Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam dokładnie tą karte. Kupiona 11.03.2024r w małym osiedlowym sklepie komputerowym w Zamościu za 4161zł (w tamtym okresie była to świetna cena bo ventusy chodziły na olx drożej).

Karta kupiona od razu z zamiarem undervoltingu, więc słabe chłodzenie nie przerażało.

Po kilku dniach zabawy w MSI Afterburner i testowaniu zostałem przy wartościach [email protected]. Pamięci podbite o 1628Mhz.

Nie wiem czemu macie problemy z obrotami wentyli, mój egzemplarz od początku użytkowania na pulpicie nie kręcił wentylatorami.

Pobór mocy karty w benchmarkach w rozdzielczości 1440p to 200W w Heaven Benchmark i 210W w Cyberpunku z rt i pt na maxa

(powyżej 100 klatek z fg x2).

Tutaj temperatury nie przekraczają 56c

Jedynie 3dmark Steel Nomad powoduje wzrost do 240W i temperatury 61c

Wentylatory po uv nawet przy benchmarkach są niesłyszalne.

Cały komp (i5 13400f) podczas benchmarków nie przekracza 340W poboru mocy mierzonego miernikiem przed zasilaczem.

Zasilacz to przepotężny 7letni Cooler Master G550M 550W 80+ BRONZE xD

Dobra tania karta dla użytkowników raczej zaawansowanych, nie testowałem na stocku (tzn raz z ciekawosci swiezo po włożeniu do kompa odpaliłem benchmark w cyberpunku i komp się zresetował- sekunde wcześniej watomierz pokazał 420W czyli pewnie max zasilacza).

Z ciekawostek:

Jest malutka- stary dwuwentylatorowy 2070 super od msi jest tej samej wielkości 0.0

ten sam 2070s jest cięższy od niej

jest po prostu... brzydka

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@aikoooLFS Pewnie miałeś na myśli 2025 rok, a kartę kupiłeś 20 dni temu. W tym momencie puszczam Heavena i mam 62*C, 2827MHz@0,89V, pobór koło 200-207W i RPM w okolicy 1650. Weź poprawkę, że mam na rdzeniu termopad.
Cisza to pojęcie względne. Dla mnie karta jest OK, na moje potrzeby bajka. Cewki nie piszczą, a udało się kupić ją za 3900zł (MSRP) co mnie bardzo cieszy.
Stałem przed wyborem - dopłacić 600zł do Zotaca Solida, czy wziąć Inno w MSRP no i wybrałem jak widać.

A co do designu, mi się akurat podobają proste wizualnie konstrukcje bez RGB.
Patrzę nad jakimi designami niektórzy się zachwycają, to tylko oczy robię. Są gusta i guściki.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
W dniu 31.03.2025 o 19:54, Lameismyname napisał(a):

@aikoooLFS Pewnie miałeś na myśli 2025 rok

Zgadza się. Mój błąd. Gdyby mały sklepik miał 5070ti w 2024r to myślę że sam Linus Tech Tips by przyleciał ze Stanów i zrobił transmisje na żywo :D

Wczoraj coś odkryłem.

Mój monitor to 1440p 75hz

Po ustawieniu w panelu sterowania nvidia:

g-sync-> włączone

v-sync-> włączone

reflex-> ultra

W grach v-sync wyłączony.

Zadziały się cuda z poborem energii.

KCD2:

wczesniej okolice 85-95 klatek i 200-205W (miedzy 55c a 60c)

teraz stabilne 75 klatek i 150-160W (okolice 50c)

Benchmark CP2077 z rt i pt (+mfg x1):

wczesniej 100-110 klatek i 210W (~56c)

teraz stabilne 75 klatek i 160-170W (~52c)

Paradoks że za generowanie kilku więcej klatek których i tak monitor nie wyświetli karta zeżre około 40 do 50W wiecej...

W dniu 31.03.2025 o 19:54, Lameismyname napisał(a):

Stałem przed wyborem - dopłacić 600zł do Zotaca Solida, czy wziąć Inno w MSRP no i wybrałem jak widać.

Dokładnie w dniu kiedy kupiłem tego Inno3d, na xkomie były dostępne ventusy za 4299zł i następna najtańsza karta to był ten Zotac Solid za 4499zł.

Przez chwile zastanawiałem się nad tym Zotaciem i to nie ze względu na lepsze chłodzenie (bo po zaplanowanym undervoltingu miało ono małe znaczenie), tylko przez ich 5letnią gwarancje producenta.

