Skocz do zawartości

Intel Nova Lake, Razer Lake, Hammer Lake - LGA-1954

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, Doamdor napisał(a):

Rdzeniami mnie nie przekupią, wydajność w grach ma się zgadzać, a jak nie, to wymieni się płytę na AM5 i wleci nowy CPU od AMD. ;D

Dokładnie to zamierzam zrobić jak NVL okaże się słaby w grach powrót do AMD po latach :E

Opublikowano

Wyszły 3-4 lata temu? Ostatnio konkurował z 7800x3d w tylko gierkach? Teraz doszło kilkanaście % klatek w tych grach z odblokowaniem oc? Nie było na co... teraz dobry moment jak ludzie na ddr4 myślą przyoszczędzić zamiast dokładać 1500zł jakiemuś fliperowi.

Za ddr5.

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

A sumie to w obrębie Intela nie bardzo miał na co zmieniać.

To nadal dobry CPU po UV jest spoko tylko ile można siedzieć na tej samej platformie :E

A to jest taki moment, że kupowanie teraz AM5 niekoniecznie może być dobrą decyzją.

A to już nie te lata, że chce mi mieszać co chwilę platformami i babrać się w sprzedawanie tym bardziej, że teraz coraz większy strach coś sprzedawać coraz więcej niepełnosprytnych kupuje sprzęt, a później tylko problemy z takimi geniuszami.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

U mnie też 13gen i mam topke.

nie ma na co zmienić 

Czy topkę, to tak nie do końca w grach. Ale fakt, nadal bardzo dobre procesory, też mam i wcale nie czuć wieku platformy oraz samej rodziny CPU.

i9.png

• Like 2
Opublikowano

Jak jeszcze ostro ustawiany raptor na direct die z ram 8k mt chyba był na poziomie 7800x3d a ten średnio odskakuje kilkanaście procent od nowości jak nie chce się w 2ccd iść to po co zmieniać? W amd teraz poruszenie jak u intela przy kolejnych ryzenach...

Będzie się brało te 9800x3d jako breloczek.

Opublikowano
33 minuty temu, Doamdor napisał(a):

U mnie dla sportu po 13 gen było 14 gen i Arrow Lake. :wariat:

Teraz pozostaje czekać i czekać na nowości. :hihot:

13/14gen to ten sam krzem :E Zmiana na ARL stricte pod gry to strzał w stopę :E

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@sideband W 14 Gen zdecydowanie lepszy krzem miałem w porównaniu do 13 Gen, gdzie trochę tych procesorów sprawdziłem. Lecz z tej trójki zostałbym na Arrow Lake. :hihot:

No arrow lake szczególnie ten z plusikiem fajny cepek ale mając 13 i 14 generację na dobrym krzemie i po UV to trochę szkoda wywalać kasę  przesiadając się na niego - tutaj tylko Nova Lake a jak będzie kaszana to Zen6. Wszystko wyjdzie w Star citizen tam pierwsze skrzypce gra CPU i jego 3D cash w potężnych lokacjach na planetach  to będzie najlepszy test :P

Edytowane przez Czarny_PLone
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Doamdor napisał(a):

@sideband W 14 Gen zdecydowanie lepszy krzem miałem w porównaniu do 13 Gen, gdzie trochę tych procesorów sprawdziłem. Lecz z tej trójki zostałbym na Arrow Lake. :hihot:

Nie powiedziałbym możesz sprawdzić statystykę SP core dla 13 i 14 gen u Igora.

Mam SP101 także nie ma tragedii poza tym kupiony za mały pieniądz.  

Edytowane przez sideband
Opublikowano
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

@sideband 14 Gen na tym samym napięciu robiła kilkaset MHz wyżej od najlepszej 13Gen jaką trafiłem, a kupował procesory w różnych sklepach. 

Bzdury opowiadasz i tyle, trafiłeś lepszy SP i nic więcej.  Ja już mam 5szt 9800xd i rozbieżności w napięciach potrafi być porażając między sztukami.