Skocz do zawartości

Intel Nova Lake, Razer Lake, Hammer Lake - LGA-1954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, janek25 napisał(a):

I nic to by nie dało bo znowu sobie policzysz ipc z smt 😂🤷

W końcu na jednym rdzeniu działają dwa wątki SMT. Cinebench jest silnie równoległym obciążeniem, więc dlaczego nie uwzględnić w tym przypadku pełnych możliwości rdzenia – tylko dlatego, że Intel nie stosuje SMT? Śmiało, wmawiaj sobie dalej, że SMT nie ma absolutnie nic wspólnego z IPC rdzenia :D

EDIT:

Oświecę Cię: Rdzeń przetwarza określoną liczbę instrukcji w jednym cyklu zegara, a jeśli dzięki SMT można „wycisnąć” z tego samego rdzenia więcej instrukcji na cykl, oznacza to wyższe IPC ;) 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, AMDK11 napisał(a):

W końcu na jednym rdzeniu działają dwa wątki SMT. Cinebench jest silnie równoległym obciążeniem, więc dlaczego nie uwzględnić w tym przypadku pełnych możliwości rdzenia – tylko dlatego, że Intel nie stosuje SMT? Śmiało, wmawiaj sobie dalej, że SMT nie ma absolutnie nic wspólnego z IPC rdzenia :D

EDIT:

Oświecę Cię: Rdzeń przetwarza określoną liczbę instrukcji w jednym cyklu zegara, a jeśli dzięki SMT można „wycisnąć” z tego samego rdzenia więcej instrukcji na cykl, oznacza to wyższe IPC ;) 

Co tu świecić. Zes znalazł benchmark ktory ci pasuje do narracji. SMT zwiększa szerokość rdzenia,nie liczbe instrukcji na takt zegara

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, janek25 napisał(a):

Co tu świecić. Zes znalazł benchmark ktory ci pasuje do narracji. SMT zwiększa szerokość rdzenia,nie liczbe instrukcji na takt zegara

Nigdzie nie napisałem że w każdym zastosowaniu Zen5 tyle zyskuje. SMT zwiększa szerokość rdzenia?  :hahaha:

Zen5 z SMT czy bez ma 4FP+2Store, 6ALU i 4AGU ;)  W którym miejscu zwiększa szerokość rdzenia?

Cytat

SMT zwiększa szerokość rdzenia,nie liczbe instrukcji na takt zegara

Lepsze wykorzystanie zasobów rdzenia ma wpływ na wyższy IPC ponieważ rdzeń przetwarza więcej instrukcji na takt. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)

A jesli chodzi  dekodery to zen5 ma 4x2 a a lion cove ma 8  A nie jak piszesz ze oba maja 8 . I wez sobie sprawdź w wiki co IPC bo nabijasz sobie glowe badziewiem a podstaw nie znasz ...

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.07.2026 o 22:55, janek25 napisał(a):

A jesli chodzi  dekodery to zen5 ma 4x2 a a lion cove ma 8  A nie jak piszesz ze oba maja 8 . I wez sobie sprawdź w wiki co IPC bo nabijasz sobie glowe badziewiem a podstaw nie znasz ...

Nie, architektura Zen5 wykorzystuje dwa bloki dekodujące x86 o szerokości 4 instrukcji (2x4-wide), podczas gdy LionCove dysponuje pojedynczym blokiem o szerokości 8 instrukcji.

Nawet przy założeniu, że w zadaniach jednowątkowych (ST) Zen5 korzysta głównie z jednego z dwóch klastrów – działając efektywnie jako układ 4-Wide – Lion Cove utrzymuje tylko około 5-procentową przewagę w teście CB26 przy tym samym taktowaniu; z drugiej strony, przy porównaniu przepustowości instrukcji 8-wide vs 2x4-Wide, Zen5 zyskuje 29% dzięki technologii SMT. Zen5 sumarycznie ma tyle samo potoków dekodowania co LionCove.

Co więcej, głównym źródłem instrukcji w Zen5 nie są dekodery, lecz pamięć podręczna operacji (Op Cache, o szerokości 12 instrukcji podobnie jak LionCove), podczas gdy moduł przemianowania rejestrów (renamer) – podobnie jak w Lion Cove – ma szerokość 8 instrukcji. Liczba jednostek wykonawczych w Zen5 i Lion Cove jest zbliżona.

