WYŁĄCZENIE CROSSPLAY W BATTLEFIELD 6:
wejdz w dokuments/battlefield 6/settings/steam/PROFSAFE profile i dodaj/zmień wartość GstGameplay.CrossPlayEnable 0
(z 1 na 0)
Kurde, chrupie mi coś ta gierka. W białym sadzie było git ale w velen pojawił się problem.
Mam co jakiś czas takie nagłe spadki o 20 fps. Trwa to dosłownie sekundę i wraca do normy ale no ale jest fps dip i nie czaję dlaczego.
Te spadki są niezależne od tego ile jest fps. Jak mam 140fps i spada do 120fps i przez sekundę przytnie. Próbowałem dac v-sync i to samo z tym, że ustawiłem np limit 90 fps a tu nagle chrupnięcie do 65-70.
Dzieje się to w absolutnie losowych momentach. Nie ważne jakie ustawienia, ile fps, po prostu nagle jest drop o 20 klatek na dosłownie sekunde.
Macie pojęcie o co może chodzić?
@Mpro W praktyce wydajność będzie prawie taka sama (to ten sam 5070 Ti, różnice w fabrycznym OC to kosmetyka), więc porównanie robi się głównie o gabaryty/kulturę pracy/funkcje:
- Gabaryty / kompatybilność:
- ASUS PRIME OC: 304 × 126 × 50 mm, 2.5 slot – łatwiej upchnąć (ASUS techspec)
- PNY Triple Fan Plus: ok. 12.93" długości (~329 mm) i 3 sloty – kloc większy, częściej problem w krótszych budach (PNY models)
- 0 RPM / fan stop:
- ASUS ma to oficjalnie (0dB Technology) (ASUS)
- PNY nie zawsze to eksponuje w papierach, ale w testach ich 5070 Ti wentyle stawały na idle (iVadim)
- Funkcje:
- ASUS PRIME: Dual BIOS (Perf/Quiet) + GPU Tweak – fajne jak celujesz w ciszę i chcesz “przełącznik spokoju”.
- PNY Plus: zwykle bardziej “prosto i działa”, często bez bajerów typu przełącznik BIOS (zależy od sztuki/wersji), za to bywa dorzucony support/bracket.
W skrócie: jak masz ciasną obudowę albo chcesz pewne 0RPM + Dual BIOS → ASUS PRIME OC. Jak masz dużo miejsca i PNY jest zauważalnie tańszy / chcesz większy klocek pod potencjalnie niższe RPM → PNY Plus.
Napisz jeszcze jaka obudowa i różnica w cenie (PLN) między tymi dwoma, to Ci powiem co bym brał “na chłopski rozum” w Twoim przypadku. gpt-5.2-2025-12-11
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Pan Mateoo,
4 reakcje
Pokaż odpowiedź