Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@VRmanNiestety musisz sobie przypominać, że jesteś w mniejszości, bo jesteś wyczulony na obraz w ruchu.

Nie jest tak, że 60fps Ci wystarczy, ale jeśli miałoby BFI lub tą nową symulację przebiegu wiązki, co wymaga kilka setek Hz?

Mnie zaraziłeś miłością do ostrego obrazu, ale tylko w retro. :E Kiedyś przez Ciebie kupię jakiegoś oleda 480hz lub więcej, dla samej symulacji wiązki.

Więc z ramem jeszcze nie jest najgorszej, bo nawet najwolniejsze, laptopowe ddr5 nie powinny obniżyć wydajności AM5, poniżej ryzena 5500. Gorzej jak skończą się używane moduły, a już słabo jest z czymś więcej niż 2x8gb, ale zostaje 4x4gb ddr4.

A kto chce 120fps we wymagających tytułach to zawsze będzie bulił kasę, tylko teraz ram odpowiada pewnie za 50% ceny platformy lub nawet 75%. :E

@galaktyAkurat tutaj zawsze starałem się być głosem rozsądku, jeśli chodzi o komputer dostosowany do potrzeb. Choć forum raczej ma głównie entuzjastów, więc ciężko pominąć nowe cacka, pod nowe crapy lub wyższe wymagania odnośnie odświeżania, ale mam nadzieję że >połowa używa tego do pracy.

Szaremu człowiekowi wystarczy wydajności konsoli.

Edytowane przez musichunter1x
  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tym razem mi chodziło o sterowanie. Myszką w gry FPP/TPP się gra po prostu do dupy przy 60fps. Padem jest OK, ale myszka chodzi od słabo do tragicznie (zależnie od gry, v-synców itp)

A tym bardziej w kaszanach jak Stalker 2 czy B4, gdzie na takim procu się grało na premierę w 35-45fps, albo trzeba było wrzucać taki pop-in, że imersja siada kompletnie. 

Są oczywiście ludzie, którzy grają w 40fps myszką i twierdzą, że dobrze chodzi. Ale co z PCMR? Mamy grać w cinematic experience jak jakiś plebs konsolowy? ;)

(zawsze przy tym muszę dodać, że to mem, bo niektórzy nie łapią i myślą, że uważam konsolowców za podludzi)

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, VRman napisał(a):

Tym razem mi chodziło o sterowanie. Myszką w gry FPP/TPP się gra po prostu do dupy przy 60fps. Padem jest OK,

Rozwiązanie jest proste:
Zmień pracę weź kredyt
Zmień gry, weź pada :E 

Ah, jak się cieszę że przestałem grać na myszce, tyle problemów z głowy, tylko RTSy mnie trzymały przy biurku. Ciężko będzie wrócić do HL3, ale pewnie ogram go na padzie Valve. Nawet przeciwnicy wydają się lepsi, bo na myszce obecne AI oraz projekty przeciwników byłyby jeszcze bardziej żałosne. 
A kto chce bulić za części, by grać w kaszany obciążające komputer to jego wybór. Sam nie znalazłem jeszcze gry która zmusiłaby mnie do wymiany, jedynie Space Marine 2 mnie skusił do zmiany GPU, dla wyższej rozdzielczości i przetestowania DLSS, bo uwielbiam widoki w tym uniwersum.

Dobra to tyle z mojego offtopowego "zgrywania się". Niech
Random Access Memory będzie z wami

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie jedynie strzelanki i simracing zatrzymuje przy PC, inaczej bym walnął laptopa albo Mac + konsola i tyle. 

Ciężko się odzwyczaić od pc. Od dawna mam zawsze jedno i drugie i na konsolach ogrywam tylko to czego na pc nie ma i w tym momencie już nawet tego konsole nie mają. Jedyne do czego trzymam ps5 to GTA. Ja mam jeszcze takie natręctwo, że jak nie mogę czegoś ustawić pod siebie, mieć możliwość rozłożyć na części pierwsze jak pc to mnie szlag trafia. W pc ustawię sobie wentylatory jak chcę i jak nadal jest coś nie tak zawsze mogę je wymienić lub zmienić całe chłodzenie a w konsoli jak zacznie wyć to możesz ją wyłączyć najwyżej. 

