Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 500
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
24 minuty temu, Paw79 napisał(a):

Wydajność CPU to wydajność CPU.
Idąc tropem rozdzielczości to w 8K 5600x będzie pewnie na poziomie 9800x3d, a dobrze wiemy że tak nie jest.

Jasne masz rację to prawda jednak mając monitor 1440p w takiej rozdzielczości gram. Jak ktoś gra w gry esportowe i ma monitor z dużym odświeżaniem to zmiana na AM5 to najlepsze rozwiązanie. No i możliwość upgrade'a.

Opublikowano
45 minut temu, Paw79 napisał(a):

Na stocku 5700X3D jest mniej-więcej na poziomie 7500F.
Po OC (od 11min.) 7500F odjeżdża.

No ciekawe, na PPC kapkę lepiej wypada X3D. Chyba to 4.15 GHz mocno limituje ten CPU. Czyli wychodzi na to, że można śmiało zmieniać AM4 -> 7500F i za jakiś czas sobie wrzucić np. 9800X3D jak spadnie z ceny

Opublikowano
4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Nie no, jak klęknie całkiem segment PC przez ceny RAMu to i producenci płyt i procesów znajdą sposób żeby wymusić na producentach RAM działania które przywrócą rozsądne ceny. To jest póki co taki sam boom jak z kartami graficznymi do koparek.

Uhm. Tak samo jak poszli opierdzielić Nvidię i AMD za cyrki z boomem na kopanie itp, co zaduszało rynek PC przecież bardzo.

Nvidia swoich partnerów traktuje jak gówno a tym myślisz, że producenci RAMu, którzy z własnej woli CHCĄ niedoborów, bo już powiedzili, że nie zamierzają rozbudowywać produkcji w najbliższym roku, to się przejmą?

ojojoj! Rynek pc padnie i stracimy przez to 0,1% zarobków jakie teraz doimy na AI, ojojooooooooojj. och nieee. 

;)

Niestety nikt się nie przejmuje konsekwencjami. Branża gier niszczy zainteresowanie grami z głupich powodów. Branżę VR już udusili głupimi decyzjami i nikt się nie patrzył na to, że tracą intratny i duży rynek jaki mógłby powstać po kilku latch normalności. AMD i Intel nie miały problemu gdy płyty pod nowe platformy kosztowały kupę kasy udupiając zainteresowanie nowymi prockami. 

Jedyna interwencja Nvidii i rozmowy z partnerami i kanałami sprzedaży to była przed premierą serii 40xx i polegała na działaniach mających podbić ceny przez wstrzymywanie staroci w magazynach i niedopuszczenie do obniżki nadal przepompowanych cen.

Jak kolega wyżej pisze - niech ten cały PC gaming już udupią, bo serce boli jak się widzi jak go szatkują minigunem od 2021r. PC gaming w formie steam machines o mocy kartfola, w formie klonó steam decka za góry hajsu, w formie gówna na ARM z emulacją, w formie miniPC i laptopów za 3x tyle ile skrzynka, z Windowsem pełnym bugów i szpiegowania, z grami na Unreal Engine, z grami pod RT bez wersji bez RT, z DRMami oddającymi władzę nad własnym kompem chińskim korporacjom, z grami na 2/10 - niech to zdechnie już bo ciężko patrzeć na tą agonię.

PS. Kolejna przewaga grania retro. 

Jak ja do mojego ulubionego kompa chcę więcej pamięci to ZA DARMO sobie dodaję, o tak:

image.thumb.png.8b699fe2169c4983ce723280a8c1d7ed.png

wysarczy przesunąć suwaczek. Łyso wam teraz, pececiarze? :lol2:

• Haha 1
Opublikowano

Mistrzu na sprzedaży ramu do kart to NV jeszcze zarabiała na partnerach oni nie są dobrymi wujkami. 

Oni wcześniej żadnych pakietów nie sprzedawali partnerom tylko same GPU. Jak jeszcze były refy to jeden klepał ref pcb i sprzedawał reszcie ;) 

A skoro będą niedobory nie ważne z jakiej przyczyny to jak chcesz zarobić to dbasz o sobie.

Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

Nvidia swoich partnerów traktuje jak gówno a tym myślisz, że producenci RAMu, którzy z własnej woli CHCĄ niedoborów, bo już powiedzili, że nie zamierzają rozbudowywać produkcji w najbliższym roku, to się przejmą?

ojojoj! Rynek pc padnie i stracimy przez to 0,1% zarobków jakie teraz doimy na AI, ojojooooooooojj. och nieee. 

