Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Petru23 napisał(a):

Gadam o tym, kiedy zapala się stop a nie co się stanie jak ev przede mną dozna usterki elektroniki

Zapala się, kiedy masz opóźnienie większe niż ileś tam. Wiedząc, jaka jest siła rekuperacji i nie włożyć akcelerometru, żeby dawał sygnał na światła stop to byłaby głupota totalna i brak wyobraźni. Także światło stop to nie jest tylko wciśnięcie pedału hamulca. Zastanów się, dlaczego w raporcie TUV problemem tesli były hamulce, a następnie wyobraź sobie, co by się działo, gdyby światła stopu swieciły się wyłącznie, gdy deptamy geja.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

No ale dalej gdybacie, że to wystarczy ale zakładając, że coś, tamto można zrobić, jak powinno być, co byłoby gdy...

A jak jest teraz? Ktoś się wysilił i sprawdził jak to faktycznie wygląda, kiedy zapala się światło stopu?

Nie...

Bijecie dalej pianę dla samego faktu jej bicia

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Petru23 napisał(a):

No ale dalej gdybacie, że to wystarczy ale zakładając, że coś, tamto można zrobić, jak powinno być, co byłoby gdy...

A jak jest teraz? Ktoś się wysilił i sprawdził jak to faktycznie wygląda, kiedy zapala się światło stopu?

Nie...

Bijecie dalej pianę dla samego faktu jej bicia

Nie wiem o czy tu dyskutować, w nl jeździ znacznie więcej hybryd i elektryków niz w pl, wielokrotnie widzę te auta zwalniające mocniej, niż spalinowe z hamowania silnikiem i im się światła stopu nie zapalają, i to są auta wszystkich producentów, przepisy określają kiedy auto ma sygnalizować hamowanie, kiedy nie. 

A jest to tylko pretekst, dla forumowych nolajfów do wszczynania kolejnych wojenek.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
22 minuty temu, lesiu155 napisał(a):

No kilka osób Ci napisało, że im się zaświeca stop :E i logiczne jest, że powinien, więc nie wiem kto tu pianę bije :D

a doczytales, do konca w jakich warunkach? wiec z ta "logika", to nie ma co kozaczyc ;) 

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Biegami nie jesteś w stanie wyhamować

Oczywiście że jesteś w stanie, bardzo często w mieście używam. Ale to jest hamowanie w stylu lekkie muśnięcie pedału hamulca, a nie wciśnięcie geja do połowy, dotaczasz się do świateł po prostu redukując biegi i używając oporów wewnętrznych silnika i napędu. To żadna czarna magia.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wciskam dopiero jak już jestem na 2 biegu i na dole obrotomierza, gdzie sam zaczyna silnik ciągnąć. A tak z 5-6 lecę na samych oporach. Pod warunkiem, że mam sporo miejsca.

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przypomnieliście mi wątek o matizie z pclaba. :E 

kojarzycie? Gość utrzymywał ze to najlepsze auto dla nastolatka i pali 3l/100km? Potem się okazało że gość ciągle z górki wrzucał „luz” i tak jeździł 8:E 

Protoplasta trybu żeglowania :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Dopiero pisałem, że abstrahując od tematów jakości, po prostu chinole są dość częstym widokiem (przynajmniej w okolicach Łodzi), a dzisiaj kolega oznajmia mi, iż jego matka wzięła nowego MG HS z salonu. 

Spotkaliśmy się przypadkiem na występach przedszkolaków... Gadka o niczym i nagle wypala, że szukali dla jego matki auta. Objechali salony budżetowych marek, byli oczywiście oglądać Dacie. 

Wybór padł na MG, bo według niego prezentował najfajniejszy stosunek jakości, nie śmierdział w środku jak niestety daćki i ogólnie robił dobre wrażenie, a ostateczna cena też była rzekomo bardzo ok.. . 

Edytowane przez zdunzdun
  • Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Przypomnieliście mi wątek o matizie z pclaba. :E 

kojarzycie? Gość utrzymywał ze to najlepsze auto dla nastolatka i pali 3l/100km? Potem się okazało że gość ciągle z górki wrzucał „luz” i tak jeździł 8:E 

Ja mam znajomego, który cały czas tak jeździ bez względu czy jedzie z górki czy dojeżdża do skrzyżowania. Jeździ Audi B5 1.9 TDI 110km. Mnie ku...ca brała jak z nim jechałem. Do skrzyżowania jeszcze z 200m a ten przy 80km/h luz wrzuca i się toczymy tak, że za nami ruch się blokuje. No ale 4.2/100km mu pali :E

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Dopiero pisałem, że abstrahując od tematów jakości, po prostu chinole są dość częstym widokiem (przynajmniej w okolicach Łodzi), a dzisiaj kolega oznajmia mi, iż jego matka wzięła nowego MG HS z salonu. 

Spotkaliśmy się przypadkiem na występach przedszkolaków... Gadka o niczym i nagle wypala, że szukali dla jego matki auta. Objechali salony budżetowych marek, byli oczywiście oglądać Dacie. 

Wybór padł na MG, bo według niego prezentował najfajniejszy stosunek jakości, nie śmierdział w środku jak niestety daćki i ogólnie robił dobre wrażenie, a ostateczna cena też była rzekomo bardzo ok.. . 

Podobnie jak u mojego brata, szukał auta dla żony i wybór padł na MG 

Opublikowano

@SylwesterI.Trochę się zdziwiłem, bo gość raczej był takim nieco ignorantem pod pewnymi względami. Doskonale pamiętam jak Hyundai/Kia wchodziły na Europę z tym ich nowym pomysłem na auta, czyli mówimy o latach powstania pierwszej I30 stki oraz np Vengi itp. 

Uporczywie wtedy twierdził, że dalej są x czasu za niemiecką/ japońską motoryzacją, że fajne auta, ale gdzie im tam do innych. No, a tutaj cyk pyk i wlatuje MG :E