Tylko dopłata prawie 350zł za zamówienie i czekanie na Zotaca kontra karta którą mam w rękach spowodowała że wziołem Inno3d.

Opublikowano

@Lameismyname I finalnie z jakimi ustawieniami oc/uv zostałeś? Co się okazało 100% stabilne? Swoją drogą dziwne, że 5070 TI ma fabrycznie ustawione TDP tak wysoko, a zegary tak nisko. Od kilku dni testuje TDP 250W/ 0.865v/core 2650MHz i na takim ustawieniu mam 14fps wiecej niż na stock (300/1.1/2452). Jedyne co mnie teraz denerwuje, to mój ryzen 7700 jak patrze na statystyki. Obciążenie GPU 61%/42 stopnie - CPU 21%/65 stopni. Przy Crisis 2 remastered na ultra z RT proc dobija 83 stopni, gdy GPU ma 63. A mam Dark Rock 4 Pro.

Opublikowano

@Sidr Cały czas mam ok. 2820MHz @ 0.89V i to jest już ze stabilnym zapasem dla mojego egzemplarza. Ten profil wczytuje mi się codziennie przy starcie systemu.
Stabilnie jak skała. Testowane w CS2, Stalker 2, CP2077PL, Battlefield V, Quake 2 RTX, Half Life 2 RTX i z benchmarków Ungine Heaven, 3DMark Nomad, Furmark.

Masz UV na procku? Z racji, że w 1440p zegar ma niewielkie znaczenie poszedłem całkiem w UV i mój procek ma taktowanie stock (5050MHz) i CO -50 (1 rdzeń) oraz CO -30 (2-6 rdzeń).
Dzięki temu uzyskuje 5050MHz @ 1,072V. Na żyletki robiłem 5050MHz @ 1,056V gdzie CO miałem na poziomie -33 i coś tam grzebałem przy PPT, obniżałem ale nie pamiętam do jakiej wartości - szkoda czasu i sztuka dla sztuki.

Opublikowano

Takie trochę porównywanie jabłek do gruszek.
Różne ustawienia, różne scenariusze, ponadto @Tornado3 po Twoim GPU-Z widać, że minęła chwila zanim screena zrobiłeś więc wszystko mogło już "opaść".
Miałeś Inno3d X3, teraz masz ASUSa Prime - jak byś porównał te karty do siebie?
No i jak było z cewkami na X3, a jak teraz na Prime?

@MarcoSimone A u Ciebie jak z cewkami? Czytałem trochę negatywnych komentarzy na trafiające się cewki w Zotacach. Nie ma aż takiego płaczu jak w przypadku ASUSów ale parokrotnie trafiłem na takie wzmianki.

Opublikowano (edytowane)

GPUZ odpalam przed pomiarem więc nie ma znaczenia co tam się dzieje. Ustawiam max wartości i tyle mi potrzeba

Cewki w zależności od FPS, ale rzeczywiście są może minimalnie głośniejsze od inno 3d

Jeżeli mam porównać te obie karty to pod względem kultury pracy jest taka różnica że w Prime wentylatory startują od około 850obr i nawet kiedy masz 65 stopni obroty nie rosną tak gwałtownie tylko oscylują w okolicy 1100-1300.

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano
26 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Takie trochę porównywanie jabłek do gruszek.
Różne ustawienia, różne scenariusze, ponadto @Tornado3 po Twoim GPU-Z widać, że minęła chwila zanim screena zrobiłeś więc wszystko mogło już "opaść".
Miałeś Inno3d X3, teraz masz ASUSa Prime - jak byś porównał te karty do siebie?
No i jak było z cewkami na X3, a jak teraz na Prime?

@MarcoSimone A u Ciebie jak z cewkami? Czytałem trochę negatywnych komentarzy na trafiające się cewki w Zotacach. Nie ma aż takiego płaczu jak w przypadku ASUSów ale parokrotnie trafiłem na takie wzmianki.

W GPU-Z miejscu wartości klikasz myszką żeby jak na screenie na zielono było napisane max. Do wyboru jest max,min,avg i nie ma znaczenia jak długo minie zanim zrobisz screena, bo i tak pokazuje maksymalne zanotowane nawet jak już karta nie jest obciążona.

