Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Naprawdę są jeszcze w tym kraju ludzie, którzy głosują na tego oszusta, a co lepsze go bronią? :hahaha:

image.png.0a1c9f53d815b5af8007dfd3344f2a21.png

Połowa tego forum xD

4 godziny temu, crush napisał(a):

Są. Bo w tym kraju nie ma na kogo głosować.

Kupię podpisy jak Jakubiak i wystartuje na prezydenta xD

4 godziny temu, offensive napisał(a):

Jedni warci drugich, PIS przygotowal HoReCa KPO, PO pozwolil sie krecic. 
Ping pong pis vs po tutaj nie ma sensu, bo jedna i druga strona lapy umczyla.

Ciekawy komentarz znalazłem na X

Wychodzi na to że PO blokowaniem KPO uratowało PIS przed aferą i wzięła ją na siebie.

2 godziny temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Kto nie za kało ten za rosją, hej! :wariat:

image.thumb.png.61b62e8c40d3c4b9509cf74416d0e069.png

Polscy internauci są uważani przez aktualny rząd za rosyjskie służby xD

8 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Wychodzi na to że to nawet nie są środki z KPO a z budżetu pańśtwa

Spokojnie Polacy wytrzymają 

nie-boli-go-to-nasz-najtwardszy_2017-12-

18 godzin temu, adashi napisał(a):

W przypadku szczególnie pilnych potrzeb przekazania wsparcia środki wypłacane są z polskiego budżetu.

Zostaną zrefundowane po uzyskaniu środków unijnych. W przypadku gdyby Unia środków nie przekazała zapewne budżet wystąpi o ich zwrot. Od tych wszystkich spółek z o.o. itp. Z kapitałem założycielskim 5000 zł.

A jak Unia Europejska stwierdzi że środki zostały wydane nieprawidłowo i złamano jakieś tam prawo unijne to co wtedy ?

Odpowiedzi Polski podatnik zapłaci i będzie git , napewno żadne firmy nie zapłacą 

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Kto nie za kało ten za rosją, hej! :wariat:

Jedno nie wyklucza drugiego. Ruscy i Chińczycy, a zapewne i inni jak najbardziej ingerują.

I to w każdą stronę i narrację.

3 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Nie podoba się to zrób za swoje.

A po co jak można za łapówkę mieć kwit i wywalone na te zielone łady? 🤔

Opublikowano
W dniu 8.08.2025 o 12:33, hwdp43 napisał(a):

Potrzebuje nowego kompa . Gdzie moge zlozyc wniosek ?

Tam gdzie wszyscy jachtowicze. Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą, udokumentujesz straty na niej w czasie pandemii, to piszesz.

Opublikowano
8 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tam gdzie wszyscy jachtowicze. Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą, udokumentujesz straty na niej w czasie pandemii, to piszesz.

Mój komputer dostał covida z pendrajwa. :(

Opublikowano (edytowane)

Bezdyskusyjnie pozyskano KUPĘ szmalu (!) i bezdyskusyjnie sektor HoReCa, to żenada i wywalanie hajsu. I powinny polecieć głowy za HoReCa.

Ale, jak to u nas, nikt na to nie patrzył, co to (?) i po co to (?), na etapie gadania o KPO (ot taki telewizyjny slogan = kasa z unii). Ktoś taki program opracował (a przynajmniej powinien), ktoś go akceptował (a przynajmniej powinien), a teraz... gdy się go REALIZUJE ZGODNIE ZAPISAMI, to larum, bo pojawił się jacht, albo klub dla swignersów. To skandal! Spoko i podzielam, ale z drugiej strony POLSKA DRŻY w posadach o 0,5% całej dotacji, tylko dlatego, że pojawiły się elementy, których trudno nie zauważyć, jak jachty. Jacht to synonim luksusu i fortuny. I zgadzam się. Ale uważam, że te 0,5% należy zweryfikować i zawrócić, jeżeli to możliwe i cieszyć się 99,5% pozostałych. Do tego te herezje i darcie szat, że szpital nie dostał na łóżka na onkologię, a ktoś dostał na jacht. Serio ktoś nie zadał sobie nawet najmniejszego trudu, by o tym poczytać. Czaty sraty GPT, AI, cuda wianki, komórki po 6K w kieszeniach, a ludzie nie zadają sobie trudu, żeby cokolwiek samemu zakumać i nie powtarzać jak papugi bredni (a dziennikarze, jak debila też - bo się zajebiście klika).

