nowego. Ba, ja nawet nie mam problemu z dwupartyjnym. Problem jest taki, że z jednej strony masz mierne PO, a z drugiej katastrofalny PiS.

Nie do końca dwupartyjny, zwracam uwagę że obecnie rządzi koalicja różnych partii o różnych poglądach.

Opublikowano
W dniu 12.04.2025 o 17:36, ryba napisał(a):

Sam tez udostepnia swoj kanal i zasiegi, zeby kazdy kandydat mogl sie swobodnie wypowiedziec na wiele tematow przez 3-4h.

Każdy kto śledzi Stanowskiego, to wie, że jest pro-PiS-owski, robi dobrze PiS-owi wraz z Mazurkiem. A ten jego program z kandydatami, którzy przyjdą tam rozmawiać to już w pierwszym odcinku tego programu, w którym przyszedł akurat Mentzen dobitnie pokazał, że to miało na celu skompromitowanie Mentzena tak, żeby po tym programie zaczął spadać w sondażach i właśnie Mentzen w tą ustawkę dał się wciągnąć.

Stanowski ma kilka szans na pozbycie się łatki pro-PiS-owca, bodajże na jego program 16 kwietnia ma przyjść Nawrocki i też powinien skompromitować tego dnia Nawrockiego tak samo jak zrobił to z Mentzenem. To jest jeden z sposobów, żeby ludzie mogli uwierzyć, że nie robi dobrze PiS-owi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Monitory przedwczoraj przyszły także miałem możliwość porównania ich bezpośrednio jak z również z moim obecnym Dellem. Tutaj nie sposób nie wspomnieć o tym, że nawet Samsung Odyssey G7 S32DG70 mimo, że to również panel IPS miażdży jakościowo staruszka, nawet zostawiając te same 60Hz. Kolory były zaskakująco dobre i nawet czerń wydawała mi się idealna, a przynajmniej do czasu jak obok postawiłem OLEDa Odyssey G8 . Chyba nie będę jedyny, który stwierdzi że OLED ma efekt WOW, po włączeniu gry (Clair obscur expedition 33) obraz był po prostu magiczny - oczywiście komfort gry był tragiczny bo fpsy spadły z 60 do ledwo 30-40 (od 3060 Ti cudów nie można wymagać), niemniej jednak, stojąc na łące obok świecących drzewach czułem jakbym przeskoczył o generację do przodu w kwestii grafiki  no poezja. Także w grach nie mam nic do zarzucenia. Następnego dnia wziąłem się za testy w pracy, tutaj musiałem ograniczyć jasność do 0 i kontrast z domyślnych 50 na jakieś 20 bo inaczej czułem że biel wypala mi oczy. Następnie musiałem zmienić tryb na ciemny wszędzie gdzie się dało.. Po zmianie było już spoko, jakość tekstu perfekcyjna, nie byłem w stanie zauważyć żadnych problemów z ich wyświetlaniem nawet jak wsadziłem nos w monitor w ich poszukiwaniu. Generalnie po kilku godzinach nie czułem też jakiegoś większego zmęczenia oczu czy coś także raczej nie miałbym problemów z pracą na takim monitorze.   Wracając jeszcze do Samsunga Odyssey G7, tutaj czując że to właśnie powinien być mój wybór biorąc pod uwagę przewagę pracy biurowej nad grami naprawdę byłem skłonny go wybrać... ale niestety skreśliła go nie jakość panelu, bo moim zdaniem jest super i tak, tylko tragiczny interface.. co za oszołom wymyślił takie menu wraz z niewidocznymi małym przyciskami to nie wiem ale lepiej by robotę zmienił.. wisienką na torcie jest tryb gaming który zawsze włączał mi się domyślnie po uruchomieniu monitora, ignorując moje poprzednie ustawienia, co kończyło się wypalaniem oczu.    Tutaj byłem już skłonny zaryzykować i wziąć tego OLEDa do czasu jak doczytałem, że Samsung nie oferuje 3 letniej gwarancji na wypalenia, ba! oferuje jedynie 12 miesięcy gwarancji ogólnej. Takiego ryzyka nie chcę i odsyłam oba modele. Będę szukał innego IPSa (może tego LG 32GR93U-B) bo obecna ich jakość jest naprawdę dobra, albo zamówię innego OLEDa w tym rozmiarze, który będzie płaski i z pivotem i pojawi się w sensownej cenie, ale chociaż da to małe zabezpieczenie na wypalenie.    Moja konkluzja jest taka, że nie jest tak łatwo o uniwersalny monitor w obecnych czasach   
    • Ktoś pozjadał wszystkie rozumy i zapomniał spalić te kalorie.  
    • Skoro kupiłeś WOLED to wiedziałeś na co się piszesz 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...