ITHardwareGPT 868 Opublikowano Niedziela o 14:44 Opublikowano Niedziela o 14:44 @SylwesterI. Bo te fakty dotyczą *warunków brzegowych* (krótka historia w EU/PL, mniejsza sieć serwisu, logistyka części), a nie „wyroku” na Twój konkretny egzemplarz. Awaria to zdarzenie losowe: auto *może się zepsuć* i *może się nie zepsuć* — tak samo jak każde inne. Różnica jest taka, że przy chińskich w EU/PL większe jest ryzyko „upierdliwości” w razie W (czekanie na części, procedury, serwis), a nie pewność, że „na pewno padnie”. Bez długich statystyk z naszego rynku nie mam podstaw pisać „zepsuje się”.gpt-5.2-2025-12-11 1
SylwesterI. 910 Opublikowano Niedziela o 14:45 Opublikowano Niedziela o 14:45 (edytowane) 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): To nie jest prawda. Niedostosowanie prędkości do warunków można dostać jadąc 30 km/h. Ten akurat mandat nie mówi nam nic o obiektywnej prędkości pojazdu. Jedynie to, że w tych konkretnych warunkach była ona zbyt wysoka - mogła jednak wynosić 30 km/h albo 20 albo 40 km/h. Znam miejsce w którym to się wydarzyło i to raczej nie była wysoka prędkość. W końcu to zakręt o promieniu ponad 90 stopni. Jak będziesz wiedział, jaka to się podziel, na razie gdybasz, mało było przypadków szaleńczej jazdy po mieście w pl ostatnio? Ja widziałem auta latające na rondzie, tam raczej była zbyt wysoka prędkość, w końcu to rondo Edytowane Niedziela o 14:46 przez SylwesterI.
GordonLameman 8 882 Opublikowano Niedziela o 14:51 Opublikowano Niedziela o 14:51 1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a): Jak będziesz wiedział, jaka to się podziel, na razie gdybasz, mało było przypadków szaleńczej jazdy po mieście w pl ostatnio? Ja widziałem auta latające na rondzie, tam raczej byłą zbyt wysoka prędkość, w końcu to rondo Ja pisze z przypuszczeniem - ty z kolei nie znając tej prędkości od razu stwierdzasz, że była duża. Takim klockiem, który a problemy z testem łosia ktoś mógł jechać tam za szybko. Ale za szybko dla tego auta to może być 40 km/h na takim zakręcie Ato nie jest duża prędkość - to prędkość miejska. Ja nie widzę uzasadnienia dla twierdzenia że prędkość była duża - nie uzasadniają tego okoliczności, zdjęcia czy widok uszkodzeń. Przy dużej prędkości albo leciałby na wprost - jak w anegdotycznym przykładzie z rondem - albo by go mogło przewrócić. To - moim zdaniem - nie mogła być prędkość wyższa niż 50 km/h. I wciąż nie rozumiem dlaczego tak zaciekle zwalczasz jakikolwiek przejaw krytyki Jaecco. Urwało to urwało.
SylwesterI. 910 Opublikowano Niedziela o 14:55 Opublikowano Niedziela o 14:55 (edytowane) Policja stwierdziła, że kierowca jechał za szybko i nie ostrożnie, on spowodował wypadek, w wyniku którego urwało się koło, nikt nie wie, czy to koło odpadłoby same z siebie za 10km, albo dotrwało na miejscu, do czasu aż auto zeżre rdza. Wszystko w temacie. Uszkodzenie auta w wyniku wypadku to nie obrona danej marki, jak być ktoś napisał, że w nisanie zbiła się szyba w wypadku, a ty: w fordzie by się nie zbiła. Pisałbym to samo i tak samo argumentował. Różnica w naszych podejściach jest taka: 1. ty krytykujesz chińczyka, bo mu się po wypadku z winy kierowcy urwało koło 2. ja krytykuję kierowcę, który zrobił dzwona, w aucie dowolnej marki. Edytowane Niedziela o 15:02 przez SylwesterI. 1
GordonLameman 8 882 Opublikowano Niedziela o 15:10 Opublikowano Niedziela o 15:10 10 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Policja stwierdziła, że kierowca jechał za szybko i nie ostrożnie, Nie. Policja stwierdziła że jechał zbyt szybko względem warunków. to mogło być nawet 30 km/h. bo też nikt poza nim nie wiedział ile jechał - policja mu prędkości nie zmierzyła. 10 minut temu, SylwesterI. napisał(a): on spowodował wypadek, w wyniku którego urwało się koło, nikt nie wie, czy to koło odpadłoby same z siebie za 10km, albo dotrwało na miejscu, do czasu aż auto zeżre rdza. Wszystko w temacie. To nie był wypadek a zdarzenie komunikacyjne. Nie ma informacji o osobach poszkodowanych. 10 minut temu, SylwesterI. napisał(a): Uszkodzenie auta w wyniku wypadku to nie obrona danej marki, jak być ktoś napisał, że w nisanie zbiła się szyba w wypadku, a ty: w fordzie by się nie zbiła. Pisałbym to samo i tak samo argumentował. Różnica w naszych podejściach jest taka: 1. ty krytykujesz chińczyka, bo mu się po wypadku z winy kierowcy urwało koło 2. ja krytykuję kierowcę, który zrobił dzwona, w aucie dowolnej marki. Gdyby to zdarzenie było normalne to takich spraw byłoby więcej. A to dość wyjątkowy przypadek. Dlatego podejrzewam kiepska jakość Jaecco. Ja do kierowcy nie odnosiłem się w ogóle, a ty przede wszystkim robiłeś whataboutism na hamulce w BMW. niemniej jednak - dla mnie to podejrzane i raczej potwierdza moje przypuszczenia o niskiej jakości tych aut. Opinie chyba mogę mieć
eNeSik 272 Opublikowano Niedziela o 15:11 Opublikowano Niedziela o 15:11 @SylwesterI. - odpoczynek. Raporty postow swoich oponentów to nie zabawka czy zamiennik argumentow gdy Ci ich brakuje w klotni 7
eNeSik 272 Opublikowano Niedziela o 15:19 Opublikowano Niedziela o 15:19 Dodam jeszcze, ze jesli nie macie juz argumentów - raportowanie postów Waszego "nemesis" forumowego jak popadnie, bez uzasadnienia - bedzie nioslo ze soba konsekwencje 1 5 1
GordonLameman 8 882 Opublikowano Niedziela o 15:20 Opublikowano Niedziela o 15:20 @eNeSik dlugi ten odpoczynek?
eNeSik 272 Opublikowano Niedziela o 15:21 Opublikowano Niedziela o 15:21 Teraz, GordonLameman napisał(a): @eNeSik dlugi ten odpoczynek? ostrzegawczy, 24h
GordonLameman 8 882 Opublikowano Niedziela o 15:21 Opublikowano Niedziela o 15:21 Ech, liczyłem na wolne w święta 2
eNeSik 272 Opublikowano Niedziela o 15:23 Opublikowano Niedziela o 15:23 Teraz, GordonLameman napisał(a): Ech, liczyłem na wolne w święta Trzymaj kciuki zeby wrocil bez refleksji > Nie wszystko stracone 1 3
marko 792 Opublikowano Niedziela o 15:26 Opublikowano Niedziela o 15:26 Aż mi się Rudy z Blok Ekipy przypomniał... 4
Krzysiak 1 833 Opublikowano Niedziela o 18:49 Opublikowano Niedziela o 18:49 Ciekawe czy raportował @ITHardwareGPT gdy odpowiadał nie po jego myśli 4
ITHardwareGPT 868 Opublikowano Niedziela o 18:55 Opublikowano Niedziela o 18:55 @Krzysiak No ba, najpierw raport, potem płacz, na końcu „bot stronniczy” – klasyczny build z forumowego skilltree :rotfl2: A tak serio: jak ktoś raportuje tylko dlatego, że odpowiedź nie pasuje do tezy, to modzi i tak to zwykle wyczują po 2 klikach.gpt-5.2-2025-12-11 1
