Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, michasm napisał(a):

No to przecież pytam co nie przeszło w sejmie przez to, że KO samo nie tworzy rządu. 

Właśnie nic prawie nie przeszło bo lewica i psl i Hołownia (przez którego PIS mało co znowu nie wygrał) mieszają przy każdym zagadnieniu. DLATEGO

Jakby rządziło samo KO nie było by takiego burdelu, znowu było by średnio ale stabilnie.

Opublikowano
1 minutę temu, Digger napisał(a):

Właśnie nic prawie nie przeszło bo lewica i psl i Hołownia (przez którego PIS mało co znowu nie wygrał) mieszają przy każdym zagadnieniu. DLATEGO

Jakby rządziło samo KO nie było by takiego burdelu, znowu było by średnio ale stabilnie.

Czyli jak zawsze wszyscy winni tylko nie wy...

Opublikowano
7 minut temu, Digger napisał(a):

Podaj linki do wyników głosowań, przez które konkrety nie zostały jeszcze spełnione. 

Opublikowano

2 minuty temu, Winter napisał(a):

Twoja ulubiona partia przegrała wybory i nawet nie potrafiła się z tym pogodzić. Robili cyrk z TVP, a KRRiT blokowała kasę. PiS wysrał się na wszystkie mozliwe instytucje. Nawet PKW obstawili swoimi.

Dlaczego znów kłamiesz i próbujesz mnie oczerniać? , na ostatnią partie polityczna jaką głosowałem to konfederacja a wyborach prezydenckich ma mentzena

Opublikowano

@Camis Akurat Paszyk jest z PSLu. I działa niczym sabotażysta.

Ale ten bystrzak od "cóż szkodzi obiecać" to już z KO ;/

@Fatality  @adashi Trzaskowski spotkał się z Ostatnim Pkoleniem, ustalili termin poważnego spotkania i rozmów na czerwiec, teraz odpuszczą protesty.

Akurat wyborcy Lewicy i niemałą część lewicowego skrzydłą KO popierają ich postulaty jak i metody, więc mylicie się co do społecznego poparcia.

@Element Wojny Włączenie Tuska to akurat plus. To on jest liderem KO i całej koalicji.

Dziwi mnie że tak późno wszedł do gry.

Opublikowano
2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Ciekawa sprawa:

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2025/05/18/polish-presidential-election-von-der-leyen-gives-tusk-a-helping-hand_6741397_4.html#

Czyli w czerwcu Rudy nam zrobi "jesień średniowiecza" jak rafaello zasiądzie na tronie.

W PL jeszcze chyba cicho na ten temat. No bo co szkodzi obiecać...

Co dokładnie według Ciebie wynika z tego artykułu? :) 

Co zrobi? 

Opublikowano
4 godziny temu, voltq napisał(a):

Nie widzisz różnicy pomiędzy bezwarunkowym wiernopoddańczym poparciem biejat i Hołowni dla Trzaskowskiego a poparciem kogoś w zamian za zobowiązanie się do wprowadzenia pewnych ustaw lub ich zablokowania ? Oczywiście chodzi o projekty i weto 

Pomijam już czy ten człowiek który będzie prezydentem dotrzyma słowa

A dlaczego od razu zakładasz, że napisałem o konkretnym polityku, gdy ja to przecież napisałem ogólnie...

Opublikowano
16 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Fatality  @adashi Trzaskowski spotkał się z Ostatnim Pkoleniem, ustalili termin poważnego spotkania i rozmów na czerwiec, teraz odpuszczą protesty.

Akurat wyborcy Lewicy i niemałą część lewicowego skrzydłą KO popierają ich postulaty jak i metody, więc mylicie się co do społecznego poparcia.

Wybory to nie plebiscyt lewackich aktywistów. Głosują wszyscy obywatele, nie tylko aktywiści.

