Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Tak że normalna praktyką jest kupowanie mieszkania z myślą o dzieciach. Dodatkowy podatek może pozbawić tej możliwości. 

a kto broni odkładać w skarpecie i kupić jak dziecko będzie gotowe? 

• Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

a kto broni odkładać w skarpecie i kupić jak dziecko będzie gotowe? 

A co Cię to obchodzi jak kto odkłada swoje oszczędności? Nie twoja rzecz to się **********

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To nie jest ryzyko bezdomności. To po prostu durny wymysł :) 

Każde mieszanie w cudzych oszczędnościach to jest potencjalne skazywanie na bezdomność. 

Opublikowano
18 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Każde mieszanie w cudzych oszczędnościach to jest potencjalne skazywanie na bezdomność. 

Fajna bzdura. Taka 2/10.

Całe w ogóle kupowanie mieszkanie dla dziecka albo budowanie mu domu to jest taka głupota :E 

Zapewnienie środków - super. Ale wymyslenie, że jak dziecko ma 4 lata to ja mu kupuje mieszkanie to głupota.

Ot, najbardziej prymitywny sposób "inwestycji", który należy wyrugować z uwagi na ograniczoną podaż. 

• Upvote 2
Opublikowano
45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zapewnienie środków - super. Ale wymyslenie, że jak dziecko ma 4 lata to ja mu kupuje mieszkanie to głupota.

Ot, najbardziej prymitywny sposób "inwestycji", który należy wyrugować z uwagi na ograniczoną podaż. 

Tak jak jestem zwolennikiem jakichś regulacji w tym temacie, tak tu się z tobą niekoniecznie zgodzę. Kupno mieszkania dla 4 latka może mieć jakiś naciągany sens, ponieważ ceny mieszkań ciągle rosną. Lepiej jest więc kupić takie na zapas, niż czekać aż podrośnie i kupić za 2-3x tyle.

Poza tym to raczej nie rodzice kupujący takie mieszkanie na zapas dokładają cegiełkę do kryzysu mieszkaniowego, co prywatni 'inwestorzy', czy fundusze inwestycyjne, które masowo skupują takie nieruchomości.

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Isharoth napisał(a):

Tak jak jestem zwolennikiem jakichś regulacji w tym temacie, tak tu się z tobą niekoniecznie zgodzę. Kupno mieszkania dla 4 latka może mieć jakiś naciągany sens, ponieważ ceny mieszkań ciągle rosną. Lepiej jest więc kupić takie na zapas, niż czekać aż podrośnie i kupić za 2-3x tyle.

Poza tym to raczej nie rodzice kupujący takie mieszkanie na zapas dokładają cegiełkę do kryzysu mieszkaniowego, co prywatni 'inwestorzy', czy fundusze inwestycyjne, które masowo skupują takie nieruchomości.

I te fundusze są w Polsce? :) 

U nas każdy kto ma trochę kasy kupuje mieszkania (patrz Stanowski). 

Lepiej zainwestować środki sensownie :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

I te fundusze są w Polsce? :) 

W Polsce nie są - i to jest jeszcze większy problem. Zagraniczne fundusze potrafią skupywać masowo mieszkania w Polsce. :) 

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

U nas każdy kto ma trochę kasy kupuje mieszkania (patrz Stanowski). 

Ale to już inny przypadek niż podany przez ciebie wcześniej. Tacy ludzie mają już więcej pieniędzy i na pewno nie kończą na kupnie 1-2 mieszkań.

Opublikowano
5 minut temu, Isharoth napisał(a):

Ale to już inny przypadek niż podany przez ciebie wcześniej. Tacy ludzie mają już więcej pieniędzy i na pewno nie kończą na kupnie 1-2 mieszkań.

problem w tym kraju polega na tym ze nie ma lepszej inwestycji niz beton, kazdy z minimalnym iq kupuje jak najszybciej mieszkania albo traci czekajac czy wyglupiajac sie z jakimis miernymi "inwestycjami" typu lokaty

polityk nie zmieni tego stanu rzeczy bo dokladnie z tego samego powodu kazdy jest zapakowany w beton

dostosowujesz sie albo wchodzisz w zwiazek z inflacja ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zagraniczne fundusze to mają chyba u nas Raj, bo co jak co, ale na wynajmie to można krocie robić. 

I sam najem drogi i podatki niskie.

I Rządy, które robią wszystko, żeby ten stan podtrzymać.

I Naród głupi co w sumie chce, żeby tak było.

No bo jak chcesz wyrównywać szanse lub umożliwiać ludziom realizować podstawowe potrzeby to jesteś Komuch, nie?

@kubikolosTo, że nas banki porabiają to kolejny temat... I podatek Belki... cały system jest stworzony by inwestować w beton... tylko do kiedy? No bo ktoś musi wynajmować, a to i drogi interes i media coraz droższe, bo zamiast Bloków Atomowych budujemy Bloki Inwestycyjne.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

No, nie widzę. A Ty widzisz powód dla którego miały być tańsze? Byłeś i sprawdziłeś? :) 

Bo ja sprawdziłem :)

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sts_copi_q/default/table?lang=en

Ale osobiście nie sprawdziłeś, a dane z eurostatu to wiesz...Po za tym, na stosunek ceny do zarobku wpływa wiele czynników które wymieniłem wcześniej. No i proponuje jednak wrócić do głównego pytania na które Szambo nie odpisał tylko wkleja tabelki które same w sobie są nie na temat.

18 godzin temu, Szambo napisał(a):

Przecież liczby masz...

