Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zachęcam do dyskusji na temat wymiany platformy. 
Moja platforma z sygnatury na AM5 z 7700. 

Plusy:

-5800x3D ostatnio zszedł za 1300 więc takie minimum 1200 bym za niego wziął, a im starszy tym prędzej czy później z ceny zejdzie

-AM5 byłoby świeższą platformą z możliwością upgrade

-na AM5 będzie gwarancja (aktualnie gwar mam na mobo <ponad 2 lata> i RAM <niecale 2 lata>)
-pobawię się trochę w budzie

-zmienię na mobo, które będzie mieć więcej złącz USB (ależ to jest naciągane xD) 

Minusy:

-dużo zmian, a wydajność 7700 ma mniej więcej taką samą jak 5800x3D, czasem 5800 może być szybszy

W przesiadce z AM4 na AM5 koszt będzie raczej zerowy ze względu na ceny podzespołów AM4, w zależności za ile znajdę 7700 (okolice 750 zł używany na gwarancji), płyta główna około 800 i RAMki przydały by się jednak 4x16 (wiem o ograniczeniach, ale chodzi o wygląd - zapełnienie czterech banków, a RAM nigdy mało, szczególnie, że odpalam dużo rzeczy w tle i zacząłem uczyć się Unreal Engine 5) wyjdzie to jakieś 2300-2500. Po sprzedaży swoich podzespołów myślę, że odzyskam z tego jakieś 1700-1900 w zależności jak pójdą.
W najgorszym przypadku dopłacam 800 zł za nową platformę, ale wydajność nie wzrasta, daje mi to jedynie jakieś pole manewru w przyszłości. 

Jakie macie pomysły, przemyślenia? 
Ja uważam żeby zostać jeszcze na AM4, ale chętnie poznam różne punkty widzenia. 

Opublikowano

Przechodząc z Ryzena 5600x na Ryzena 7700 to trochu inna bajka- mam na myśli swój upgrade, ale mając 5800x3d to raczej szedłbym w 7800x3d, chyba że ma być to chwilę to można pójść tak jak sugeruje Galakty, 7500f, a za jakiś czas wejść na wyższy bieg, ale to "tylko" 7500f.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja przechodząc z am4 na am5 zdecydowałem się na połśrodek w postaci wspomnianego wyżej 7500f i okazał się na tyle wydajny i chłodny (po UV) że zostanie u mnie na dłużej. 

Nie wiem czy bym tak zrobił teraz. 3 miesiące temu jak zmieniałem platformę, procki x3d miały chore ceny i dostępność była słaba 

Jak ktoś ma solidna płytę b550/x570 z prockiem x3d to nie musi się wcale spieszyć z przesiadką.

• Like 1
Opublikowano

Ja kupiłem 7500F na przeczekanie do 9800X3D.
Generalnie jestem zadowolony, a póki ASRock nie rozwiąże definitywnie problemów z 9800X3D to będę na "F"ce koczował.

Warto przesiąść się z AM4 na AM5, tym bardziej gdy dopłata jest niewielka.
Ja przesiadałem się z 5800X + B450 + 32GB DDR4 na 7500F + B650 + 32GB DDR5 z dopłatą 800zł.
Nie żałuję.

Jak jest okazja pogonić 5800X3D w ludzkim pieniądzu to jak najbardziej.

Opublikowano
8 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Można przejść na 7600x3d

W sumie też pomysł, z drugiej strony nie wiem czy chcę przejść na 6/12 z 8/16. 

12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Warto przesiąść się z AM4 na AM5, tym bardziej gdy dopłata jest niewielka

Przez to w ogóle zacząłem to analizować. Jest w tym tylko właśnie ten jeden minus, brak zmiany wydajności w podobnych (trochę wyższych pieniądzach). 

17 godzin temu, galakty napisał(a):

7800X3D a najlepiej 9800X3D

Tu już wchodzimy w dwukrotnie droższy procesor. Niby mogę dołożyć bez problemu, ale nie za bardzo chce to robić, celem byłaby zabawa żeby zrobić to jak najmniejszą dokładka pieniędzy 😁

Zostaje albo 7500F, który będzie gorszy niż mój obecny, 7600x3D - ciężki do złowienia, ale nie niemożliwe, 7700 - najbardziej zbliżony do tego co mam teraz. Coraz bardziej się po prostu utwierdzam w maltretowaniu AM4 aż nie będzie sobie dawać rady 😆

Opublikowano
Godzinę temu, ztx napisał(a):

Tu już wchodzimy w dwukrotnie droższy procesor. Niby mogę dołożyć bez problemu, ale nie za bardzo chce to robić, celem byłaby zabawa żeby zrobić to jak najmniejszą dokładka pieniędzy 😁

No i co z tego że 2x droższy? Lepiej wymienić na procesor który będzie wolniejszy w części gier? :E 

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, galakty napisał(a):

No i co z tego że 2x droższy?

1 godzinę temu, ztx napisał(a):

celem byłaby zabawa żeby zrobić to jak najmniejszą dokładka pieniędzy 😁

Prawdopodobnie zostanę przy AM4, przepalę kasę na AM5, a wzrost będzie wtedy gdy dołożę jeszcze 800, 1600 dopłaty za 15-30% więcej zależnie od gry chyba nie jest tyle warte. Szczególnie, że testy zazwyczaj są na 4090/5090, na mojej karcie różnice byłyby dużo mniejsze. 

