Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Qrdello napisał(a):

Z drugiej ręki 4060 tracą zupełnie rację bytu :] Za te 1400 z Twojego pierwsza postu można poszukać i znaleźć 3080 w jakiejś słabszej wersji typu inno3d, używane 7800XT potrafią po 1600zł chodzić, 7700XT po 1300-1400 i tym samym jakiekolwiek argumenty przemawiające za tym 128bitowym padłem lecą w kosmos lotem koszącym :E Sam sobie wybiłeś argumenty.

A seria 4060 nie jest źle wyceniona, tylko źle nazwana. 4060 to 4050, 4060ti to ledwie 4060, a 4060 16gb to wariant 1:1 jak u staruśkiego 1060 3 vs 6gb. Z tym że wtedy różnice były <50USD między nimi, a nie drugie tyle  :E No i to są relatywnie tragiczne wydajnościowo karty.

Przecież RTX 4060 z drugiej ręki to 1000zł, nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz z gwarancją.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Też miałem kartę z 8gb vram tj RTX 3060ti 8gb i to miejscami była masakra, co z tego, że mam wystarczająco jak dla mnie fpsów w 1440p z dlss balans, jak vram ją limitował, tekstur nie wrzucisz bo za mało vram, tego nie dasz bo to samo, nie odpalisz lossless scaling bo to zje z 600MB+ i już vram pod korek i karta się dławi nawet z DLSS balans. W Cyberpunku nie raz miałem spadki do 10fps po otwarciu mapy i jedyny ratunek to restart gry, zapchany vram.

Mając więcej vramu wtedy karta się nie zapcha przez vram, a zabraknie jej wydajności zależnie od potrzeb czy gry.

Oczywiście czy się opłaca bulić za 4060ti 16gb w takiej a nie innej cenie to już inny temat na kolejne nasze dyrdymały, tak samo jak przyszła rtx 5060ti 16gb.

Ej, co jest, przespałem coś czy jak, co tam za komp w stopce? nowe CPU, nowe GPU, co jest grane???

Ostatnie co pamiętam, to że kopałeś ostro temat 9070/9070XT. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ej, co jest, przespałem coś czy jak, co tam za komp w stopce? nowe CPU, nowe GPU, co jest grane???

Ostatnie co pamiętam, to że kopałeś ostro temat 9070/9070XT. 

Na pewno musiałeś widzieć jak brałem RTX bo pisałem o tym w temacie rtx 5000, i to między twoimi postami odnośnie twojego zakupu. Wziąłem outleta za 4040zł. A od tygodnia mam AM5, bo 5600x strasznie ograniczał gpu. Teraz wszystko działa jak powinno. 

Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Na pewno musiałeś widzieć jak brałem RTX bo pisałem o tym w temacie rtx 5000, i to między twoimi postami odnośnie twojego zakupu. Wziąłem outleta za 4040zł. A od tygodnia mam AM5, bo 5600x strasznie ograniczał gpu. Teraz wszystko działa jak powinno. 

Nie przeglądałem tego tematu od ładnych kilku dni. No ale gratulacje, dobry sprzęt!

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, wallec napisał(a):

OCB w ogóle? 4060ti 16Gb to spoko karta tylko droga, ale jak kogoś stać to sobie fajnie pogra?

Sobie nie pogra, a na pewno nie w wyższych rozdzielczościach bo 128bitowa szyna go do szału doprowadzi. No chyba że wydaje 1800+ żeby grać na średnich detalach w 1080p, to ok :E 

nie no żart. Pogra. Tylko ta karta ma a) złą nazwę b) złą konstrukcję c) idiotyczną cenę x możliwości -> konkurencja w tej cenie jest 2x szybsza :E a karty last gen w tej cenie (3080/3080ti) to generalnie prasują nią chodniki :/ ogólnie finansowo fatalny wybór i coś, co za co nV powinna mieć kary finansowe ponakładane - a tymczasem popełnia dokładnie to samo z blackwellem.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

Z tym nie gorzej to bym nie skakał jakoś wysoko :] wystarczy że fps ma poniżej 50 klatek i generatorem można sobie rzyć podcierać, takie ma ideolo opóźnienia :> no chyba że w strategie, to tak. 

Przejrzyj sobie jakieś porównania na YT, nawet na filmach widać szarpanie obrazu przy FG i średnim poniżej 90 fps np. w takim BMW. Tam albo masz dobry frametime albo Cię nie ma.

