Jaycob 1 934 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Godzinę temu, Paw79 napisał(a): Gra jest raczej już w pełni gotowa, a te dwa tygodnie są dla klientów, żeby mogli skpokojnie kupić grę i się przygotować (np. ukończyć inne tytuły w które teraz grają). IMO lepszy ruch niż tzw. shadowdrop. Pewnie, masz rację, lepiej dać ludziom czas niż robić shadowdropa… ale i tak po 6 latach ciszy w eterze to brzmi komicznie. Swoją drogą na Steamie wciąż brak aktualizacji z datą premiery i nawet zamówić też się nie da. Ten trailer ma już 1,4 mln wyświetleń w zaledwie 3 godziny i 317 tys. łapek w górę. Przecież tu sprzedaż przebije kilka milionów w parę dni.
Lypton 953 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Hollow Knight nie był spoko indyczkiem. Hollow Knight był bardzo popularnym i wybitnym indyczkiem - 97% pozytywów z 430 tysięcy opinii na Steamie, 9.1/10 user review na mecie (4.3k ocen), który mimo 8 lat od premiery, ma dziennie nawet i kilkunastu tysięcy graczy. Edytowane 22 Sierpnia przez Lypton
Jaycob 1 934 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia Hollow Knight to nie tylko "spoko indyczek”, ale dla mnie jedna z najlepszych metroidvanii ever. Świetne lore, genialny design bossów i świata, walka mega płynna i satysfakcjonująca. Szczególnie podobała mi się eksploracja - mnóstwo znajdziek i odkrywanych regionów z nowymi przeciwnikami, ulepszeniami,...nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydawało się, że nic tam nie ma. Także nic dziwnego, że Silksong budzi taki hype.
musichunter1x 1 325 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) 26 minut temu, slafec napisał(a): Wyjaśni ktoś hype na Silksong? To przez memy? Team Cherry jest jednym z nielicznych zespołów, który jest w pełni niezależny, z pasją oraz nie musi martwić się o pieniądze. W ich grach jest mnóstwo rzemiosła i detali, a Silksong tak długo powstawał, ponieważ ciągle kolejne pomysły dodawali, aż przestali szkicować, bo nie skończyliby tego. W Hollow Knight ludzie grali na przeróżnych platformach, w ciągu wielu lat, gdzie sprzedano ponad 15 milionów sztuk. Sam przechodziłem to jeszcze na PS4 i mam pudełko z mapą, mimo że konsolę sprzedałem. Oh, a sequel możesz kojarzyć tylko z memów, bo przez 6 lat była cisza radiowa. Edytowane 22 Sierpnia przez musichunter1x
Jaycob 1 934 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia Release Trailer ma już ponad 3 mln wyświetleń i ~400k łapek w górę.
Lypton 953 Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) 40 minut temu, slafec napisał(a): All-time peak na poziomie 20k na Steam(3 lata temu). Na premierę ledwo kilka tysięcy. Nawet rozdawnictwo w ramach Humble Choice jakoś nie pomogło zyskać wielu graczy. Wybuch popularności dopiero w czasach koronawirusa Popularność indyków często rozkłada się w czasie. Rzadko jest boom na premierę - chyba, że to kolejna gra twórcy jakiegoś hitu - poczta pantoflowa, promocje i suma sumarum wychodzi z tego kilka milionów pchniętych kopii. Różne stronki szacujące sprzedaż wersji steamowych (na podstawie peaków, liczby opinii itd.) szacują, że tylko na PC sprzedano ok. 10 mln sztuk. Edytowane 22 Sierpnia przez Lypton 2
Paw79 138 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Opublikowano 24 Sierpnia Reddit: Post sprzed 9 miesięcy. I sprzed 3 dni.
