Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś chce to chyba sobie samemu może robić wlany progres. To że dostanie szybkie auto nie znaczy żeby go używać jak chce się czuć wolny progres. Może zrobią na start opcje do wyboru :

FH style albo NFS:U style :D

Opublikowano

Liczę ze w fh6 będzie dużo większe miasto Tokio niż w poprzednich częściach bo to były raczej popłuczyny fajnie jakby zrobili podziemne garaże czy piętrowe jak w tokyo Drift.

Playlista  festiwalowa to tez musza pozmieniać bo w 5 było mega trywialne a co do progresji to na poprawę nie liczę no chyba ze zrobią tez story z prawdziwego zdarzenia.

Opublikowano

Otoczka festiwalu większości już się przejadła, mam nadzieję że to zauważyli.

Seria odniosła ogromny sukces, szczególnie 5 cześć, to może zmylić te dzbany i pomyślą że FH6 ma być dokładną kopia FH5. 

Bez nowego silnika gry oraz zmian w przyznawaniu nagród szybko wykopią sobie grób i seria skończy jak Dirt, Grid, NFS i kilka innych samochodówek z ostatnich lat, które nie słuchały głosów społeczności. 

Opublikowano

Ludzie się już tak przyzwyczaili do grindu, że bez tego gra nie sprawia przyjemności.

Wg. Mnie system nagród to jedna z lepszych rzeczy w tej grze, zwykły człowiek może sobie pograć i coś z tego mieć, bez spędzania 500 godzin nad grą. Poza tym głupotą byłoby sztuczne blokowanie samochodów kiedy w grze są ich setki.

Nie mówiąc już o tym że natulaną konsekwencja takich blokad byłoby sprzedawanie samochodów w sklepie za prawdziwą kasę.

Festiwalu też nie usuną skoro jest on w nazwie gry, to chyba oczywiste?

Wystarczyło by go zrobić trochę mniej cringowym jak w 2 czy 3

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, galakty napisał(a):

Dla mnie piątka to była porażka, dużo gorsza od czwórki o trójce nie wspominając.

Właśnie o to chodzi, jak się człowiek zastanowi nad tym to FH5 była kopia FH4 z innymi assetami. Po prostu się przejadło, o tym jest mój komentarz wyżej. 

Inaczej patrzyłoby się na FH5 gdyby zaproponowała linie fabularna od 0 do bohatera, lub miała inne większe zmiany w gameloop. Niestety ich nie było. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Jedynka to było coś, znudzony torami człowiek potrzebował wtedy mocno tego... Ale ciuuurałem OMG 

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

A co głosi społeczność ? :E

Prawdopodobnie opinie ekspertów są podzielone. %-)

Opublikowano

Taa, bo nikt wcale nie narzeka na grind w GT7 :hihot:

Formuła pewnie wiele się nie zmieni bo to jest coś co akurat działa i sprzedaje się lepiej niż wyścigi na torze albo kariera, gdzie po kilkudziesięciu godzinach odblokowujesz jeden hypercar. Poziom trudności też raczej nie podskoczy, to nadal gra dla dzieci. Że dzieci, które grały w 1-2-3 już podrosły, to inna sprawa...

Mnie piątka ostatecznie znudziła głównie przez nudną mapę. Mało różnorodna, zmian pór roku praktycznie nie widać, a trasy bez dobrego flow. Albo ciągle lewo-prawo-lewo, albo zakręty o 90 stopni na skrzyżowaniach.

Zmiana silnika to akurat ostatnie co bym chciał. Grafiki już wiele nie poprawią, a FPS tradycyjnie poleci na łeb. 

Opublikowano

Cóż koła na nowo nie stworzą :E 

Ale nowa mapa w Japonii jak do picują może być ciekawsza, klimat, ulepszony silnik lepsze efekty i inne bajery.

