Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiałem się czy nie wrzucić do politycznego, ale tam zaraz zatonie, a pasuje i tutaj. :banana:
Jeśli ktoś dał się ponieść za daleko we walce DEI, np. tworząc te przesadzone wyszukiwania gier DEI do tej małej grupy "woke content detector", to wpadł w problem drugiej listy z tego filmu. "Deidetected" to umiarkowani, którzy mają dość, a ja się po prostu nabijam w niezdrowej ilości czasu, czasem tracąc jeszcze więcej na dywagacje :E 
Edit. To ma ponad 30 lat..., a całkiem aktualne, ze zmianami w listach. Demonizowanie to robienie płytkiego obrazu wroga, a jak bardzo lubią to walczący z "prawicą" oraz izmami. :pijaczyna:
Rynek gier zainfekowała pierwsza, lewa lista wrogów, rozszerzona o rasistów, fobów oraz inne nierówności do zwalczania, a w polityce teraz mamy palenie Tesli i malowanie swastyk, bo media dodały do listy nowego wroga. 

Znalezione w podcaście Joe Rogan Experience #2293 - Chris Williamson, gdzie był naprawdę duży, ciekawy "las rzeczy", w tym śmiesznych. ;) 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 2
Opublikowano

John Cleese

"... and of course.. moderates"

:lol2:

Faktycznie prawdziwe mimo upływu dekad. 

John w ogóle nawet w podeszłym wieku zachował przytomny umysł. Fajnie krytykował choćby niszczenie wolności słowa i wolności żartu na rzecz stawiania na piedestale czyichś emocji (lub często urojeń) z gatunku "I'm offended!".

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, VRman napisał(a):

Fajnie krytykował choćby niszczenie wolności słowa i wolności żartu na rzecz stawiania na piedestale czyichś emocji (lub często urojeń) z gatunku "I'm offended!".

A po wielu latach dotarliśmy do wyboru ciała A oraz B, bo płeć może kogoś urazić lub wywołać dyskomfort. :E 
Lub jak ten polski dev, gdzie anglojęzyczni podnieśli alarm, bo nie dodał związków innych niż hetero.

Oh, to byłoby obecnie zakazane lub kontrowersyjne:
"Bo to symbolizuję naszą walkę z uciskiem."
"-Raczej symbolizuje jego walkę z rzeczywistością."

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Apropo.

To jest niesamowite, że kiedyś prawactwo nienawidziło Monty Pythona, bo ich celnie wyśmiewał, a teraz lewactwo nienawidzi tego, co w urywku wyżej.

I też ich tu Monty celnie wyśmiewa. 

Chyba najlepszy dowód na to, że jak tacy ludzie mówią o komedii i wolności słowa, to należałoby słuchać. (Cleese'a konkretnie)

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Stjepan napisał(a):

Szybciej z tym AI, bo przydałoby się mieć guzik "konwertuj głos" do oglądania filmików, w których grania głosem po prostu nie potrafię zdzierżyć.

Sposób mówienia jest tak odpychający, że po prostu nie daję rady. Mam tak z wieloma kanałami, choć z drugiej strony są takie, gdzie mi nie przeszkadza, ale słyszę od innych, że oni z kolei nie mogą tego wytrzymać. 

Naprawdę fajne zastosowanie dla AI. Było głośno o auto-tłumaczeniach głosu na YT rok temu, ale coś ucichło. 

A najlepiej żeby dało się samemu wytrenować. Jak istnieją archiwa to ja bym chętnie posłuchał głosu Jana Suzina, albo lektorów z programu Sonda. Większość lektorów, których uważam za geniuszy w swoim fachu, już nie żyje. 

I to do tego AI by się najlepiej przydało. Także twórcom takich filmików jak ten, bo na miejscu gościa bym albo usiadł na rok do nauki lektorstwa i uświadomienia sobie, że z pewnym typem własnego głosu nic się nie wskóra, albo się poddał i przed wrzucaniem przepuszczał to przez AI, żeby czytał kto inny.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Alek_M napisał(a):

Wszystkie gry zatrute tym guanem powinny być oznaczone odpowiednim znakiem ostrzegającym.

stsmall507.jpg.6010cd009751921b9dc0a6080962cc13.jpg

Możnaby sposobem. Tak ustalić, żeby twórcy gry musieli użyć słowa, które pozwoli rozpoznać.

Tak jak np. recenzje gier na PPE czy "artykuły" na onecie:

image.png.4516148d0144b1a510e08d379eb3a218.png

Widzisz "przywódczyni", "kierowczyni" i już wiesz, że pisała autorka o niebieskich włosach i z kolczykiem w nosie, tudzież inne aktywiszcze.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A myszką też mlaskasz? Używasz dwumlasku myszką?

A na komórkę mówisz teleinterfejs?

A może używasz "laboga!" lub "o rety!" jak się uderzysz niechcący młotkiem w palec?

Nie?

A czemu? Przecież to było przed komuną wymyślone a za komuny wymarło!

Pamiętam przejście z komuny. Było chyba trochę dawniej niż wczoraj. Chyba jakieś 36 lat temu. Dlaczego dopiero teraz? "Nie wiem, ale się domyślam".

I pozostanę przy opinii swojej i Bralczyka, czyli w skrócie: to nie są feminatywy. To są czyste debilizmy.

..i pchanie durnych zmian do języka, o które nie prosił nikt poza aktywiszczami feministycznymi. To nawet jest ze stratą dla kobiet. 

Odpowiedz sobie szczerze, co brzmi poważniej: Ministra czy Pani minister?

Co brzmi durniej? Pani kierownik, czy kierowczyni?

A co jak ktoś po drugiej stronie wpadnie na tak durne pomysły? Będą piekarniki zamiast piekarni? Będzie na mundurach napis "Policjon"? bo policja obrażało męskość i było nieinkluzywne, a faceci czuli się niedowartościowani, bo nie dość, że służą pod komendantką to jeszcze ta nazwa! Zaraz nam karzą spódnice jako mundur nosić!

Durne? Tak samo tę nowomowę i argumentację za nią widzi 90% społeczeństwa.

Edytowane przez VRman
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Brzmi tak samo, to TYLKO kwestia przyzwyczajenia i nastawienia. 

i przestań zmyślać liczby - 83% kobiet popiera używanie feminatywów, a stanowią większość polskiego społeczeństwa. Te 90% to bzdura którą sobie wymyśliłeś. PO co? 
to łatwe do sprawdzenia. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Lypton napisał(a):

Profesor Bralczyk, ymmm. Czyli "mam kolegę językoznawcę i on jest przeciwny tym wszystkim zmianom językowym".

W dodatku on nie jest przeciwny im i mówi „dajmy się językowi rozwijać”. No, ale w gadzinówkach już jest tokenem antyfeminatowym :)