maras2574 889 Opublikowano Piątek o 09:04 Opublikowano Piątek o 09:04 @galakty Nie, multi już dawno nie grałem, jak i w samo ACC, po prostu odpaliłem i pojeździłem trening żeby się odstresować 1
galakty 3 303 Opublikowano Piątek o 09:05 Opublikowano Piątek o 09:05 Oj rajdy mocno nerwy psują, ja mam wyłączone uszkodzenia bo bym w życiu nie dojechał, ale nie znam tras kompletnie, pewnie jakbym objechał 20-30 razy to już lepiej by było.
huudyy 2 837 Opublikowano Piątek o 13:54 Opublikowano Piątek o 13:54 5 godzin temu, galakty napisał(a): Ufff a myślałem że jeżdżę jak debil wypadając co chwilę z toru Dla mnie największy problem to to, że trzeba skręcać dużo szybciej niż się wydaje... Jednak torowe wyścigi uczą zupełnie innego zachowania. mi się wczoraj riga nie chciało podłączać i odpaliłem na klawiaturze ciekawe doświadczenie, polecam. /s
KiloKush 607 Opublikowano Sobota o 10:20 Opublikowano Sobota o 10:20 W dniu 21.11.2025 o 10:05, galakty napisał(a): Oj rajdy mocno nerwy psują, ja mam wyłączone uszkodzenia bo bym w życiu nie dojechał, ale nie znam tras kompletnie, pewnie jakbym objechał 20-30 razy to już lepiej by było. Myślę, że musisz zmienić taktykę. W rajdach trzeba jeździć na 90% z zachowaniem marginesu błędu. To nie lap racing gdzie wygrywa najlepszy czas okrążenia. W rajdach ważniejsze żeby nie stracić sekundy niż oszczędzać 0.1s na każdym zakręcie. 1
zozolek 312 Opublikowano Sobota o 13:02 Opublikowano Sobota o 13:02 Jeździ się świetnie, auta zachowują się jak powinny, droga hamowania na szutrze jest jaka jest 😁 z 200 km/h nie zatrzymamy się w 2s jak w superaucie. Czekam na nowe OS, oby nas miło zaskoczyli i dodawali regularnie nowe odcinki. 1
MaxxGroo 26 Opublikowano Sobota o 15:25 Opublikowano Sobota o 15:25 (edytowane) 5 godzin temu, KiloKush napisał(a): Myślę, że musisz zmienić taktykę. W rajdach trzeba jeździć na 90% z zachowaniem marginesu błędu. To nie lap racing gdzie wygrywa najlepszy czas okrążenia. W rajdach ważniejsze żeby nie stracić sekundy niż oszczędzać 0.1s na każdym zakręcie. Dobrze powiedziane, Tak samo w race są setup na qualy i setupy na wyścigi - pierwszy mocno agresywny i drugi zbalansowany - na cały wyścig. Jednak, żeby potrafić jeździć na przysłowiowe 90%, trzeba trochę pojeździć i zapamiętać trasę. Jest taki schemat - gdy pierwszy raz jedziemy jakąś trasę potrafimy dojechać do końca, lub zrobić lepszy czas, niż przy kolejnych próbach, to dlatego że pierwszy raz jedziemy bardziej zachowawczo "na 90 procent " Jak się pewne mechanizmy zrozumie, to jest łatwiej. Edytowane Sobota o 15:26 przez MaxxGroo 1
galakty 3 303 Opublikowano Sobota o 15:28 Opublikowano Sobota o 15:28 2 godziny temu, zozolek napisał(a): Jeździ się świetnie, auta zachowują się jak powinny, droga hamowania na szutrze jest jaka jest 😁 z 200 km/h nie zatrzymamy się w 2s jak w superaucie. Czekam na nowe OS, oby nas miło zaskoczyli i dodawali regularnie nowe odcinki. Ja byłem przerażony jakie hamulce są "słabe" na asfalcie, rozumiem szuter ale wziąłem tego hjundaja i na tarmacu było słabo mimo wszystko.
zozolek 312 Opublikowano Sobota o 16:01 Opublikowano Sobota o 16:01 30 minut temu, galakty napisał(a): Ja byłem przerażony jakie hamulce są "słabe" na asfalcie, rozumiem szuter ale wziąłem tego hjundaja i na tarmacu było słabo mimo wszystko. Hmm, dodane są bandy na 150 100 i 50m przed cornerami . Na 100 z reguły rozpoczynam hamowanie i zawsze wyrabiam. Żeby zacząc urywać czas potrzeba kilkaset x zrobić odcinek, wtedy pamiec mięsniowa wjeżdża i zbijamy te 10-20m później.