Nie ma tu wprawdzie 3080ti, ale jest 3080 no i 3090, matmę można zrobić. FHD, bez generatora klatek i dlss.

image.png.a3dfa4a9f4b2110f999d1cba734733a2.png

No i ta różnica w stosunku do i tak wybitnie średniej 4070 - warta każdej złotówki :D 

Przypomnę tylko, że był taki moment, że w miarę rozsądne wersje 4060ti 16 chodziły po 2200-2300, a 4070 po 2600...

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

Wywiało bo nie ma od miesięcy już nowych układów na rynku, więc i stock się wyprzedał a ten co został ma absurdalną cenę, nawet jak na standardy serii 4xxx. Cóż, takie mamy realia niestety. Pan kurteczka serwuje od 3 generacji crapy za 1,5x ceny podsmażane jeszcze przez braki magazynowe, zapominając jednocześnie o mainstreamie i low-endzie - czyli miejscach w których nV zawsze serwowała niezłe i opłacalne karty graficzne. 480 768mb, 560ti, 750ti/760, 960/970, 1060 - nawet rtxy 2060s i 3060/ti wcale nie były na swój czas takie kiepskie. Ale łączyła ja jedna kwestia - były cenowo na odpowiednim poziomie do wydajności. Tak jak ktoś wyżej napisał 4060, a szczególnie Ti to ogólnie w świecie najgorsza 4xxx z wszystkich. Faktów się zakłamać nie da.

Przejrzałem OLXa i 4070s z jakąś tam gwarancją można już zlokalizować za 2200-2400 - jak świat nie zwariuje to może w wakacje będą poniżej 2k, wtedy to będzie najlepszy deal na używce póki co.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Przejrzałem OLXa i 4070s z jakąś tam gwarancją można już zlokalizować za 2200-2400 - jak świat nie zwariuje to może w wakacje będą poniżej 2k, wtedy to będzie najlepszy deal na używce póki co.

W sumie jak sprzedawałem swoją 4070 SUPER parę dni temu, to była najtańsza superka na olx (~2750zł).
Teraz widzę na allegro lokalnie coś już można kupić od 2650zł, na olx już coś jest za 2300-2400zł.
No ale nie za wiele tego w dobrych cenach. Lwia część ludzi co już ma te karty na pewno pomija te generacje RTX/RX co debiutowały teraz, stąd nie pojawiają się na rynku wtórnym.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, JacekRTX napisał(a):

W x kom wywiało wszystkie 4070, na morelach najtańszy Palit jest za 2900 :hihot:

Ja bym poczekał chyba na 9060XT i 5060Ti jak ma być na dłużej i Ci się nie spieszy. Obie mają wyjść w 16GB wersjach.
Miałem kilka radeonów ostatnio i większych problemów z nimi nie było. Możesz kupić i praktycznie po miesiącu zwrócić jak będzie z czymś problem.

Edytowane przez senac
Opublikowano

Zotac Solid na pewno jest ciekawszą opcją. Co do twin X2 od Inno3d (obojętnie czy wersja OC czy non-OC) podejrzewam, że jest to samo co u mnie było w 4070 Super. Po zmianie na termopad na rdzeniu ok. 1500-1600 RPM po np. 2 godzinnej sesji gry przy temperaturach 70-75*C jakoś tak jak mnie pamięć nie myli. Na plus wentylatory inno które są ciche nawet przy 1700 RPM.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, senac napisał(a):

Wszystko spoko, bo w końcu ceny zaczynają nieśmiale zbliżać się do poziomów 4070, ale znowuź np. dla mnie - pomimo różnicy dwóch generacji, upgrade praktycznie nieopłacalny :E któregokolwiek 3080ti bym się nie pozbył, do jakiejś rozsądnej wersji muszę dołożyć z tysiaka (moje karty na luzie powinienem koło 2k sprzedać), a przyrost to raptem kilka %, nie licząc oczywiście dlssów generatorów klatek etc no i poboru mocy.

A te ficzery to są fajne teraz, ale jak karcie zacznie fizycznie papu brakować, to żaden generator jej nie pomoże :/  przykładowo mój mobilny 4060 też ma dlss3 i fg, i od jakiegoś czasu nawet w 1080p na średnich zaczyna chrupać a włączanie dlss czy fg często wręcz pogarsza sytuację. Fakt, to tylko mobliny chip ale reprezentuje pewien trend. Słabe bebechy ostatecznie i tak przełożą się na słabą wydajność. No i dwie generacje a seria 70 w bazie dopiero zrównała się z 80ti. Słabiutko.

Natomiast 5070ti cenowo jest dla mnie absurdalna. 2x kasy za 1,5x wydajności :/ 

Edytowane przez Qrdello