Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Podchodząc do takiego stanowiska z drugiej strony: może podwyższyć o np. 10% podatek gruntowy? A może o 50%? To też będzie dodatkowy zysk dla gmin. Każdy podatek to jakiś dodatkowy zysk dla gmin...przynajmniej teoretycznie.

Podejdźmy do tego od jeszcze innej strony. Wprowadźmy nowe słowa do języka administracyjnego polskiego. Uwaga, proszę się skupić, słowa to "efektywność" oraz "sens ekonomiczny".

System za pewnie milion+ złotych, obsługiwany przez informatyków za "15K na rękę", zatrudniający piętra wypełnione Paniami Krystynami za "7K na rękę" ściga obywateli dla uzyskania 20zł dla lokalnej gminy. No kuuu...ale jazda.

Dobra. Zabawmy się. Podwyższmy kwotę do np. 5000zł. Wtedy to będzie mniej większych opłat. Czyli rentowność i sens systemu się nie zmieni. Panie Krysie po prostu będą wysyłać mniej listów z poleceniami zapłaty trochę większych kwot.

System służy do utrzymania samego siebie.

Edytowane przez jagular
  • Upvote 2
Opublikowano
22 minuty temu, 209458 napisał(a):

Nie no, rozsądniejszym i prostym rozwiązaniem byłoby po prostu podniesienie progu do tych kilku tysięcy. I tak pewnie teraz 90+% tej kwoty to jakieś pojazdy mechaniczne, nieruchomości itp. Żeby się te przysłowiowe używane AGD czy meble nie łapały. A jak ktoś kupuje używany TV wartości samochodu z drugiej ręki to jakoś przeżyje dodatkową opłatę.

Lepiej chyba byłoby jednak zmienić formułę tak, aby dotyczył transakcji na nieruchomościach z podwyższeniem do 3%. 

4 minuty temu, jagular napisał(a):

@GordonLameman

Podchodząc do takiego stanowiska z drugiej strony: może podwyższyć o np. 10% podatek gruntowy? A może o 50%? To też będzie dodatkowy zysk dla gmin. Każdy podatek to jakiś dodatkowy zysk dla gmin...przynajmniej teoretycznie.

Podejdźmy do tego od jeszcze innej strony. Wprowadźmy nowe słowa do języka administracyjnego polskiego. Uwaga, proszę się skupić, słowa to "efektywność" oraz "sens ekonomiczny".

System za pewnie milion+ złotych, obsługiwany przez informatyków za "15K na rękę", zatrudniający piętra wypełnione Paniami Krystynami za "7K na rękę" ściga obywateli dla uzyskania 20zł dla lokalnej gminy. No kuuu...ale jazda.

Dobra. Zabawmy się. Podwyższmy kwotę do np. 5000zł. Wtedy to będzie mniej większych opłat. Czyli rentowność i sens systemu się nie zmieni. Panie Krysie po prostu będą wysyłać mniej listów z poleceniami zapłaty trochę większych kwot.

System służy do utrzymania samego siebie.

Jw. Zmienić formułę, zeby dotyczył nieruchomości i podwyższyć do 3%. 

Opublikowano

Tak sobie czytam ten temat i chyba nie było jeszcze takiego pytania. Czy jak sklep sprzedaje coś po regulaminowym zwrocie, czyli używane, to też należy od takiego zakupu opłacić podatek?

Opublikowano
4 minuty temu, Alek_M napisał(a):

Tak sobie czytam ten temat i chyba nie było jeszcze takiego pytania. Czy jak sklep sprzedaje coś po regulaminowym zwrocie, czyli używane, to też należy od takiego zakupu opłacić podatek?

Nie bo sklep fakturę wystawia

Opublikowano
20 minut temu, Alek_M napisał(a):

Nie. Sprzedaż opodatkowana VATem jest zwolniona z PCC. Podobnie też jeśli sprzedawca jest zwolniony z VAT. 

PCC płaci się tylko przy sprzedaży między osobami fizycznymi nie prowadzącymi działałalnosci gospodarczej.

Opublikowano
W dniu 23.06.2025 o 11:28, Karister napisał(a):

Mnie za to dziwi powszechne zdziwienie, że istnieje podatek, który jest z nami od dekad. Przecież, jak się coś kupuje od firmy, płaci się VAT (tak, tak, wiem, są też nie-VATowcy). Jak się kupuje od osoby prywatnej, jest PCC. 

