Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Pewną formę nadziei daje to, co się wydarzyło wczoraj w Rumunii. Tam się naprawdę po I turze wyborów prezydenckich wydawało, że sytuacja jest beznadziejna i tamtejszy prorosyjski kandydat, który pewnie wygrał I turę zmierzał po wygraną, a Rumuni w II turze poszli powiedzieć nie prorosyjskiemu kandydatowi i prorosyjski kandydat przegrał. To samo trzeba w naszym kraju wykonać.

Jedna uwaga - trudno sensownie mówić o tym, że Nawrocki jest prorosyjski. Nie jest. Jest lichwiarzem i mendą, ale nie jest proruski. 
Więc krytykujmy za to co należy krytykowac, a nie wymyślajmy bzdur na temat kandydata przeciwnej opcji politycznej. Nie bądźmy jak PiS i jego akolici na tym forum (np. ten cały maestro). 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

czy rząd dostał rzułtą czy czerwoną kartę to zobaczymy za 2 tyg bo jak wygra Batyr to się nie utrzymają.  Gość jest niewybieralny a i tak ma szansę wygrać. Kaczyński mógł wystawić kota.

Wszędzie będą szukać winny tylko nie w swoich działaniach. A wystarczyło chociaż zacząć spełniać postulaty najwyżej Duda zawetuje. Teraz się obudzili jak mocno sie pali pod dupą.

Zabrali się za spełnianie najgorszych i niepotrzebnych swoich postulatów jak obniżenie składki zdrowotnej, jakaś ulga dla branży beauty i dopłaty dla deweloperów. Zyska na tym garstka straci cała reszta.
Komisje które miały rozliczać a robią niewiele prócz dojenia państwowej kasy, wsadzanie na stołki swoich, desant pslu na zbrojeniówkę, tvp jak było tak jest i miliardy z budżetu idą na telewizję i radio.

Nie chce mi się tego wszystkiego wypisywać bo aż niedobrze.
Niestety chyba trzeba iść i zagłosować na Trzaska w drugiej turze bo nie mogę sobie tego Nawrockiego wyobrazić jako prezydenta.

Sondażownie i ich wyliczenia też są śmieszne.

Przecież na tym polega program PO ten realny a nie pokazywany w TVNie. By bogaciła się garstka kosztem większości.

Tak samo całe gadanie o TVP było zagrywką by odzyskać monopol na szczucie PISem w mediach.

Kot miałby większe szanse bo nie nie miałby kawalerki :E

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

ale trzaska od rana

:dj::dj:

6 minut temu, Dimazz napisał(a):

Wszędzie będą szukać winny tylko nie w swoich działaniach.

klasyka, widac nawet po postach tutejszych okopanych, nie dociera do nich ze KO nic nie zrobilo z rozliczenia pisu a na tym praktycznie wygrali poprzednie wybory

nie spelnili zadnych oczekiwanych obietnic

oczywiscie z niekorzystnymi ustawami juz nie mieli problemu a do spolek pchali swoich ludzi tak samo jak pis

Duda realnie nawet nie mial czego blokowac XD

a na koniec przy tak fatalnych rzadach wystawili dlugopisa LPG bo tusk bal sie wzrostu znaczenia Sikorskiego XDDDDDDD

smiechu warte ta koalicja

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

Niestety Gordon, ale jest dalej to samo, co było za PiSu. Spółki komunalne poobstawiali teraz ludzie Hołowni. Wytknął mu to ostatnio Stanowski, gdy ten pierwszy był u niego na wywiadzie. On temat całkowicie olał. No sorry, ale to między innymi Hołownia zapowiadał zmianę jakościową, tymczasem on teraz się zasłania, że obietnice, które dawało PO to nie jest jego problem.

Ja wiem, że tak to właśnie wyszło. Żadnej sensownej zmiany w tej kwestii. Dlatego ręce mi opadają.

Ale to jest ta różnica - nam ręce opadają, gdy KO/TD/L przejmują spółki (Lewica chyba w najmnieszym stopniu), a wyborcy PiS się z tego cieszą... To jest różncia kulturowa, której chyba nie jesteśmy w stanie zasypać. 

1 minutę temu, michaelius33 napisał(a):

Przecież na tym polega program PO ten realny a nie pokazywany w TVNie. By bogaciła się garstka kosztem większości.

Tak samo całe gadanie o TVP było zagrywką by odzyskać monopol na szczucie PISem w mediach.

A kto wzbogacił się za rządów PiS, poza partyjnymi tłustymi kotami, których inflacja nie dotknęła? :) 

• Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, trepek napisał(a):

Do wyborów parlamentarnych w 2027r umrze ok 1 mln osób z obecnych +40. Demografii nie oszukasz.

To i tak zostaje przewaga 6 milionów wyborców, demografii nie oszukasz %-) i to się nie zmieni bo młodych jest coraz mniej a społeczeństwo się starzeje. 

