Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Człowiek Legenda napisał(a):

Gdzie tu jest metafora? Nie ma, więc jakby ktoś tak napisał, to wtedy byłoby to nawoływanie do przestępstwa.

Natomiast jak ktoś powie "sondaże wystrzeliły" to przypuszczam że nie obawiasz się wybuchu wojny, tylko rozumiesz że słowa mogą mieć przenośne znaczenie. Chyba że jednak ten egalitaryzm dt. wykształcenia wyborców Nawrockiego ma w twoim przypadku bardziej osobiste podstawy.

Gdzie tu jest metafora? Nie ma, więc jakby ktoś tak napisał, to wtedy byłoby to nawoływanie do przestępstwa.

Natomiast jak ktoś powie "sondaże wystrzeliły" to przypuszczam że nie obawiasz się wybuchu wojny, tylko rozumiesz że słowa mogą mieć przenośne znaczenie. Chyba że jednak ten egalitaryzm dt. wykształcenia wyborców Nawrockiego ma w twoim przypadku bardziej osobiste podstawy.

noze.jpg

"Walka na noże , walka o wszystko , nie ma miejsca na delikatność czy sentymenty"

Ewa Wrzosek: To nie jest czas, aby ściśle trzymać się litery prawa

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda kużwa, że nie byłeś taki aktywny jak Ziobro odgrażał się policjantom jak po niego przyjdą to nie podda się bez walki bo ma pełen arsenał.

Jeżeli czepiamy się słówek.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/zbigniew-ziobro-nagle-wspomnial-o-broni-dysponuje-arsenalem/9b4btcp

A tu do ograniczeniu F-16  bo też zdziwiony jesteś w innym temacie:

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/ukrainskie-f-16-traca-wsparcie-usa

Ja wiem, że jak otwierasz przeglądarkę to główną stronę masz republikę a w zakładkach to forum.

Edytowane przez Crew 900
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Dla mnie to kolejne wybory z cyklu  wybrać mniejsze zło bo  naprawdę jak się w nieco wczytałem i próbowałem  obejrzeć jakąś debatę  a nie dałem  rady dłużej niż 15  min  bo  to nie była  zadna  debata tylko pyskówka przygłupów   w  stylu który bardziej doyebie  drugiemu i będzie cwańszy od  następnego .

Brakuje  mi  w tych  wyborach  jak i w poprzednik  kogoś po środku    ...a  tak to albo idziemy w  lewo ,albo w prawo ..

Liczyłem  nieco po cichu ze jednak ten Mentzen   okaże się czarnym koniem i uzyska  drugi wynik kosztem  kosztem    dudy 2.0  była by beka niezłą  ,chociaz tyle satysfakcji . A tak mamy stan bez niespodzianki

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Nie no przestańcie gadać w temacie wyborów o klimacie czy aborcji ,załóżcie sobie osobny temat ,albo idźcie na priv :E

i tu nie chodzi o to jakie mam poglądy tylko tyle razy to bylo walkowane w kampanii ,że juz człowiek rzyga tym tematem...

poza tym po co o tym rozmawiac ?

Czy wy jesteście zdrowi? :D

nawet jakby w Europie wszystkie samochody były elektryczne i uusnieto by węgiel to i tak na tle całej planety NIC BY SIE NIE ZMIENILO ,dalej by płonęła ,bo JESTESMY kropla w morzu na tle całego świata więc wasze posty nic nie dadzą xD ... 

A inne kontynenty sie z nas śmieją...

Rozmawiajmy o czymś na co mamy wplyw , a nie bezsensowny bełkot niczym w głównych mediach, żeby zapchać program antenowy i odwrócić uwagę od kwestii ważnych 

• Confused 1
Opublikowano

Za mało kandydatów było, trzeb było dowalić 40 żeby jeszcze bardziej się rozdrobnić w tym barachło.

obraz.png.539f25662fd855896a7464005edc0bb9.png

Przynajmniej jak rosja zaatakuje to do piachu pójdą wpierw ci co kraj w dół ciągną :smiech:

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Guli napisał(a):

nawet jakby w Europie wszystkie samochody były elektryczne i uusnieto by węgiel to i tak na tle całej planety NIC BY SIE NIE ZMIENILO ,dalej by płonęła ,bo JESTESMY kropla w morzu na tle całego świata więc wasze posty nic nie dadzą xD ... 

