Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

No każdy może kupić sobie co chce! Ale takie bergerowie gadanie to blehblehbleh. I to prawda, trójka się lepiej prowadzi od chinola. Ale nie o 200 tysięcy złotych lepiej. W porywach o 20 tysięcy złotych lepiej.

Ale od chinola to się lepiej używka za 50k prowadzi. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Dobra żegnam, szkoda czasu xD 

No nie masz pojęcia o motoryzacji i coś tu próbujesz podgryzać, a sam się wkopujesz z każdą wiadomością. Miłego dnia!

Następnym razem mniej chochołów chłopcy, to może lepiej pójdzie.

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kyle napisał(a):

Mowa o tym BMW X2 i X3? ... zdania mogą być podzielone:

X'y to faktycznie są jakieś pomyłki jeżdżące, natomiast trójka w sedanie całkiem przyjemnie jeździ, nie ma co ukrywać, choć na moje trasy to jest za twarda i za niska. No i o połowę za droga. Powinna kosztować 130-140k.

15 minut temu, MadDog napisał(a):

Kurde mój Leapek na jakiś badziewnych oponach lepiej wypadł :E :E :E

https://youtu.be/HBa7m9l0xso?t=158

Założyć mu jakieś premium gumy to 80km/h zrobi :D

Mógłbyś założyć jakieś szersze o niższym profilu, tylko chyba nie ma sensu. Żeby strącić dwa pachołki mniej niż bmw za 300 tysięcy?

8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Rozum też  ci się zatrzymał 30 lat temu jak korbki

Jeszcze w tamtym roku patrzyłem najtańszą skodę, miała korby z tyłu i wątpię czy miała klimatyzację automatyczną, na 90% nie :) Widać, nie interesujesz się motoryzacją. 

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Jeszcze w tamtym roku patrzyłem najtańszą skodę, miała korby z tyłu i wątpię czy miała klimatyzację automatyczną, na 90% nie :) Widać, nie interesujesz się motoryzacją. 

Czyli biedak, to stąd fascynacja najtańszym towarem z bazaru.:E, łomoda jak bmw.:rotfl2:  Jeslik jest dostepna(o ile to prawda bo nie widziałem wersja z korbą )to jest reguła dla wszystkich modeli...niezły odlot. 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
Teraz, Cappucino napisał(a):

Czyli biedak, to stąd fascynacja najtańszym towarem z bazaru. Podejście do życia typowego janusza którego nie stać na bmw. Żegnam.

Szczerze mówiąc nie rozumiem skąd ten atak i czemu jesteś taki zdenerwowany. Może i mnie nie stać na nowe BMW z salonu za gotówkę, ale nie wiem dlaczego uważasz, że to jakoś rzutuje na całokształt, jakiś argument próbujesz z tego zrobić, dziecinada. Jeździłem takim samochodem przez jakiś czas tylko, że z 2023 roku. 

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Cappucino napisał(a):

Czyli biedak, to stąd fascynacja najtańszym towarem z bazaru.:E, łomoda jak bmw

Najtańsza Omoda 109 900 zł, a na "europejskim bazarze" mamy Skoda Fabia za niewiele ponad 70 tys. zł. Także coś ściemniasz.

• Upvote 1
Opublikowano

Każde auto może być awaryjne, czy to chińskie czy japońskie czy europejskie. Kurde ale cytowane tutaj usterki są absurdalne i wskazują jednoznacznie na błędy projektowe i oszczędności. 

Na przykładzie Jaecoo kuzyna: jak można zaprojektować auto, w którym czy to wyświetlacz przed kierowcą czy środkowy jest bardzo mało czytelny w słoneczny dzień?

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Na przykładzie Jaecoo kuzyna: jak można zaprojektować auto, w którym czy to wyświetlacz przed kierowcą czy środkowy jest bardzo mało czytelny w słoneczny dzień?

No właśnie, nie rozumiem jak można popełniać takie błędy projektowe, w dodatku również w "topowej" europejskiej marce.

obraz.png.2a36cdb857202e52fa4a4fca4609ab1a.png

obraz.png.d8c4a1abd41e68a733ffd2ab394e99c9.png

Opublikowano
54 minuty temu, marko napisał(a):

Każde auto może być awaryjne, czy to chińskie czy japońskie czy europejskie. Kurde ale cytowane tutaj usterki są absurdalne i wskazują jednoznacznie na błędy projektowe i oszczędności. 

