Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, MrKetiw napisał(a):

Jakie macie odczucia po zimie? Jak dla mnie póki co najsłabsza pora roku. 

Zima w 4 części to było coś pięknego, ten śnieg aż było czuć pod kołami i jeszcze tyle go było na drogach wszędzie. 

Zima była dla mnie rozczarowaniem nie to ze wszystkie asfalty są suche zamiast część dać śnieg np w pobliskich górach to jeszcze nie ma żadnych lodowisk.

Opublikowano
14 godzin temu, azgan napisał(a):

Dla mnie FH6 to rozczarowanie większe niż FH5. Po pierwszych zachwytach przychodzi refleksja że FH3 oraz 4 to były najlepsze części

Dla mnie 4 to też jest killer ale 6 wydaje się być znacznie lepsza niż nudny dla mnie meksyk, na razie mam ograne około 30 godzin ale naprawdę świetnie się bawię.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, brainq napisał(a):

Zima była dla mnie rozczarowaniem nie to ze wszystkie asfalty są suche zamiast część dać śnieg np w pobliskich górach to jeszcze nie ma żadnych lodowisk.

Panie to jest Japonia  a nie Polska...tam śnieg nie leży na drogach i drogowcy nie zasypiają ;D

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo jest to fabryczne Subaru po twoich przeróbkach czy jakaś wyścigowa/rajdowa odgórnie wersja? To ważne, ponieważ w niektórych dyscyplinach motorsportu nie ma prawdziwych świateł aby w razie kontaktów nie zostawało szkło na drodze. Przykładem jest rallycross oraz NASCAR, tam masz wyłącznie właśnie grafikę na karoserii, jak na załączonych screenach. A ta generacja Subaru pamiętam, że była wykorzystywana w rallycrossie.

Gry (jeszcze) nie posiadam, więc dopytuję. Jednakże sądzę, że wszystko jest dobrze jak wyżej wspomniano, nie sądzę aby taki błąd przedostał się. Jest mnóstwo aut do sportu, bez homologacji drogowej, gdzie nie potrzeba oświetlenia.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano

Co jak co ale modele samochodów są odwzorowane absurdalnie dobrze, tak samo jak dźwięki czy nawet dym z rury jak stoimy na postoju u gazujemy, formuje się zależnie od siły dodania gazu 😍 

Opublikowano

Myślę, że fajniej byłoby gdyby poszli bardziej w stronę pierwowzoru, pierwszej części z X360. Gdzie faktycznie startuje się od zera i aby nie dodawali aut wyczynowych, gdzie w końcu poruszamy się po publicznych drogach i nie ma określonej dyscypliny w wyścigach. Fabryczne auta z możliwością tuningu. FH to nie FM.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Pawelek6 napisał(a):

@Kadajo jest to fabryczne Subaru po twoich przeróbkach czy jakaś wyścigowa/rajdowa odgórnie wersja? To ważne, ponieważ w niektórych dyscyplinach motorsportu nie ma prawdziwych świateł aby w razie kontaktów nie zostawało szkło na drodze. Przykładem jest rallycross oraz NASCAR, tam masz wyłącznie właśnie grafikę na karoserii, jak na załączonych screenach. A ta generacja Subaru pamiętam, że była wykorzystywana w rallycrossie.

Gry (jeszcze) nie posiadam, więc dopytuję. Jednakże sądzę, że wszystko jest dobrze jak wyżej wspomniano, nie sądzę aby taki błąd przedostał się. Jest mnóstwo aut do sportu, bez homologacji drogowej, gdzie nie potrzeba oświetlenia.

No to by nawet było fajne wytłumaczenie, gdyby nie to, że się lampy zapalają normalnie :E

7 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Co jak co ale modele samochodów są odwzorowane absurdalnie dobrze, tak samo jak dźwięki czy nawet dym z rury jak stoimy na postoju u gazujemy, formuje się zależnie od siły dodania gazu 😍 

Jak widać nie wszystkie :E

Ten model wygląda dramatycznie kiepsko.

Opublikowano (edytowane)

Dobra, znalazłem sobie: KLIK. I dobrze trafiłem, to auto do rallycrossu, które w zasadzie ma niewiele wspólnego z autem drogowym. Tam nie ma oświetlenia, poza tylnym, które jest zazwyczaj w autach RX montowane za tylną szybą - dwa stopy i jedno świecące cały czas centralne dla widoczności w kurzu za pojazdem.

A że w grze się zapalają... Cóż, to pewnie ze względu na rozgrywkę, cykl dobowy. Chociażby dlatego nie powinno być aut wyczynowych bez homologacji w FH.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 5.06.2026 o 22:21, Kadajo napisał(a):

No to by nawet było fajne wytłumaczenie, gdyby nie to, że się lampy zapalają normalnie :E

W Forzie wszystkie auta mają światła (reflektory, hamulce), żeby dało się nimi jeździć w nocy oraz ścigać w grupie. Stare samochody z lat 20 i 30 mają podoczepiane lampy, nawet jeśli nigdy ich nie miały w rzeczywistości.

