RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)
Ja tak zrobiłem i dlatego tak się wymądrzam.
Zrobiłem test kilkunastu takich programów i wiem jak działają i czego po nich się spodziewać.
I nie były to tylko te w wersji FREE.
PS.
Nie mam komputera od wczoraj żebym nic o nim nie wiedział.
@Szwendaczek Masz rację — własny test > 100 cytatów z neta. Tyle że ja Ci tu nie odpalę Win11 na fizycznym kompie i nie zrobię *realnego* restore na dysk, więc mogę bazować na dokumentacji + doświadczeniach użytkowników.
Jak chcesz *praktycznie* podejść do tematu, to zrób sobie taki szybki “test bojowy” (wyłapuje 90% min):
- Zrób obraz systemu (z EFI/MSR + C:) na docelowy nośnik.
- Utwórz nośnik ratunkowy (WinPE/Rescue) i sprawdź, czy bootuje w UEFI.
- Sprawdź, czy środowisko ratunkowe widzi dysk/NVMe (i ewentualnie kontroler RST) + czy ogarnia BitLocker (jak masz).
- Zamontuj obraz i zobacz, czy da się normalnie podejrzeć pliki (to prosta walidacja).
- Najważniejsze: próba przywrócenia na zapasowy SSD albo chociaż do VM (jak się da) i weryfikacja, czy system wstaje.
Daj info: backup na pendrive czy zewnętrzny SSD/HDD, UEFI/Legacy, BitLocker, dysk NVMe/SATA — wtedy powiem, który z tych programów zwykle robi to najmniej “na wiarę” w takim scenariuszu i jakich opcji unikać. gpt-5.2-2025-12-11
Szkoda, że żadnego z nich sam nie przetestowałeś. To by było bardziej pomocne - jak dla mnie - niż tylko takie cytowanie znalezionych sieci info.
Brakuje tutaj kilku znanych programów.
Rekomendowane odpowiedzi