• Upvote 3
Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie jedynie strzelanki i simracing zatrzymuje przy PC, inaczej bym walnął laptopa albo Mac + konsola i tyle. 

A ja przez parę lat jak budowałem to tylko komuś, no i w pracy z PCtami - głównie takimi na c2d - miałem do czynienia. Aż w końcu dojrzałem do pomysłu, żeby wydobyć z szafy stare graty i coś poskładać. To już w sumie 8 lat mija od tego momentu, i cały czas mnie to rajcuje i lubię przy kompach swoich grzebać. Patrząc przez pryzmat ramu to pewnie znów z rok-dwa mi się ta pasja przyhamuje, bo teraz tak hobbistycznie ludziom PCty składałem a jak ram kosztuje po 2k za 32gb to wolę temu komuś laptopa jednak polecić, lub Maca, niż składać i narażać na koszty - no ale pasja pozostaje pasją.

I w sumie nie ważne w co i na czym gram, dla mnie ostatnimi czasy ważne, żebym mógł grę kontynuować na innym sprzęcie. Dlatego tak fajnie mi się sprawdza combo stacjonarka-rog ally-laptop.

Opublikowano (edytowane)

Co do ilości RAM to moje przejście z 16GB na 32GB to też była fanaberia. Nigdy nie miałem problemu z tym że miałem 16GB. Nawet jak obrabiałem sobie wideo 4k z wakacji czy jakieś tam proste gierki pukałem też nigdy nie zabrakło. Do zmiany 16 na 32 jedynie skusiła mnie cena i nic więcej. Jak przechodziłem z AM4 na AM5 to musiałem dopłacić niewiele bo przejście z używanego 32 ddr4 na nowy 32 ddr5 to kosztowało mnie chyba mniej niż 200PLN........... 

Edytowane przez Adamiakadam00
Opublikowano

Ram ogólnie był tani jak barszcz, albo i tańszy, wręcz za grosze rozdawali :E Jak w grudniu rok temu zakupowałem graty to 64GB ~6000 CL~30 to był koszt około 800pln, a i jeszcze w tej cenie można było trafić a-die :E 32GB ~400pln, gdzie to dalej dla zwykłego gamera wystarczająca ilość.

Aż się zastanawiałem przez chwilę czy nie brać 96, albo i 128 :E Ale stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią i te 64 do moich zastosowań styknie na ~5lat bo tyle mam zamiar trzymać platformę na AM5.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Coraz śmieszniejszy / smutniejszy ten wątek. Nagle starcza laptop, starcza pad i konsola, i cinematic experience, kazdy prol powinien to lubić, bo przecież jak nie konsola, to koniecznie X3D, 240 klatek i frajerzy z RTX, nie ma niczego pośrodku, żadnych 60-90-120 klatek, żadnego 1440p, kryzys dotyczy tylko frajerów albo nikogo, no i jedni i drudzy muszą pokazać, że są lepsi. :E

Jasne, wiem, jakie wychodzą gry, i oczywiście, że większość powinna fruwać na sprzęcie sprzed kilku lat, niemniej nawet rozsądny konsument dostaje teraz po tyłku. Nie ma co udawać, że jest inaczej. 

Edytowane przez Zas
  • Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ram ogólnie był tani jak barszcz, albo i tańszy, wręcz za grosze rozdawali :E Jak w grudniu rok temu zakupowałem graty to 64GB ~6000 CL~30 to był koszt około 800pln, a i jeszcze w tej cenie można było trafić a-die :E 32GB ~400pln, gdzie to dalej dla zwykłego gamera wystarczająca ilość.

Aż się zastanawiałem przez chwilę czy nie brać 96, albo i 128 :E Ale stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią i te 64 do moich zastosowań styknie na ~5lat bo tyle mam zamiar trzymać platformę na AM5.

