Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam konto zarówno w xtb i supermaklerze do normalnego handlu. Nie wiem jakim sposobem miałbym coś stracić w kontekście dolarów na xtb jeśli będę je wypłacał na konto walutowe?

Ikze chciałem założyć w celu zbicia podstawy opodatkowania i wiem że w PKO zjedzą mnie prowizje a xtb to dla mnie syf. Dlatego szukam innych alternatyw. Doprecyzujmy może że chodzi mi o akcje/etfy, ale ekspozycję na rynki zagraniczne.

Opublikowano
14 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Mam konto zarówno w xtb i supermaklerze do normalnego handlu. Nie wiem jakim sposobem miałbym coś stracić w kontekście dolarów na xtb jeśli będę je wypłacał na konto walutowe?

Ikze chciałem założyć w celu zbicia podstawy opodatkowania i wiem że w PKO zjedzą mnie prowizje a xtb to dla mnie syf. Dlatego szukam innych alternatyw. Doprecyzujmy może że chodzi mi o akcje/etfy, ale ekspozycję na rynki zagraniczne.

Bo nie masz kont ike/ikze w $. 
Nie wyplacisz na konto walutowe, bo Twoje konto bedzie w PLN. 

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po części giełda, po części powinno się znaleźć w temacie NV i pokazać gdzie NV ma graczy i wyniki z gamingu. Uwaga, Rubin pod gaming równie dobrze może się nie pojawiać. Pozdrawiam osoby negujące rzeczywistość. 

Opublikowano
13 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Po części giełda, po części powinno się znaleźć w temacie NV i pokazać gdzie NV ma graczy i wyniki z gamingu. Uwaga, Rubin pod gaming równie dobrze może się nie pojawiać. Pozdrawiam osoby negujące rzeczywistość. 

Ja się nie zdziwię jak wydzielą osobną markę pod karty dla graczy, a NV zajmie się tylko AI, serwerami i oprogramowaniem. Renoma renomą, ale jak im gracze przynoszą marginalne zyski to operacyjnie nie opłaca się tego klepać :E 

Opublikowano

Takie rozmowy pewnie sa tam co kwartal.

1) Zostawia jako maskotke -> cos jak budzet na sponsoring ;)
2) Sprzedaca cala marke komus, cos jak brandstore'y duzych marek (LG, Sony, Apple, Samsung). Prowadzi to z reguly inna firma, tylko pod szyldem.
3) Zamkna w pizdu, bo rynek gamingu on-premise zaraz umrze -> wszystko bedzie po necie, na servach.  

Opublikowano
13 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Ja dzisiaj sprzedałem całą NV i czekam znowu ma mały dip ;) 

Zarobas zarobiony 

Dip czyli powrót do 190-200? Być może, ale prędzej prawdopobnie jest wystrzał w stronę 250 do końca roku. 

20 minut temu, galakty napisał(a):

Ja się nie zdziwię jak wydzielą osobną markę pod karty dla graczy, a NV zajmie się tylko AI, serwerami i oprogramowaniem. Renoma renomą, ale jak im gracze przynoszą marginalne zyski to operacyjnie nie opłaca się tego klepać :E 

Ale po co robić sobie koszty? Po prostu już nie będzie priorytetem gaming więc będzie można trzymać generację przez dłuższy czas i premiery przesuwać. 

Opublikowano

Zawsze tak mialem ze wykres w lewo dobrze rozumialem %-)
Ja sie w pelni zgadzam z Twoim podejsciem, sam tak robie - NV kupilem i dokupywalem od 140 jurkow, wiec troche to trzymalem. Po prostu widac ze rynek akcji zrobil sie bardzo 'emocjonalny', tak zreszta jak caly swiat ;) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat :) Ostatnio trochę gotówki w skarpecie się uzbierało i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić i padło na giełdę. Kilka dni rozeznania w temacie i wybrałem 4 etf, świat i kilka sektorów technologicznych, etc złoto i równowartość minimalnej krajowej powędrowało na konto maklerskie na próbę. Jakieś porady dla świeżaka? 

Opublikowano
20 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Odświeżam temat :) Ostatnio trochę gotówki w skarpecie się uzbierało i zacząłem się zastanawiać co z tym zrobić i padło na giełdę. Kilka dni rozeznania w temacie i wybrałem 4 etf, świat i kilka sektorów technologicznych, etc złoto i równowartość minimalnej krajowej powędrowało na konto maklerskie na próbę. Jakieś porady dla świeżaka? 

Doradzać nie wolno według polskiego prawa więc napiszę jedynie co robi mój Syn ze zbędną gotówką: połowa w JEDEN etf globalny o niskim koszcie, połowa w EDO. Prosty przepis na spokojny sen.

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory byłem przekonany, że bardziej opłaca się stopniowo wchodzić w rynek. Przez ostatnie kilka lat dokupowałem jednostki funduszy akcyjnych aktywnie zarządzanych za stałą kwotę co miesiąc.

Okazuje się, że matematycznie wygrywa wejście całością jak najszybciej, ponieważ przez 3/4 czasu rynek rośnie (przeczytałem o tym parę artykułów na necie).

Druga modyfikacja, to kupowanie ETF'ów zamiast funduszy aktywnie zarządzanych ze względu na niższe koszty. Z aktywnie zarządzanych zostawiam sobie tylko te fundusze, które dają więcej, niż indeksy.

Ostatecznie stanęło na:

55% ETF/ETC akcje, surowce, złoto
45% ETF obligacji krótkoterminowych: jeśli będzie duża korekta, bessa na giełdzie, to środki z ETF obligacji przerzucę na dokupienie ETF akcji.

Jeszcze coś: ile tylko można, to kupuję na IKE. Cel inwestycji, to i tak dodatek do pewnie niskiej emerytury.

Edytowane przez wamak