Już wcześniej pisałem, projektowanie auta to są lata doświadczeń, badań itd. A tu mamy firmy założone kilka lat temu albo produkujące wcześniej taczki. 

Potrafią kopiować, ale to za mało. Samochody to nie kocki lego które łatwo skopiować.

Cytat

Każde auto może być awaryjne, czy to chińskie czy japońskie czy europejskie.

Oczywiście, dlatego należy zaczekać z tym podnieceniem i osądami te kilka lat. 

Cytat

Też się zastanawiam, jak coś takiego zostało dopuszczone. Nawet na "recenzjach" w necie często widać, że w słoneczny dzień ledwo co tam widać. Kiedyś zegary były chowane we wnękach a teraz przykleili tablet do parapetu i gitara. Idiotyczne klamki, tablety a teraz jeszcze dziwne lusterka jak w Volvo, gdzie to zmierza?

Opublikowano

Jaecoo J7:

Karol Walczak

edSpsontro7h6ao1fi:1a232mtam20 1mhzm c25fy 41s4tu02cu4n7t318  ·

Taka sytuacja: Podjechałem pod dom, 2 dzieci w środku, wyszedłem z auta żeby cos tam zabrać a Jaecoo zaczął trąbić, wiadomo dzieciaki w aucie. Ale nawet po odpaleniu samochodu wciąż trąbił przez godzinę (wpadł w tryb minuta przerwy 6 klaksonów i tak bez przerwy). Postanowiłem się przejechać i mimo jazdy wciąż trąbił

Zadzwoniłem pod nr tel który jest umieszczony na przedniej szybie i była nawet szybka reakcja serwisu.

Ostatecznie stanęło na tym że przyjedzie laweta i zabierze następnego dnia do serwisu. A auto cały czas trąbi…

Miał ktoś podobną sytuację ?

Rafał Michalik

Gwiazda grupy

Odłącz może akumulator na 15 min

Pawel Schwarz

Rafał Michalik wywali wszystkie błędy

Kamil Radomski

Odłącz akumulator i po sprawie

Mariusz Konieczny

Obiecujący współautor

Żółty bezpiecznik wyciągnij na chwilę

Rajmund Z-zębowa

Gwiazda grupy

Odpowiedź brzmi - ktoś miał

Za 500 zł nauczę korzystać z wyszukiwarki postów na naszej grupie!

obraz.thumb.png.ae6b51fa364b5753e51c6314f31801c0.png

Marek Jasiński

Te samochody mają swoje życie wewnetrzne (żeby nie było - też mam J7)

Sławek Mały

Marek Jasiński zgadza się!! Mój odpiernicza nieskordynowane tańce z klapa bagażnika. Np: podchodzę do gościa od tyłu otwieram go z kluczyka bo chce podładowaća a że trzymam go dość w ciasnym garażu to żeby się odblokowal samoczynnie to musiałbym podejść do drzwi kierowcy więc otwieram z pilota , po czym otwieram klapkę ładowania a jeba....c otwiera mi klapę bagażnika!ha i o co mu chodzi?:))) zdążyło się to kilka razy wcześniej ale nie powiązałem czynności . Lubi sobie też z czapy pomrugac awaryjnymi potrabic generalnie potrafi mnie spienić:))))))

Krzysztof Kukuć

Gwiazda grupy

otwórz maskę , po prawej stronie ( strona kierowcy ) masz skrzynkę z bezpiecznikami - otwórz ja , masz tam taki w żółtej obudowie duży - zwany powiedzmy transportowy wyciągnij na 30 sekund

Karol Walczak

Autor

Rozwiązanie: Odłączyć klemę - z akumulatora na 5 min.

Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.

Krzysztof Jankowski

Najbardziej zasłużony współautor

Z moją żoną jest podobnie. Tylko jej nie odłączysz napięcia

Marek Wądołowski

Ja miałem dokładnie taka sytuację. Na szybko odpiąłem głośniki gdyż byłem w trasie a on trąbił. Na następny dzień rano po podpieciu dalej trąbił. Szykowałem już się na serwis ale trochę większa siłą potraktowałem klakson. Po podpieciu głośników spokój do dziś.

