Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ronaldo864 napisał(a):

Forza Horizon 6 Update v364.933 niestety memory leak wciąż nienaprawiony godzinka gry na 12gb 4070ti i fps leci na mordę vram zapchany, trzeba grę zrestartować ...

Ciekawe ze ja gram od początku i nie mam tych problemów. Tzn. dostaje faktycznie ostrzeżenie raz na jakiś czas o vR, ale gra działa cały czas dobrze i nie ma problemów.

Ostatnio się bawiłem wyłączaniem ReBAR'a i warto sobie potestować czy dana gra się nie zachowuje stabilniej na wyłączonym nawet jak może tracić minimalnie wydajność.

Na pewno z włączonym ReBAR częściej wyskakuje info o zapchanej pomięci.

Ogólnie problem pamięci nie występuje tylko na GPU powyżej 20GB.

Oczywiście mowa o rozdzielczościach 4K i wyżej.

Opublikowano

@azgan Bardzo możliwe

Gierka jest ogólnie świetnie zoptymalizowana pod słabsze GPU i super się skaluje z ustawieniami. Zrzucisz dosłownie parę opcji z extreme na ultra i od razu 1-2GB vram lżej na GPU. A na średnio- niższych nastawach można śmigać w to nawet na ziemniaku :E 

Opublikowano
28 minut temu, lukadd napisał(a):

@azgan Bardzo możliwe

Gierka jest ogólnie świetnie zoptymalizowana pod słabsze GPU i super się skaluje z ustawieniami. Zrzucisz dosłownie parę opcji z extreme na ultra i od razu 1-2GB vram lżej na GPU. A na średnio- niższych nastawach można śmigać w to nawet na ziemniaku :E 

W natywnym 4K z TAA i ustawieniach Ultra bez gmerania mam 60k/s+ więc jest dobrze 

29 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wystarczy zrzucić jedna opcje.

W sumie to między ekstremalnymi a ultra jakiś gigantycznych różnić nie ma tak na oko (mówili też o tym w materiale od DF) ale w ilości fps już widać 

Opublikowano
24 minuty temu, ronaldo864 napisał(a):

Tekstury na ultra wyglądają  gorzej od tekstur Forzy horizon 5...

Możliwe że tak jest, nie mam już 5 na dysku żeby to sprawdzić ale widzę jak to wygląda w 6 również na tym porównaniu od DF jest to pokazane

Screenshot-20260529-203300-You-Tube.jpg

Screenshot-20260529-203310-You-Tube.jpg

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Art385 napisał(a):

a więc był patch i teraz jest w pytę. Gierka jest absolutnie płynna aż jeździłem po mapie i wyścigach przełajowych z 1h bo nie mogłem uwierzyć w to co widzę :) 

Miałem tak samo wczoraj, nie mogłem w to uwierzyć i grałem 4 godziny xD 

Opublikowano

Jakby się komuś nie chciało filmików oglądać i szukać ustawień to moje ustawienia w 3440x1440, według mnie najczystszy obraz jest przy DLAA i wtedy praktycznie cały czas trzyma mi 100-120 fps. RT OFF. 

Detale Auta - Extreme

Tekstury - Ultra

Otoczenie - Extreme

Odbicia - Extreme

SSRO - Extreme 

Cienie - Extreme

Nocne Cienie - Extreme

SSGI - High

Jakość cieni - Extreme

Deformacja terenu - High

Efekty cząstkowe - medium

Mgła - Extreme

Soczewka - Ultra

Motion Blur - wedle uznania

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Przecież są podpięte rekomendowane ustawienia ze wszystkich testów u góry tematu :hihot:  

No tak ale konfiguracji z 5070 Ti i grania w 3440x1440 nie ma a tu podałem sprawdzone 👍 

• Like 1
Opublikowano

Też macie wrażenie, że AI jest strasznie nierówne?

Gram na Expert i niektóre wyścigi wygrywam z marszu z dużą przewagą, ale miałem kilka takich, gdzie potrzebowałem kilku(nastu) prób...

AI jechało jakby miało pojazdy o klasę lepsze, szczególnie na prostych nie sposób było ich do dogonić.

Opublikowano

U mnie póki co zdziwko, bo na RX9070 odpaliłem profil Extreme + obie opcje RT na maxa i 70fps a raczej 80fps+ na 3440x1440 FSR4Q. 13-14GB Vramu. Miodzio, mega dobrze to działa i wygląda. Poza miastem ponad 100fps.

Jak zawsze w Forzie jest ta magiczna grywalność, i nawet jak nie ma człowiek ochoty na granie to po chwili wsiąka i aż żal dupę ściska że trzeba grę wyłączyć i iść spać. Ta muzyczka... bajka. W ogóle są wibracje na triggerach na padzie Xbox Series. Nie kojarzę tego aby było w poprzedniej części. Fajne to.

Na Steam Decku poprzednią Forzę 5 dało się ustawić na locka 40fps/80Hz i nie dropiło. Teraz już niestety trzeba 30fps/90Hz lock i to już nie to samo, a trzeba też obniżyć taktowanie GPU na 1000-1200 żeby przekierować większą moc dla CPU, bo fps dropi w mieście. Nadal można grać ale czuć zadyszkę. Za to nadal ładnie wygląda na Steam Decku :) 

4 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Też macie wrażenie, że AI jest strasznie nierówne?

Gram na Expert i niektóre wyścigi wygrywam z marszu z dużą przewagą, ale miałem kilka takich, gdzie potrzebowałem kilku(nastu) prób...

AI jechało jakby miało pojazdy o klasę lepsze, szczególnie na prostych nie sposób było ich do dogonić.

Znana sprawa w Forzie. To znaczy, że do danego wyścigu można wybrać lepsze auto, albo stuningować je lepiej aby auto było np szybsze na prostych a gorsze w zakrętach. Lepiej po prostu obniżyć poziom trudności AI ;)