• Upvote 1
Opublikowano

Dlatego najlepiej wrzucać też testy typowo stokowe bez żadnych uv i ingerencji w kartę. Mielibyśmy już na forum porównanie do Inno3D, MSI Ventusa, Shadow choć można wyciągnąć wnioski, że wypadają bardzo podobnie i teraz Asus Prime ;)

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, skunRace napisał(a):

Dlatego najlepiej wrzucać też testy typowo stokowe bez żadnych uv i ingerencji w kartę. Mielibyśmy już na forum porównanie do Inno3D, MSI Ventusa, Shadow choć można wyciągnąć wnioski, że wypadają bardzo podobnie i teraz Asus Prime ;)

No masz rację. Ciężko jednak wprowadzić taką "dyscyplinę", a i tak są czynniki zewnętrzne, które mogą zaburzyć obraz.
Różnice w wielkości bud, różnica w wentylowaniu bud, różnica między bazowymi temperaturami otoczenia itd.
Ktoś mógłby daną kartę wrzucić do dużej budy i ustawić wentylatory obudowy na 100% oraz test robić w wypiździanej piwnicy ;)

Na marginesie, moje 20 kółek w nomadzie przy wymuszonym 1400RPM (MAX) w MSI AB

INNO.thumb.png.d97aa26bdcb5c7ac95ce16cc5c869abb.png

Tu dla porównania
Twój Asus Prime @Tornado3
OOfKtfd.thumb.png.0696f27dc81f8ee9a7aecdd8f410c86e.png

Jak widać ASUS wygrywa, jednak dla mnie w codziennym giercowaniu na tym profilu łapie realnie ok 1650 RPM więc szkoda byłoby mi wymieniać.
Wczoraj z godzinkę pograłem w Stalkera 2 na ustawieniach 1440p EPIC + DLSS Q + MFG 4.0 i miałem 62*C @ 1650 RPM
Jedynie zastanawia mnie ten VRAM, czy to jakiś pojedynczy skok przez 20 cykli nomada tak zaburzył odczyt, czy to raczej coś ciągłego.
Masz może jakieś zrzuty z GPU-Z jak miałeś Inno i widać na nich temp VRAM?

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

można jeszcze dodać, że ta generacja wręcz rewelacyjnie się undervoltuje. Przy 222W uzyskuje jakieś 1-2% ponad Stock

7QVnlpq.png

Kurde tylko średnio 13 fps ma więcej 5070ti niż 3080ti? :E dobra lipa.

image.thumb.png.16aab559aff81efb94376971843835c9.png

Dwie generacje, więcej vramu, szybsze wszystko włącznie z ramami i całe 21% różnicy za ponad 2x ceny :E 

Rozważałem 5070ti jak znormalnieje cena, ale im więcej widzę takich testów tym bardziej mi się odechciewa :/ 

Opublikowano

@Qrdello Wiesz smarki smarkami. Ja je traktuje po macoszemu.
Ciekawi mnie jak np. odpalisz sobie Stalkera 2 czy CP2077PL i by porównać wyniki z Twojej karty do np. mojej.
Boli brak FG/MFG chociaż możesz ratować się generatorem AMD (nie wiem czy da się go mieszać z DLSS).
Po to się kupuje topkę w generacji aby nie wymieniać tak często i jak widać na Twoim przypadku to działa.
Twoim targetem bardziej powinien być RTX 5080

Opublikowano

Jak Wy schodzicie z Power Limit do 222W? U mnie AB, czy GTIII pozwala max -250W dać.

Taka ciekawostka. U mnie GPUTIII w przeciwieństwie do AB nie trzyma limitow zasilania dla procesora, gubi ustawienia i po OC/UV robi freez przy Death Stranding. Na MSI AB wszystko tip-top.

Opublikowano

@Sidr Hmm ja do UV ostatnio podchodzę tak:

1. Biorę nową kartę
2. Odpalam w stocku jakiś benchmark i patrzę do jakiego zegara mi boostuje. Np. 2820MHz
3. Robię OC tylko rdzenia i patrzę na jakich wartościach mi się krzaczy. Dla przykładu +470MHz zwiecha, +450MHz przechodzi benchmarki ale bywa niestabilnie, +430MHz stablinie jak skała.
4. Odpalam np. MSI AB i szukam punktu krzywej który po podniesieniu o te 430MHz da mi zegar rdzenia 2820MHz, załóżmy, że to 0,89V. Podciągam całą krzywą do góry o te +430MHz i z prawej strony wykresu (tj. po wartości 2820MHz @ 0,89V) wszystko wypłaszczam.
5. Zapisuje i używam.