Zas 287 Opublikowano Sobota o 16:37 Opublikowano Sobota o 16:37 (edytowane) To chyba mało realne, w prawdziwych rajdach nie mają tylu przejazdów zapoznawczych?... I tyle z waszej symulacji, nagle się okazuje, że V-Rally 4 ma więcej wspólnego z rzeczywistością, kto tam przejdzie jakaś trasę więcej niż 2-3 razy? Edytowane Sobota o 21:37 przez Zas
KiloKush 607 Opublikowano Sobota o 16:45 Opublikowano Sobota o 16:45 7 minut temu, Zas napisał(a): To chyba mało realne, w prawdziwych rajdach nie maja tylko przejazdów zapoznawczych?... I tyle z waszej symulacji, nagle się okazuje, że V-Rally 4 ma więcej wspólnego z rzeczywistością, kto tam przejdzie jakaś trasę więcej niż 2-3 razy? Dlatego IMHO kierowcy rajdowi>F1
galakty 3 303 Opublikowano Sobota o 16:46 Opublikowano Sobota o 16:46 Kierowcy rajdowi to jacyś kosmici, popylać 200 km/h przez las to trzeba mieć ostro nasrane... 1 2
zozolek 312 Opublikowano Sobota o 17:08 Opublikowano Sobota o 17:08 Przecież obok siedzi pilot i zna dany os na pamiec. To praca zespołowa, kierowca jedzie 200 bo wie że może. Każdy kierowca F1 zgniecie najlepszego z WRC . ODWROTNIE nigdy.
Kadajo 7 396 Opublikowano Sobota o 17:19 Opublikowano Sobota o 17:19 Kierowcy F1 przecież tez znają tory po których jada. Różnica tutaj jest taka, że na WRC latasz w powietrzu itp. i przez większość trasy nie widzisz trasy na sekundę przed zakrętem itp. Dlatego potrzebny jest pilot który mówi, do czego się zbliżasz. Co i tak daje im jaja ze stali, bo idź z kumplem który ci będzie mówił co jest przed tobą i zobaczymy czy też będziesz jechał 200km/h A na torze i tym samym samochodem nie będziesz miał już takich oporów nawet samemu żeby się rozpędzić do 200 km/h jak widzisz gdzie jedziesz Tez uważamy ze kierowcy WRC to jacyś metahuman, że potrafią cm od drzew tak zapitalać i zachować zimna krew 4
raul_ole 153 Opublikowano Sobota o 17:23 Opublikowano Sobota o 17:23 (edytowane) WRC Skill > F1 nawet kierowcy F1 o tym mówią. Pilot przed osem jedzie trasą w ruchu publicznym tylko 3 razy i zapisuje ja na kartce. Przykładem jest Kubica. Zobacz sobie jego onboardy Edytowane Sobota o 17:27 przez raul_ole 3 1
galakty 3 303 Opublikowano Sobota o 17:27 Opublikowano Sobota o 17:27 17 minut temu, zozolek napisał(a): Przecież obok siedzi pilot i zna dany os na pamiec XD No pilot zna, a kierowca leci 160 km/h w powietrzu i wie że za chwilę zakręt 4 60, no super... F1 to z przepaską na oczach by pewnie przejechali, tam się jedzie pamięcią mięśniową.
zozolek 312 Opublikowano Sobota o 19:09 Opublikowano Sobota o 19:09 Myślę, że nikomu nie należy umniejszać jaj, bo każdy z nich ma jak u byka. F1 na spa przy +300 km/h czy 160 na trylince z fińską hoopką - to trzeba mieć skilla.
zozolek 312 Opublikowano Sobota o 19:17 Opublikowano Sobota o 19:17 5 minut temu, j4z napisał(a): Jedni i drudzy pier***nięci. Sa jeszcze motocyklisci i ich coroczny wyscig uliczny z top speed +300. Tam chyba jest srednia ilosc zgonów w każdym wyścigu - jeśli dobrze kojarzę 😄
NotQuite 80 Opublikowano Sobota o 20:28 Opublikowano Sobota o 20:28 3 godziny temu, Zas napisał(a): To chyba mało realne, w prawdziwych rajdach nie maja tylko przejazdów zapoznawczych?... I tyle z waszej symulacji, nagle się okazuje, że V-Rally 4 ma więcej wspólnego z rzeczywistością, kto tam przejdzie jakaś trasę więcej niż 2-3 razy? No niby nie, tylko że niektórzy robią w tym już po kilka-kilkanaście lat. Więc właśnie ci ze stażem wygrywają, dziwny zbieg okoliczności. A robienie odcinka specjalnego po raz trzechsetny jak masz cały spamiętany na 99% to jest śmiech i nie ma to za wiele wspólnego z realiami.
