Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem kilka navis f360 i ogólnie miały cichą pompkę. Tylko w jednym się zdarzyła słyszalna ale i znajomi mieli bardziej słyszalne , może z jakąś wadą  nie wiem. Ogólnie chłodzenie ok węże w fajnym oplocie nie to co w arcticu. Szkoda ze nie ma regulacji pompki. Jak się trafi w dobrej cenie np. z jakiegoś outletu z pełną gwarancja to jest git

Opublikowano
55 minut temu, wallec napisał(a):

f360 posiada regulację prędkości obrotowej pompki.

Taki pić na wodę fotomontaż 😅 jak ustawić obroty na słuch🤔🤣 jak nie widze obrotów to dla mnie nie ma regulacji. Dobre budżetowe chłodzenie nic więcej. Na plus też węże wychodzące z boku blokopompki 

Opublikowano (edytowane)

No, nie wiem o czym Ty piszesz.

Temat jest o głośności a głośność bada się na słuch albo sonometrem czyli ustawiasz obroty na słuch, dokładnie tak jak napisałeś.

Obroty ustawiasz w bios przy użyciu krzywej wentylatorów, która pokazuje % PWM.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Krzysiak napisał(a):

w pierwszych dwóch pompka niesłyszalna przy 100%

Nie ma takich pomp, a w szczegolności w AIO i jeszcze na 100%

Edytowane przez ju-rek
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 21:55, wallec napisał(a):

Dalej podtrzymuje, że pompka w navis f360 jest mega cicha i nie da się jej usłyszeć nawet gdy przeglądasz forumka o 21:55 w nocy.

Ten gość też twierdzi że jest mega cicha 

Stary już jest więc słuch nie ten :ExD 

• Haha 5
Opublikowano

Te wartości mogą być mylące, sam się kiedyś na to nabierałem.. pompa pompie nie równa te 5k rpm na jednej może brzmieć tak samo jak np 2600 na mojej DC-LT2, u mnie przykładowo dopiero na 1900-2000rpm pompy nie słychać ;) Stary pure loop 2 ma fabryczny zakres regulacji od 4000 do 5500 a jakoś pompa jest w top3 co do kultury pracy ;) 

• Upvote 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W końcu dostałem AIO i jest to najnowszy Pure Loop 3 240 od Be quiet!.

Na razie testy z rozkręconą obudową ale już widzę że jest dobrze.

Domyślnie włączyło się na profilach Silent (pomka 3600obr) więc nie było bardzo głośno ale chłodzenie było wyraźnie słyszalne przy otwartej obudowie.

Testowałem pompke na 100% i było BARDZO GŁOŚNO i miała z tego co pamietam 5400obr, więc to odpada.

W płycie AORUS Z790 ustawiłem krzywą w trybie IDLE zjechałem na pompce do zaledwie 10% i obniżyło to obroty pompki do okolo 2670 i jest już bardzo cicho i dla mnie to wystarczające.

Z założonym bokiem obudowy może będzie niesłyszalne. Delikatny szum przy taki ustawieniu jest akceptowalny dla mnie więc jeżeli ktoś jest maniakiem ciszy to polecam to AIO.

Widziałem testy z mikrofonem porównując hałas generowany przez poprzednie PURE LOOP 2 (tam pompka jest głośniejsza niż PURE LOOP 3) i już tam było ciszej niż u konkurencji np. chwalony Arctic II było głośniejsze przez wiatrak VRM.

Generalnie polecam. Wiatraki są bardzo ciche i nic nie tyrkocze. AIO nadaje się do systemów półpasywnych jeżeli zjedzie się z krzywą dla trybu IDLE

Edytowane przez Major_Krzysio
Opublikowano

Zwroc uwage na to ze pompka powinna chodzic na wysokim cisnieniu by sie nie zatarla etc wiec moze zamiast full 100% ustaw na performance mode albo postaraj sie ustawić ją jak najwyzej suwakami ale zeby pozostala dla ciebie nieslyszalna.

Co do wiatrakmow na aio to juz rob jak chcesz wazne by cos tam wiało :E

Opublikowano

Nic ci się nie zatrze dopóki układ jest zalany jak należy i pompa nie będzie pracować w połowie na sucho, nie ważne ile tam rpm ustawisz ;)

Tak swoją drogą to pure loop 2 był cichszy jeżeli chodzi o pompę bo była umieszczona na wężach, w trójce wrócili do standardowych rozwiązań umieszczając ją w bloku.