Sumując. Temat HoReCa, wnioski i ich przydziały, to skandal, ale skandal "zapisany w projekcie"! Jakiś debil wrzucił tam "dywersyfikacje". No to te wszystkie gówna dofinansowane, to jest właśnie dywersyfikacja. Skandalem jest też to, że to jest "dawanie" kasy na drugą odnogę działalności, ale... bez oceny ryzyka! Jak zwykły człowiek chce otworzyć biznes, to grubo myśli czy mu się uda, i czy nie wtopi. Jak wtopi - plajta - idzie na dno czasami. A tu... kasa nie moja. Nie ma ryzyka. Więc to powinien KUR...a (!) ocenić fachowiec przy akcepcie wniosku, a nie jakiś random urzędniczyna.

HoReCa = skandal. Ale cały ten dym o to - grubo przerośnięty (mówimy o 0,5% KPO. Wiem. Nie ma że mało i że mało to wolno rozpierdolić. Nie wolno! I powinny polecieć za to głowy. Ale bez scen. 99,5% pozostałego KPO nie cieszy?

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Bezdyskusyjnie pozyskano KUPĘ szmalu (!) i bezdyskusyjnie sektor HoReCa, to żenada i wywalanie hajsu.
Ale, jak to u nas, nikt na to nie patrzył, co to (?) i po co to (?), na etapie gadania o KPO (ot taki telewizyjny slogan = kasa z unii).
Ktoś taki program opracował (a przynajmniej powinien), ktoś go akceptował (a przynajmniej powinien), a teraz... gdy się go REALIZUJE ZGODNIE ZAPISAMI, to larum, bo pojawił się jacht, albo klub dla swignersów. To skandal! Spoko i podzielam, ale z drugiej strony POLSKA DRŻY w posadach o 0,5% całej dotacji, tylko dlatego, że pojawiły się elementy, których trudno nie zauważyć, jak jachty. Jacht to synonim luksusu i fortuny. I zgadzam się. Ale uważam, że te 0,5% należy zweryfikować i zawrócić, jeżeli to możliwe i cieszyć się 99,5% pozostałych. Do tego te herezje i darcie szat, że szpital nie dostał na łóżka na onkologię, a ktoś dostał na jacht. Serio ktoś nie zadał sobie nawet najmniejszego trudu, by o tym poczytać. Czaty sraty GPT, AI, cuda wianki, komórki po 6K w kieszeniach, a ludzie nie zadają sobie trudu, żeby cokolwiek samemu zakumać i nie powtarzać jak papugi bredni (a dziennikarze, jak debila też - bo się zajebiście klika).

Sumując. Temat HoReCa, wnioski i ich przydziały, to skandal, ale skandal "zapisany w projekcie"! Jakiś debil wrzucił tam "dywersyfikacje". No to te wszystkie gówna dofinansowane, to jest właśnie dywersyfikacja. Skandalem jest też to, że to jest "dawanie" kasy na drugą odnogę działalności, ale... bez oceny ryzyka! Jak zwykły człowiek chce otworzyć biznes, to grubo myśli czy mu się uda, czy nie wtopi. Jak wtopi - płynie. A tu... kasa nie moja. Nie ma ryzyka. Tylko to powiniej KUR...a! ocenić fachowiec przy akcepcie wniosku, a nie jakiś random urzędniczyna. HoReCa = skandal. Ale cały ten dym o to - grubo przerośnięty (mówimy o 0,5% KPO. Wiem. Nie ma że mało i że mało to wolno rozpierdolić. Nie wolno! I powinny polecieć za to głowy. Ale bez scen. 99,5% pozostałego KPO nie cieszy?

Bez scen? Kałowcy przewalili 17 sasinow, napychajac kabze swoim na stołeczkach, gdzie o jednego pisowskiego do tej pory chryje robią. Hipokryci

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

To jest tylko niewielka część całego dofinansowania. Poza tym zluzuj, to jest Polska, tu nigdy nic się nie uda w całości, czas się przyzwyczaić. 

No pytanie jeszcze ile miliardów zostanie przepalonych w innych sektorach, które nie brzmią tak kuriozalnie już z nagłówka.

Ale fakt. Dlatego żadnych więcej wyborów. 👍🏻

Plus tak jak wyżej, mierzi mnie hipokryzja.

PiSowcy napychają kabzy? SKANDAL!

Mentzen źle składa sprawozdanie bo jest tłumokiem? ALE DEBIL!

KO robi to samo? Oj tam, oj tam. To specyfika kraju, nie mieli czasu, trzeba zrozumieć.

Jak w tym memie:

3j3gvd.png?a487416

Edytowane przez crush
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

albo klub dla swignersów.

Nie jest to skierowane do Ciebie, ale taki ogolnik: dalej mnie to bawi jak klamstwo powtorzone tysiac razy wryje sie w banie wszystkim.

2 minuty temu, crush napisał(a):

Ale fakt. Dlatego żadnych więcej wyborów. 👍🏻

Trzymam za slowo!