Opublikowano (edytowane)

5700X3D/B450/2X8GB ram przejście na R5 7600/B650M/2X16GB ram wyszło mnie jakieś 300 zł (po sprzedaży starych części) a i tak wpakowałem więcej ramu więc myśle że całkiem solidnie.

Co do wydajności względem 5700x3d jest mocno podobnie,w moim odczuciu jedynie taki CS2 troszke zleciał z wydajności ale przynajmniej jest opcja upgrade'u i docelowo coś z X3D na AM5 planuje.

Edytowane przez CrooV
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ztx napisał(a):

Prawdopodobnie zostanę przy AM4, przepalę kasę na AM5, a wzrost będzie wtedy gdy dołożę jeszcze 800, 1600 dopłaty za 15-30% więcej zależnie od gry chyba nie jest tyle warte. Szczególnie, że testy zazwyczaj są na 4090/5090, na mojej karcie różnice byłyby dużo mniejsze. 

No i dobre podejście, też siedzę na am4 z wyciśniętymi ostatnimi sokami z tej platformy jeżeli chodzi o gry (5800x3d z podniesionym taktowaniem przez bclk :E + ram 4x8 3800 b-die z ciasnymi timingami) wydajność jest wystarczająca i zapewne będzie jeszcze przez długi czas, sprzęt wymienia się wtedy jak brakuje wydajności a nie z nudów ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

sprzęt wymienia się wtedy jak brakuje wydajności a nie z nudów ;)

Ejjjj no bez takich 😆😆 jesteśmy na forum komputerowym pełnym ludzi, którzy zmienia by zmienić. 
Faktem jest, że wydajności mi nie brakuje. W każdej grze (oprócz CoD BO6) w którą gram bottleneckiem jest GPU. Z tym, że zatrzymuje się i tak na dobrych klatkach więc nie przeszkadza. W takim Cyberku Ultra, DLAA, RT bez PT, Frame Gen mam te 80-110 FPS w zależności co się dzieje. 
Zmiana wynikała by głównie z nudy, chęci czegoś innego niż z jakiś konkretnych powodów. Niemniej jednak wydaje mi się, że takie AM4 włącznie z 5600 będzie w stanie uciągnąć minimalny FPS na górnym poziomie jeszcze przez kilka lat. Nie mówię tutaj o kwiatkach optymalizacyjnych, bo takie gry są zdecydowaną mniejszością (STALKER i w sumie więcej nie kojarzę). Taki 7800x3D pomógłby na pewno w MMO, ale dla samej gierki/dwoch MMO nie chce dopłacać takiej kasy. 

Może ktoś ma jeszcze jakieś przemyślenia? Chciałbym poznać jak najwięcej argumentów i pomysłów. 

Opublikowano

Ja przeszedłem z am4 na am5 z nudów, po 7 latach chciałem sobie zmienić i sobie zmieniłem ,5800x3d rok temu dałem 1289 a po roku sprzedałem za 1200, i kupiłem 7500f z Ali za 519 :P a am4 już było martwe a teraz jak mi się zachce to sobie kupię np 9800x3d

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, organiser napisał(a):

5800x3d rok temu dałem 1289 a po roku sprzedałem za 1200

Ja mam taki "przywilej", że za 5800x3D dałem 800 zł (BOX) więc finalna dopłata była by mniejsza. Oczywiście biorąc pod uwagę ile ludzie potrafią za niego dać.

Chyba zrobię tak, że jak uda się upolować jakiegoś 7700/7800x3D za na prawdę dobry pieniądz (coś w stylu tego 5800x3D za 800 zł) to po prostu zmienię swój setup, krok po kroku polując na okazje. Ot tak by się pobawić. Jeśli ktoś się zastanawia nad podobnym "problemem" to ze swojej strony mogę powiedzieć, że nie jest to niezbędne i jeśli ktoś nie ma ogromnej chęci złożyć czegoś innego to odradzam :D 

Opublikowano

Ja zmieniłem z 5600x na Ryzena 7700 bo 5600x był mocnym bootleneckiem dla RTX 4080S, a że 5700x3d drogie, i moja płyta b450 msi gaming plus(bez max) była walnięta- ma walnięte porty usb, to wolałem kupić Ryzena 7700, bo nawet nie mogłem użyć pena w porcie usb 3.1.

Teraz to GPU ma co robić, wiadomo, że X3D dałby jeszcze kilka klatek, ale ten procek jest wystarczający i jestem zadowolony mimo, że musiałem trochu dać.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja przechodziłem w tamtym roku w lato z i5 10400f na 5700x3d to był szok w cs2, od razu łatwiej było strzelać hedy i się zrobiło masło w 240hz, wcześniej nie było źle, ale czuć różnicę w płynności :bandyta:

Złapałem Boga za nogi, sprzedałem z490 tomahawka z prockiem za 900zł, dopłata do upgrade nie całe 400zł (775zł+500zł), ram miałem b-die 4000 cl16, więc nie myślałem o tańszej płycie bo zgrało się tak, że b550 tomahawka z media-expert wyhaczyłem za 500zł na promocji. Zyskałem gwarancję na 3 lata, lepszy procek z możliwością jakiegoś upgrade GPU. Ps. przez chwilę miałem już nawet 12400f i b760 tomahawk, ale okazało się, że dark rock 4 nie siedzi i trzeba rzeźbić, dokupować mocowanie. Jeszcze na namową kazali mi na pclabie do csa brać 5700x3d i to był strzał w dziesiątkę. 

IMG_20250406_162555.jpg

• Upvote 1