Cytat

Ludzie w wieku 18–40 lat:

Około 13,5 mln (35–36% populacji)

Ludzie powyżej 40 lat:

Około 20,4 mln (54–55% populacji)

Opublikowano
23 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Co tu dużo mówić, jest źle, nawet bardzo źle. Zgodnie z przewidywaniami obecna koalicja dostała żółtą kartkę od wyborców. Proponuję jeszcze więcej Siemoniaka to z pewnością będzie "lepiej"...

Tak na prawdę Nawrocki dostał tyle samo co PiS w parlamentarnych, więc też za bardzo nowych wyborców nie przyciągnął. Ale fakt, że ci "swingujący" poszli do Mentzena i Brauna w sporej części.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

klasyka, widac nawet po postach tutejszych okopanych, nie dociera do nich ze KO nic nie zrobilo z rozliczenia pisu a na tym praktycznie wygrali poprzednie wybory

Fajne brednie, bo jak widać właśnie o to tu wszyscy mają żal do KO. Że nic sensownego nie robią - jest tu o tym dziś kilkanaście wpisów.

Jeśli ktoś jest okopany to właśnie ty.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 5
Opublikowano

Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich.

Rafał Trzaskowski - 31,36%

Karol Nawrocki - 29,54%

Sławomir Mentzen - 14,81%

Grzegorz Braun - 6,34%

Szymon Hołownia - 4,99%

Adrian Zandberg - 4,86%

Magdalena Biejat - 4,23%

Reszta gdzieś trochę ponad 1% i mniej.

• Like 1
Opublikowano

Trzask się obudził 🤣 https://wpolityce.pl/polityka/729849-trzaskowski-probuje-sie-otrzasnac-opowiadal-o-aborcji

Za późno o kilka miesięcy. Jedyne co mnie dziwi to poparcie Brauna, reszta była do przewidzenia. Trzask jest fatalnym kandydatem a przez to co robił podczas kampanii jest gorszy niż 5 lat temu. Niech wygra batyr i zatopi to szambo koalicyjne. Następnev wybory parlamentarne i tak wygra prawica więc prezydent na teraz i tak nie robi mi większej różnicy. 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale to jest ta różnica - nam ręce opadają, gdy KO/TD/L przejmują spółki (Lewica chyba w najmnieszym stopniu), a wyborcy PiS się z tego cieszą... To jest różncia kulturowa, której chyba nie jesteśmy w stanie zasypać. 

O i to idealnie podsumowuje stan rzeczy. Jest ogromna różnica w moralności przeciwnych elektoratów. 

A wracając do tego, że PO jest centrowe, to może faktycznie samo PO jest gdzieś pomiędzy lewicą, a centrum, ale sam Trzaskowski to już kandydat praktycznie czysto lewicowy. Oczywiście w drugiej turze dokończę dzieła, tak jak sobie obiecałem w 2023 roku.

• Upvote 2
Opublikowano

Dlatego nie jestem zwolennikiem koalicji kilku partii. Zawsze jest się czyimś zakładnikiem.

A ja wolę zmuszać polityków do kompromisów, bo inaczej będą załatwiać głównie swoje interesy.

Giertych wczoraj napisał, że trzeba przyspieszych rozliczanie PiS to wtedy im słupki podskoczą. Nie, to nie da im wiele. Wyborcy spoza POPiSu uważają, że to walka partyjna i mają to gdzieś. W obecnym rządzie kuleje komunikacja z suwerenem. Praktycznie nic nie mówią o sprawach gospodarczych, a to ludzi najbardziej interesuje.

Giertych to idiota i moim zdaniem należy go wywalić z polityki. 

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 23:58, hubio napisał(a):

Takie prawo demokracji... W USA i UK taki dupol jest od wieków, a demokracja ma się dobrze. Tam w ogóle nie ma innych partii z wyjątkiem 2.

Nie wiem czy patrzyłeś w ostatnim dziesięcioleciu, ale w UK duopol powoli się rozjeżdża, teraz w samym parlamencie mają z 7 różnych partii, z czego ze 4 z dwucyfrową liczbą przedstawicieli. Tam im ułatwia to, że istnieją silne partie lokalne szkockie, irlandzkie, im się łatwiej przebić przez system jednomandatowy.