Opublikowano
1 minutę temu, Karro napisał(a):

zrobisz m taka krzywde jak lekarzom jak sie nie zgłosisz do szpitala bo słaba obsługa.

Bedą brać kase tylko dlatego ze są.

A na końcu ci jeden sprytny powie jak sie nie podoba to sie lecz za swoje xD 

To nie chodzi o krzywdę, tylko o szacunek dla własnego czasu.

Co mi za różnica który śmieć rządzi?

4 minuty temu, ryba napisał(a):

Trzymam za slowo!

Na prezydenckich nie byłem. 🤗

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

HoReCa = skandal. Ale cały ten dym o to - grubo przerośnięty (mówimy o 0,5% KPO. Wiem. Nie ma że mało i że mało to wolno rozpierdolić. Nie wolno! I powinny polecieć za to głowy. Ale bez scen. 99,5% pozostałego KPO nie cieszy?

Tak jest. Ja również uważam, że we wszystkich pozostałych segmentach, do których jeszcze nie sporządzono odpowiednich mapek, z pewnością wszystko zostało poprzydzielane tak, aby budować przyszłość i potęgę naszego kraju!

Pierwsze koty za płoty. Reszta na pewno jest okej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, adashi napisał(a):

Tak jest. Ja również uważam, że we wszystkich pozostałych segmentach, do których jeszcze nie sporządzono odpowiednich mapek, z pewnością wszystko zostało poprzydzielane tak, aby budować przyszłość i potęgę naszego kraju!

Pierwsze koty za płoty. Reszta na pewno jest okej.

Absolutnie tak nie uważam. Ba. Jestem przekonany, że jak się wezmą za weryfikacje, to włosy nam staną od ilości "znajomych królika", ale ja nie o tym zacząłem.

Po prostu kipi od szyderczych rolek, TikToków, itd. skupiających się na HoReCa i drwiących z tych "projektów". I o ile dupy daje taki "Dziki Trener" czy inny lamus prawny, czy ekonomiczny, to robią to dziennikarze, "renomowane" portale i media - jak by nie patrzeć - kompromitując się brakiem wiedzy i nieznajomością terminu "dywersyfikacja". Równie dobrze można było nazwać te 0,5% dotacji "roztrwonieniem kasy". Ale raczej trudno śmiać się, że ktoś realizuje plan "roztrwaniania kasy" przez... roztrwanianie kasy. Nikt mądry się nie przyjrzał temu (?!?!) przez całe lata (?) - że jest tam zaplanowany taki debilizm, jak "dywersyfikacja"? Wszystkie mądre głowy, redakcje śledcze, ministerstwa, czy to PiSowa, czy KOowa śmietana (czy to w dobrej wierze, czy na potrzebę szydery - mało teraz już ważne). Żadne Bosaki ani Mentzeny? - NIKT kompletnie tego nie analizował (?), nie czytał, nie prześledził?

Dziś za to WSZYSCY mądrzy do śmiacia. Od ekonomistów, przez prawników po pustaków z Tik Toka.

DANO DUPY DAWNO! Na etapie planowania i rozdzielania środków KPO (HoReCa, bo to mnie pali do białego).
Ba! Ciekawy jestem KIEDY te programy, kwoty, udziały procentowe zostały ustalane i przez kogo? Może to jeszcze czasy PiS?
Nie zmienia to oczywiście DEBILNOŚĆI tego, i nie zmienia faktu, że będę spłacał takie KPO ja (!), bez względu na to, kto dał dupy (Pis? KO? UE?). 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Słynne były swojego czasu uprawy orzecha włoskiego czy też wierzby energetycznej, prosa i czegoś tam jeszcze. To horeca to jest tylko wierzchołek góry lodowej. System dotacyjny UE jest chorobliwy. Moim skromnym zdaniem nie do uratowania. Bo biurokracja unijna już dawno doszła do etapu produkowania rzeczywistości, która udowadnialaby jej niezbędność. To jest system politycznego, alternatywnego socjalu dla wybranych.

Mogłyby być dotacje, ale powinno być tego znacznie mniej i tylko dla branż kluczowych. Energetyka, ochrona zdrowia.

Też byłyby przewały w krajach postsowieckich, ale mniej spektakularne.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

obraz.thumb.png.1fc5cc5877cd948aa3de33c01f9c9a04.png

Czy prawakom ulży w dupie gdy honorowym członkiem klubu mianuje się obecnego prezydenta, a całość poświęci biskup jendrassewski?

• Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano

Dotacje unijne zawsze były w części bezsensownie marnowane.

Moja rodzina pracowała w Instytucie Badawczym to tam np. kupowali długopisy z logo z unijnej kasy bo część środków trzeba przeznaczyć na promocję funduszy i wiele innych rzeczy.