Send1N 4 153 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Tak naprawdę to to chłodzenie do każdego obecnego x3d jaki jest na rynku będzie wystarczające, kwestia ustawień 2
wamak 332 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) Godzinę temu, Slayer napisał(a): Kupię procka z X3D jak wyjdzie taki, do którego moja noctua będzie wystarczająca Jak ustawisz PPT na np. 120W w 9800x3d, to średnie chłodzenie powietrzne da radę spokojnie. W grach nie będzie różnicy, tylko w Cinebenchu spadek wydajności, czy tam przy kompilacji shaderów. Edytowane 18 Września przez wamak 1 1
ronaldo864 122 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 4 godziny temu, Doamdor napisał(a): Równie dobrze możesz odpalić Cinebench R23, ale co to ma do temperatury podczas grania? Wybrałeś miejscówkę z zerową ilością npc gdzie procesor ledwo, wciąga 54waty. W takim scenariuszu to każde chłodzenie da sobie radę. Wrzucam screeny z mojego alfa 360 9800x3d podkręconego do 4425mhz -15 na wszystkich rdzeniach. Są w grze miejscówki, w których 9800x3d pobiera przeszło 115 -120 watów.
Doamdor 1 778 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września To screen z marca, kiedy testowałem RTX i RX, obecnie nie mam tej gry zainstalowanej, więc innego screena ci nie wrzucę.
ronaldo864 122 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Szkoda, bo chciałem zobaczyć jak chłodzenie powietrzne, demoluje mojego arctica 2 360 z offsetem. Skoro temat został wyjaśniony, proszę, abyś nie wypisywał bzdur, że malutkie chłodzenie jest wystarczające do 9800x3d, bo nie jest.
Doamdor 1 778 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Demoluje, malutkie chłodzenie, co jeszcze wymyślisz? Moje chłodzenie jest wystarczające, 9800X3D, to nie i5 14600K po OC.
Send1N 4 153 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września Temperatury są po prostu wyższe ale dalej są w normie i obaj zapewne macie rację
Grolshek 516 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września 3 godziny temu, Send1N napisał(a): Temperatury są po prostu wyższe ale dalej są w normie i obaj zapewne macie rację Daj się kogucikom ponapitalać. Nie psuj zabawy 3
Doamdor 1 778 Opublikowano 19 Września Opublikowano 19 Września @Send1N Niektórzy tego nie rozumieją, że na chłodzeniu powietrznym będzie nieco cieplej, ale temperatury dalej będą w normie. 1 2
Spl97 1 291 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Mój 5800X3D jest chłodzony Scythe Mugen 5 Rev.B i po oczywistym wykonaniu CO na -30 (mam płytę MSI, więc wystarczyło ustawienie kombo strike na 3) nie ma problemów z temperaturami, jeszcze dodałem minimalny offset w dół o 50 mV, w CBR23 nie złapałem temperatur wyższych niż okolice 75 st.C, podczas grania są około 60 st.C.
Send1N 4 153 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Do tego procka zakup czegoś wyżej niż powiedzmy fera czy freezer 36 nie ma kompletnie sensu bo efekt jest identyczny nawet na aio 420 niskie tdp, słaby transfer ciepła i najbardziej wypasione chłodzenia niczego nie wnoszą, oczywiście wszystko z umiarem jak przesadzimy w drugą stronę to już zacznie się grzać ja chłodziłem boxem od ryzena 2600 dwa miesiące podczas gry działał przez cały ten czas na 80-85 stopniach mimo wszystko ta "atrapa" sobie poradziła w połączeniu z -30 (kombo strike 3) dopiero w syntetykach był problem. 1
Spl97 1 291 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Dokładnie, powietrzne, nawet takie ze średniej półki do 5800X3D jest w pełni wystarczające, ofc po ustawieniu CO na -30, bo to nawet na dobrym AiO to jest wręcz mus. Bez tego, to właśnie na dobrym wodnym chłodzeniu również będzie się to grzało na ponad 80 st.C, szczególnie w syntetykach typu CBR23. Dla przypomnienia, od 80 st.C ten CPU zaczyna zrzucać zegary z maksymalnych 4450/4550 MHz. 2
Send1N 4 153 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Bez CO To nawet na dobrym aio potrafi 90c osiągnąć w cinebenchu taka sytuacja z tymi prockami, dla wielu osób może wydawać się to niezrozumiałe
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września W dniu 19.09.2025 o 13:17, Doamdor napisał(a): @Send1N Niektórzy tego nie rozumieją, że na chłodzeniu powietrznym będzie nieco cieplej, ale temperatury dalej będą w normie. Temperatury w normie chyba dla kucharza rozgrzewającego patelnie. Testy wykonane na stock 9800x3d Arctic freezer 36 . Bez undervoltingu jak dla mnie to troszkę za gorąco 90 stopni podczas grania i 95 podczas budowania shaderów szczególnie na palących się 9800x3d. Podczas testu temperatura VRM wynosiła 77 stopni. 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) Trzeba ustawiać procka odpowiednio pod chłodzenie. Masz dobre AiO lub powietrzne, idziesz w OC Masz średnie/słabe powietrzne, zostawiasz stock zegary i robisz jak najniższe CO (-30 czy tam ile krzem pozwoli). Dodatkowo ratunkiem może być tryb gaming co ucina rdzenie logiczne ale też temperaturę. Mi na obecnym ustawieniu w stresie łapie ok 70*C przy cichej pracy co mnie satysfakcjonuje Gaming mode mam wyłączony. Edytowane 20 Września przez Lameismyname 1
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Oczywiście jak trafimy dobrą sztukę jak moja to, możemy zaaplikować tryb ECO mode 65w w połączeniu Precision Boost Overdrive -40 all cores i temperatury wyglądają znośnie.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września @ronaldo864 Jak ustawiasz ECO mode 65W dla tego proca? Wbijasz ręcznie PPT/TDC/EDC? Jakie wartości?