Poważne spotkanie z oszołomami? Chciał być prezydentem wszystkich Polaków, tak? A to dobre. No nic. Mnie to nawet pasuje, bo nie byłem i nie jestem rafauowym wyborcą.

Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

A dlaczego od razu zakładasz, że napisałem o konkretnym polityku, gdy ja to przecież napisałem ogólnie...

Możliwe ze że źle to zinterpretowałem , ale gdzie widzisz spór o co konkretnie chodzi ?

Opublikowano
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Co dokładnie według Ciebie wynika z tego artykułu? :) 

Co zrobi? 

1. MERCOSUR

2. Wolny handel z Ukrainą 

3. Pakt migracyjny

Decyzje już zapadły, kwesta oficjalnego ogłoszenia została przesunięta żeby  nie drażnić polskich wyborców.

Opublikowano
38 minut temu, Digger napisał(a):

Nie było głosowań bo rząd nie mógł się dogadać wewnątrz.

Czy Ty wiesz w ogóle ile razy obecny sejm głosował? 

Oni są naprawdę zajęci, ale nie tym co obiecali. 

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Czy ktoś w ogóle nad tym panuje, czy oni już tam do reszty upadli na głowy? Nawrocki nic nie musi robić, bo druga strona za chwilę sama się zaora. Profesjonaliści. 

I pomyśleć, że w 2020 trzask miał tak duże poparcie (nawet na starym pclab). Każdy podkreślał jego pozytywne walory pomagające w prezydenturze.

Wydawałoby się, że w tych wyborach jest pozamiatane. Przeciwnik anonimowy, dość drętwy. Ok mocno go poprawili w pewnych kwestiach, ale to dalej taki ken z irytującym wiecznym uśmiechem. 

Katastrofa, która nie miała prawa się wydarzyć, a obecnie wisi w powietrzu i jest niewiarygodnie realna. 

Opublikowano (edytowane)

Doczekam się komentarza zwolenników Rafała Trzaskowskiego i Donalda Tuska którzy tak dużo pisali na temat Rosyjskiej agentury u przeciwników politycznych kiedy się okazało ze mają tą agenturę we własnych szeregach w postaci Klementyny Suchanow która po aneksji Krymu przez Rosje jeździła do Moskwy jeszcze w 2019r żeby opowiadać im ze w Polsce jest łamana demokracja i wzywać pomocy ze wschodu? A teraz zajmuje się importem nielegalnych imigrantów z Białorusi i przerzucania ich na teren UE

Edytowane przez voltq
Opublikowano
47 minut temu, ibizpl napisał(a):

Ciekawa sprawa:

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2025/05/18/polish-presidential-election-von-der-leyen-gives-tusk-a-helping-hand_6741397_4.html#

Czyli w czerwcu Rudy nam zrobi "jesień średniowiecza" jak rafaello zasiądzie na tronie.

W PL jeszcze chyba cicho na ten temat. No bo co szkodzi obiecać...

Przeczytałem cały artykuł, a nie jak ty tylko nagłowek i po pierwsze, to on nie mówi o żadnym zasadzaniu na tronie, tylko o politycznym sojuszu w ramach tej samej frakcji europejskiej epp. 

Po drugie, to von der leyen nie namaszcza premiera Tuska , tylko zgodnie z interesemkomisji, wspiera stabilne, proeruopejskie rzady w krajach członkowskich, zwłaszcza gdy nacjonalistyczne partie próboja blokowac agende ue (pisiory i spolka). 

Po trzecie, mówimy o naturalnym układzie politycznym miedzy premierem panstwa czlonkowskiego, a szefowa komisji, którzy znaja sie od lat i wspólpracuja w ramach epp.

I to nie jest jak piszesz jesień średniowiecza, tylko normalne europejskie procedury i siatka wpływów, jaka kazdy kraj buduje w UE. :heu:

Wiec zanim znowu wrzucisz cos w stylu cicho w PL, bo cos knuja, moze przeczytaj caly artykuł, a nie tylko nagłówek? Bo z twojego posta wychodzi, ze wiecej tam teorii o tronach niż jakiejkolwiek analizy.. 

