Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z jakiego programu korzystacie do kalibracji ramu?   Wpisuje te Wasze ustawienia, ale komputer nie startuje mi znimi i przywraca bazowe. Jakie macie ustawienia w opcjach z poniższych  skrinów? Tak samo?

ram1.jpg

ram2.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Sidr napisał(a):

Z jakiego programu korzystacie do kalibracji ramu?  ...

Do sprawdzania stabilności TestMem5, y cruncher,  aida64. Do sprawdzania czy po zmianach w bios coś się zmienia ;) aida64 testy na ram latency speed itp

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nie ma obecnie żadnego softu "do kalibracji" bo ujmując to w ten sposób pewnie miałeś na myśli coś takiego https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/ pod ddr4, niestety został porzucony już jakiś czas temu bez dalszych aktualizacji :/ 

Dokładnie o tym kalkulatorze myslałem. Zostawiam na Expo, bo nie chce mi sie dłubać gdy przyrost w grach i tak będzie żaden.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 16:35, terminus napisał(a):

Serio? Patrzyłem po testach procesora  i powinno być blisko 19 tyś przy braku uv. Z uv powinno być > 20tyś.

To są jakieś grzebane testy. Normalnie powinno być w rejonach 18720 (techpowerup).

Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

To są jakieś grzebane testy. Normalnie powinno być w rejonach 18720 (techpowerup).

Zauważę tylko, że kolega, którego cytowałeś właśnie to samo napisał. Że normalnie proc ma blisko 19k w tym teście. Wszystko ponadto zależy od loterii krzemowej. Mi się trafiła chyba bardzo dobra sztuka, bo od strzała chodzi CO (czyli UV) -40 i z o/c +200mhz i w 100% stabilnie. A pewnie dałoby się coś jeszcze wycisnąć.

Opublikowano
4 godziny temu, Sidr napisał(a):

Zauważę tylko, że kolega, którego cytowałeś właśnie to samo napisał. Że normalnie proc ma blisko 19k w tym teście. Wszystko ponadto zależy od loterii krzemowej. Mi się trafiła chyba bardzo dobra sztuka, bo od strzała chodzi CO (czyli UV) -40 i z o/c +200mhz i w 100% stabilnie. A pewnie dałoby się coś jeszcze wycisnąć.

Niekoniecznie. To -40 to o ile mniej ustawiasz ale jeśli płyta daje z bazy wyższe napięcie to i -40 możesz dać, a jak inna płyta podaje niższe napięcie to tylko -20 i wychodzi na to samo. Plus oczywiście dochodzi loteria krzemowa.

• Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę jeszcze porzeźbiłem. Wszystko w limicie fabrycznym 88W. W międzyczasie też była aktualizacja biosu. Do 20 tyś brakuje już mały kroczek - w trybie awaryjnym pewnie by przekroczyło ale to się nie liczy :) -49 na 6 rdzeniach, -48 na 2 pozostałych. Stabilność - wiele godzin testów w TestMem5, aida64, occt, prime95, Linpack Xtreme no i grach i codziennym użytkowaniu. Na razie dalszych pomysłów by przekroczyć 20 tyś. brak.

2710D3A9-BC80-4C29-8B74-9504328D3C0C.thumb.png.999f59e990352a944a99da5c23ac2ba0.png

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, terminus napisał(a):

Na razie dalszych pomysłów by przekroczyć 20 tyś. brak.

Możesz wyłączyć MSI Afterburner, jeśli taki masz. Zabiera około 0,3% procesora.

Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

Możesz wyłączyć MSI Afterburner, jeśli taki masz. Zabiera około 0,3% procesora.

Nie korzystam. Mam windowsa 11 iot lsct - to chyba powinno być w miarę czysto z nadmiarowymi usługami. Steam i inne lunchery domyślnie też wywaliłem z autostaru. 

Opublikowano
3 godziny temu, terminus napisał(a):

Do 20 tyś brakuje już mały kroczek - w trybie awaryjnym pewnie by przekroczyło ale to się nie liczy :) 

Jak awaryjny się nie liczy to ustaw priorytet dla cinebencha czasu rzeczywistego w normalnym i przebijesz :E 

Opublikowano

Pobawiłem się jeszcze pamięciami ale nie ma to żadnego wpływu na cinebench r23. Wynik ten sam ale opóźnienia w aida64 o 1 ms mniejsze. Ale pamięci chyba tak zostawię, chyba, że ktoś widzi jakieś rażące błędy. Takie ustawienia przeszły testy w TestMem5 na profilu extreme@anta777 (niecałe 2 godziny). No nic, bawię się dalej :) 

D5D47920-6243-48B4-B986-D93A270B29C7.thumb.png.5a823536e64dffa9d9e58bca6aa1a261.png

Dobrze wnioskuję, że fclk na 2200MHz mam stabilne (40 pętli)?

Opublikowano
12 minut temu, wamak napisał(a):

Mój kasztan robi 20000 dopiero na 125W przy curve -40.

Na co dzień jednak wolę 88W i curve -36 (aby był zapas) i wtedy robi ~19200.

Dzięki. Robisz mi dzień;) Walczę teraz z pamięciami. Uruchomiłem 8000MT/s ale nie mogę ustabilizować pomimo 1.5V na ramie. Jak się uda to dzięki niższemu vsoc 20 tys pęknie.

Opublikowano

Pobawiłem się jeszcze napięciami na pamięciach i timingami i jest :) Limit 88W, 6 rdzeni -49, 2 rdzenie -48. Bez podbijania zegara rdzeni, bez trybu awaryjnego i ustawiania priorytetów. Wszystko stabilne. W testach, grach, idle, codziennym użytkowaniu. 8000MT/s nie udało mi się ustabilizować ale za długo z tym nie walczyłem. 6400MT/s stabilne ale z racji większego zapotrzebowania na vsoc nie pomogło.

6F45E447-8DCC-4CE0-86A0-98D7ED21ED7D.thumb.png.a9488c24740c79fdae426cd344189fd4.png

Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Sztos wyniki!

Co teraz będziesz robić skoro ram ustawiony i 20k wbite w cb r23?

Dzięki. Chyba powalczę o ustabilizowanie profili 8000MT/s 1:2 i 6600MT/s 1:1 - na obydwu windows wstaje ale TestMem 5 wykłada się dość szybko.

Opublikowano
5 minut temu, wallec napisał(a):

Myślałem że to już etap grania / używania komputera:/

Ja też :) Po to niedawno kupiłem 9070XT :) Ale jakoś nie mogę się zmotywować do grania, a kupka wstydu rośnie ;) Yyyyy....8000MT/s jest lepsze w grach niż 6000MT/s, nie będę przecież grał na gorszej konfiguracji jak mogę na lepszej :hihot: