Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Lameismyname Jeżeli te 66FPS masz stabilne, to naprawde spoko wydajnosc. To co ja wkleiłem te 73FPS to jest stabilne 100% power limit OC. 

I tutaj sporo zależy od gry. Bo jeżeli masz +2000 memory OC (nie wiem jaka wersja czy ta 21k Mhz czy 20k Mhz) ale zakładam że to jest ta wersja starsza mocniejsza wiec masz 25Gbps. Co oznacza, że w momencie bottleneku przepustowosci, mocno zyskuje karta. 

W 4k Ultra TAA bez upscalingu miałbys sporo FPS. Tutaj jest wyjatkowo watkie gardło dla 192bitow, dlatego też 5070 notuje taki dobry wynik 48FPS. Na mojej jest 46.5FPs ~, w testach tak jak widziałem to jest 40FPS. Co oznacza, że jesli masz podkreconą pamiec pownieneś zyskać dokładnie tyle ile jest OC pamieci. Albo cos koło tego. Na mojej jest +1750~ wiec 16.66% i tyle mniej wiecej jest dodatkowych FPS.  

Na 4070S jest 38.4 czyli przy twoim OC powinienes miec okolice 45-46FPS. 

ASDFAFF.thumb.png.df9ae66a56b299b647922f60267b2155.png

Dlatego nawiązując do pytania czy warto sprzedawac 4070Super, nie nie warto, szczegolnie jezeli masz tak dobre OC

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

RGB jak i wyświetlacz to akurat pogarszają wygląd dodając odpustowej szaty :E 

Zależy jak się to zrobi. RGB można jednym kolorem ustawić, na wyświetlaczu np. wrzucić parametry karty (jak w Aorus master) i wcale to tak wioskowo nie wygląda. Tym bardziej, że jest jeszcze open rgb który pozwala przecież nawet indywidualne ledy konfigurować, jeżeli soft na to pozwala.

Aczkolwiek racja, że autor ma raczej bezledową obudowę i resztę sprzętu, więc choinka mu nie potrzebna.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak sobie analizuję na dzień dzisiejszy co i jak.
RTX 5070 bezsens. Jakbym nie miał żadnej karty to w MSRP jeszcze jest jakiś sens ale z tego co widzę nawet jak coś jest dostępne to w MSRP ale 5070ti więc chyba kogoś pogrzało... No i jeszcze cała lista wad blackwelli.
RTX 5070ti wydaje się sensownym upgrade ale znowu cena - paździerzowe wersje od 4500zł czyli musiałbym dopłacić 2000zł za jakiegoś Ventusa :boink:Jak wyżej lista wad blackwelli jest tu transakcją wiązaną.

Opierając się na teście Hardware Unboxed i ich wynikach w 1440p (średnia 18 gier, raster):
9070XT -> 119 FPS (97 FPS w 1% LOWS)
4070S -> 106 FPS (84 FPS w 1% LOWS)

Tutaj ich 6 tytułów w RT, też 1440p:
9070XT -> 68 FPS (56 FPS w 1% LOWS)
4070S -> 71 FPS (59 FPS w 1% LOWS)

Więc w sumie nowy radek w rastrze widocznie lepiej (o 13 klatek średnio) i nieznacznie gorzej w RT (o 3 klatki średnio).

Na plus nowy FSR 4.0 który jest czymś między DLSS 4.0 CNN a TRANSFORMER więc tutaj AMD dokonało dużego skoku na plus, jednak nie wiadomo kiedy się pojawi w tytułach i ilu.

Na minus efektywność energetyczna. Zestaw HU na 9070XT względem 4070S wciąga odpowiednio 105-119W więcej. Tutaj co prawda klasycznie można UV zrobić na radku i zbić o te 50W przy niewielkiej stracie wydajności.
Jednak na 4070S zrobię też UV i ta granica też się przesunie. Znowu teraz mam 4070S po OC +140MHz rdzeń (względem zegara OC) i +2000MHz pamięci co na pewno da lepszy rezultat jak wyniki stock HU które wspominam wyżej, a nadal mam czapkę 100% Power Limit i realnie karta ssie niewiele więcej od stocka, chociaż nie mam miernika aby to dokładnie zweryfikować.

Podsumowując - szacun dla AMD ale w moim scenariuszu  cena 9070XT musiałaby być bardzo atrakcyjna abym się skusił.
Większość czasu pogrywam w CS2 i tu chyba 7900XTX miałby większy sens. Sam nie wiem.

27 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Chyba nie warto. %-)

Chyba masz rację.

Opublikowano (edytowane)

W takie gry jak cs gra się na low detalach :E do pełnej płynności ta gra wymaga jakieś 250fps więc nie wiem nad czym ty się zastanawiasz, w takie gry się nie gra na max detalach aby podziwiać widoczki tylko liczy się jak najlepsza widoczność.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Gram obecnie na 1440p medium bo to dobry kompromis jakości obrazu i FPS. Wcześniej grałem na Very High/High.

PS. Właśnie dogaduje 7800X3D. Pewnie wleci, 7500F pójdzie pod młotek czyli będę już miał cepa z integrą w razie roszad z GPU co mnie bardzo cieszy.
Zobaczę na spokojnie co tam dalej będzie się działo z 5070ti i 9070XT, na spokojnie mógłbym sprzedać 4070S i przejściowo siedzieć na integrze aby coś trafić.
W najgorszym wypadku zostanie combo 7800X3D + 4070S

Opublikowano (edytowane)

@Send1N Ale ale.... 1% Lows. Tak tak, rozumiem aluzję. Wczoraj ręka mnie swędziała nad 7900XTX za 3150zł ale nie, nie pcham się w stare serie chociaż w CS2 by błyszczało jak widać. Ale głośno, gorąco.
Chwilowo spróbuję tego upgrade 7500F na 7800X3D i pomyślę co dalej. Nie ryzykuje 9800X3D czytając jakie ludzie mają perypetie ostatnimi czasy na płytach ASRocka.

EDIT: No i cholera ktoś mi sprzed nosa zawinął 7800X3D w dobrej cenie :/ A miało być tak pięknie.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Send1N Ale ale.... 1% Lows. Tak tak, rozumiem aluzję. Wczoraj ręka mnie swędziała nad 7900XTX za 3150zł ale nie, nie pcham się w stare serie chociaż w CS2 by błyszczało jak widać. Ale głośno, gorąco.
Chwilowo spróbuję tego upgrade 7500F na 7800X3D i pomyślę co dalej. Nie ryzykuje 9800X3D czytając jakie ludzie mają perypetie ostatnimi czasy na płytach ASRocka.

EDIT: No i cholera ktoś mi sprzed nosa zawinął 7800X3D w dobrej cenie :/ A miało być tak pięknie.

Jeszcze jakby FSR 4.0 był dostepny dla 7900XTX to też inaczej. 

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, do czego ta karta ma służyć. Dla mnie 4070 Super to zakup na lata. Jest to zeszłoroczna TOPka sprzętowa i o ile ktoś nie potrzebuje sprzętu do 4K to może spokojnie na niej zostać.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Infi napisał(a):

Wszystko zależy od tego, do czego ta karta ma służyć. Dla mnie 4070 Super to zakup na lata. Jest to zeszłoroczna TOPka sprzętowa i o ile ktoś nie potrzebuje sprzętu do 4K to może spokojnie na niej zostać.

Jakby 4070Super miała 16gb 256bit, spokojnie do 4k w kazdej grze używac byłoby mozna, tak niestety w najnowszych grach brakuje Vramu i trzeba kombinowac

tak samo 5070 powinna miec 16GB vram

5070Ti 16GB tak samo
5080 powinna miec 24GB (kości 3GB te ktore nv wrzuciła na laptopy)

Opublikowano
15 godzin temu, Doamdor napisał(a):

Mam 9800X3D z ASRocka B650 i w czym widzisz problem? :hmm:

Z tym: https://ithardware.pl/aktualnosci/zgony_procesor_ryzen_7_9800x3d_asrock-39281.html
Jakbym trafił używkę 7800X3D za ok. połowę MSRP 9800X3D to się skuszę.
Po tych wszystkich testach i znaniu cen GPU jedyną słuszną drogą w moim przypadku na upgrade jest 5070ti w ~MSRP

Opublikowano
6 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Jakby 4070Super miała 16gb 256bit, spokojnie do 4k w kazdej grze używac byłoby mozna, tak niestety w najnowszych grach brakuje Vramu i trzeba kombinowac

tak samo 5070 powinna miec 16GB vram

5070Ti 16GB tak samo
5080 powinna miec 24GB (kości 3GB te ktore nv wrzuciła na laptopy)

No ten brak 16GB VRAM trochę boli. Dzisiaj 12GB jest OK ale za jakiś czas pewnie będzie mało (już w niektórych scenariuszach jest na granicy).
Aha, pytałeś wcześniej mnie o m.in. zegary na moim egzemplarzu 4070S.
Wygląda to tak jak w załączniku:

4070SZEGARY.thumb.png.b16d954d708213a6d4fbe04918230bd5.png

Jak rozumiem to wersja z 21k MHz (bo stockowy odczyt to 10500MHz i to pewnie X2)
Co do pamięci w tym egzemplarzu to kręca się wręcz fenomenalnie. +2000MHz mam na codzień.
Żeby więcej podkręcić muszę soft zmieniać. Miałem chyba ASUS GPU Tweak III i ramy wykręcone stabilnie na +2150 czy tam +2200MHz ale nie lubiłem tego softu a Afterburner ma ograniczenie do +2000MHz.

10 minut temu, Doamdor napisał(a):

Od premiery mam 9800X3D na płycie ASRock i 0 problemów.

Dalej jesteś zainteresowany 9070XT?

A jaki model płyty?
ASRock sam walczy z problemem, nie wiadomo na jakich wersjach biosu jest OK, na jakich procki padają i co jest przyczyną - coś mi mignęło odnośnie wczytywania profili EXPO i dawaniu zbyt dużego napięcia ale ile w tym prawdy...
Są przypadki ludzi którym przez dłuższy czas chodziło ok, potem przy normalnym użytkowaniu typu surfowanie po necie procek kaput, wymiana na nowy, następny znowu kaput za jakiś czas.
Nie chciałbym tego przechodzić. Poza tym, ustrzelić 7800X3D za ok. połowę MSRP 9800X3D byłoby bardziej sensowne i człowiek by się nie martwił. Wczoraj mi uciekł za 1300zł bo ktoś mnie wyprzedził :( Sprzedałbym 7500F to raptem upgrade wyniósłby mnie 700zł.
Z resztą procek to tak "przy okazji" bo w 1440p lepiej wychodzi pchać jak najwięcej w GPU.

A co do zainteresowania 9070XT. Patrząc po recenzjach
to jest na plus, chociaż nierówno. Patrząc po interesujących mnie tytułach (CS2, Stalker 2, CP2077PL) i ewentualnych w które bym pograł (Alan Wake 2) to mam dosyć mieszane uczucia. Tym bardziej tak jak wyżej co moje GPU potrafi więcej dać z siebie na power limicie 100%. Jakby np. Sapphire Pulse kosztował koło 3k za niewielką dopłatą bym zrobił przesiadkę z czystej ciekawości. Przy takich cenach jak obecnie chyba bardziej racjonalny byłby przeskok na 5070ti w MSRP - wczoraj u x-komów było Inno3d 5070ti X3 za 3899zł czyli upgrade dla mnie za lekko powyżej tysiaka. Nie mam ciśnienia tak naprawdę. Lubię modernizować sprzęt dla sportu... w ciągu roku zmieniłem 8 komponentów mojego zestawu, w tym kluczowe, jednak do zmiany zawsze potrzebny mi sensowny argument, a jak na razie to mam mieszane uczucia.