Pożyjemy zobaczymy ;) Bańka AI prędzej czy później pęknie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

No ciekawe, na PPC kapkę lepiej wypada X3D. Chyba to 4.15 GHz mocno limituje ten CPU. Czyli wychodzi na to, że można śmiało zmieniać AM4 -> 7500F i za jakiś czas sobie wrzucić np. 9800X3D jak spadnie z ceny

Czyli płyta na B650E do tego procek 7500F będzie ok?

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

@VRman Już masz pierwsze działania by nie spadała sprzedaż płyt głównych i ogólnie nowych PC :D Są już sklepy, które nową pamięć sprzedają tylko z nową płytą czy tylko z całym zestawem. 

Tu jest za dużo różnych gałęzi. Tak jak w przypadku kart graficznych to siadł po prostu segment części i dało się przeczekać, ale nowe platformy schodziły dalej, ludzie siedzieli po prostu na lepszych prockach, a na starszych kartach. Tak tutaj jak utnie się sprzedaż komputerów i wielu innych produktów, to branża handlowa też zacznie wymagać rozwiązań od dostawców i producentów. Co komu po nowej płycie i procku, jak RAMu nie dokupi? Nic. Ja wiem że producenci RAMu mają pewne rzeczy gdzieś, ale tu jest za duża ilość poszkodowanych niż w przypadku sytuacji z GPU. Uważam, że to się szybciej wyreguluje niż sprawa z GPU, ale podkreślam kolejny raz, to wyłącznie moja opinia ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Paw79 napisał(a):

Na stocku 5700X3D jest mniej-więcej na poziomie 7500F.
Po OC (od 11min.) 7500F odjeżdża.

BTW. Niewiarygodne jakim g.wnem stała się wyszukiwarka Youtube.
Zapomniałem nazwy tego kanału (a oni mają dobre testy) i musiałem nieźle się nakombinować z frazą by po przewinięciu 10 ekranów odnalazło mi ten film.

Wydajność CPU to wydajność CPU.
Idąc tropem rozdzielczości to w 8K 5600x będzie pewnie na poziomie 9800x3d, a dobrze wiemy że tak nie jest. 

Drugi raz dzisiaj ktoś wkleja rzetelne testy na forumie, brawo budzimy się z tego marazmu.
Aż miło popatrzeć na konfigurację 12600k

obraz.thumb.png.9da34dfee16f6d9c53565f14d00c3c30.png

Rezultaty mówią same za siebie

obraz.thumb.png.754c106b99e0df42783807123f2d2a44.png

obraz.thumb.png.2831ee7ab8dfe80774b8965fa7a05a1f.png

Winszuję!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wiesz, że low-endowe karty pofrunęły z 500zł na 2000? I co? I ludzie kupują, bo nie mają innego wyjścia. A że potem debile w krawatach robią "analizy rynku" z wnioskami typu "zainteresowanie PC spada" bez połączenia kropek to inna sprawa. Wydaje się, że jakoś nikomu to nie przeszkadza.

Teraz masz w 2025r. karty za 1500zł z 8GB pamięci gdy tyle samo miała karta niemal dekadę temu, gdy kosztowała ponad 1/3 mniej wtedy. 

Teraz będzie to samo z RAMem. Ludzie będą używać kompów z małą ilością pamięci. Od biedy to się da net przeglądać na kompie z 2GB RAMu, a na 4GB 2 lata temu używałem kompa przez 3 miesiące. 

Po prostu te ceny cofną nas w rozwoju jak z kartami. W tej samej cenie zamiast mieć 32GB jako mainstream w np. 2026r. to będziemy mieli 16 albo i jeszcze mniej. Apple do drogiego jak cholera Ipada dało ostatnio chyba całe 12GB :E

I jak wspomniałem - to jest niektórym w branży komputerowej na rękę. Komputery gówniane i drogie = większe zainteresowanie komputerami zdalnymi (nadal nienawidzę mówienia na to cloud/chmura) i ci sami co robią centra AI będą na to cisnąć. 

Wyobraź sobie, że dziś za 4000zł możesz kupić intela 2600K z 4GB RAMu i GTX 750ti. A tu obok piękna i błyszcząca w słońcu oferta na dostęp do Ryzena 7600 z RTX 5060Ti 16GB za promocyjne 50$/miesiąc. 

No to tak mniej więcej prognozuję PC za dekadę.

edit: nie dość, że złom o możliwościach zabytku sprzed dekady czy dwóch, to jeszcze i tak nie użyjesz bez podpięcia, bo nie odpalisz Windowsa albo żadnego programu/gry bo wszystko się chce łączyć przez net, więc kolejny argument za przejściem do zdalnego. 