A co zmęczenia materiałem, coś w tym jest ja sam najwięcej łupałem w FH3 i FH4, pewnie z 2k+ godzin razem. Do tego to był okres gdzie również inne samochodówki sporo grywałem. FH5 ogólnie jest dobra, ale już nie przyciągnęła mnie na tyle godzin i zapewne FH6 też nie przyciągnie. Obecnie w samochodówki grywam raczej z doskoku, raz na jakiś czas jak najdzie ochota.

Opublikowano

Niektórzy chyba za dużo wymagają od gry wyścigowej, najwyraźniej samochody i wyścigi w takiej grze to już za mało.

Potrzebny scenariusz... co to za głupoty :E

Mam dla was newsa, to nie w grze jest problem tylko w was, to wam się przejadło.

Zrobicie sobie przerwę od jednej albo dwóch części i wam przejdzie.

3 i 4 lepsza od 5 :rotfl2:

Każdy, kto grał najpierw w 5, a potem w 4 i 3 powie dokładnie odwrotnie, ciekawe dlaczego ;)

Jeździcie w kółko na torach w takie Asseto Corsa czy inne cudo, walczycie o jakieś setne sekundy i to się wam jeszcze nie znudziło? Powinni dać scenariusz :rotfl2:

FM8 to tez badziew, bo się po torach tylko jeździ samochodami w kółko zresztą GT7 też, co za nuda...

Może powinni pójść za przykładem Ubi i wprowadzić samoloty i łodzie motorowe żebyście tak nie narzekali. :hihot:

Czego ja oczekuje od FH6 ?

Oczekuje FH tylko w japońskim klimacie, oczekuje gry która złapie ducha tego kraju z jego motoryzacyjnymi smaczkami.

Oczekuje fajnego driftu, chociaż osobiście za driftem nie przepadam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Niektórzy chyba za dużo wymagają od gry wyścigowej, najwyraźniej samochody i wyścigi w takiej grze to już za mało.

Potrzebny scenariusz... co to za głupoty :E

Czego ja oczekuje od FH6 ?

Oczekuje FH tylko w japońskim klimacie, oczekuje gry która złapie ducha tego kraju z jego motoryzacyjnymi smaczkami.

Oczekuje fajnego driftu, chociaż osobiście za driftem nie przepadam.

Śmiejesz się z symulatorów, a pomijasz ich istotę. Rozwijają się, każda kolejna część, to lepsza fizyka, lepsze jej odwzorowanie . Robienie kółek to jak sandbox, w skomplikowanym mikroświecie który stworzyli. Od każdego kolejnego sima wymagamy lepszej fizyki i jej złożoności.
Za to Ty podsumowałeś swoje wymagania jako podmianka assetów i będzie git.
Widzisz jak bardzo twoje płytkie podejście różni się od naszego? Nasze wymaga rozwoju, Twoje tylko nowych kolorów.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Nie śmieje się z symulatorów, tylko napisałem tak samo jak wy, napisałem ze tak naprawdę te gry są ciągle takie same.

2 minuty temu, MaxxGroo napisał(a):

Za to Ty podsumowałeś swoje wymagania jako podmianka assetów i będzie git.
Widzisz jak bardzo twoje płytkie podejście różni się od naszego? Nasze wymaga rozwoju, Twoje tylko nowych kolorów.

Ale jakiego ty chcesz rozwoju takiej serii jak FH ?

Napisz co chcesz w niej rozwinąć, chcesz z niej zrobić symulator czy o co ci chodzi ?

Masz szanse napisać co byś dodał do FH żeby stała się twoim zdaniem lepsza, słucham.

Opublikowano

I dodam tylko ze trzeba być ignoratem aby nie widzieć jak się FH przez lata zmieniała za każdym razem na lepsze a 5 jest zdecydowanie najlepsza odsłona całej serii.

