Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, VRman napisał(a):

Kilkanaście procent spadku na 5070tkach i to nawet 5070ti względem całego FPSu a nie różnica w samym czasie liczenia DLSSu, to jest dowód, że wyrabia? :E No moim zdaniem właśnie nie wyrabia

dla ciebie tylko raster wiec co cie to obchodzi xD

Chcą odjechać mocno od fsr 4 to tak sie  to kończy

Większość i tak nie docenia jakosci obrazu i mysli ze wszystko to to samo.

Mozna sobie kupić LL za 20zł:hahaha:

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Też mi się wydaje ze nowe karty dostana kopa, ale w DLSS.

I teraz będą jaja, bo być może nowe karty dostana jakiś nowy Super DLSS który albo będzie niekompatybilny z aktualnymi kartami, albo będzie dla nich tak ciężki ze bedzie zbyt duży spadek wydajnosci aby go używać :)

tak bedzie ;) :D 

Opublikowano
47 minut temu, Kadajo napisał(a):

Też mi się wydaje ze nowe karty dostana kopa, ale w DLSS.

I teraz będą jaja, bo być może nowe karty dostana jakiś nowy Super DLSS który albo będzie niekompatybilny z aktualnymi kartami, albo będzie dla nich tak ciężki ze bedzie zbyt duży spadek wydajnosci aby go używać :)

Ja w tym problemu nie widzę.

Problem widzę w cenach ;) To że nowe karty się rozwijają i dostają coś, czego stare nie ogarniają jest OK. Nie zawsze da się zrobić tak, żeby każdego uszczęśliwić. Ale jak wyskoczą z RTX 6080 który ledwo przebija 4090 to ryknę ze śmiechu. 

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Ja w tym problemu nie widzę.

Problem widzę w cenach ;) To że nowe karty się rozwijają i dostają coś, czego stare nie ogarniają jest OK. Nie zawsze da się zrobić tak, żeby każdego uszczęśliwić. Ale jak wyskoczą z RTX 6080 który ledwo przebija 4090 to ryknę ze śmiechu. 

W 2027 będę bardzo zdziwiony jak dolar będzie poniżej 4zł. A chyba wszyscy się domyślają jakie mogą być ceny jak dolar wróci nawet na te 4.10/4.20

Opublikowano
10 godzin temu, Fatality napisał(a):

W 2027 będę bardzo zdziwiony jak dolar będzie poniżej 4zł. A chyba wszyscy się domyślają jakie mogą być ceny jak dolar wróci nawet na te 4.10/4.20

Póki co złotówka sobie nieźle radzi i samo GPW również, ale pewnie do końca 2026 to minie. 

Naprawdę czuję że dobry moment na zakup PC to już był, teraz wrotki odpięli, AI wciskają wszędzie, pamięci brakuje, dolar zdrożeje, ciekawe czasy nadchodzą. 

Opublikowano

Widzę, że trzeba skorygować swoje oczekiwania:

W listopadzie 2027 zapowiedzą i pokażą. W marcu ruszą normalne dostawy. Na jesień 2027 wyjdą modele niższe niż 6090, ale okażą się być na procesie 8nm Samsunga albo na intelowskim 14++++, przy czym RAMu będzie 1GB +super kompresja dzięki wspaniałemu AI, a reszta pamięci to na abonament, na godziny. W sterownikach zabraknie wsparcia dla DirectXów poniżej 12, a za model z nowym HDMI +2000zł do ceny 6070tki 64bit na pamięciach DDR2. 

Opublikowano

Pomidor. 5070 ma odrobinę lepsza wydajność niż 4070S po OC plus DP 2.1 na którym bardziej mi zależy pod 500 Hz monitory. Nic więcej do 1440p mi nie potrzeba w dobie DLSS 4-4.5. 
Tylko spodziewałem się jednak premiery 2H 2026 a nie 2027 więc rozglądam się właśnie za 5070 :E 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

Pomidor. 5070 ma odrobinę lepsza wydajność niż 4070S po OC plus DP 2.1 na którym bardziej mi zależy pod 500 Hz monitory. Nic więcej do 1440p mi nie potrzeba w dobie DLSS 4-4.5. 
Tylko spodziewałem się jednak premiery 2H 2026 a nie 2027 więc rozglądam się właśnie za 5070 :E 

To jest tak:

5070 jest niewiele wolniejszy od 5070ti.. no chyba, że w kilku grach gdzie akurat nie jest.

12GB Starczy. No chyba, że  kilku wyjątkach, gdzie 16GB by się przydało nawet do 1440p.

48MB cache'u 5070ti starcza. No chyba, że tam gdzie nie starcza i wtedy 5080tka potrafi wyraźnie odjechać dzięki 64MB i reszcie różnic w konfigu GPU.