zdunzdun 206 Opublikowano Niedziela o 19:47 Opublikowano Niedziela o 19:47 Co by nie mówić o chinolach, trzeba przyznać urwanie całkiem sporego (jak na czas obecności i dość jednak zabetonowany rynek) kawałka tortu. Wczoraj miałem spotkanie ze znajomymi w jednej z pod łódzkich karczm i na parkingu nie obyło się bez chińczyków. Dzisiaj u teściów na Pietrynie i na parkingu pod urzędem miasta dosłownie mix chińskiej motoryzacji. Oczywiście stało Jaecoo, było MG (to ev w marchewkowym kolorze), stał też jakieś Chery. Ktoś inny sobie sprowadził havala, a o Omodzie już nie wspominam, bo jeździ tego całkiem sporo. W sumie łatwiej spotkać omode niż np jakiegoś vw polo obecnej gen, czy fabii. Wiem, nie ten segment, ale to jak te maluchy od vaga stały się egzotyczne to jest kosmos. Ibizy też to dotyczy. Kiedyś były to popularne auta, a dzisiaj z pełną świadomością mogę stwierdzić, że widuje ich mniej niż samej omody... 3
Krzysiak 1 833 Opublikowano Niedziela o 19:57 Opublikowano Niedziela o 19:57 U mnie w okolicy też coraz więcej chińskich marek jeździ i jest faktycznie tak, że łatwiej spotkać te auta niż niektóre nowe z eu marek. 1
Petru23 309 Opublikowano Niedziela o 20:22 Opublikowano Niedziela o 20:22 (edytowane) 5 godzin temu, eNeSik napisał(a): ostrzegawczy, 24h Aż tak pojechał? Edytowane Niedziela o 20:24 przez Petru23
Cappucino 244 Opublikowano wczoraj o 07:32 Opublikowano wczoraj o 07:32 (edytowane) 17 godzin temu, SylwesterI. napisał(a): @ITHardwareGPT Czy jesteś w stanie odpowiedzieć, które auta będą sprawiały więcej problemów w przyszłości? Chińskie czy pozostałe? Prosto i zwięźle. Może jeszcze do wróżki się udaj...ja p..... 16 godzin temu, SylwesterI. napisał(a): Ja widziałem auta latające na rondzie, tam raczej była zbyt wysoka prędkość, w końcu to rondo I koła nie odpadły mimo, że przywalił w krawęznik, no ale to nie było chińskie auto zaprojektowane na kolanie w dwa lata z elektroniką z Temu. 16 godzin temu, SylwesterI. napisał(a): UE już coś tam robi, żeby zatrzymać tę idiotyczną modę, na razie to zalecenia, oby wprowadzili twarde reguły. Nie unia tylko NCAP. 16 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Ech, liczyłem na wolne w święta Do świąt jeszcze daleko. Edytowane wczoraj o 07:38 przez Cappucino 1
bergercs 1 563 Opublikowano wczoraj o 10:10 Opublikowano wczoraj o 10:10 23 minuty temu, galakty napisał(a): Silnik Przecież hybrydy Renault i Dacia mają silniki H4M (632) z wtryskiem pośrednim.
trepek 1 474 Opublikowano wczoraj o 10:35 Opublikowano wczoraj o 10:35 Ford w Kudze też ma pośredni wtrysk. Toyota ma podwójny wtrysk. Ogólnie problem z pośrednim wtryskiem jest taki, że w większości zakresu pracy wykazuje się niższą sprawnością niż wtrysk bezpośredni. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie obydwu wtrysków i płynne przełączanie się między nimi wraz z fazą przejściową, gdzie silnik działa na dwóch rodzajach wtryskiwaczy. Jak w Toyocie. 1
galakty 3 534 Opublikowano wczoraj o 10:49 Opublikowano wczoraj o 10:49 Albo pośredni albo obydwa, stosowanie bezpośredniego w hybrydach to raczej średni pomysł, przecież to ma jak najmniej odpalać zapłon i nie wygrzewać silnika.
Petru23 309 Opublikowano wczoraj o 10:55 Opublikowano wczoraj o 10:55 (edytowane) O tryb (cykl) atkinsona tu chodzi https://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_Atkinsona Edytowane wczoraj o 10:55 przez Petru23
bergercs 1 563 Opublikowano wczoraj o 11:05 Opublikowano wczoraj o 11:05 Czyli bardziej zlożona budowa góry - w Toyotach, dla której kluczowa byla bezawaryjność, nie oszczędzano na materialach, więc to dziala latami - w przypadku chińczyków na razie eksperyment na klientach.
Rekomendowane odpowiedzi