Analizując mój cały zestaw i możliwości upgrade + moje przemyślenia:

CPU: AMD Ryzen R5 7500F -> styka mi, może wymiana na 7800X3D używka za ~1/2 ceny MSRP 9800X3D, do czasu rozwiązania problemów 9800X3D na płytach ASRocka nie rozważam

COOLER: SilentiumPC Fortis 3 + Noctua NF-P14r Redux -> tu myślałem o AiO 360 tj. rozważałem Endorfy vs Arctic ale za 300-400zł miałbym może 5 stopni mniej na procu, pewnie nie ciszej i jeszcze w przyszłości możliwe awarie pompki lub rozszczelnienie. Kumplowi z pracy zdechła pompka w Endorfy AiO, wkurzył się i zmienił chłodzenie na Ferę 5 :)

MOBO: ASRock B650M-HDV/M.2  -> styka mi w zupełności, ma wszystko czego potrzebuje, nie rozważam wymiany

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK -> zadowolony jestem, 32GB mi styka, timingi z EXPO bo nie jestem fanem kręcenia na żyletki dla 1 FPS bo bezsens.

GPU: INNO3D GeForce RTX 4070 Super Twin X2 OC 12GB -> zadowolony jestem ale człowiek szuka miodu w d... (jak w temacie)

SSD M.2: GOODRAM IRDM PRO Slim 1 TB M.2 PCIe Gen4 NVMe + ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro -> tutaj mam 2 sloty m.2 w mobo zajęte, pojemność mi wystarczy, wydajność głównego dysku (Goodrama) jest jak najbardziej dobra.

SSD SATA: Patriot 480GB 2,5" SATA SSD BURST -> na magazyn danych nic więcej mi nie trzeba

DVD: Jest -> wiadomo

PSU: SeaSonic SS-620GB 620W -> działa, jest cichy, nie piszczy, dużo bardziej prądożerny zestaw by wykarmił bez pierdnięcia. Nie jest to nie wiadomo jaki topowy model oraz tym bardziej najnowszy ale kompletnie nie widzę sensu zmiany.

CASE: Thermaltake Core V31 -> duża, przestrzenna buda plus mam 2 wentylatory BeQuiet na wywiew i 1 wentylator Corsair na wwiew. Niepotrzebne kieszenie itp. usunięte więc jest spora przestrzeń. Dużo większe gabarytowo GPU bym upchnął bez pierdnięcia.

SCR: AOC Q27G3XMN 27" -> przeskok na ten monitor z 32" IPSa 75Hz był dla mnie jak kamień milowy i bardzo mi on odpowiada. Teoretycznie rozważałem przesiadkę na OLEDa ale ciągle odpycha mnie degradacja/wypalanie pikseli, te durne czyszczenia, unikanie statycznego obrazu itp.
SOUND: M-AUDIO M-TRACK SOLO -> dźwiękówka interface. Można posłuchać muzyki i nagrać gitarę/wokal przez profesjonalny preamp. Jak dla mnie niedrogi sprzęt, a dobry z dobrze działającymi sterownikami i niską latencją. Po stokroć wolę niż kupowanie jakichś typowo "komputerowych" dźwiękówek typu ASUS, Creative itp.

HEADPHONES: Superlux HD681 -> w tym przedziale cenowym miazga. Dobry bas i środek, lekko wyostrzona górka (co akurat mi osobiście leży), półotwarte więc jest dobry kompromis przestrzeni i pierd*lnięcia. Myślałem o Sennheiser HD 490 PRO ale nieprędko jadę do jakiegoś miasta gdzie mieliby taki sprzęt do odsłuchania, a nie chcę kupować słuchawek za ok. 2 kafle w ciemno, tym bardziej, że wiele cenionych konstrukcji osłuchiwałem i nie robiły na mnie wrażenia względem Superluxów. Musiałbym trafić coś z efektem "wow".