No ale jak ktoś gra ciągle w symulatory potem odpale taka arcadowa FH i narzeka na fizykę to nie w grze jest problem tylko w jego jakiś nierealnych wymaganiach.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, some1 napisał(a):

Taa, bo nikt wcale nie narzeka na grind w GT7 :hihot:

GT7 bez grindu by umarło, po prostu. Takie gry żerują i żyją dzięki grindowi. 

12 minut temu, Dominix napisał(a):

Ja liczę że ffb będzie ciut lepsze, tak żeby sobie na kierownicy na luzie pośmigać.

Ty tak serio? :E 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie śmieje się z symulatorów, tylko napisałem tak samo jak wy, napisałem ze tak naprawdę te gry są ciągle takie same.

Ale jakiego ty chcesz rozwoju takiej serii jak FH ?

Napisz co chcesz w niej rozwinąć, chcesz z niej zrobić symulator czy o co ci chodzi ?

Masz szanse napisać co byś dodał do FH żeby stała się twoim zdaniem lepsza, słucham.

Nie podchodzę w taki sposób do tego, sam piszę GDD i nie robi się tego w taki sposób. Nie ma jednej słusznej drogi, bo każda zmiana wpływa na wszystko inne. Muszą przemyśleć system nagród, wprowadzić zmiany w gameplayloop. Jeżeli gra jest na 100h, to tak rozciągnąć progresję, lub pomyśleć nad jakimś sensownym mid i endgame. 

Dodanie trybu hardcore załatwiłoby sprawę, zostawiliby obecny poziom gry dla dadgamerów i dzieci i przyciągnęli ponownie swoich fanów-tych którym się przejadło.

Teraz pytanie, czy gra trafi na PS5, czy tylko XGP i PC, jeżeli druga opcja to gorzej dla nas, bo budżet jej będzie obcięty. Ani ja ani wielu innych graczy nie kupi FH4:TokioDrift, a sprawdzi ją w XGP. 

@Dominix
o FFB napisałem w temacie o FM, nigdy więcej nie chcę ponownie poruszać tego tematu, nigdy więcej nie sprawdzę żadnej Forzy na kierownicy. To nie ma sensu. Tam nie ma nawet nikogo kto potrafiłby ustawić domyślnie suwaki.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

Im więcej będą musieli mieszać w sprawdzonej formule, tym więcej czasu to zajmie, mniej dopracowana gra będzie, bo terminy i większe ryzyko ze gra się nie przyjmie.

Oczywiście to nie oznacza ze nie mają się rozwijać i próbować nowych rzeczy.

Niestety czy nam się to podoba, czy nie gry kosztują coraz więcej i wymagają coraz większych zespołów/ilości czasu aby je stworzyć.

Dobrym przykładem jest tutaj pogrzebanie FM8 która jest naprawdę fajna i mógłby być znacznie lepsza, a już została porzucona a team poszedł pomagać przy FH6.

Piszesz ze mam niskie wymagania. Nie, mam realistyczne wymagania. Niestety w obozie zielonych dzieje się źle, FM8 tylko mnie w tym przekonaniu utrzymuje i mam bardzo poważne obawy o FH6 która powstaje już dość długo (podobnie było z FM8).

Najprawdopodobniej dziś już nie ma co liczyć na takie przeskoki miedzy częściami gier jakie mieliśmy za czasów X360 vs XBO.

Gdzie różnica miedzy FH 2 a 3 była faktycznie dość duża.

Gdybyśmy chcieli takie właśnie gry za każdym razem to pewnie byśmy na nie czekali 3x dłużej i tak pewnie by zostały dostarczone niedopracowane, po czym my byśmy je storpedowali (słusznie lub mniej słusznie) tak jak się to stało z FM8.

Albo jeszcze gorzej, gra by powstawała tak długo ze rynek by się zmienił i już w czasie premiery byłaby przestarzały lub mało atrakcyjna (Concord?).