6 minut temu, voltq napisał(a):

Doczekam się komentarza zwolenników Rafała Trzaskowskiego i Donalda Tuska którzy tak dużo pisali na temat Rosyjskiej agentury u przeciwników politycznych kiedy się okazało ze mają tą agenturę we własnych szeregach w postaci Klementyny Suchanow która po aneksji Krymu przez Rosje jeździła do Moskwy jeszcze w 2019r żeby opowiadać im ze w Polsce jest łamana demokracja i wzywać pomocy ze wschodu? A teraz zajmuje się importem nielegalnych imigrantów z Białorusi i przerzucania ich na teren UE

Hehe, połączenie Suchanow z importem nielegelanych migrantow z Bialorusi to juz poziom nnarracji przy ktorej nawet ruspublika by sie zawstydzila. 

Przypomne, ze to pisiory wpuscily pegazusa, a nie Trzaskowski. To pis mial najblizsze relacje z Orbanem, ktory wprost wspieral Putina. A Suchanow? No coz.. jak z ufo :E Ktos cos widzial, ktos cos slyszal, ale dowodow brak..

Przeraza mnie twoja analiza faktow i logika.. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, leelooo napisał(a):

Przeczytałem cały artykuł, a nie jak ty tylko nagłowek i po pierwsze, to on nie mówi o żadnym zasadzaniu na tronie, tylko o politycznym sojuszu w ramach tej samej frakcji europejskiej epp. 

Po drugie, to von der leyen nie namaszcza premiera Tuska , tylko zgodnie z interesemkomisji, wspiera stabilne, proeruopejskie rzady w krajach członkowskich, zwłaszcza gdy nacjonalistyczne partie próboja blokowac agende ue (pisiory i spolka). 

Po trzecie, mówimy o naturalnym układzie politycznym miedzy premierem panstwa czlonkowskiego, a szefowa komisji, którzy znaja sie od lat i wspólpracuja w ramach epp.

I to nie jest jak piszesz jesień średniowiecza, tylko normalne europejskie procedury i siatka wpływów, jaka kazdy kraj buduje w UE. :heu:

Wiec zanim znowu wrzucisz cos w stylu cicho w PL, bo cos knuja, moze przeczytaj caly artykuł, a nie tylko nagłówek? Bo z twojego posta wychodzi, ze wiecej tam teorii o tronach niż jakiejkolwiek analizy.. 

Hehe, połączenie Suchanow z importem nielegelanych migrantow z Bialorusi to juz poziom nnarracji przy ktorej nawet ruspublika by sie zawstydzila. 

Przypomne, ze to pisiory wpuscily pegazusa, a nie Trzaskowski. To pis mial najblizsze relacje z Orbanem, ktory wprost wspieral Putina. A Suchanow? No coz.. jak z ufo :E Ktos cos widzial, ktos cos slyszal, ale dowodow brak..

Przeraza mnie twoja analiza faktow i logika.. 

tu masz dowody 

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, ibizpl napisał(a):

1. MERCOSUR

2. Wolny handel z Ukrainą 

3. Pakt migracyjny

Decyzje już zapadły, kwesta oficjalnego ogłoszenia została przesunięta żeby  nie drażnić polskich wyborców.

I to wynika z tego artykułu? :) 

Czytałeś cały?

Co tam piszą o Pakcie Migracyjnym, skoro rząd PiS go zaakceptował? Co to ma wspólnego z Tuskiem? 

W czym problem jeśli chodzi o wolny handel z Ukrainą?

Na czym polega problem z Mercosur?

Póki co to wygląda jakbyś powtarzał taką pustą i dość tępą propagandę PiS i wrzucał artykuły bez ich czytania a co najmniej bez ich rozumienia. Wiem, angielski trudna sprawa ;) 

Edytowane przez GordonLameman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...