Dzisiaj 128 GB lepiej prezentowałoby się w sygnaturce od 64 GB. :cool:

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, lukadd napisał(a):

Ram ogólnie był tani jak barszcz, albo i tańszy...
...Aż się zastanawiałem przez chwilę czy nie brać 96, albo i 128 :E Ale stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią...

128gb powiadasz :pajac:
image.thumb.png.b72086637ed08438158c773ff9f07793.png

image.thumb.png.f5772f8974b5b3c103ea5c8110201ecf.png

• Haha 4
Opublikowano

Jak nie wydarzy się nic nadzwyczajnego to ceny pod koniec 2026 ustabizuja sie na tak 600-800 za 16gb byle czego. Kwestia jaki bedzie szczyt i za ile dziesiat miesiecy zejdziemy do poziomu 260-300 za 2x16GB jak było w top tanim momencie. To przyjdzie bo progres bedzie w produkcji i wejdzie ddr6 am6 etc. Kwestia czasu. Oczywiscie beda chore oferty ale malo kto to kupi.

10 minut temu, ket_rab napisał(a):

Coś tam kombinują 

FB_IMG_1765903177152.jpg.43481f2d73d34ca0391e6fac0cd4187a.jpg

Bez sensu. Nawet jakby to działało na każdej platformie to i tak jest to po prostu bez sensu. Ludzie wydają po 2-3-4k na GPU a co, mieliby oszczędzać na takim szajsie/wynalazku 1k? Żenada dla ubogich

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, LeBomB napisał(a):

A kiedy dysków zabraknie? Bo widzę nvme drożeją tak o 40-100% w zależności od modelu 😛

Nie zadawaj takich pytań, bo zostaniesz panikarzem, a 20 GB powinno wystarczyć każdemu! :E

Cóż, można jeszcze trafić dobre SSD 1 TB za 500-550 zl, ale zakup dysku bez potrzeby chyba nie ma sensu, współczesne SSD raczej tak często nie padają. No i jeszcze niedawno po 600-700 zł chodziły 2 TB, w szczytowym okresie przeceny to i po 450 zł - chociaż chyba nie warto odnosić się do skrajności (sam jednak kupowałem 1 TB KC3000 za 330 zl).

A może jednak kupić? Jak patrzę na ceny, to te trudne do przełknięcia okazje niedługo będą wspomnieniem, zwłaszcza na dyskizz cache RAM, gry coraz większe, a trzy sloty na nowej płycie są... 8:E

Edytowane przez Zas
Opublikowano
23 minuty temu, LeBomB napisał(a):

A kiedy dysków zabraknie? Bo widzę nvme drożeją tak o 40-100% w zależności od modelu 😛

Wstawiałem w tym wątku wywiad z gościem z Kingstona z działu SSD. Mówił, że aktualnie starają się obsłużyć firmy, które dotychczas już brały u nich jakieś dyski (odrzucili ofertę nieznanej im firmy zainteresowanej zakupem 10 tys. nośników - zapewne na odsprzedaż z zyskiem) + wyprzedają zapasy magazynowe wyprodukowane przed podwyżkami, więc ceny nie są jeszcze jeszcze aż tak wysokie. 

Oczywiście trzeba do tego podchodzić z dystansem, być może to tylko takie gadanie żeby zrobić sobie dobry PR, ale ceny pamięci NAND wzrosły rzekomo o 250% względem początku 2025 roku. 

Opublikowano (edytowane)

W ogole niektore chinskie firmy kupuja odpady z fabryk mikrona i hynixa. Robia selekcje co na jakich ustawieniach dziala stabilnie i je sprzedaja jako rebrand ograwerowany laserowo. Kiedys kupilem dysk ssd sata i w srodku byly kosci oznaczone jako spectec. Okazalo sie ze ten spectec to jest odrzut z linii produkcyjnych. Nic nie moze sie zmarnowac 🤣🤣🤣

Hieny.png

Edytowane przez Adamiakadam00
  • Haha 1