Ciii, prawda jest jeszcze gorsza, bo gdyby usunięto cały wpływ ludzkości na CO2 to byłoby tylko gorzej i tak naprawdę ratujemy planetę, a nie ją zabijamy, bo poniżej 140ppm CO2 rośliny już prawie nie funkcjonują, a "nie tak dawno" był dołek 180ppm 2 miliony lat temu. Nie bez powodu narracja jest prowadzona w dziesiątkach i setkach lat, a 2 tys to już dużo. :E 
Po zlodowaceniu spada poziom CO2, z resztą ogólnie spada poprzez uwiezienie CO2 w materii organicznej. Gleba jest z CO2, a chłód sprawia że woda więzi więcej gazów.

A dyskusja tak skręca, bo to kwestia DLACZEGO ma się takie poglądy i dlaczego głosuje się na kogoś, więc zaraz dyskusja przechodzi na podstawy poglądów. 
No chyba że ktoś woli ciągłe kłótnie wizerunkowe...

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, bleidd napisał(a):

Dlaczego nie będzie?

Temp powyżej 40 stopni przez 45 dni w roku, susza będzie na porządku dziennym, jeśli teraz płacicie za wodę sporo, to poczekajcie 20 lat, dużo miast pod wodą, powodzie i katastrofy będą częściej i mocniej uderzały. W sumie niewiele lepiej będzie w USA, czy innym miejscu. 

Ale rozumiem podejście, po mnie to nawet planeta może wybuchnąć :) 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
29 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ludzie narzekają na emigrantów ze wschodu. Ciekawe co to będzie jak zaczną do nas napływać z zachodu :D

W 2050 będzie 4-6 stopni, obecnie mamy 2.7. Nie będzie kolorowo :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

Temp powyżej 40 stopni przez 45 dni w roku, susza będzie na porządku dziennym, jeśli teraz płacicie za wodę sporo, to poczekajcie 20 lat, dużo miast pod wodą, powodzie i katastrofy będą częściej i mocniej uderzały. W sumie niewiele lepiej będzie w USA, czy innym miejscu. 

Ale rozumiem podejście, po mnie to nawet planeta może wybuchnąć :) 

Oczywiście znów manipulujesz , woda jest droga bo jest opodatkowana nawet ta wodociągowa , ścieki również są opodatkowane 

Uderzyła ostatnio powódź w 2024 roku było już wiadomo że idzie duża woda a Donald Tusk stwierdzał ze nic się nie dzieje i nie ma powodów do paniki po czym ludzie mieli wodę na drugim piętrze budynku , oczywiście wody polskie powołane przez PIS które tak krytykowała platforma obywatelska miały byc zreformowane ,  do dziś nie usunęli zatorów z rzeki w wielu rzekach leżą wielkie drzewa blokując koryto rzeki , jest pełno kamieni i innych rzeczy naniesionych przez wodę w trakcie powodzi , już nie wspomnę o braku pogłębiania rzek i budowania wysokich murów/umocnień które na wypadek powodzi będą utrzymywać wodę w korycie , jak zwykle się kompromitujesz wypowiadając się w temacie w którym nie masz o niczym pojęcia 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Tak? Sprawnie funkcjonuje? A to ciekawe. Co to za celowane leczenie?

Pewnie Wiejska Baba polecana przez Memcena xD

Co do klimatu to nie jest aż tak tragicznie. Znaczy Europa nie wyginie od suszy i aktastrof za 20 lat. Będzie gorzej niż dziś, w tym więcej gwałtowanych zjawisk pogodowych. W tym lokalne powodzie. Beda, już są, wiosenne susze bo spada mniej śniegu zimą.

Ale nadal nawet w Hiszpani będzie się dało żyć, a co dopiero dalej na wschód. Będzie to trudniejsze, ale nie ma co snuć wizji katastrofalnych dla Europy.

Do tego zakładamy że w 20 lat sporo się uda ograniczyć w emisji gazów cieplarnianych. UE dziala tu sprawnie, WB też. Nawet USA przed Trumpem ruszyły, teraz będzie źle, ale może po jego kadencji wrócą na tory transformacji.

Chiny też idą mocno w OZE.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Czemu predykcje? Holandia np. od dawna ma zatonąć.

Holandia zwiększa swoje terytorium poprzez "wydzieranie" lądu morzu, tworząc poldery. To proces, który pozwala na osuszanie obszarów depresyjnych i rozszerzanie obszaru kraju. 

W Holandii, a dokładnie w pobliżu Roterdamskiego portu, powstał właśnie nowy, 40-kilometrowy kwadrat lądu, który wcześniej był częścią morza. Ten obszar służy rozbudowie portu Europort. 

