Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
50 minut temu, Mpro napisał(a):

kto by pomyslał, że bede musiał kupić ram 2x16gb ddr5 cl34 4800mhz za 1399 zł :D co za czasy

Było tanio, nie potrzebuję, po co mi, to co mam wystarczy, przychodzi kryzys na rynku i okazuje się, że jednak potrzebuje. :E

Opublikowano
59 minut temu, Mpro napisał(a):

kto by pomyslał, że bede musiał kupić ram 2x16gb ddr5 cl34 4800mhz za 1399 zł :D co za czasy

Ciekaw jestem, czy te CL34 (G.Skill?) jest warte tej dopłaty w porównaniu do standardowych CL40.
Masz integrę czy dodatkowe GPU?

Opublikowano
18 minut temu, rdk napisał(a):

Ciekaw jestem, czy te CL34 (G.Skill?) jest warte tej dopłaty w porównaniu do standardowych CL40.
Masz integrę czy dodatkowe GPU?

nie mam w ogóle integry w lapku, tylko GPU

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Doamdor napisał(a):

wykupują wszystko po zawyżonej cenie. Wczoraj były RTX 5080 Prime za około 6000 zł, rozeszły się jak ciepłe bułki. 

Nikt już nie kupuje mocnych PC, nikt nie gra na PC, PC umarło zanim obwieścił to łysy z Bra... Amazona.

A informacje o tym, kto ile kupił kart w morelkach i ile sztuk im zostało na magazynie, są zgodne z prawdą. :E

Sam kreśliłem tutaj czarne wizje, no ale zachowajmy może jednak resztki powagi, dobrze?

Edytowane przez Zas
Opublikowano
22 godziny temu, galakty napisał(a):

9070/XT czy 5070 dalej idzie kupić w normalnych pieniądzach. Grać się da.

5070 to już nie jest PCMR? Zawsze myślałem, ze to trochę prześmiewcza etykietka, a nie faktycznie 2% pececiarzy pokroju śp. Alexa. :E Czyli co, ja z moim czekającym w pudełku 9070XT to jednak jestem zwykły Dirty PC Peasant... :( 

Opublikowano

Update 5070 Ti:

dziś znów powrót do 5-6 ofert, w tym jeden sklep ma promocję na 3900 za tego jedynego już Palista poniżej cen 4100, ale jak techlord i krsystem skończą zapasy to zostanie 3-4, a im też się pewnie pokończą.

Wczoraj plotki, że mają być kolejne podwyżki, że te podwyżki co teraz to nic w porównaniu z tym co idzie.

Offtop:

AMD jak zwykle cudownie wychodzi na swojej genialnej strategii czyli "też chcemy mieć pińcet procent marży jak Nvidia czy Apple, kogo obchodzi udział w rynku i wolumen". Jakby tych zaplanowali więcej to by teraz mogli elegancko rozwalcować Nvidię w półce 5070ti, bo 2900vs 4500 za prawie tą samą wydajność minus lepszy upscaller i PT (i tak bym polemizował czy PT na karcie 5070ti w ogóle jest jakimś istotnym atutem) to byłaby konkretna poprawa udziałów AMD w rynku desktopowych GPU. 

Niestety plotki mówią, że AMD nie da rady wykorzystać sytuacji bo nie zaplanowało odpowiednio większej ilości wafli.

Mimo to ciekawe co faktycznie AMD zrobi. Czy choć raz na sto lat, choć na chwilę przestanie papugować chamstwo i pazerność Nvidii? 

Bo jeśli AMD w przeciwieństwie to NV nie zrobi żadnego sztucznego niedoboru kart, a podwyżki skończą się na tym ile realnie podbijają cenę karty ceny VRAMu, to przy 4500-5000zł Radki miałyby strzał na pustą bramkę przy cenie typu 3000 za 9070XT. 

Prywata

Spoiler

Przez to co jest tematem wątka kupowałem obie rzeczy, a RAMy z linka w tym wątku, więc pozwolę sobie napisać update, bo jakoś tam na temat dyskusji w wątku pośrednio jest :P

RAM 2x16 CL30 sprawdzony testem "opala Windę na JEDEC". Więcej nie było czasu, a EXPO nie chciałem nawet ruszać, dmuchając na zimne (no dobra, dmuchając na ciekły azot ;) )

5070ti odpalone na 5 minut, BF6 działał przez minutę, test zakończony. Karta na szafę, na kartę szklana rurka i niech udaje balon z winem, które z czasem staje się lepsze ;)

Sklep taki niezbyt pewny, więc głównie mnie interesowało czy karta nie jest cegłą, czy wentyle nie połamane itp. Luzik. Nówka sztuka, dym nie leci. Kabel 16pin do karty zaliczył +2 wyjęcia i zamontowania. Pożaru nie stwierdzono. ;]

Przy okazji pochwalę Gigabyte'a Eagle B650. Dźwigienka do slotu PCI-E jest używalna, co przynajmniej kiedyś wcale nie było oczywistością. 

Opublikowano
27 minut temu, Mpro napisał(a):

TUF a16

Faktycznie, widzę że tam wrzucano procki bez iGPU. Trochę szkoda. Ale jak będzie ci się chciało zrobić jakieś testy i stare moduły masz CL40, to podziel się wynikami. Byle nie z gier, które nie mieszczą się w 16GB RAM ;)

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):
  Ukryj zawartość

Przy okazji pochwalę Gigabyte'a Eagle B650. Dźwigienka do slotu PCI-E jest używalna, co przynajmniej kiedyś wcale nie było oczywistością. 

Ja swojego Eagle kupiłem za 400zł z outletu ME. Ogólnie płyta oferuje tak wiele za tak niewiele ;) Dodatkowo PCI-E 5.0 x16 działa jak złoto.
Co do 5070ti z tego co widzę, dzisiaj była promka na RTX5070TI 16G MSI SHADOW 3X OC na mirabelach za 3315zł, chociaż mogła być to równie dobrze jedna sztuka.
Niestety teraz kupić nawet najbardziej paździerzową wersję poniżej 4000zł może być dosyć problematyczne.
No i kolejne niestety - mimo wszystko czas pokazuje, że karty zielonych lepiej trzymają swoją wartość, są łatwiejsze w sprzedaży.