W USA tez jest masa partii, prawdopodobnie więcej niż w Polsce, choć faktycznie poza dwoma to plankton i regionalne, ogólnie bez znaczenia. Natomiast system amerykański jest niejako zaprojektowany pod duopol i np. mają silną instytucję prawyborów. Bo jak nie mieszkasz w jednym ze "swinging states" tylko takim, gdzie ta sama partia wygrywa od 30 lat, to de facto większy wpływ masz na rzeczywistość decydująć kto będzie np. kandydatem na prezydenta twojej partii niż w samych właściwych wyborach, gdzie wynik w twoim okręgu i tak jest znany.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Camis napisał(a):

To i tak zostaje przewaga 6 milionów wyborców, demografii nie oszukasz %-) i to się nie zmieni bo młodych jest coraz mniej a społeczeństwo się starzeje.

ta fatalna demografia to jest ostatnia deska jakiej trzymaja sie stare partie dziadkow

wyniki 60+ to jest kompletny beton nawrocki trzask i to w podobnych liczbach a nie jakas przewaga pisu

wyniki 18-39 to juz PIS i KO nie istnieja a glosy sa znacznie bardziej zroznicowane, to jest roznica pokoleniowa

3 minuty temu, Winter napisał(a):

Ktoś tu napisał, że Sikorski byłby lepszym wyborem. Nie jestem tego taki pewien. Obserwując Sikorskiego mam wrażenie, że aż go skręca, żeby wysłać polskie wojsko na Ukrainę. Nikt go przez to nie poprze.

nie ma znaczenia co mysli na ten temat bo by sie o nim nie wypowiadal albo klamal, tak jak trzask musial schowac flagi lpg zeby waliczyc o wynik

Sikorski sa to zabralby sporo elektoratu od Mentzena i Brauna, czyli cos czego trzask nie jest w stanie zrobic

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Jak by spojrzeć na te słupku pod kątem wzbudzania kontrowersji to w sumie wszystko się zgadza. Woch na końcu bo w sumie co o nim można w tym temacie napisać ? Pokazał klucz francuski i właściwie tyle.

Opublikowano (edytowane)

To, że mało robią by rozliczyć PiS - widać jak na dłoni. Pytanie w jakim stopniu jest to efekt niekompetencji min.  Bodnara, a w jakim brak instrumentów prawnych. W bałaganie prawnym jaki mamy od lat min. dzięki PiS ciężko się odnaleźć.

A sam wynik wyborów - dostaniemy to, na co zasługujemy. Ni mniej, ni więcej. Nie mam siły już kopać się z koniem i możliwe, że wybory w 2027 będą moimi ostatnimi. Od 2004 roku głosowałem w każdych możliwych, mam powoli dość... Wczoraj w dodatku dowiedziałem się, że jako osoba z rocznika 1983 jestem zasranym komuchem, bo głosowałem na Trzaskowskiego :D Faktycznie, pamiętam jak dziś - siedziałem przy okrągłym stole ćwierć wieku temu obok Kwaśniewskiego i Wałęsy, wóda lała się strumieniami...Piękne czasy.

Edytowane przez Kaczkofan
literówka
  • Upvote 9
Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

Giertych wczoraj napisał, że trzeba przyspieszych rozliczanie PiS to wtedy im słupki podskoczą.

To jest właśnie podsumowanie tego całego PO-PISowego szamba, zamiast skupić się na tym co istotne, bieżących sprawach wymagających natychmiastowego działania, to oni skupiają się na prowadzeniu wojenek, wzajemnym się osądzaniu, wyciąganiu syfów z przeszłości, itp. W kraju coraz większy burdel, a dla nich dalej największym priorytetem jest to żeby osądzić poprzedników. Cyrk i żenada.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mar_s napisał(a):

@Spl97 Nie będzie więcej tematów o wyborach, jeden śmietnik wystarczy.

Nie moja wina, że jest taki silnik forum, że ma upośledzoną funkcję ankiety, która polega że nawet jak zrobię tu drugie pytanie w ankiecie, to i tak ci, którzy już oddali głos w ankiecie na pierwsze pytanie, na drugie pytanie głosu nie mogą oddać, bo nie można oddanego głosu zmienić po 24h. Należało to uwzględnić, a zamiast to wiedzieć, to Ty jak zwykle zrobiłeś na rympał :wariat:.

Ten zamknąć, a ten co utworzyłem przed chwilą otworzyć z powrotem. Jak tu po utworzeniu drugiego pytania, ludzie, którzy tu już do tej pory oddali głos w ankiecie w pierwszym pytaniu nie będą mogli oddać ponownie głosu, to na Twoją odpowiedzialność.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Może w idealnym świecie. Prawda jest taka, że Tusk ciągle grał na uwalenie Hołownii i jego partii. Ostatnio Hołownia u Rymanowskiego wspomniał, że z Tuskiem widział się gdzieś w okolicach grudnia. "Koalicja"...

Generalnie Tusk zrobił znowu to co Kaczyński - wybrał kandydata, który nie będzie zagrażał jego pozycji w partii. Tylko, że Tuskowi po raz kolejny się nie uda, a Kaczyńskiemu tak. Róznica jest chyba po prostu w elektoracie. PiS ma naprawdę twardy betonowy elektorat. 

Ale masz rację - Tusk w tej kadencji jest żenująco słabym premierem. Zdecydowanie więcej widzę Tuska w social mediach niż w pracy jako premier, a to źle. Bardzo źle. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...