Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Sidr Jak tak sobie przypomnę, to mój 4070S miał ok 170W po UV na profilu codziennym.

@Tornado3 Nie wiesz jaką sztukę krzemu trafił. Może mu krzaczyć te ustawienia z marszu.
Najlepiej przyjąć na początek +400MHz bo raczej mało sztuk nie daje rady z tą wartością, a potem można dopieszczać.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

ja nigdy nie ruszam PLa chyba że przy OC to podnoszę

Słusznie, sam też tak robię, chyba, że mam kartę z blokadą na 100%.
Ale poniżej nie widzę większego sensu ruszać...

Paradoksalnie jak ktoś ma kartę bez blokady Power Limitu na 100%, to powinien dać PL w opór nawet przy mocnym UV.
Po cholerę sztuczny szlaban trzymać.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Tornado3 napisał(a):

I pobór pod 400w :thumbup:

Eee, no niekoniecznie.

Z dlss, czyli de facto tak jak trzeba grać na tych nowinkach bo bez nich raster robi szpagat, to zwykle 300W nie przekraczam.

No ale żeby nie był gołosłownym:

20250409_192612.thumb.jpg.23f4b1caa97dde2970124d9120b50f4d.jpg

Oczywiście, że nowe gpu będą bardziej efektywne energetycznie, niemniej to ciężko nazywać sukcesem i strzelać konfetti :/ to raczej wymagany progress jest.

Gdyby te karty były o 10% szybsze niż last gen, i w dodatku ciurały więcej W z gniazdka to jaki byłby sens ich zmiany? 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Słusznie, sam też tak robię, chyba, że mam kartę z blokadą na 100%.
Ale poniżej nie widzę większego sensu ruszać...

Paradoksalnie jak ktoś ma kartę bez blokady Power Limitu na 100%, to powinien dać PL w opór nawet przy mocnym UV.
Po cholerę sztuczny szlaban trzymać.

Chyba czegośtu nie rozumiem, albo u mnie to inaczej działa. Jeżeli nie zmniejszam PL, to przy 100% obciązenia karty PDP idzie max - czyli 300W. U Was po UV nie dobija do limitu?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

to zdecyduj się co chcesz porównać, bo wrzuciłem Ci SS ze SteelNomad i wiem ile ta karta wciąga po OC (miałem kiedyś 3080 12GB) tak ze nie czaruj ;)

Ja nie czaruję, też potrafię w undervolting i moje 3080 nie ciągną z gniazdka 400W, chyba że chcę i podnoszę im PL na 108 lub 110%, jak przy SuprimX. W normalnych scenariuszach, nawet w 3d marku, 350W to absolutny maks, bo tam co innego jest problemem - niestety ale budowa tych układów nakłada masakryczne ograniczenia na taktowanie względem prądu z gniazdka, ale przy 100% obciązeniu - czyli takim jak w syntetykach.

W grach okazuje się, że karta potrafi być wyraźnie szybsza przy niższym TGP, bo taktowanie siedzi wyżej.

Zresztą wynik powyżej z SN akurat dotyczy INNO3D x4 Ichill - karty, która ma dwa złącza 8pin a zatem więcej niż 350W nie pociągnie, choćby skały srały. :> 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)

@SidrDziała tak samo- uv obniża pobór energii i można go zrobić tak, że nie stracisz na tym wydajności a możesz nawet zyskać. Jak wiele to już loteria i każdy przypadek jest inny

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Ja nie czaruję, też potrafię w undervolting i moje 3080 nie ciągną z gniazdka 400W, chyba że chcę i podnoszę im PL na 108 lub 110%, jak przy SuprimX. W normalnych scenariuszach, nawet w 3d marku, 350W to absolutny maks, bo tam co innego jest problemem - niestety ale budowa tych układów nakłada masakryczne ograniczenia na taktowanie względem prądu z gniazdka, ale przy 100% obciązeniu - czyli takim jak w syntetykach.

W grach okazuje się, że karta potrafi być wyraźnie szybsza przy niższym TGP, bo taktowanie siedzi wyżej.

Nie dobijasz max power limitu ponieważ wcześniej osiągasz limit napięcia najpewniej. Gry w różny sposób obciążają energetycznie karty- włącz quake2 rtx i tam będzie szybka weryfikacja ile potrafi wciągnąć ta karta

Test MSI Ventus 5070Ti na stock w mojej obudowie

FurmarkstockMSIVentus5070Ti.thumb.png.e4ae395ce96fead66a5f79122e977055.png

Edytowane przez jankooo
Opublikowano (edytowane)
Cytat

zawsze możesz pokazać wydajność przy 220W. Tak z ciekawości 

... najlepszy krzem jaki testowałem to był chyba w Gainward Phantom, gdzie przy 1800Mhz ta karta mogła lecieć na 0,85v :E i wtedy faktycznie taki 3080ti potrafił zejść z poborem do tych Twoich 220W.