Ot taki kompromis na potrzeby gameplay.

Opublikowano

Pograłem 10h. Jak na razie jestem bardzo zauroczony nową odsłona. Dla mnie dużo lepsza od części 5. Japonia ma mega klimat. Grafika niby nie jest mocno poprawiona ale modele aut, światła szczególnie nocą i dźwięki w moim odczuciu są dużo lepsze jak w poprzednich częściach. Gram sobie w 1440p ekstremalne bez RT z DLLS i frame gen i mam stałe 120fps, jest bardzo płynnie i zużycie gpu średnio okolo 90% co jak na średniaka RTX 4060 TI 16GB jest dla mnie znakomitym wynikiem :)

Opublikowano
W dniu 3.06.2026 o 16:41, some1 napisał(a):

Pewnie poprawią tam AI w którymś update. 

Tak jak pisałem, AI jest strasznie nierówne.
Gram na expert i jedne wyścigi przejeżdżam bez problemu za pierwszym razem jako 1. biorąc w zasadzie randomowy pojazd bez tuningu, a w innych trzeba mocno kombinować...

Wczoraj odblokowałem Goliata/Kolosa i od obydwu na razie się odbiłem.
Niemniej jednak nie zmniejszam poziomu, najwyżej poczekam na patcha.
Przynajmniej jest wyzwanie. 

Opublikowano

Thrustmaster T150  dla 12latka jako pierwsza kierownica będzie ok ?

mam od kolegi prawie nówkę w atrakcyjnej cenie ( patrząc na olx ) 

chyba lepsze od jakiejś cobry, jak się nie zajawi to sprzedamy ;)

Opublikowano

Jak nówka i dobra cena (powiedzmy 400 zł?) to można spróbować, jak mu się spodoba to zmienicie na lepszą, ale... tam jest zębatka, będą przeskakiwać zęby przy szybszych ruchach, jest też dość hałaśliwa jeśli ma to znaczenie. 

Można też zmodować na metalowe łożyska i zyskuje na responsywności, jakby się wam nudziło :P 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

(powiedzmy 400 zł?)

praktycznie nówka, naprawdę bez sładów, leży w szafie, za znacznie mniej

myślałem o logitechu DFGT , ale przy niej to zabytek...

nie wiadomo czy w ogóle złapie bakcyla, napalił się chciał jakieś cobry nowe ze sklepu..

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Goliata nie dałem rady przejść na poziomie wyższym niż "Average", nie ważne jakie auto wybierałem ciągle miejsce 8, raz udało się 5.

Ja mam plan, żeby zrobić sobie coś z mega dobrym przyspieszeniem i przyczepnością, objechać AI jakimś cudem na początkowych zakrętach a później tylko nie dawać się wyprzedzić :) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, miro napisał(a):

praktycznie nówka, naprawdę bez sładów, leży w szafie, za znacznie mniej

myślałem o logitechu DFGT , ale przy niej to zabytek...

nie wiadomo czy w ogóle złapie bakcyla, napalił się chciał jakieś cobry nowe ze sklepu..

Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Daj spokój, T150 będzie lepsza, tym bardziej że tańsza.

Używka w dobrym stanie T150 to idealny początek, sam zaczynałem ale jednak apetyt był większy i mam już czwartą kierownicę w sumie :E Jeśli mu się spodoba i będzie chciał na poważnie, to dziś super bundel jest od Moza R3, ale najpierw niech zobaczy czy mu się wgl to podoba, bo jeśli grał wcześniej na padzie może się zdziwić. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, krukkpl napisał(a):

Ja mam plan, żeby zrobić sobie coś z mega dobrym przyspieszeniem i przyczepnością, objechać AI jakimś cudem na początkowych zakrętach a później tylko nie dawać się wyprzedzić :) 

Huh... działało to do ok. 50-60% Goliata, a później opony się skończyły bo wziąłem jakieś typu "drag" xD 

Opublikowano

System progresji jest beznadziejny, pierwsza Forza która wymusza grind w dużych ilościach. Brakuje mi ponad 3 tysięcy głupich punktów Horizon, żeby odblokować kolejne wydarzenie fabularne, a wszystkie dostępne zawody ukończyłem już dawno temu...

Opublikowano
W dniu 5.06.2026 o 22:01, Kadajo napisał(a):

OMG takiej tandety w tej grze się nie spodziewałem zobaczyć :E

Wstyd

image.thumb.png.666d88285d4d37e94aceb18991f6e829.png

image.thumb.png.b8ac0c889631b0933c7022ead8a527ab.png

Widać że źle spolerowane :E

17 godzin temu, krukkpl napisał(a):

bo wziąłem jakieś typu "drag" xD 

Przecież na nich nie idzie skręcać :boink::E

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.06.2026 o 22:01, Kadajo napisał(a):

OMG takiej tandety w tej grze się nie spodziewałem zobaczyć :E

Wstyd

Naklejkowe reflektory. :E

Dobrze sobie radzi dziadek w tej grze, w 4K z DLSS można zagrać. 

Edytowane przez Doamdor