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Można wpisać ręcznie:PPT=88W/TDC=75A/EDC=150A , albo w biosie Asrocka w zakładce Advanced\AMD Overcloclocking\AMD Overclocking\ECO Mode\Eco Mode 65w Działa to tak samo nie zauważyłem różnicy . Dodatkowo ustawiłem Platform Thermal Throttle ctrl na manual Platform Thermal Throttle Limit 77 , aby zbijać zegary gdy temperatura przekroczy 77 stopni .
Phoenix. 4 711 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września wczoraj odpalem tlou to 55-60st na cpu 3 godziny temu, ronaldo864 napisał(a): Testy wykonane na stock 9800x3d Arctic freezer 36 Bida chlodzenie to co sie dziwisz Nowe zenki za dobrze odprowadzaja cieplo zeby je meczyc na tych marnych AIR. 1 1
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września Jak chcesz smażyć jajka to mogę ci pożyczyć arctica 36 Argb. PHOENIX twoje chłodzenie wodne świetnie się spisuje w parze z 9800x3d.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września @ronaldo864 Znalazłem chwilę wcześniej te wartości co podałeś. No jak to wbiję i CO -30 to boostuje mi do ok. 5150MHz więc trochu bieda.
ronaldo864 122 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września (edytowane) Na asrock b850m riptide działa to widoczne inaczej bios 3.20 . Sprawdź drugą metodę bez wprowadzania wartości w zakładce Eco mode 65w. Zapomniałem dodać że soc mam 1.2 , czyli domyślną wartość. Edytowane 20 Września przez ronaldo864
Doamdor 1 778 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 3 godziny temu, ronaldo864 napisał(a): Temperatury w normie chyba dla kucharza rozgrzewającego patelnie. Testy wykonane na stock 9800x3d Arctic freezer 36 . Bez undervoltingu jak dla mnie to troszkę za gorąco 90 stopni podczas grania i 95 podczas budowania shaderów szczególnie na palących się 9800x3d. Podczas testu temperatura VRM wynosiła 77 stopni. Jakie chłodzenie, takie temperatury. 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 3 godziny temu, ronaldo864 napisał(a): Jak chcesz smażyć jajka to mogę ci pożyczyć arctica 36 Argb. PHOENIX twoje chłodzenie wodne świetnie się spisuje w parze z 9800x3d. Wiem ale miałem fortisa 5 przed tym na 9700X i po zmianie na AIO przekonałem się jak duża jest faktycznie różnica 😌 1 1
skunRace 797 Opublikowano 20 Września Opublikowano 20 Września 11 godzin temu, Spl97 napisał(a): Mój 5800X3D jest chłodzony Scythe Mugen 5 Rev.B i po oczywistym wykonaniu CO na -30 (mam płytę MSI, więc wystarczyło ustawienie kombo strike na 3) nie ma problemów z temperaturami, jeszcze dodałem minimalny offset w dół o 50 mV, w CBR23 nie złapałem temperatur wyższych niż okolice 75 st.C, podczas grania są około 60 st.C. 10 godzin temu, Send1N napisał(a): Do tego procka zakup czegoś wyżej niż powiedzmy fera czy freezer 36 nie ma kompletnie sensu bo efekt jest identyczny nawet na aio 420 niskie tdp, słaby transfer ciepła i najbardziej wypasione chłodzenia niczego nie wnoszą, oczywiście wszystko z umiarem jak przesadzimy w drugą stronę to już zacznie się grzać ja chłodziłem boxem od ryzena 2600 dwa miesiące podczas gry działał przez cały ten czas na 80-85 stopniach mimo wszystko ta "atrapa" sobie poradziła w połączeniu z -30 (kombo strike 3) dopiero w syntetykach był problem. Pamiętam jak temat wałkowany był na Labie i naczytawszy się przed zakupem 5800X3D, że takie ciepłe miałem obawy, czy mój poczciwy Grandis 2 da radę. Okazało się, że temperatury w CR23 78-80 stopni, tyle samo co ludzie na wypasionych Aio za 5 stówek. 8 godzin temu, ronaldo864 napisał(a): Temperatury w normie chyba dla kucharza rozgrzewającego patelnie. Testy wykonane na stock 9800x3d Arctic freezer 36 . Bez undervoltingu jak dla mnie to troszkę za gorąco 90 stopni podczas grania i 95 podczas budowania shaderów szczególnie na palących się 9800x3d. Podczas testu temperatura VRM wynosiła 77 stopni, oczywiście na -30. Najwidoczniej Arctic freezer 36 jest o wiele za słaby na ten procek i szkoda go trzymać na takim chłodzeniu, bo temperatury są jak widać są chore. Dwóch znajomych ma powietrze na 9800X3D i temperatury takie same jak na Aio 240-280mm, więc da się spokojnie na dobrym powietrzu, ale wiadomo najlepiej będzie na Aio 360mm jak u @Phoenix. Z tego co pamiętam jeden ma słynną Noctue NH-D15, a drugi Thermalright Assassin 120 SE za niecałe 200zł i też jest bardzo dobrze. 1
Rekomendowane odpowiedzi