Jakie liczby??? Przeciez nie wiesz nawet w jakim kraju jest kataster i w jakim wymiarze a Ty wklejasz pierwsza lepszą tabelkę z googla nie na temat? Odpisz konkretnie na pytanie które zadałem.

17 godzin temu, 209458 napisał(a):

No to nie zazdroszczę dawnych czasów ludzi bezdomnych.

Daruj sobie. W tamtych czasach wielu ludzi mieszkało na kupie w oczekiwaniu na mieszkania, a bezdomnych to chyba teraz jest więcej.

17 godzin temu, 209458 napisał(a):

Nie kłamię, że nie budowano, to ty się czepiłeś mieszkań.

Pisałem wyraźnie o nieruchomościach a nie samych mieszkaniach.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ok, oficjalnie wprowadzamy w Polsce:

PODATEK ANTYKATASTRALNY.

Minister Paszyk przedstawia założenia programu:

- Biedni sprzedający mieszkania, nie mogli sprzedać ich za 520k, więc dzięki aktywnej polityce rządu będa mogli je sprzedać za 680k... to aż 160k wsparcia dla rządu.

- Ci co chcą kupić - kit z nimi - 10k na kwartał może się załapie, że kupi to samo mieszkanie mając tą samą ratę, a reszta rata do góry o 1000 złotych, bo Banki też przymierają głodem - też na coś zasługują.

Tak to teraz wygląda:

m1.jpg.8d133f53b97b98da019f168598abf32d.jpg

Ale po co się ograniczać:

m2.jpg.c63706a5491ccf8b38e86ebdffa210b3.jpg

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, huudyy napisał(a):

Oho, wyznawca chłopskiego rozumu co wie lepiej jak największa sondazownia EU :E

Trzeba brać poprawkę, pamiętam ich dane na temat motoryzacji w Polsce i średniej wieku. Tylko, że policzyli wszystkie auta, także te które od lat nie jeżdżą.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
11 minut temu, Cappucino napisał(a):

Trzeba brać poprawkę, pamiętam ich dane na temat motoryzacji w Polsce i średniej wieku. Tylko, że policzyli wszystkie auta, także te które od lat nie jeżdżą.

To nie wina eurostatu, że cepik nie wykreśla trupów z rejestru. 

Don't hate the player, hate the game 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Karister napisał(a):

Nikt nie broni, ale kto chciałby się frajerować?

Nikt, ale chyba musimy coś zrobić? Ja wiem, że betonowe złoto to jedyna forma inwestowania dla Janusza p0laka, ale do cholerny - są obligacje, akcje, lokaty, giełda, forexy, krypto, kruszce i waluty - MACIE ALTERNATYWY w przeciwieństwie do Polaków, zwłaszcza młodych, których nie stać na własne mieszkanie. A przyrost naturalny leci na pysk... 

Zasadniczo kataster od 3 mieszkania jest to poświęcenie, na które jestem gotów ( ͡° ͜ʖ ͡°) uszczuplenie majątku  0,8% prawdopodobnie najbogatszych nie boli mnie jakoś. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Są alternatywy i są mieszkania. Jak ktoś woli wybrać te drugie, jego sprawa IMO. Katastralny i tak zostanie przerzucony na tych, co wynajmują, czyli ich nie stać na własne mieszkanie, dzięki czemu nie będzie ich stać jeszcze bardziej. Młodzi też mają alternatywy IMHO. Nie każdy musi mieszkać w Warszawie w nowym budownictwie. Znam parkę, co robi razem w budżetówce i kupili 130m2, bo wybrali tańsze miejsce oraz rynek wtórny.

Opublikowano (edytowane)

Po ewentualnym wprowadzeniu tego podatku interesująca sytuacja byłaby w małych miejscowościach turystycznych takich jak na przykład Karwia. Znajomi mają tam mieszkanie. O ile wiem to go nie wynajmują. Korzystają oni i ich dzieci. Na stałe mieszkają w Warszawie więc muszą dojeżdżać. Karwia ma niecały tysiąc mieszkańców. Popyt na mieszkania tworzą w większości turyści. Dodatkowe opodatkowanie może ich zniechęcić do zakupów.

W 2016 na początku czerwca roku byłem w Hiszpanii na wyspie "Isla Canela". Spory ruch w hotelach, a w apartamentach pustki. Odniosłem wrażenie, że nawet 20% nie jest zajęte, raczej bliżej 10%. W sumie to nie za bardzo jest tam po co mieszkać na stałe.

Edytowane przez indexinfio
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Karister napisał(a):

Nie każdy musi mieszkać w Warszawie w nowym budownictwie.

Nie każdy Warszawiak z kilkoma mieszkaniami musi oczekiwać, że ktoś będzie wykonywał niskopłatne zawody, które pozwalają mu dobrze funkcjonować, ale których nie zauważa krzycząc, że kataster to zło.

Bo w sumie po co wykonywać niskopłatny zawód w Stolicy, skoro nikt nie zadbał o miejsce do spania dla ludzi.

Od kiedy ten Kraj stał się aż tak egoistyczny?

Patrzcie szerzej, a nie tylko na czubek własnego nosa.

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 3
Opublikowano

Uważasz, że ktoś wykonujący niskopłatny zawód, powinien dostać nowe mieszkano w stolicy, bo tak? Sorry, ale socjalizm się skończył i nie każdy może mieć wszystko, bo mu się należy. Ktoś zarabia, to kupuje sobie nową chatę, ktoś nie zarabia, to żyje skromniej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, huudyy napisał(a):

To nie wina eurostatu, że cepik nie wykreśla trupów z rejestru. 

Don't hate the player, hate the game 

Co nie zmienia faktu, że pokazują dane z dup. bez rzetelnego sprawdzenia.