Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Screenshot2026-03-02184615.png.24950199c98fe01e3aee748e9114456b.png

Sama gra pokazal 11.4h hmmm

No i skonczone. What a ride!! Dla mnie 9,5/10! Zabieram 0,5 bo głos Grace z tymi lamentami troche juz pozniej wkurzał oraz za to że gra nie byla tak straszna jak re7. 

Udzwiekowienie i grafika to jest TOP. Optymalizacja tez. Mozna grac z PT. Unreal 5 to rak, autorskie silniki sa lepsze. Momentami gra wygladala fotorealistycznie.

Polaczenie re7 + re4 dla mnie na tak. Wybawilem sie swietnie i do tego laska ladna a nie paszczur jak w grach UBI itp. 

Szkoda, ze taka krotka.

Teraz trzeba sprobowac tryb Insenity a, że cala gre przeszedlem w first person to teraz cala w TPP. 

20260301195150_1.thumb.jpg.11abd2aba16890d916beb0c4fca41c9f.jpg

20260301190334_1.thumb.jpg.58255d16a4c0bbcfc3ec0709e5907359.jpg

A tu screeny ktore moga zawierac spoliery:

Pokaż ukrytą zawartość

20260301174850_1.thumb.jpg.8c114a703e5b273448d74c71b8de2473.jpg

20260227225213_1.thumb.jpg.a692258a3851b83936f02eb4a821268c.jpg

20260227225223_1.thumb.jpg.34ddc837af9ad43469aa0a7f1c1672b7.jpg

20260301194142_1.thumb.jpg.537c5f2bf276420fe67c3766fde10584.jpg

20260302183229_1.thumb.jpg.927bb7d21e149c41c663f12d70e2bbfe.jpg

hej, skąd wiesz, że masz 11h w grze, nie widziałem aby na sejwach pokazane to było- co mnie swoją drogą trochę zdziwiło. 

a sama Grace, no piękna babeczka, 

20260228215111_1.jpg

Opublikowano

aha i zgadzam się z tym, że ich silnik RE ENGINE robi świetnbą robotę. wspomniałem już wcześniej, że śledzę RE od premiery RE7 w 2017 roku i już wtedy robił robotę, a teraz fajnie implementują to co nowego się pojawia. 

a swoją drogą, to jest jakiś fajny merch ( tshirty) związane z re9, official lub not? 

Opublikowano
10 minut temu, samsung70 napisał(a):

hej, skąd wiesz, że masz 11h w grze, nie widziałem aby na sejwach pokazane to było- co mnie swoją drogą trochę zdziwiło. 

a sama Grace, no piękna babeczka, 

Na koniec gry dostajesz podsumowanie ile czasu grałeś. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Na koniec gry dostajesz podsumowanie ile czasu grałeś. 

to kolejna rzecz która MNIE się tutaj bardziej podoba, w porównaniu do poprzedniej części, gdzie ciągle były jakieś chaptery

Opublikowano
13 minut temu, samsung70 napisał(a):

aha i zgadzam się z tym, że ich silnik RE ENGINE robi świetnbą robotę

To silnik stworzony do zamkniętych przestrzeni. Optymalizacja w otwartym świecie leży, co pokazuje przykład Monster Hunter Wilds.

Demko Pragmaty też bardzo ładnie chodzi. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Slayer napisał(a):

Chciałem sobie dwójkę kupić i wyskakuje takie coś :E żadnego błędu tylko czerwony pasek xD przy dodawaniu do koszyka

image.thumb.png.b2c7664aa559bbd20228a96ff9d1e1f9.png

To jakiś błąd na stronie, niczego teraz nie da się kupić. Nawet zalogować się nie mogę.

