Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Zacząłem się zastanawiać nad wyborem monitora jak w tytule o rozdzielczości 3440x1440.Nie chcę się pchać w Oled raczej jest to podyktowane moim budżetem oraz obawom wypalenia.Jeśli chodzi o matrycę chciałbym VA z jakimś lepszym kontrastem od monitorów IPS . Są takie patrycę jak np FAST VA .Na początku plan był taki żeby zakupić 2560x1440  VA ale no właśnie jak to jest i czy w ogóle warto kupować Ultra Wide a budżet nie jest z gumy.Grafika jaka będzie to 9070 XT lub 5070 TI więc podobna wydajność.Niestety na RTX 5080 nie ma szans już ten pierwszy monitor miał być za góra 800zł.Doradzicie coś ?   

Opublikowano (edytowane)

@Special-1

Też miałem obawy przed pasami, ale szybko się do tego przyzwyczaiłem.

Natomiast w grach jest bajka.

Do 2019 też siedziałem na 24" FHD 60 Hz, ale zmieniłem na 2560x1440 27", chyba to było 144 Hz. To było za mało i wszedłem w tego iiyamca ultrawide. Teraz poszedłem w oled, oczywiście ultrawide. :lol2:

Jedyna wada ultrawide to jest to, że jak już w to wejdziesz, nie wyjdziesz. 

Nie da się odzwyczaić. :D

Edytowane przez Kakarotto
  • Like 2
Opublikowano
59 minut temu, Special-1 napisał(a):

Dobrze muszę się jeszcze zastanowić czy 16:9 lub 21:9 Tylko nie wiem czy czarne pasy nie będą mi przeszkadzać po bokach.Od 2009r. siedzę przy 24, 1920x1080 60Hz.

Są paski ale w grach i w filmach jest bajka. I tak to jest droga w jedną stronę. Nie wrócisz do 16:9. Mam 21:9 w domu i 16:9 w robocie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.05.2025 o 11:56, x-kom napisał(a):

Cześć @Special-1, polecam wybrać model iiyama G-Master GCB3481WQSU-B1 aktualnie w promce za 1 399 zł. Naprawdę solidny monitor z bardzo wysokim kontrastem i wysoką jasnością. 

Uważaj tylko z gwarancją x-cum. Kiedyś w lapku poszła mi matryca. Odesłałem laptop do sklepu. Nie pamiętam czy w mailu czy na płycie CD dołączonej do lapka wysłałem również zdjęcia pokazujące usterkę matrycy. W odpowiedzi x-cum napisał mi, że matryca działa u nich poprawnie...

Opublikowano (edytowane)

@panicz patryk Cześć, rozumiem, że Twoje doświadczenia z reklamacją mogły nie być satysfakcjonujące. Jeśli w przyszłości pojawią się podobne problemy, śmiało daj znać na PW – postaramy się pomóc najlepiej jak potrafimy.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano
W dniu 23.05.2025 o 17:27, Kakarotto napisał(a):

@Special-1

Też miałem obawy przed pasami, ale szybko się do tego przyzwyczaiłem.

Natomiast w grach jest bajka.

Do 2019 też siedziałem na 24" FHD 60 Hz, ale zmieniłem na 2560x1440 27", chyba to było 144 Hz. To było za mało i wszedłem w tego iiyamca ultrawide. Teraz poszedłem w oled, oczywiście ultrawide. :lol2:

Jedyna wada ultrawide to jest to, że jak już w to wejdziesz, nie wyjdziesz. 

Nie da się odzwyczaić. :D

Potwierdzam. Nie chcę już niczego innego, kupiłem kilka miesięcy temu (model z sygnatury). Jasne, do kilku gier potrzebowałem fixa/moda, bo np. FF7 Remake czy FFXVI nie posiadają domyślnie wsparcia dla UW, więc warto zrobić mały "research" która gierka nie ma domyślnej obsługi UW.

• Like 1
Opublikowano

@Kaczkofan

Obecnie w tej kwestii jest znacznie lepiej.

Kiedyś to się kombinowało praktycznie co grę, by nie było czarnych pasów, a teraz to pojedyncze przypadki.

HxD był niezastąpiony, ale od kilku lat nie korzystam już z niego. W "moich" grach wszystko działa samo. :D

• Like 1