Twierdzenie, że SMT nie ma nic wspólnego z IPC, jest równie pozbawione sensu, co utrzymywanie, że m.in predyktor, podsystem pamięci(L1, L2, L3 i 3D V-Cache) czy ROB(głębokość, nie szerokość) – rozwiązania umożliwiające lepsze maskowanie opóźnień, a tym samym efektywniejsze wykorzystanie zasobów rdzenia – nie zwiększają IPC. ;)

Sugerujesz że rdzeń z SMT już nie przetwarza instrukcji tylko coś całkiem innego? :E  

EDIT:

O ile mi wiadomo, nie jest tak, że podczas pracy jednowątkowej (ST) w architekturze Zen 5 aktywny jest wyłącznie jeden klaster dekoderów. Zen5 wyłącza drugi klaster na dłuższy czas, gdy nie jest on wykorzystywany. Wykorzystanie pełnej szerokości w ST nie jest tak powszechne, jak można by sądzić i w AMD dobrze o tym wiedzą ;) 

Edit:

W realnych zastosowaniach IPC średnio dobija do 1,5-2.5 co daje Zen jeszcze spory zapas ponieważ przez większość czasu głównym źródłem instrukcji jest op cache o szerokości 12-Wide.

W dniu 15.07.2026 o 19:45, Phoenix. napisał(a):

I co to oznacza? :D 

Zobaczymy :) 

Trochę dziwne, ponieważ Zen6 też ma podobno więcej potoków FP.

Zen5 ma 6(4xFP-VEC + 2xStoreDataFP).

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)

Wtedy pewnie spodziewają się kontry amd.

14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No lipa jeśli 52C to praktycznie rok. Nie wiem czy w ogóle zmienię kompa, w sumie nie mam po co a wydać kasę tylko po to aby mieć nowe i najlepsze to łechtanie ego.

Jak zawsze są threadrippery i epyc ogólnie dostępne...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

No lipa jeśli 52C to praktycznie rok. Nie wiem czy w ogóle zmienię kompa, w sumie nie mam po co a wydać kasę tylko po to aby mieć nowe i najlepsze to łechtanie ego.

Pytanie, czy będzie najlepsze ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Liczyłem że skoro OlympicRidge będzie pod koniec 2026 lub początku 2027 to chociaż NovaLake będzie wrzesień-październik a wcześniej prezentacja. No nic trzeba uzbroić się w cierpliwość. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

Myślę że procesor napewno będą ciekawe ikonce w multicore ale w grach pewnie zen6 będzie brylował i fajnie jakby nie było takich rozbieżność w grach jak obecnie między zen5, a arrow lake. Współczuję tylko kupować nowe mobo w kosmicznych cenach.

• Upvote 1
Opublikowano

No dla mnie takie 52C to totalnie bez sensu CPU, bo dużej wydajności potrzebuję tylko w grach, stąd pewnie będę się czaił na zen 6 x3d 12/24. No chyba że Intel będzie miał coś co zawalczy z nim w grach i nie będę musiał przepalać kasy na zbędne mi dodatkowe rdzenie.

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Krzysiak napisał(a):

No dla mnie takie 52C to totalnie bez sensu CPU, bo dużej wydajności potrzebuję tylko w grach, stąd pewnie będę się czaił na zen 6 x3d 12/24. No chyba że Intel będzie miał coś co zawalczy z nim w grach i nie będę musiał przepalać kasy na zbędne mi dodatkowe rdzenie.

Pierwszy i tak będzie 24 rdzeniowy NovaLake 8+16

Opublikowano
34 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

Z takim cpu możesz w domu postawić jednego kompa i grać na nim we trzech równocześnie 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Z takim cpu możesz w domu postawić jednego kompa i grać na nim we trzech równocześnie 

Może w pięciu od razu i to w pasjansa :D  Ta jasne z przycięciami i spadkiem FPS :D Gratuluję komfortu z takiego bieda grania :boink:

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wallec napisał(a):

Jak będzie miał słabe gpu to tak

No tak a podzielenie przepustowości RAM, magistral, L3 itd na 3 gry da ogromnego kopa bez przycięć i spadków FPS :hihot: Już to widzę że ktoś kupuje taki komputer do grania przez 2 lub 3 osoby naraz. To już lepiej kupić 2-3 starsze generacje na 2-3 osoby a komfort będzie lepszy. W życiu bym na coś takiego nie poszedł. Ale jak kto lubi.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

28 bo chyba jeszcze plus 4 te gowno rdzenie na doczepke :D 

Mam na myśli główne rdzenie w kafelku obliczeniowym. 

Edytowane przez AMDK11