Mogę nawet sobie locka na 30 fps nałożyć, to nie ma zupełnie żadnego znaczenia. Od dwóch generacji nVidia odcina kupony od wydajności w segmencie niższym niż xx80, i to jest niezaprzeczalny fakt. Tam gdzie kiedyś seria x70 ogrywała gen do genu poprzednika, teraz trzeba dwie generacje. 4070 ledwo w rasterze doganiał 3080, bez dlss i fg generalnie karta bezużyteczna dla każdego kto posiada(ł) serię x80. 5070 w surowej wydajności ledwo o kilka procent średnio przebija te 3-4 letnie karty. Karta za 3k :E o dwie generacje nowsza. I tutaj przyrost wydajności x watt jest, rzecz jasna, istotny - ale w kontekście całości co najmniej śmieszny. W sumie to tylko tyle posiadaczom takich kart zostaje - chwalić się wydajnością 4 letniej karty x 0,7 mocy :D 

11 minut temu, jankooo napisał(a):

@SidrDziała tak samo- uv obniża pobór energii i można go zrobić tak, że nie stracisz na tym wydajności a możesz nawet zyskać. Jak wiele to już loteria i każdy przypadek jest inny

Nie dobijasz max power limitu ponieważ wcześniej osiągasz limit napięcia najpewniej. Gry w różny sposób obciążają energetycznie karty- włącz quake2 rtx i tam będzie szybka weryfikacja ile potrafi wciągnąć ta karta

Raczej dobijam, bo fizycznie więcej z pci-e + 2x8 pin się wycisnąć nie da. Sufit nad core jeszcze jest.

Co pięknie widać w takim SuprimX, gdzie nie dość że karta sama w sobie mając 3 gniazda 8 pin może do 450W pociągnąć, to jeszcze można jej PL podnieść.

Fakt, żre jak mała elektrownia ale daje kolejne ~5% wydajności względem praktycznie każdego innego 3080(ti).

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
15 minut temu, Qrdello napisał(a):

Tam gdzie kiedyś seria x70 ogrywała gen do genu poprzednika, teraz trzeba dwie generacje

No tak jest ale co zrobisz... Seria 50xx jeszcze pogłębia ten trend- top jeszcze bardziej odstaje od reszty stawki. 

Z drugiej strony progres jest zarówno energetyczny jak i $/FPS- RTX 5070 jest połowę tańszy niż kosztował 3080Ti a kilka % wydajniejszy,

Żeby trzymać się tematu to wrzucam test w mojej obudowie jeszcze innej karty bliskiej MSRP ZOTAC Core RTX 5070 Ti

Furmark stock Zotac solid Core 5070Ti.png

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

Z drugiej strony progres jest zarówno energetyczny jak i $/FPS- RTX 5070 jest połowę tańszy niż kosztował 3080Ti a kilka % wydajniejszy,

Obstawiam, że gdyby nie covid to i cena 3080ti i 5070 była diametralnie inna. Ta druga za 2k, jak powinna faktycznie kosztować, to były mega deal.

MSRP dla 3080ti to  1199 USD, czyli nawet po hiper nieoptymistycznym kursie niecałe 5k. No tylko, że rynek zweryfikował :/ 

EOT?

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

No masz rację. Ciężko jednak wprowadzić taką "dyscyplinę", a i tak są czynniki zewnętrzne, które mogą zaburzyć obraz.
Różnice w wielkości bud, różnica w wentylowaniu bud, różnica między bazowymi temperaturami otoczenia itd.
Ktoś mógłby daną kartę wrzucić do dużej budy i ustawić wentylatory obudowy na 100% oraz test robić w wypiździanej piwnicy ;)

Nie no jasne, że tak, ale mimo wszystko ja jestem nauczony, że jak chce pokazać wydajność danego chłodzenia karty to zawsze robię najpierw testy i screeny wszystkiego na stocku. Dopiero później uv do codziennej gry, choćby nawet porównać sobie ile zyskałem. A tak niby skupiamy się na tym, czy te tańsze karty w cenie MSRP mają sens, ale nikt nie wrzucił głupiego screena z pełnego stocku. Zawsze to fajnie byłoby porównać Inno, Ventusa, Shadow, Prime nawet mimo tych różnic między temperaturą w pokoju i obudową. A tak testy na UV, gdzie jeden zjedzie o 40W/60W/70W jeszcze bardziej tracą sens. Ale i tak dobrze, że je robicie, wnioski i tak można wyciągnąć ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

czyli nawet po hiper nieoptymistycznym kursie niecałe 5k

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-karty-graficznej-nvidia-geforce-rtx-3080-ti-prawie-jak-geforce-rtx-3090-tylko-mniej-pamieci-i-troche-nizsza-cena?page=0,32