GPUTIII miałem przez jakiś czas ze względu na większy zakres OC VRAM, w najnowszym AB beta jest tylko max +2000MHz.
Poza tym AB wolę i na nim teraz siedzę.

1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

I pobór pod 400w :thumbup:

Kultura pracy, temperatura, pobór.
Ogólna efektywność energetyczna.

Jak w ciągu godzinnej sesji Stalkera 2 mam na profilu UV wydajność przynajmniej stockowego 5070ti, a pobór mocy na poziomie 175W to tylko micha się cieszy ;)

Opublikowano
51 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Masz może jakieś zrzuty z GPU-Z jak miałeś Inno i widać na nich temp VRAM?

trochę tych testów porobiłem, ale generalnie na Inno3d wychodziło średnio około 10 stopni więcej jak temp GPU i nie ważne czy VRAM był po OC czy stock. Na Prime jest trochę lepiej średnio 2-3 stopnie więcej jak GPU

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@Sidr Hmm ja do UV ostatnio podchodzę tak:

1. Biorę nową kartę
2. Odpalam w stocku jakiś benchmark i patrzę do jakiego zegara mi boostuje. Np. 2820MHz
3. Robię OC tylko rdzenia i patrzę na jakich wartościach mi się krzaczy. Dla przykładu +470MHz zwiecha, +450MHz przechodzi benchmarki ale bywa niestabilnie, +430MHz stablinie jak skała.
4. Odpalam np. MSI AB i szukam punktu krzywej który po podniesieniu o te 430MHz da mi zegar rdzenia 2820MHz, załóżmy, że to 0,89V. Podciągam całą krzywą do góry o te +430MHz i z prawej strony wykresu (tj. po wartości 2820MHz @ 0,89V) wszystko wypłaszczam.
5. Zapisuje i używam.

GPUTIII miałem przez jakiś czas ze względu na większy zakres OC VRAM, w najnowszym AB beta jest tylko max +2000MHz.
Poza tym AB wolę i na nim teraz siedzę.

Kultura pracy, temperatura, pobór.
Ogólna efektywność energetyczna.

Jak w ciągu godzinnej sesji Stalkera 2 mam na profilu UV wydajność przynajmniej stockowego 5070ti, a pobór mocy na poziomie 175W to tylko micha się cieszy ;)

Nie o to chodzi. Ja mogę ustawić Power Limit tylko na 84% - co efektywnie daje mi max pobór 250W. Nie moge ustawić niższefo - jak @Tornado3 222W na przykłąd.

Opublikowano
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

trochę tych testów porobiłem, ale generalnie na Inno3d wychodziło średnio około 10 stopni więcej jak temp GPU i nie ważne czy VRAM był po OC czy stock. Na Prime jest trochę lepiej średnio 2-3 stopnie więcej jak GPU

U mnie analizując screeny od początku posiadania karty wychodzi różnica ok. 5-6*C czyli jest OK. 

3 minuty temu, Sidr napisał(a):

Nie o to chodzi. Ja mogę ustawić Power Limit tylko na 84% - co efektywnie daje mi max pobór 250W. Nie moge ustawić niższefo - jak @Tornado3 222W na przykłąd.

U mnie na Inno3d chyba poniżej 83% się nie da zejść. Może u niego w ASUSie jest większe pole manewru w tej kwestii, pewnie zależy to od VBIOSu.
Swoją drogą po co ciąć Power Limitem jak można wyśrubować sobie mniej prądożerne ustawienia przez ręczny UV i mieć przyzwoitą wydajność?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wydajność energetyczna tej serii jest doskonała. Staty z dwu godzinnej sesji HZD Remastered - wszystko na ultra.

Cytat

U mnie na Inno3d chyba poniżej 83% się nie da zejść. Może u niego w ASUSie jest większe pole manewru w tej kwestii, pewnie zależy to od VBIOSu.
Swoją drogą po co ciąć Power Limitem jak można wyśrubować sobie mniej prądożerne ustawienia przez ręczny UV i mieć przyzwoitą wydajność?

Bardzie z ciekawości, bo i tak do limitu nie dobijam. :)

HZD.jpg

Edytowane przez Sidr
  • Like 1