areczek1987 1 149 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia To dalej top ale amd dowali zaraz +50% rdzeni(pewnie gaszonych pl). Do gierek to najtańsze z cache ewentualnie zawsze do pewnego momentu każą sobie sensownie dopłacić. Nowa platforma co z łaski ma być na dłużej z podatkiem od nowości i policzona tak by na siebie zarobiła przy niewiadomej kto jeszcze myśli o ddr5. Czekamy jak nisko można sobie dać siana bez wchodzenia w top biny tych pamięci. Do samych gierek przy cache+ (llbc).
janek25 404 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia Godzinę temu, areczek1987 napisał(a): To dalej top ale amd dowali zaraz +50% rdzeni(pewnie gaszonych pl). a intel 100% U intela ST jakimś jest problemem Cpuz jest malo miarodajny.Co innego geekbench
Pentium D 2 045 Opublikowano 19 Sierpnia Opublikowano 19 Sierpnia 6.2 GHz potrzeba na 14900K aby przebić się przez 1000 pkt w CPUz ST 1
AMDK11 106 Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia AMD Ryzen 7 9850X3D 4.7GHz - 5.6GHz CPU-Z 2.21.0.x64 Benchmark Version 19.01.64 (beta) CPU Single Thread 261.0p CPU Multi Thread 2835.1p Benchmark Version 19.01.64 AVX2 (beta) CPU Single Thread 1000.8p CPU Multi Thread 10215.5p Benchmark Version 19.01.64 AVX-512 (beta) CPU Single Thread 1168.5p CPU Multi Thread 11770.5p
areczek1987 1 149 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia (edytowane) to będzie zysk dla graczy. Ten bllc. Wszystko inne to żyłowanie coolera i pytanie do czego. Jak poskąpiłeś kasy na rdzenie i zasilacz pozwala. Edytowane 26 Sierpnia przez areczek1987
SmogSmok 461 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września (edytowane) Edytowane 3 Września przez SmogSmok 1
Pentium D 2 045 Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września Wyprodukowanie procesora trwa +-3 miesiące więc jakby zaczęli na poczatku października to na koniec stycznia już by mogły być w sklepach. Prędzej jednak będzie to przełom lutego i marca.
areczek1987 1 149 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Nie ma co się określać ale pewnie na ces jakaś większa ofensywa PowerPoint a tak jak piszesz marzec do kupienia. Może tak być a nie musi.
sideband 3 386 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Przynajmniej w styczniu okaże się czy warto było czekać 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września Jakoś ostatnio intel mnie przyzwyczaił, że nie warto Ale może tym razem zaskoczy 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września @SebastianFMsię nie ma z czego śmiać...w ogólnym rozrachunku w tym co mnie interesuje, czyli grach intel od 13 gen nie wniósł nic w kwestii wydajności, więc no nie warto było zmieniać przez ten okres Ile to już? 4 lata?
Radio Tirana 1 770 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września 12 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Ile to już? 4 lata? Cztery. Dałem 1610 zł za 13600K w preorderze. Akurat wtedy dolar stał po 5 zł, więc cenowo był niezły odlot. Raptory to modelowy następca Sandy Bridge. Lata lecą, a te dalej dają radę w każdej grze. 1
sideband 3 386 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Ta analogia do SB nie trafiona. Bo już Haswell ładnie objechał SB w grach.
Radio Tirana 1 770 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Jeżeli te 10% wydajności więcej* między 2500K a 4670K uznamy za objechanie Sandy Bridge to rzeczywiście można tak powiedzieć. *uśredniając oczywiście, były gry gdzie Haswell miał 20% przewagi, ale były też takie z czterokrotnie mniejszym przyrostem.
sideband 3 386 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Nie wiesz o czym mówisz realnie blisko 30% tylko trzeba umieć testować. Poza tym trafiały się później gry gdzie pci-express 3.0 dawało kopa od lekkiego do dużego. Przewaga AVX2 to już dotyczy znacznie nowszych tytylow. Te mity o małych wzrostach z gen na gen na Intelu to są powtarzane przez głupoli co nie mają pojęcia w temacie. Powtórzę n-ty raz SB vs SKL na tym samym zegarki to już ponad 1.5x do przodu i ta mam na myśli gry. ADL dał rekordowy przyrost u Intela plus jesteśmy w czasach gdzie ponownie postęp siadł.
Ogider 109 Opublikowano 5 Września Opublikowano 5 Września Żona ma nadal w kompie mojego 12900k i daje radę jeszcze. Ciekawe czy nowy Intel wygra z zen6 czy nie w grach. Muszę coś kupić bo swój komp z 9800x3d oddam synowi.
Phoenix. 7 196 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września https://videocardz.com/newz/intel-reportedly-cancels-nova-lake-s-12xe-desktop-cpu-moves-it-to-razor-lake-s
sideband 3 386 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września https://videocardz.com/newz/six-asrock-z990-motherboards-for-intel-nova-lake-cpus-leak-in-shipping-records 1
Fenrir_14 1 413 Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września (edytowane) Czyli coś tam się powoli dzieje, małymi kroczkami idzie do przodu 😀 czekam na MSI najbardziej. Edytowane 17 Września przez Fenrir_14
Czarny_PLone 81 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września 19 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a): Czyli coś tam się powoli dzieje, małymi kroczkami idzie do przodu 😀 czekam na MSI najbardziej. Ja też taki Carbonik Msi na z990 trzeba będzie przytulić 1
sideband 3 386 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września MSI nie umie w biosy i nic raczej się nie zmieniło Co do mobasów to pewnie większość jest już gotowa Ale biosy to już inna kwestia
Czarny_PLone 81 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września (edytowane) ja tam chwalę biosy msi mój obecny carbon na z790 jest dopracowany 8000mhz pamieci 2x24 hulają na 7600mhz z agresywnymi timingami pod korek a cepek i714700kf śmiga na rdzeniach 5.7ghz a napięcia niskie i chłodno jak ta lala nie będe eksperymentował po prostu z innymi producentami Edytowane 19 Września przez Czarny_PLone 2
Zachy 882 Opublikowano 18 Września Opublikowano 18 Września Przy Arrow wiele mobasow ma nadal rozne problemy z biosami, ofc jak oc robisz, a juz minal spory czas od premiery... ciekawe jaki start zaliczy Nova... 2
areczek1987 1 149 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września W dniu 18.09.2026 o 12:07, sideband napisał(a): MSI nie umie w biosy i nic raczej się nie zmieniło Co do mobasów to pewnie większość jest już gotowa Ale biosy to już inna kwestia Którzy umieją w biosy? Msi na raptorach nie to fakt. Asrock ma opinie upalaczy amd, o gigabyte to nie spomnę co się naczytałem. Asus?
Rekomendowane odpowiedzi