Proces ten jest charakterystyczny dla Holandii i pozwala na zwiększanie powierzchni kraju, przy czym jest to proces powolny, ale systematyczny. W wyniku osuszania i tworzenia polderów, powierzchnia Holandii zwiększyła się z 33,6 tys. km² w 1960 roku do 41,5 tys. km². 

https://www.polskieradio.pl/8/472/artykul/1418771,holandia-–-kraj-ktory-wciaz-sie-powieksza

Kolejna kompromitacja z waszej strony

Edytowane przez voltq
Opublikowano
56 minut temu, voltq napisał(a):

I znów to samo pogarda dla ludzi którzy mają wykształcenie podstawowe , znam takich którzy mają magistra a są głupsi od ludzi którzy mają wykształcenie niepełne podstawowe

Sądziłem, że wystarczy zwykła przyzwoitość żeby NIE zagłosować na alfonsa i lichwiarza ale jak widać potrzebne jest też wykształcenie.

• Like 3
  • Upvote 4
Opublikowano

W kwestii zmian klimatycznych nie jestem ekspertem. Znam głosy z obu stron. Strona prawicowa podnosi argument, nie pozbawiony wg mnie sensu, że pomiary są prowadzone krótko, a takie wahnięcia jak obecnie są normą na przestrzeni setek lat... Natomiast z drugiej strony są niemal wszyscy eksperci, którzy alarmują na potęgę, że czeka nas zagłada. Powiedzmy tak 50/50 jeśli chodzi o moje zdanie. Ale jest coś co przeważa u mnie w stronę ekspertów. Mianowicie moje własne oczy. Od niemal dekady nie było takiej zimy jak bywała kilka dekad wcześniej. Do tego niesamowite burze i wielkie, ale krótkotrwałe opady bliższe strefie równikowej niż naszej.

Ale zgadzam się z prawicą w jednym: żadne elektryki w Europie i zmniejszenie węgla absolutnie w niczym nie pomoże planecie póki Indie, Chiny, Afryka i Ameryka Płd będą tak truły jak to robią. Wyrzucanie plastikowych opakowań do rowu w Afryce. Ogromne ilości odpadów w Indiach i Chinach... Jeśli już to zabije planetę... Nie widzę żadnego większego sensu działania Ostatniego Pokolenia... Chcą nas ratować niech jadą do Indii, Afryki, Azji - tylko tam podejrzewam, że szybko by się skończyła ich aktywność... A jak im chodzi o jakąś presję na te kraje/kontynenty to już widzimy jak Trump chciał narzucić presję cłami... Widać jak się skończyło...

Opublikowano
1 minutę temu, Kris194 napisał(a):

Sądziłem, że wystarczy zwykła przyzwoitość żeby NIE zagłosować na alfonsa i lichwiarza ale jak widać potrzebne jest też wykształcenie.

Zaraz zaraz , ta sytuacja z tym mieszkaniem to jedno i gdyby Bodnar nie zajmował się bzdurami to prokuratura już by wyjaśniła tą sprawę i jeżeli doszło do przestępstwa to skazany człowiek nie może pełnić funkcji prezydenta , dlaczego tego nie robi ?

Opublikowano

Swoją drogą to gdyby obecna koalicja rządząca miała trochę oleju w głowie to zapowiedzieliby co zostanie wprowadzone w przeciągu pół roku po wyborach jeśli Rafał zostanie prezydentem, coś z czego łatwo będzie rozliczyć, coś na co jest zgoda po stronie wszystkich koalicjantów:

Przykładowo:

KO - ustawa wiatrakowa czyli tańszy prąd dla milionów Polaków, niezależnie od poglądów politycznych

PL2050 - ustawa o jawności cen mieszkań

PSL - intensywna praca nad biogazowniami i kwestią wtłaczania tego paliwa do sieci

Lewica - ustawa o związkach partnerskich (w jakiej formie itd.)

I dziękuję, wybory wygrane w cuglach. No ale ja to sobie mogę pisać, mi nie płacą dziesiątek tysięcy za "analizy".

• Thanks 1
  • Upvote 6
Opublikowano

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jakiej Polski chcemy w najbliższych latach. Kandydaci są kiepscy i będą wykonywać polecanie bossów POPISu. Żaden z nich nie będzie się bawił w niezależność, może dopiero jak dostanie II kadencję. Trzaskowski jest w gorszej sytuacji, jest niewiarygodny dla czubków z ostatniego pokolenia, jednocześnie jest zbyt "warszawski" dla prowincji. Frekwencja była dość wysoka, więc raczej nie można liczyć na pospolite ruszenie. Więc wybór jest taki: 

- albo Trzaskowski, który nie będzie robił rządowi żadnych problemów, jednocześnie będzie pilnować żyrandola (jak mawiał Tusk),

- albo Nawrocki, który będzie wszystko blokował w celu wywołania przyśpieszonych wyborów.