Masy nam wybiorą mierność i regres i to  wyprze normalność. Nie pierwszy raz w historii. Nie ostatni.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

ja widzę spadki cen płyt.

dobra B850 za 550zł

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-pro-b850-p-wifi-14456287/#promotion_id=9877&promotion_name=Black+Month

i 9800x3d też tanieje

Dobra cena :thumbup: co prawda dla siebie bym nie wziął ze względu na ALC897 i tylko dwa M.2 ale w takiej cenie sztosik.

EDIT. Jednak ma 3x M.2 :thumbup:

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
49 minut temu, VRman napisał(a):

Teraz masz w 2025r. karty za 1500zł z 8GB pamięci gdy tyle samo miała karta niemal dekadę temu, gdy kosztowała ponad 1/3 mniej wtedy. 

10 lat temu za 1500 zł był gtx 970 4GB (wiem bo sam kupowałem) i to jeszcze było 3,5+05 GB :P  Teraz za +-1200 zł masz rtx 5060 o wydajności dwukrotnie większej niż 970. Nawet 980 które kosztowało jakieś 2400 zł miało 4GB.

Reszta tego co piszesz to tylko fantazje, które uważam że na szczęcie nie są realne ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, LeBomB napisał(a):

10 lat temu za 1500 zł był gtx 970 4GB (wiem bo sam kupowałem) i to jeszcze było 3,5+05 GB :P  

I teraz pomyśl, że ten GTX 970 za 1500 zł był praktycznie na równi z GTX 780 Ti 3GB, który dwa lata wcześniej debiutował w kwocie 2849 zł. 

Jednocześnie 970-tka była 50% szybsza od 770-tki.

Teraz o takich przyrostach można tylko pomarzyć. 

• Upvote 1
Opublikowano

dzisiaj za 1500zł masz podstawową kartę  do grania od nvidii. Chyba niżej już nie ma. Same ulepy i frankensteiny z poprzednich generacji.
Wtedy miałeś prawie topkę wydajnościową. Dziś na coś takiego musisz wydać grubo ponad 3k zł

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, bleidd napisał(a):

co prawda dla siebie bym nie wziął ze względu na ALC897

Kupujesz kartę dźwiękową i masz w tyle ALC897 czy co tam jest 😊

24 minuty temu, bleidd napisał(a):

Dobra cena :thumbup: co prawda dla siebie bym nie wziął ze względu na ALC897 i tylko dwa M.2 ale w takiej cenie sztosik.

Nie zawsze się patrzy na cenę lepiej 200-300 czasem dołożyć a nie ulepa kupić bo tanio płytę kupujesz na lata nie na miesiąc eeeh:hihot:

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Dźwiękówkę używaną za 200 kupisz spokojnie i będzie lepsza niż to co oferują dobre drogie płyty.

I dźwiękówkę zawsze sobie możesz przełożyć do następnej płyty:D

I te dwa dyski 🤔

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy jakie kto ma preferencję. Ja na płytach w ogóle nie zwracam uwagi na dzwiękówki przy zakupie, na obecnej co mam nawet jakiś DAC siedzi :E Ale nawet tego nie testowałem dłużej niż 10 minut :E 

Bo po prostu od dawna mam zewnętrzny wzmak + DAC pod słuchawki, a głośniki też mają swój wzmak i dac i to zawsze będzie lepsze niż to co nawet topowe płyty mają w sobie zintegrowane.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, bleidd napisał(a):

Nie wygląda to na taniego ulepa tylko solidnego średniaka.

tak jest, na pewno nie jest to ulep, tylko warto pamietać że te średniaki od msi mimo chipsetu b850 nie obsługują pcie 5.0 dla grafiki ( oficjalnie ) , tak, tak, napisze ktoś ze nie ma znaczenia, dziś nie, jutro tak.. 

ale ceny spoko za te b850, niedawno tyle odpowiedniki na b650 

Opublikowano

Jak mi się kiedyś zepsuł DAC i musiałem korzystać z dźwiękówki zintegrowanej to myślałem, że mi uszy odpadną. A 

w grach multiplayer to praktycznie wcale nie byłem w stanie stwierdzić, czy przeciwnik nadchodzi z prawej czy z lewej strony. Coś okropnego. A to rzekomo był ALC 4080, czy górna półka. 

Wracając do tematu. @KamcioGF ruszyło się coś w sprawie dostawy amazońskich ramów? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Radio Tirana Przepadły niestety. W magazynie jakiś przybysz z bliskiego wschodu musiał je sobie przywłaszczyć. Dostałem zwrot i amazon prime na miesiąc %-). Finalnie kupiłem na allegro vipery 32gb za 800. 

E-3_-QeXMAUzva3.jpg.0d8e34ec5dcc33b1e3bc93d3759e4d7b.jpg

@miro Serio b850 bez pcie5? 

Edytowane przez KamcioGF
  • Sad 1