Zas 287 Opublikowano Sobota o 21:56 Opublikowano Sobota o 21:56 (edytowane) Mnie to najbardziej rozwala, że oni cokolwiek rejestrują i zapamiętują ze wskazówek pilota! Niby im więcej szczegółów, tym szybciej i pewniej możesz pojechać, ale ja autentycznie mam we współczesnych grach WRC problem z "pełnym, realistycznym pilotem", bo przetwarzam ledwie początek sekwencji, potem już nie nadążam/wyłączam się. "80, prawy siedem długi środkiem do lewy sześć krótki i 120, niewidoczny prawy trzy otwarty do prawy cztery wąsko... A nie można jak w starych Colinach? Prawy siedem do lewy sześć i 120 niewidoczny prawy trzy do prawy cztery? Wtedy to jestem w stanie to zapamiętać i sobie wyobrazić, zanim minę pierwszy/drugi, a nie ostatni zakręt z serii. W WRC jest w teorii większy margines błędu w pewnych aspektach tzn. chyba trochę na czym innym polega szybki przejazd. Nie musisz idealnie wbić się w każdy apex i możesz zahaczać pobocze, o ile opanujesz wóz. Fakt, sam mam czasem wrażenie, że na tle WRC jazda po torze to w pewnym sensie bułka z masłem, wystarczy być autystykiem zdolnym przejechać 500 okrążeń, by nauczyć się każdego ruchu na pamięć... no ale w grach jakoś mi to k... nie wychodzi i dalej kosmici z leaderboardów są 3-5-7 sec. przede mną, a przecież "to nic takiego, widzisz gdzie jedziesz, wystarczy pamięć mięśniowa". Edytowane Sobota o 21:59 przez Zas
galakty 3 303 Opublikowano Niedziela o 10:19 Opublikowano Niedziela o 10:19 15 godzin temu, zozolek napisał(a): Sa jeszcze motocyklisci i ich coroczny wyscig uliczny z top speed +300. Tam chyba jest srednia ilosc zgonów w każdym wyścigu - jeśli dobrze kojarzę 😄 Isle of man... Jeden błąd i w sumie giniesz. W rajdówce czy F1 jednak ryzyko zgonu dużo mniejsze. Kubica idealny przykład na F1 i rajdy
tekkno 27 Opublikowano Niedziela o 10:53 Opublikowano Niedziela o 10:53 13 minut temu, galakty napisał(a): Kubica idealny przykład na F1 i rajdy Kubica to jeden z wyjątków potwierdzających regułę 17 godzin temu, zozolek napisał(a): Każdy kierowca F1 zgniecie najlepszego z WRC . ODWROTNIE nigdy. że nie każdy kierowca F1 pojedzie w rajdzie i zgniecie. Czy do zgniatania pasuje Stroll ? Wielu innych też miało by mentalny problem z jazdą inną niż torowa. F1 to biznes gdzie dostają się wybrańcy, nie ci wszyscy co by się nadawali, tylko ci w których zainwestowano. Do rajdów przeciwnie, garną się zapaleńcy, zaczynający często od szrotów. I gdy się okaże że są odpowiednio stuknięci żeby zapitalać na maksa, dostają szanse w fabrycznych zespołach. Bo ile na świecie jest szans na utrzymanie się cały rok w dobrze finansowanym zespole? 1
j4z 936 Opublikowano Niedziela o 11:31 Opublikowano Niedziela o 11:31 Kolega jeździł w rajdach i wcale nie jest tak łatwo zdobyć sponsora, a koszta dla zwykłego człowieka też są ogromne.
NotQuite 80 Opublikowano Poniedziałek o 18:43 Opublikowano Poniedziałek o 18:43 Eee całe rajdy to jest trudny fach. W szczytowym WRC rozwalisz auto 2-3 razy i możesz nie dokończyć kontraktu w jednym sezonie. @ZasKlasyczne przeładowanie informacjami. Mi wystarczy 5 right, 50, crest, don`t cut, water itd. Na czym polega przejazd, powiem Ci. Nie znasz trasy, ufasz pilotowi jak mówi open 200 long straight to lecisz na pałę i czekasz na slow, 3 right i dopiero wtedy hamujesz. Ufoki znają technikę jazdy. Sporo z nich ściga się w realu takimi samymi autami co w grze. Oprócz tego mogą znać jeszcze każdy metr toru w najdrobniejszych szczegółach. Gdybyś to skopiował 1:1 zbliżyłbyś się do nich na .3s na okrążeniu.
Rekomendowane odpowiedzi