Nie wiem jakie plany ma Memcen, ale przyszła koalicja PiS+Konfa+stare dziadki z PSL (np. Sawicki) jest możliwa.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Czemu predykcje? Holandia np. od dawna ma zatonąć.

Bo jak to określił pan demister, przy obecnej trajektorii być może pewne obszary Europy przestaną się nadawać do zamieszkania za około 100 lat, a nie za 20. Nie jesteśmy w strefie równikowej.

A i to nie jest pewne. Średnie temperatury zapewne wyraźnie wzrosną, ale efekty lokalne mogą być dla pewnych obszarów Europy nieoczywiste. 

Edytowane przez adashi
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Winter napisał(a):

Spierniczy znowu do Brukseli albo na emeryturę i tyle zostanie z PO. I następców nie ma. Budka, czy Schetyna to była parodia. Oni tam nie mają ludzi z charyzmą kompletnie, albo nie przebijają się, bo stare wilki nie pozwalają.

PiS mu nie odpuści. Może ucieknie do Brukseli, tak samo jak Romanowski na Węgry. PiS będzie chciał rozliczeń, na każdego znajdą kwity. Nie pozwolą aby Tusk odpoczywał sobie na emeryturze, Jaro jest mściwy.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Monitory przedwczoraj przyszły także miałem możliwość porównania ich bezpośrednio jak z również z moim obecnym Dellem. Tutaj nie sposób nie wspomnieć o tym, że nawet Samsung Odyssey G7 S32DG70 mimo, że to również panel IPS miażdży jakościowo staruszka, nawet zostawiając te same 60Hz. Kolory były zaskakująco dobre i nawet czerń wydawała mi się idealna, a przynajmniej do czasu jak obok postawiłem OLEDa Odyssey G8 . Chyba nie będę jedyny, który stwierdzi że OLED ma efekt WOW, po włączeniu gry (Clair obscur expedition 33) obraz był po prostu magiczny - oczywiście komfort gry był tragiczny bo fpsy spadły z 60 do ledwo 30-40 (od 3060 Ti cudów nie można wymagać), niemniej jednak, stojąc na łące obok świecących drzewach czułem jakbym przeskoczył o generację do przodu w kwestii grafiki  no poezja. Także w grach nie mam nic do zarzucenia. Następnego dnia wziąłem się za testy w pracy, tutaj musiałem ograniczyć jasność do 0 i kontrast z domyślnych 50 na jakieś 20 bo inaczej czułem że biel wypala mi oczy. Następnie musiałem zmienić tryb na ciemny wszędzie gdzie się dało.. Po zmianie było już spoko, jakość tekstu perfekcyjna, nie byłem w stanie zauważyć żadnych problemów z ich wyświetlaniem nawet jak wsadziłem nos w monitor w ich poszukiwaniu. Generalnie po kilku godzinach nie czułem też jakiegoś większego zmęczenia oczu czy coś także raczej nie miałbym problemów z pracą na takim monitorze.   Wracając jeszcze do Samsunga Odyssey G7, tutaj czując że to właśnie powinien być mój wybór biorąc pod uwagę przewagę pracy biurowej nad grami naprawdę byłem skłonny go wybrać... ale niestety skreśliła go nie jakość panelu, bo moim zdaniem jest super i tak, tylko tragiczny interface.. co za oszołom wymyślił takie menu wraz z niewidocznymi małym przyciskami to nie wiem ale lepiej by robotę zmienił.. wisienką na torcie jest tryb gaming który zawsze włączał mi się domyślnie po uruchomieniu monitora, ignorując moje poprzednie ustawienia, co kończyło się wypalaniem oczu.    Tutaj byłem już skłonny zaryzykować i wziąć tego OLEDa do czasu jak doczytałem, że Samsung nie oferuje 3 letniej gwarancji na wypalenia, ba! oferuje jedynie 12 miesięcy gwarancji ogólnej. Takiego ryzyka nie chcę i odsyłam oba modele. Będę szukał innego IPSa (może tego LG 32GR93U-B) bo obecna ich jakość jest naprawdę dobra, albo zamówię innego OLEDa w tym rozmiarze, który będzie płaski i z pivotem i pojawi się w sensownej cenie, ale chociaż da to małe zabezpieczenie na wypalenie.    Moja konkluzja jest taka, że nie jest tak łatwo o uniwersalny monitor w obecnych czasach   
    • Ktoś pozjadał wszystkie rozumy i zapomniał spalić te kalorie.  
    • Skoro kupiłeś WOLED to wiedziałeś na co się piszesz 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...