Jaycob 1 934 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) W dniu 21.08.2025 o 18:07, Paw79 napisał(a): Gra jest raczej już w pełni gotowa, a te dwa tygodnie są dla klientów, żeby mogli skpokojnie kupić grę i się przygotować (np. ukończyć inne tytuły w które teraz grają). IMO lepszy ruch niż tzw. shadowdrop. Na marginesie: można się spodziewać dodawania contentu w podstawce, jak i DLC, bo po tych siedmiu latach produkcji twórcy twierdzą że nie są w ogóle znudzeni i mają ciągle nowe pomysły: https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2025-08-21/why-silksong-team-cherry-s-sequel-to-hollow-knight-took-so-long-to-make Fajnie się czytało. 7 lat w totalnym dev heaven. Zero stresu, tylko dopieszczanie gry. Fajnie by było, gdyby więcej takich ekip robiło gry - spokojnie i z pasją. Cytując Ari Gibsona: “Gdybym nie przestał szkicować, zajęłoby to 15 lat". Edytowane 26 Sierpnia przez Jaycob 1
Isharoth 597 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia Będzie grane na premierę. Tylko czy będzie tak dobrze jak w HK? Najbardziej w tej gierce spodobała mi się eksploracja. Liczę że tu będzie tak samo.
Paw79 138 Opublikowano 1 Września Autor Opublikowano 1 Września https://x.com/TeamCherryGames/status/1962330350681735642 19.99EUR 1
userKAMIL 857 Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Kompletnie do mnie nie przemawia ten styl graficzny a wręcz mnie odrzuca. Z takich gierek 2D chyba tylko Ori mnie porwał swego czasu.
musichunter1x 1 325 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) Hollow Knight opowiada swoimi otoczeniem historię, a większość to praktycznie ręcznie stworzony świat, od szkicu po modele przez tych samych ludzi, więc za dużo detali tam nie będzie. Ori kompletnie mi nie siadło, ponieważ było to takie cukierkowe piękno, bez głębi. Ot ładny obrazek, ale jest bez znaczenia. Edytowane 2 Września przez musichunter1x
musichunter1x 1 325 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Oby to nie ważyło dużo, bo chciałbym pobrać to do 19:00 Moje 20Mb/s raczej nie będzie ograniczone przez przeciążone serwery. Akurat chyba udało się sprzedać moją rtx3070, więc będę mógł długo przesiedzieć na gtx1650s grając w SilkSong.
Jaycob 1 934 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Myślę, że więcej niż 10 GB nie będzie, więc przy twoim łączu ogarniesz to w jakąś godzinkę.
Paw79 138 Opublikowano 4 Września Autor Opublikowano 4 Września Kiedy zbyt pochopnie zadeklarujesz coś w internecie: https://www.reddit.com/r/Silksong/comments/1n7nj4k/if_silksong_comes_out_tomorrow_i_am_going_to_play/ 2 godziny temu, Jaycob napisał(a): Myślę, że więcej niż 10 GB nie będzie, więc przy twoim łączu ogarniesz to w jakąś godzinkę. Gdzieś mi przemknęło że gra ma zajmować 12GB. 2
Jaycob 1 934 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Zdecydowanie tego nie przemyślał.;) Przy obecnych 26k upvote’ów musiałby grać jakieś trzy lata. Jak tak dalej pójdzie, to skończy dopiero przy premierze kolejnego HK/gry od Team Cherry.:E Fajnie to zrobili - nikt nie dostał kopii wcześniej, nawet recenzenci. Zero spoilerów, zero poradników, każdy będzie odkrywał grę od zera.
musichunter1x 1 325 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września (edytowane) Steam chyba klęknął Strona sklepu poszła do piachu. Edytowane 4 Września przez musichunter1x
Jaycob 1 934 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września lol, Steam padł Edit: na GP działa i gra zajmuje 7,6 GB.
Paw79 138 Opublikowano 4 Września Autor Opublikowano 4 Września 4 minuty temu, Jaycob napisał(a): lol, Steam padł U mnie też, ale tylko na minutkę. Już pobrane. 74.99zł, 2.1GB do pobrania, ok. 7.5GB na dysku. Udanej zabawy.
Jaycob 1 934 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września U mnie dalej to samo - nie mogę nic dodać do koszyka, wyskakują jakieś błędy i wraca ten sam problem, co wcześniej. Chyba skończy się na graniu w Game Passie. Edit: Ale jaja.
musichunter1x 1 325 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Dobra wrócę za jakiś czas, bo teraz steam wolno działa i się wysypuje w koszyku To nie bilety, więc nie zabraknie. Przy 2gb do pobrania, to mogę poczekać.
Rekomendowane odpowiedzi