Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
13 minut temu, sideband napisał(a):

Czego Ty nie rozumiesz?

Sugeruję czytać ze zrozumieniem 😀

Gdzie ja napisałem że czegoś nie rozumiem? Ja akurat wszystko rozumiem. Ceny zresztą już idą w dół haha. Cudimmy patrzę bo mogę potrzebować pod Intela akurat a wcale nie ma ich jakoś przesadnie dużo na półkach. Ale są 8800 cl42 48gb za 2K PLN więc tragedii jeszcze aż takiej nie ma 😀

Opublikowano

Dobre zegarki osiągniesz na Intelu bez potrzeby kupowania CUDIMM-ów, a jak nie robisz dodatkowej optymalizacji, to takie 8800 2x24 zbierze bęcki od 8000 2x16 nie-CUDIMM, przez charakterystykę kostek 24 Gb :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, lokiju napisał(a):

W wyższej cenie czyli jakieś 5 razy drożej niż wcześniej? 

A co nie widać skoku już teraz? ;)

Patrząc na wypowiedzi majstrów od NAND to nie jest koniec.

Kilka lat wstecz już były próby sztucznego podnoszenia cen dysków tylko nie pykło :hihot:

15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Sugeruję czytać ze zrozumieniem 😀

Gdzie ja napisałem że czegoś nie rozumiem? Ja akurat wszystko rozumiem. Ceny zresztą już idą w dół haha. Cudimmy patrzę bo mogę potrzebować pod Intela akurat a wcale nie ma ich jakoś przesadnie dużo na półkach. Ale są 8800 cl42 48gb za 2K PLN więc tragedii jeszcze aż takiej nie ma 😀

Czytam i widzę, że jesteś zdziwiony dostępność jest, a cena wysoka ;)  Patola na tym rynku jest od n-lat i ceny pamięci potrafią lecieć do góry bez żadnego powodu :hihot:

CU-DIMM są bezpiecznie nikt praktycznie tego nie kupuje gdy był totalny kryzys z dostępnością to CU-DIMM też by wywiało.

Edytowane przez sideband
Opublikowano

@tomcug dzięki za info. W takim razie nie ma się co z tym bawić 👍 Mam 3 komplety, wszystkie SR więc zobaczę co lepiej siądzie w razie potrzeby. 

@sideband nie jestem zdziwiony. Zresztą po moim komentarzu chyba widać zresztą że podaję w wątpliwość tezę o zasadności windowania cen w czasie "abstrakcyjnych" niedoborów i tzw. kryzysu. Każdy kto ma trochę oleju w głowie dobrze wie że chodzi o golenie.

Opublikowano

"Kurde dziwna trochę sprawa z tymi memkami. Niby zaraz tego nie ma być na półkach"

Odebrałem to jednoznacznie ;) Chyba, że chciałeś co innego przekazać.

Dyski też poleciały do góry od czapy, a dostępność jest cały czas dobra.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

CU-DIMM są bezpiecznie nikt praktycznie tego nie kupuje gdy był totalny kryzys z dostępnością to CU-DIMM też by wywiało.

Ja kupiłem, G.SKILL Trident Z5 CK DDR5-8400 CL40-52-52-134 1.40V 48 GB, dwa miesiące temu jak były jeszcze za 1200 zł, te akurat już wywiało. ;) Nie żałuję zakupu. Jak będę chciał się pobawić refresh'em Core UItra to nie będę się martwić o pamięci a na razie korzystam z nich na Z790 jak z normalnych DDR5. Działają stablinie na 7200 ale to już płyta główna ogranicza. Mógłbym z nich jeszcze więcej wycisnąć tylko to by wymagało lepszego chłodzenia.

555.png.14d4bffb78a2eb613c4f0daa1fc14c05.png

7200.png.8b0d64580dbc8ce650b89c1e7f4f7003.png

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Ja kupiłem, G.SKILL Trident Z5 CK DDR5-8400 CL40-52-52-134 1.40V 48 GB, dwa miesiące temu jak były jeszcze za 1200 zł, te akurat już wywiało. ;) Nie żałuję zakupu. Jak będę chciał się pobawić refresh'em Core UItra to nie będę się martwić o pamięci a na razie korzystam z nich na Z790 jak z normalnych DDR5. Działają stablinie na 7200 ale to już płyta główna ogranicza. Mógłbym z nich jeszcze więcej wycisnąć tylko to by wymagało lepszego chłodzenia.

555.png.14d4bffb78a2eb613c4f0daa1fc14c05.png

7200.png.8b0d64580dbc8ce650b89c1e7f4f7003.png

Ładnie to wygląda :)  Ja mam na delikatniejszym CL:

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez leven
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, leven napisał(a):

Do tych Cuddim jest potrzebna specjalna płyta główna ?

W pełni wykorzystywane są tylko na z890. Na starszych będą działać tylko w trybie bypass (czyli pomija wbudowany ckd) więc odpalisz je normalnie ale z wyraźnie niższym MT. 

No i kwestia stabilności. Teraz AMD ma zaraz aktualizować biosy dla x870 pod wsparcie cudimm. Może już nawet są dostępne? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mówienie, że będzie drożej to jest małe niedopowiedzenie. Sytuacja jest patologiczna a nic nie zapowiada końca. W grudniu kupiłem 9060XT 16GB za 1500 zł teraz już chodzi za 2 tys. Dojdzie i do trzech a nawet wtedy znajdą się kupcy. Pytanie tylko czy to fajnie i tak powinno być.

Edytowane przez lokiju