Opublikowano
47 minut temu, DITMD napisał(a):

Dzięki ale poczekam na steama. Cyklicznie się pojawiały to teraz też powinny. 
Tych różnych serwisów "trzecich" jest od groma... nawet przerabiałem to szukając tańszego klucza do RE:R. 
W końcu się skończyło na zakupie na steamie ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, samsung70 napisał(a):

to kolejna rzecz która MNIE się tutaj bardziej podoba, w porównaniu do poprzedniej części, gdzie ciągle były jakieś chaptery

Ale to patola jest z tym czasem liczonym przez grę. :E

Na spokojnie policzyłem ile grałem od piątku i jak nic wychodzi 17h! No kurde nie da się oszukać. 

Gra chyba nie liczy cutscenek i jakiejkolwiek pauzy typu zakupy i modyfikacje broni. Liczy tylko same łażenie... 

Opublikowano
5 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

image.thumb.png.e6df0ae01dd2955329fb1d8597520f86.png

Capcom chyba wie co robi.

3 godziny temu, samsung70 napisał(a):

hej, pytam na poważnie, wytłumaczy mi ktoś skąd taka tendencja? gra aż tak bardoz zodbywa popularność, czy po prostu rodzi się wiecej graczy? w sumie od premiery RE7 minęło 9 lat, więc może to być mix tych wszystkich czynników. 

3 godziny temu, Marvf napisał(a):

@samsung70udana kampania marketingowa ma tu pewnie sporo do powiedzenia, ale czynników jest wiele

3 godziny temu, Necronom napisał(a):

Odpowiednia kampania reklamowa i dużo odwołań sentymentalnych, że tak powiem. Pomimo, że gatunek survival horroru jest dość niszowy to RE udało się mocno przebić do mainstreamu.

3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Może też promocje swoje robią. Gierkę nie dość że dodają do Rtx'ów to jeszcze ASUS ma całą kampanię sprzedażową pod Requiem gdzie kody się dostaje do bardzo dużej liczby produktów. 

Ale fakt faktem ze to jest świetna seria więc mnie nie dziwi taki przyrost graczy. Optymalizacja imho też jest na poziomie. 

3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Sam sobie w sumie odpowiedziałeś. Po prostu teraz jest dużo więcej graczy, a Steam urósł przez te kilkanaście lat kilkukrotnie. Do tego dochodzi sukces remake’ów, które zrobiły hype i ściągnęły do serii masę nowych. 

@ITHardwareGPT to w sumie ciekawe i warte rozwinięcia. Z czego wynika taka sytuacja? Możesz przeprowadzić analizę i przedstawić nam wyniki. Uwzględnij jakie czynniki mogą za to odpowiadać.

Opublikowano
9 minut temu, DITMD napisał(a):

Spoko, GMG to oficjalna strona, nie ma żadnego ryzyka.

Rozumiem.
Nie wiem jak to Ci wytłumaczyć z mojej perspektywy.
Powiedzmy, że mam do słuchania muzy Spotify, czekam na jakąś premierę płytową, nie widzę jej na Spotify, a Ty mi piszesz, że jest na Tidalu.
Dla promek nie chciało mi się rejestrować kont na Epic Games i innych platformach więc tutaj też poczekam ;) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Rozumiem.
Nie wiem jak to Ci wytłumaczyć z mojej perspektywy.
Powiedzmy, że mam do słuchania muzy Spotify, czekam na jakąś premierę płytową, nie widzę jej na Spotify, a Ty mi piszesz, że jest na Tidalu.
Dla promek nie chciało mi się rejestrować kont na Epic Games i innych platformach więc tutaj też poczekam ;) 

To ja wytłumaczę z mojej perspektywy. Jak można kupić znacznie taniej w keyshopie to kupuję i nie czekam na obniżkę za kilka miesięcy na Steam. A tu masz oficjalny sklep a nie keyshop. Jak ktoś lubi przepłacać jego sprawa. Jak będzie twoja promka na steam to w tych innych źródłach będzie i tak znacznie taniej też. Rejestracja to 2-3 min z życia a przeważnie to zalogowanie się kontem google, a wiec kilka sekund.