Bardziej chodzi o to, że kiedyś załatwiało sie PCC przy transakcjach idących w grube tysiące, bo groszowych nikt nie pilnował. Teraz trzeba będzie robić deklaracje do gównotransakcji. 

Opublikowano
23 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Bardziej chodzi o to, że kiedyś załatwiało sie PCC przy transakcjach idących w grube tysiące, bo groszowych nikt nie pilnował. Teraz trzeba będzie robić deklaracje do gównotransakcji. 

No nie, jak ktoś kupował 20-letniego przerdzewiałego gruza za 2000 to tez płacił. Chodziło o to, że pojazd czy nieruchomość i tak są zgłaszane w innych celach, więc teoretycznie państwo wie, że kupiłeś i może sprawdzić czy zapłaciłeś (nie wiem, czy w praktyce jakoś to sprawdzano choćby wyrywkowo), więc ludzie płacili bo się bali.. A jak kupili szafę od sąsiada za 2k w gotówce to wiedzieli, że nikt nie sprawdzi ani sie nie dowie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Nie przypominam sobie, aby ta kwota była obniżana. Problemem jest właśnie mentalność, że nikt nie pilnuje, to nie trzeba płacić. Od początku istnienia tego podatku, trzeba było odprowadzić daninę. To że ktoś pilnuje, albo nie, nie zmienia faktu, że unikanie zapłaty należnego podatku, to takie samo łamanie prawa. Właśnie przez takich krętaczy powstają kolejne regulacje. 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

@Karister niech urealnią kwoty, 10 minut mojej pracy kosztuje więcej niż kwota podatku od minimalnej wartości. 

Albo niech po prostu zwiększą wat na papier toaletowy jak już pisałem. Mniej pracy DLA WSZYSTKICH, więcej korzyści. 

7 minut temu, 209458 napisał(a):

No nie, jak ktoś kupował 20-letniego przerdzewiałego gruza za 2000 to tez płacił. Chodziło o to, że pojazd czy nieruchomość i tak są zgłaszane w innych celach, więc teoretycznie państwo wie, że kupiłeś i może sprawdzić czy zapłaciłeś (nie wiem, czy w praktyce jakoś to sprawdzano choćby wyrywkowo), więc ludzie płacili bo się bali.. A jak kupili szafę od sąsiada za 2k w gotówce to wiedzieli, że nikt nie sprawdzi ani sie nie dowie.

No z tymi gruzami to jest właśnie przebój. Bo podatek płacisz od wartości rynkowej. Możesz oczywiście wezwać rzeczoznawcę, ale częściej zapłacisz podatek nie od 2000 zł, tylko na przykład od 10000 zł jeśli wartość rynkowa takiego samego pojazdu ale w dobrym stanie będzie właśnie taka. Nie ma sprawnych technicznie aut, których cena rynkowa wynosi 2000 zł. W najlepszym razie wyjątki potwierdzające regulę. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 209458 napisał(a):

Zdaje się że potwierdzenie opłacenia PCC trzeba było dołączać przy rejestracji auta, jeśli było kupowane na umowę sprzedaży a nie na fakturę.

Edytowane przez GordonLameman
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2025 o 17:08, GordonLameman napisał(a):

To dotyczy wszystkich zakupów, nie tylko online :) 

Ale pamiętajmy, że wyłącznie od osób fizycznych nieprowadzących DG. Wszystkie zakupy z kont firmowych na Allegro, kont firmowych na OLX, osób fizycznych i firm wystawiających paragon/fakturę są oczywiście zwolnione z PCC

Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 18:35, Karro napisał(a):

No i wycofują bankomaty 

Bo tylko bankomaty. W Krakowie ciężko jest znaleźć biletomat w którym można kupić bilet za gotówkę. W tramwajach czy autobusach miejskich, którymi jeździłem to tylko kartą. Widziałem jeszcze na głównym przystanku ale coś czytałem że i chyba też takie wycofali.

Opublikowano
W dniu 17.06.2025 o 21:48, Karro napisał(a):

oczywiście ze tak.

Ide do mopsu a baba od zasiłków nie wie co to zasiłek 

Ide do ksieg wieczystych a tam 4 pija kawe.