• Upvote 1
Opublikowano

Ludzie już sami nie wiedzą czego chcą, wydaje im się że fabułka od zera do bohatera załatwi sprawę a przecież dokładnie to dostają w każdym kolejnym NFSie i te gry nie stają się od tego lepsze.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GTM napisał(a):

Ludzie już sami nie wiedzą czego chcą, wydaje im się że fabułka od zera do bohatera załatwi sprawę a przecież dokładnie to dostają w każdym kolejnym NFSie i te gry nie stają się od tego lepsze.

Dziecinna manipulacja. Porównujesz element który sam nie sprawi, że gra staje się dobra. NFS cierpi na wiele chorób w tym na kartonowy model jazdy. Nikt kto lubi samochodowki nie chce grać w NFS przez to, więc w kogo oni celują robiąc takie barachło. Do nikogo nie trafiło i nie ma już NFS. 

Dokładnie to samo stało się z FM8 i stanie się z FH6 jak się nie ogarną. 

Edytowane przez MaxxGroo
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o mnie, Mam totalnie gdzieś jakieś fabuły w samochodówkach, Najważniejszy dla mnie jest model jazdy, a później różnorodność tras i krajobrazów. Nie lubię też dużo grindować, lubię mieć duży dostęp do samochodów.

Edytowane przez j4z
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Im więcej będą musieli mieszać w sprawdzonej formule, tym więcej czasu to zajmie, mniej dopracowana gra będzie, bo terminy i większe ryzyko ze gra się nie przyjmie.

Oczywiście to nie oznacza ze nie mają się rozwijać i próbować nowych rzeczy.

Niestety czy nam się to podoba, czy nie gry kosztują coraz więcej i wymagają coraz większych zespołów/ilości czasu aby je stworzyć.

Dobrym przykładem jest tutaj pogrzebanie FM8 która jest naprawdę fajna i mógłby być znacznie lepsza, a już została porzucona a team poszedł pomagać przy FH6.

Piszesz ze mam niskie wymagania. Nie, mam realistyczne wymagania. Niestety w obozie zielonych dzieje się źle, FM8 tylko mnie w tym przekonaniu utrzymuje i mam bardzo poważne obawy o FH6 która powstaje już dość długo (podobnie było z FM8).

Najprawdopodobniej dziś już nie ma co liczyć na takie przeskoki miedzy częściami gier jakie mieliśmy za czasów X360 vs XBO.

Gdzie różnica miedzy FH 2 a 3 była faktycznie dość duża.

Gdybyśmy chcieli takie właśnie gry za każdym razem to pewnie byśmy na nie czekali 3x dłużej i tak pewnie by zostały dostarczone niedopracowane, po czym my byśmy je storpedowali (słusznie lub mniej słusznie) tak jak się to stało z FM8.

Albo jeszcze gorzej, gra by powstawała tak długo ze rynek by się zmienił i już w czasie premiery byłaby przestarzały lub mało atrakcyjna (Concord?).

Dokładnie w fh6 liczę na dużo lepszy i ciekawszy desing świata czy projekt tras (nawet jak będzie 2x większa to będzie zajebiście.) no oraz standardowo więcej aut + nowe np rs3 2023 czy m3 competition kombi itp.

Powrót pór roku.

A jeżeli chodzi o story to mogą rozwinąć tak jak było w 5 i to wystarczy.

Dodać lepszą personalizacje tuningu mechanicznych czy wyglądu bo jest jeszcze pole do popisu.

Powrót trybu z bossami 1vs1 tak jak było w 3 oraz w 5 jednej z aktualizacji.

Zostawić długą prostą-autostradę żeby testować v-max.

Jakieś tory na obrzeżach do driftu+ dodać tor Suzuki tez na obrzeżach to nie byłby głupi pomysł a w mieście jakieś podziemne parkingi i piętrowe jak to było w Tokyo Drift.

Chyba to nie są jakie chore wymagania prawda?? :D