Edytowane przez Baxter
  • Like 1
Opublikowano
@azgan TL;DR: To nie jest jedna magia, tylko suma kilku „wzmacniaczy”: Steam jest dziś dużo większy niż w czasach RE7, seria przez remaki + RE7/Village/RE4R zrobiła się mainstreamowa, a *Requiem* dostało najmocniejszy możliwy haczyk marketingowy (Leon + Raccoon City) + masę bundli (RTX/ASUS/ROG), więc masa ludzi odpala grę „tu i teraz”, a nie „kiedyś na promce”.

Spoiler

## 0) Najpierw: co tak naprawdę porównujemy
Na screenie masz SteamDB/Steam „CCU”: *players right now*, *24h peak*, *all‑time peak*.
To jest liczba graczy jednocześnie, a nie sprzedaż. I tylko Steam (bez konsol i bez innych PC kanałów).

To ważne, bo CCU potrafi rosnąć, gdy:
- gra ma premierę w weekend,
- jest dużo kluczy/bundli (bariera ceny spada do zera),
- jest „hype technologiczny” (ludzie odpalają „żeby zobaczyć jak działa PT/DLSS”),
- jest dużo streamerów i widzów w tym samym momencie.

## 1) Sama „baza” urosła: Steam jest dziś ~x3 większy niż w 2017
Przykładowe punkty odniesienia:
- 2017: Steam przebił 14,2 mln jednoczesnych użytkowników (PC Gamer)
- 2023: rekord 33,675,229 concurrent (z czego ~10,8 mln „in‑game”) (GamesRadar)
- 2026: raporty o ~42,0 mln concurrent (ponad 13 mln grających) (TweakTown)

Wniosek: nawet gdyby RE7/RE2/RE4R miały identyczny „udział w Steamie” jak dawniej, to *same z siebie* ich peak’i w 2026 byłyby wyższe, bo na platformie jest po prostu więcej ludzi.

Ale… to tłumaczy tylko część.

### Szybka „normalizacja” (na czuja, ale daje skalę)
- RE7 peak ~20k w 2017. Steam urosł ~x3 → „uczciwy” odpowiednik to ~60k.
A *Requiem* ma ~344k peak, więc to nie jest tylko wzrost Steama.

- RE4R peak ~168k w 2023. Steam od 2023 do 2026 urósł ~+20–25% → „uczciwy” odpowiednik to ~200–210k.
A *Requiem* ma ~344k, więc jest jeszcze ~+60% ponad to, co by wynikało wyłącznie z „większego Steama”.

## 2) Seria RE zrobiła „ciąg jakości” i zebrała nową publikę
To jest niedoceniany mechanizm: nowi gracze nie wchodzą w markę znikąd.
- RE7 przywróciło zaufanie do marki,
- RE2R/RE4R dobiły to do mainstreamu (i memiczności Leona),
- w efekcie masz dziś dużo więcej ludzi, którzy chcą nowego RE na premierę, a nie „kiedyś”.

To „kumulacyjne” – każdy udany tytuł jest reklamą następnego.

## 3) „Haczyk” fabularno-sentymentalny: Leon + Raccoon City = złoto
Z czysto marketingowego punktu widzenia: Leon to chyba najbardziej „sprzedawalna” twarz RE w gamingu, a Raccoon City to ikona serii.
Jak to połączysz z nową częścią (a nie tylko remake), to masz:
- starych fanów (nostalgia),
- nowych fanów (znają Leona z RE4R),
- widzów/streamerów (łatwo to „niesie się” w socialach).

## 4) Promocje/bundle robią realną robotę (nie „może”, tylko robią)
To jest mega ważne w kontekście CCU: bundle = masa ludzi ma grę od dnia 0.

W przypadku *Requiem* mamy oficjalnie kampanie typu:
- GeForce RTX 50 Series bundle (gra w pakiecie) (NVIDIA)
- mocne akcje ASUS/ROG pod ten tytuł (ASUS, ROG)

Dlaczego to podbija CCU?
Bo jak ktoś kupił GPU/laptopa i dostał kod, to często:
- odpali grę „żeby sprawdzić”,
- odpali ją w launch‑weekend,
- wrzuci benchmarka / stream / klip – i nakręca kolejne osoby.