MOUSE: CM STORM Alcor -> tu akurat nie mam zastrzeżeń, dobry sensor, wygodna myszka do tłuczenia w FPS. Jedynie scroll co któryś raz odbija w drugą stronę co irytować potrafi.

KEYBOARD: Logitech G413 TKL SE -> bez zastrzeżeń, nie widzę sensu zmiany.

MPAD: MSI Agility GD21 -> wymieniałem z Tesoro Aegis X2, jedwab + guma + porządne obszycie. O ile w życiu marki MSI raczej unikam to podkładkę kupiłem i muszę przyznać, że im wyszła ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

B650 Steel Legend WiFi, tania, dobrze wyposażona, jestem zadowolony.

Jak tak patrzę na rynek kart graficznych, to będzie trzeba przeczekać na RTX 6090, bo 5090 w obecnej cenie to żart, wzrost wydajności nędzny, a pobór prądu kosmos.

Jeżeli cena nie stanowi problemu brałbym RTX, jak stanowi, to RX.

Opublikowano
15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jeżeli cena nie stanowi problemu brałbym RTX, jak stanowi, to RX.

Będę myślał. Gdyby się taki Inno3d 5070ti X3 pojawił jak wczoraj za MSRP 3899zł (czyli myślę lekko ponad 1000zł dopłaty po sprzedaży 4070S) to pewnie bym łyknął.
Ciągle się zastanawiam czy jest sens, bo jednak nie jest to liniowy przyrost i długa lista wad blackwelli jest trochę przytłaczająca.

Opublikowano

Dla mnie kluczowy jest DLSS, gram w 4K i bez niego RTX 5070Ti słabo sobie radzi. W przypadku AMD jest FRS 4, no ale w ilu grach, bo niższy FSR to lepiej nie włączać.

Jestem ciekaw jak będzie wypadał RX w 4K w porównaniu z RTX, póki co jego największa przewaga to cena, ale reszta już nie.

Opublikowano
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

Dla mnie kluczowy jest DLSS, gram w 4K i bez niego RTX 5070Ti słabo sobie radzi. W przypadku AMD jest FRS 4, no ale w ilu grach, bo niższy FSR to lepiej nie włączać.

Jestem ciekaw jak będzie wypadał RX w 4K w porównaniu z RTX, póki co jego największa przewaga to cena, ale reszta już nie.

Ja też opieram się na DLSS mimo 1440p bo lubię duży framerate ze względu na monitor 180Hz.
W stalkerze 2 1440p EPIC + DLSS Q (4.0) + FG miałem zacny klatkarz, na 27 monitorze wyglądało to świetnie, a DLSS już w wersji 3.7 bił w tym tytule XeSS i TSR, a FSR wgniatał w glebę i to wręcz drastyczna była różnica.
Sercem jestem za AMD, ale rozsądkiem nadal widzę przewagę zielonych.

9 minut temu, VRman napisał(a):

Tylko kwestia RAMu. Poza tą kwestią.. absolutnie nie. Strzał w stopę moim zdaniem.

Może i tak.
Mój target to 5070ti/9070XT, z ciekawości patrząc na 9070/5070 (zawsze można odświeżyć 1 do 1 za symboliczną dopłatą).
Znowu 5080 na moje potrzeby do 1440p trochę bezsens i overkill.
Te 2 screeny wszystko wyjaśniają:

GIEPEU.thumb.png.bc7f1a1a06403ed88bd7e41df8be207e.png

GIEPEU2.thumb.png.cb5468077ed6a0e001b6641e44bcfcd7.png

Opublikowano (edytowane)

UPDATE: Sprzedałem RTX 4070S, muszę coś kupić bo zostanę bez karty, a nie chce jak debil siedzieć na lapku. Do jutra podejmę decyzję... raczej skłaniam się ku 5070ti.
Jak komuś się rzuci w oczy jakaś ciekawa okazja to proszę się podzielić :)

Edytowane przez Lameismyname