5600 i wtedy o takiej cenie można było tylko pomarzyć%-)

ps.EOT. bo kończą mi się moje 5070Ti z testów:hihot:

Test stock Gigabyte RTX 5070Ti Windforce czyli MSRP- obudowa otwarta bo oglądałem wtyczki czy nie płoną a póżniej zapomniałem zrobić w zamkniętej ;) )

gigabyte rtx 5070ti furmark.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, skunRace napisał(a):

Nie no jasne, że tak, ale mimo wszystko ja jestem nauczony, że jak chce pokazać wydajność danego chłodzenia karty to zawsze robię najpierw testy i screeny wszystkiego na stocku. Dopiero później uv do codziennej gry, choćby nawet porównać sobie ile zyskałem. A tak niby skupiamy się na tym, czy te tańsze karty w cenie MSRP mają sens, ale nikt nie wrzucił głupiego screena z pełnego stocku. Zawsze to fajnie byłoby porównać Inno, Ventusa, Shadow, Prime nawet mimo tych różnic między temperaturą w pokoju i obudową. A tak testy na UV, gdzie jeden zjedzie o 40W/60W/70W jeszcze bardziej tracą sens. Ale i tak dobrze, że je robicie, wnioski i tak można wyciągnąć ;)

Testy na Stock masz zazwyczaj w recenzjach których jest cała masa w sieci. Po UV czy OC już musisz szukać po tematycznych forach dlatego lepiej jak jest więcej tego typu porównań

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano
6 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

Testy na Stock masz zazwyczaj w recenzjach których jest cała masa w sieci. Po UV czy OC już musisz szukać po tematycznych forach dlatego lepiej jak jest więcej tego typu porównań

Właśnie o to chodzi, że nie ma całej masy a o niektórych kartach wręcz ciężko czegokolwiek wartościowego się doszukać. 

Jest tyle zmiennych, że screeny po uv/OC mówią jedynie jak karta sie spisuje w twoim systemie i jak reaguje na te zabiegi twój egzemplarz.

Testy na max power limit pokazują skuteczność chłodzenia i czy np jest miejsce na ustawienie swojej łagodniejszej krzywej wentylatorów.

Tu taka ciekawostka bo np w moim Ventusie o ile skuteczność chłodzenia jest ok to żeby obniżyć głośność z krzywą wentylatorów nie poszalejesz. Temperatury vram wzrastają i pomimo chłodnego GPU muszę trzymać pewien RPM aby pamiątki były poniżej 80 stopni.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jankooo napisał(a):

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-karty-graficznej-nvidia-geforce-rtx-3080-ti-prawie-jak-geforce-rtx-3090-tylko-mniej-pamieci-i-troche-nizsza-cena?page=0,32

5600 i wtedy o takiej cenie można było tylko pomarzyć%-)

ps.EOT. bo kończą mi się moje 5070Ti z testów:hihot:

Test stock Gigabyte RTX 5070Ti Windforce czyli MSRP- obudowa otwarta bo oglądałem wtyczki czy nie płoną a póżniej zapomniałem zrobić w zamkniętej ;) )

Dziwne te wyniki masz.

Panowie, mam propozycję. Z tego co widzę w wątku mamy użytkowników chyba wszystkich dostępnych modeli 5070 TI. Przetestujmy je. Proponuje też ujednolicić metodologię testową w następujący sposób:

1. Odpalamy Furmark  (2.7.0.0) w Windowsie bez żadnych aplikacji w tle, a następnie HWMonitor (1.56). Zostawiamy tylko parametry GPU, a pozostałe zwijamy.
2.  Odpalamy benchmark 2560x1440, a gdy pojawi się wynik, to dajemy na 1 ekran HWMonitor  (alt-tab) i robimy skrinszota (printscrn+paste_to_paint).
3. Punkty 1 i 2 dla STOCK i UV. Po pierwszym teście resetujemy HWMonitor off/on.
4. Wpisujemy w wątku nazwę modelu i wklejamy te dwa skriny.
5. I tak max 3 testy każdego modelu i na końcu jakieś podsumowanie w formie tabelki.
6. Wersja rozwojowa. Jeżeli macie jakieś pomysły, co zmienic - piszcie.

- HWMonitor, ponieważ jest bardziej klarowny i rozbudowany.
- 2560x1440, ponieważ 1080 nie ma sensu przy tej karcie, a z 4K pewnie z połowa z nas nie korzysta.