Nvidia wie jak zamotać, żebyśmy się zastanawiali nad tym co mówi wujek Upsell.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galakty napisał(a):

Czemu nie wziąłeś 5070Ti po prostu? 

Bo mi nie jest potrzebna? Gram w jeden tytuł AAA na 3 lata :E Dopłata 1.5k, a teraz pewnie więcej do 4GB VRAMu jest dla mnie zbędna. 

NVidia wie jak zamotać u osób tylko Ultra, gram tylko w gry AAA. 

20 minut temu, VRman napisał(a):

Widzę, że trzeba skorygować swoje oczekiwania:

W listopadzie 2027 zapowiedzą i pokażą. W marcu ruszą normalne dostawy. Na jesień 2027 wyjdą modele niższe niż 6090, ale okażą się być na procesie 8nm Samsunga albo na intelowskim 14++++, przy czym RAMu będzie 1GB +super kompresja dzięki wspaniałemu AI, a reszta pamięci to na abonament, na godziny. W sterownikach zabraknie wsparcia dla DirectXów poniżej 12, a za model z nowym HDMI +2000zł do ceny 6070tki 64bit na pamięciach DDR2. 

Zapowiedź prawdopobnie Gamescome Kolonia 2027 sierpień, wrzesień-październik x80/x90, dlatego listopad-grudzień dla x70 - ale ponownie, to tylko plotki. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

Bo mi nie jest potrzebna? Gram w jeden tytuł AAA na 3 lata :E Dopłata 1.5k, a teraz pewnie więcej do 4GB VRAMu jest dla mnie zbędna. 

A bo Ty liczysz że wyjdzie 6070 w niskiej cenie za rok i warto czekać, czaję :E 

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

Nie, chciałem mieć najnowszy sprzęt by mieć gwarancję i sprzedać z gwarancją w przyszłości, żeby wspierał najnowsze technologie. Cena jaka będzie taka będzie, to zależy od rynku. Jeśli miałyby się pokazać w tym roku to bym sobie poczekał, ale dwóch lat czekać nie będę ;) I tak, prawdopodobnie 5070 sprzedam jeszcze na gwarancji i sobie poczekam na 6070. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
35 minut temu, MaxaM napisał(a):

Patrząc jak sytuacja się rozwija, to obawiam się, że z premierą 6000 wydajność/cena będzie dokładnie na takim samym poziomie jaki jest obecnie, a raczej jaki był z miesiąc dwa :/

Oj będzie beka jak 5000 okażą się nie takie złe na tle 6000 xDxD 

Opublikowano (edytowane)

image.png.a55dffe1e6a7bfc383f3f2a4b8bb310c.png

Tak tak, wiemy, wiemy.

Wy jesteście zawsze mądrzy, zawsze was stać na trzy 5090tki na raz, a inni to są głupi i biedny plebs bo ma czelność krytykować chorą sytuację na rynku PC i narzekać, że jedna chora sytuacja następuje niemal zaraz po drugiej od pięciu lat. Wszysto przez te marudy i ludzi którzy nie kupują od razu jak panowie baronowie "ELYTA forumów". Z zakupu kompa nie wolno się cieszyć, bo to niegodne starego dziada, któremu wolno się cieszyć jedynie z zakupu domu albo samochodu. Narzekać na pisk cewek nie wolno bo elycie z forumów nic nie piszczy i jak komuś piszczy, to marudzi i wymyśla. DLSSu krytykować nie wolno, chyba że po wyjściu nowej lepszej wersji, wtedy ta starsza zaczyna magicznie mieć wady, ale wcześniej to nie miała i kto krytykował ten marudził i wymyślał problemy. 

To jest zajebiście ironiczne że takie pierdzielenie leci od ludzi, którzy nie ogarniają, że inni jeszcze bardziej nie chcą czytać ich marudzenia na "marudzenie" niż tego "marudzenia" które im przeszkadza. Np. w dyskusji o kompach na forum o kompach. 

I nie piszę tego nawet ze swojej osobistej perspektywy, bo jak czytam od kilku lat wątki o kartach to ręce opadają. Zawsze pełno osób, którym przeszkadza, że ktoś ma inne podejście do zakupu danej rzeczy niż oni. A to że za biedny. A to że za bogaty. A to że nie rozeznał się i teraz marudzi na zakup. A to że się próbuje rozeznać zamiast kupić jak prawdziwy mężczyzna pierwszą z brzegu i albo chwalić albo sprzedać (jak galakty VR) i rozpowiadać, że to nie ma sensu. 

A to że ktoś coś kupił. 

A to że ktoś czegoś nie kupił.

A to że źle używa zakupionego kompa, bo oni to by grali inaczej albo pracowali inaczej.

Weźcie sobie pstryknijcie zdjęcie i patrzcie czy nie wyglądacie przypadkiem tak:

image.png.ed10589668c3a527514d75713f47d0c2.png

Edytowane przez VRman
  • Haha 1