Sa całe gmachy obsadzone tych urzedników

Jak  urząd nowy mozna sie poczuć jak w latach 50 w jakimś pałacu kultury xD

Liczba pierdow tych urzedników powoduje globane ocieplenie,na szczęscie

Sorry, ale gdzie tu związek między liczbą (chorą) urzednikow, a prawem podatkowym? Jeżeli urzędnicy znikną, a doić będą boty, algorytmy i AI, to już będzie spoko?

W dniu 18.06.2025 o 00:11, Keller napisał(a):

Największy problem to i tak zgłaszanie w terminie 14 dni, kolejna robota papierkowa i musisz się spieszyć, jechać jak jakiś palant, bo nie każdy ma US w mieście. 14 dni mija i jesteś kryminalista. 

Online. Mówi to Panu coś Panie Ferdku?

Opublikowano
W dniu 21.06.2025 o 17:38, Crew 900 napisał(a):

To jest popierzone bo przecież podatek od tego co jest wtórnie sprzedawane został już opłacony za pierwszym razem...

Teraz to rozdmuchano, bo UE nakazuje raportowanie serwisom aukcyjnym. Mamy bazy danych, wyciągi bankowe, online, ai i resztę. Kiedyś byl to zachód. Dzis wszystko "samo się generuje" i stąd dym i podnieta, ale sam pcc ma... ze 25 lat? Ba! Dużo więcej, tylko ongiś inaczej się nazywał.  

12 minut temu, Karro napisał(a):

ale nie rozmawiajmy o oczywistych rzeczach

oczywiscie ze 90 procent warszawki i 80 powiatu  ma zniknąć

Za nimi pójdze uproszczenie przepisów poprzez ich likwidacje

A mogę prosić odpowiedź na moje pytanie? ;)

Opublikowano
24 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Online. Mówi to Panu coś Panie Ferdku?

No właśnie mam pewne obawy by wrzucić im wszystkie dane w to online, bo aktualnie muszę dostać różne adresy, maile, telefon, by w ogóle aktywowali mi możliwość takich rozliczeń. Średnio lubię dawać wszystko rządowi, bo im nie ufam że są prospołeczni tylko aby udupić kogoś. No ale ok, ja młody to mogę w necie, ale są tacy co w necie nie umieją.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Karro napisał(a):

po co ci pytanie jak ci odpowiedź nie pasuje;)

Ja proszę o odpowiedź nie pytanie. 
Pytanie ja Tobie zadałem. 
"Sorry, ale gdzie tu związek między liczbą (chorą) urzednikow, a prawem podatkowym? Jeżeli urzędnicy znikną, a doić będą boty, algorytmy i AI, to już będzie spoko?"

15 minut temu, Karro napisał(a):

Wystrarczy zobaczyć co chciał Trump zrobić z Muskiem

Oczywiscie nieudanie

Pite było? (bo znowu bez związku).

12 minut temu, Keller napisał(a):

No właśnie mam pewne obawy by wrzucić im wszystkie dane w to online, bo aktualnie muszę dostać różne adresy, maile, telefon, by w ogóle aktywowali mi możliwość takich rozliczeń. Średnio lubię dawać wszystko rządowi, bo im nie ufam że są prospołeczni tylko aby udupić kogoś. No ale ok, ja młody to mogę w necie, ale są tacy co w necie nie umieją.

Ale o czym Ty mówisz? Jakiemu rządowi?
Skarbówka już ma o Tobie wszystko czego potrzebuje (w koncu rozliczasz chyba podatek raz do roku?).
Podatek pcc rozliczasz w urzędzie skarbowym - online - 3 kliknieciami i 1 blankietem.
Nie przekombinowuj tam, gdzie to nie jest potrzebne.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

A maturę już pisał? ;)

Ja? Sto lat temu.

6 minut temu, Karro napisał(a):

od tego roku ja nie podasz meldunku jest kara 

Meldunek mam u rodziców, ale tam nie mieszkam ;) 

Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

Nikogo to nie bedzie interesować jak przyjdzie pismo ;)

Wiadomo. Ale nie wiedzą gdzie mieszkam i nie lubię podawać w internecie żadnych maili, telefonów, adresów. Tyle. W ogóle ciągle słychać o włamaniach, wyciekach. Nic nie jest w pełni bezpieczne w internecie.