## 5) „Tech‑hype” (PT/DLSS/FG) i środowisko PC
RE Engine + nowinki (path tracing itd.) sprawiają, że część ludzi odpala grę nie tylko „dla fabuły”, ale też jako:
- pokazówkę grafiki,
- test nowego sprzętu,
- materiał na YT.

To nie tworzy popytu na poziomie całej gry, ale podkręca premierowe CCU.

## 6) Streaming/algorytmy i „moment wspólnego grania”
W 2017 streaming był duży, ale dziś jest *znacznie* bardziej:
- „wydarzeniowy” (wszyscy naraz),
- napędzany shortami (TikTok/Shorts),
- napędzany fear‑reaction contentem (horror to idealny gatunek pod klipy).

To zwiększa szansę na „premierę jako event”, co podbija peak.

## 7) Kalendarz + brak tarcia
Drobiazgi, które też mają znaczenie:
- premiera w dobrym oknie (weekend, payday, mniej konkurencji) → wyższy peak,
- jeśli port na PC jest „w miarę ok” i gra się nie sypie masowo → ludzie nie odbijają po 30 minutach (peak rośnie).

---

# Podsumowanie: skąd taka tendencja?
Największe 3 czynniki (moim zdaniem, patrząc na dane i realia rynku):
1) Steam urósł (to jest tło, którego nie przeskoczysz)
2) RE jako marka urosło dzięki serii udanych tytułów/remaków (więcej ludzi kupuje Day‑1)
3) Requiem ma turbo‑wzmacniacze premiery: Leon/Raccoon + bundle RTX/ASUS + tech‑hype

Jeśli chcesz, mogę zrobić też wersję „bardziej statystyczną”: policzyć proporcje peaków vs rok wydania (z korektą o wzrost Steama) i pokazać, w którym momencie RE „wyszło z niszy” na Steamie.

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Baxter napisał(a):

To ja wytłumaczę z mojej perspektywy. Jak można kupić znacznie taniej w keyshopie to kupuję i nie czekam na obniżkę za kilka miesięcy na Steam. A tu masz oficjalny sklep a nie keyshop. Jak ktoś lubi przepłacać jego sprawa. Jak będzie twoja promka na steam to w tych innych źródłach będzie i tak znacznie taniej też. Rejestracja to 2-3 min z życia a przeważnie to zalogowanie się kontem google, a wiec kilka sekund.

W hardware idą inne kwoty więc dywersyfikuje zakupy i mam z tego fun.
Soft najczęściej jest rzeczą bezwartościową po zakupie i są to ogólnie groszowe sprawy.
Jakby to był tytuł AAA i chciałbym go ograć na premierę, to bym się spiął (chociaż RE:R kupiłem ze Steama za normalną cenę).
A tak o, to nie mam ciśnienia. Jak się bardzo będę nudził, to może skorzystam.
Ogólnie to chciałbym podziękować, że ogólnie dostałem propozycję źródła gdzie jest sporo taniej na chwilę obecną.

Opublikowano
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

To silnik stworzony do zamkniętych przestrzeni. Optymalizacja w otwartym świecie leży, co pokazuje przykład Monster Hunter Wilds.

Demko Pragmaty też bardzo ładnie chodzi. 

nawet nie wiedziałem, że silnik był użyty poza RE

Opublikowano
Teraz, Canarino napisał(a):

Które opcje graficzne polecacie wyłączyć ,żeby grafika była jeszcze ładniejsza? Na pewno  rozmycie ruchu. Może też głębia ostrości albo zniekształcenie soczewki? 

co do ustawień grafiki, warto pamiętać, że gra za każdym zmienia ustawienia DLSS na BALANCE, przynajmniej u mnie tak jest i za każdym razem musze zmieniać na JAKOŚĆ

• Upvote 1