Wiadomo, wyniki (FPS) będą inne, bo mamy różne procesory, ale parametry (temp, waty itd - ogólnie kultura pracy)dla działania GPU będą takie same. Do tego będzie widać pozostałe nasze komponenty i będzie porównanie różnic z działania GPU na różnych procesorach.

ZOTAC 5070 TI SOLID CORE

Stock:

FM_Stock.thumb.jpg.68d70cd1cbd12d08d335805a84348406.jpg

UV:

FM_UV.thumb.jpg.6a7302e799a906691f6ab82f401a660e.jpg

edit: dopiero zauważyłem, że u mnie w ustawieniach stock, karta w monitorze nie dobija do maksymalnej wydajności (utilization limit).

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
16 godzin temu, Tornado3 napisał(a):

Jasne, ale właśnie z tych tańszych kart, które pojawiają się w cenie msrp o których mowa są testy głównie tylko Ventusa, a na forum mamy już Ventusa, Shadow, Prime, Innno3D. Wstępnie można powiedzieć, że Prime wypada najlepiej i potrafi zejść poniżej 1000rpm, 900rpm widziałem na screenach, a jakie ma minimalne nie wiem.

5 godzin temu, Sidr napisał(a):

Dziwne te wyniki masz.

Panowie, mam propozycję. Z tego co widzę w wątku mamy użytkowników chyba wszystkich dostępnych modeli 5070 TI. Przetestujmy je. Proponuje też ujednolicić metodologię testową w następujący sposób:

1. Odpalamy Furmark  (2.7.0.0) w Windowsie bez żadnych aplikacji w tle, a następnie HWMonitor (1.56). Zostawiamy tylko parametry GPU, a pozostałe zwijamy.
2.  Odpalamy benchmark 2560x1440, a gdy pojawi się wynik, to dajemy na 1 ekran HWMonitor  (alt-tab) i robimy skrinszota (printscrn+paste_to_paint).
3. Punkty 1 i 2 dla STOCK i UV. Po pierwszym teście resetujemy HWMonitor off/on.
4. Wpisujemy w wątku nazwę modelu i wklejamy te dwa skriny.
5. I tak max 3 testy każdego modelu i na końcu jakieś podsumowanie w formie tabelki.
6. Wersja rozwojowa. Jeżeli macie jakieś pomysły, co zmienic - piszcie.

- HWMonitor, ponieważ jest bardziej klarowny i rozbudowany.
- 2560x1440, ponieważ 1080 nie ma sensu przy tej karcie, a z 4K pewnie z połowa z nas nie korzysta.

Wiadomo, wyniki (FPS) będą inne, bo mamy różne procesory, ale parametry (temp, waty itd - ogólnie kultura pracy)dla działania GPU będą takie same. Do tego będzie widać pozostałe nasze komponenty i będzie porównanie różnic z działania GPU na różnych procesorach.

ZOTAC 5070 TI SOLID CORE

Stock:

FM_Stock.thumb.jpg.68d70cd1cbd12d08d335805a84348406.jpg

UV:

FM_UV.thumb.jpg.6a7302e799a906691f6ab82f401a660e.jpg

edit: dopiero zauważyłem, że u mnie w ustawieniach stock, karta w monitorze nie dobija do maksymalnej wydajności (utilization limit).

Jaki jest sens robić testy chłodzenia, które trwają minutę, chyba, że się boisz, że Ci ten Furmark kartę zajedzie :P Taki test to przynajmniej 10 minut, dlatego najlepszy do testowania chłodzenia jest moim zdaniem Demo Quake 2 RTX. Mało zajmuje i przyciśnie kartę podobnie jak najbardziej wymagające gry  z RT.

https://store.steampowered.com/app/1089130/Quake_II_RTX/

• Like 1
Opublikowano

Na chłodzeniu powietrznym minuta jeszcze jest w miarę, miarę.
Dobre jajca są na aio gdzie np. robiąc oc procka/gpu startujemy z zimnej wody i wszystko jest gituwa.
Kryzys dopiero jak np. pogramy z 2h na średnim obciążeniu i niskich obrotach wentylatorów, tak, że woda się nagrzeje i WTEDY NAGLE Z CAŁEJ PETY WJEDZIE KOMPILACJA SHADAERÓW NA WSZYSTKICH RDZENIACH I JEB DUP CIUL BLUE SCREEN BO PROCEK W SEKUNDE DOSTAJE MILION STOPNI BO POMPA NIE ZDĄŻY ROZPĘDZIĆ WODY A WENTYLE PRZEDMUCHAĆ CHŁODNICY :E