MG HS II

Cd nt czujników z wczoraj:

Dawid Milian Taxi

ptoerSosdnuac733l98mloz22jal9i70010it9lcr5 ih66 fiaWffmo1a1:  ·

Pytanie do użytkowników. Czy u Was tez z opóźnieniem działają tylne czujniki cofania. Dobrze ze mam hak i na miescie czujniki nie wykryły mi betonowego śmietnika i uderzyłem hakiem..

Zbigniew Obara

Czujniki cofania to nie wszystko, jeszcze potrzeba trochę wyobraźni, uwagi i zdrowego rozsądku.  / to po kiego uja te czujniki:rotfl:/

Teresa Rybka

U nas z opóźnieniem. Nie piszczał nawet przy najechaniu w bramę podczas cofania. I bęc, lampa stłuczona

I zajrzałem na grupę BYD Seal U DM-i (kto im te nazyw wymyśla):

Marcin Jabłoński  ·

Obserwuj

dSseprntoo09gt2hg 40ynco91l t5fgf211:za2i8itm g6llsf4612m1a1  ·

Czy u Was w Seal U-Dmi zawieszenie też jest tak twarde że jazda nawet z prędkością 10km/h po nierównościach powoduje że chce urwać głowę?

Wiedza z serwisu BYD: nie ma żadnych zabezpieczeń transportowych i nie ma możliwości przestawiania twardości zawieszenia z poziomu użytkownika

obraz.png.73e5c1070b5b2ad82f2868d1bbcb7f7e.png

Pogromca Mitów

Jedni piszą twarde inni że miękkie i jedni i drudzy mogą mieć rację. Jak wyczytałem z autralijskich artykułów od marca 2025 na skutek wcześniejszych uwag klientów że zawieszenie jest za miekie wprowadzono zmodyfikowane tj.utwardzone zawieszenie i osobiscie uwazam ze jest troche za twarde ale fakt temperatura tez robi swoje.

Przemysław Witold Müller

Dziwne stukanie już ogarnąłem ale to zawieszenie twarde? Nie mega miekusio 30k km na karku i nic. Aaa i ciśnienie 2.7 proponuję

Czesław Pluszczyk

Przemysław Witold Müller jak wyeliminowałeś stukanie , bo u mnie stuka od początku i do tego jeszcze mam na tylnej kanapie masażer

Typ Ukradkiem

Ja mam trochę podobne odczucie. Trochę, bo mimo że zawieszenie wydaje się ogólnie miękkie to dużo gorzej zachowuje się na mniejszych nierównościach drogi czy progach niż jego mniejszy brat Dolphin Surf. Obydwa użytkuję codziennie po tych samych drogach. Zawieszenie sprawia wrażenie, jakby potrzebowało "dociążenia" do normalnej pracy. Co ciekawe auto testowe, którym jeździłem wydawało się nie mieć tej cechy, ale za to słychać było w nim mocne stuki na każdej nierówności.

Bartek Taras

rtopSnoesd6t:a19cml 11is9hzgom 98ig30n0aa04uh6592yti fcm1hf3  ·

Po aktualizacji gdy wciśnie się w radiu opcję "alternatywne częstotliwości" zaczyna szaleć system ADAS (włącza się i wyłącza). Czy ktoś również ma ten problem? Gdy muzyka leci ze spotify lub z telefonu problem znika (lub po wyłączeniu alternatywnych częstotliwości"

Radosław Radziszewski

Był na grupie post o tej aktualizacji, podobno właśnie coś "poprawiali" w zakresie gubienia fal radiowych

Kuba Skoczyński

Obiecujący współautor

Jak na razie nie mam jeszcze aktualizacji

Dlaczego

Sławek Mikoś

Kuba Skoczyński moze i lepiej po aktualizacji więcej problemów

Krzysztof Wojtaś

Mam dokładnie takie same objawy

Bartek Taras

Autor

Byłem w serwisie. Napisali do Pana Chińczyka ale trzeba mieć to wyłączone póki co.

Daff Synneyy  ·

Obserwuj

· nrdSpoostet 02z232c9n 12yt917:0c6iamc17t16su3al 0ci38u85mcou  ·

No i mnie po raz 2 dopadł migający 3,4 razy check engine. Natychmiast zwrot na lewo i do serwisu. Pamiętajcie, że nie wolno wyłączyć auta, bo wtedy nic nie stwierdzą, błędy się wykasują! Podpięli do komputera no i oczywiście wypadanie zapłonu i kilka aktualizacji, min baterii. Na 12.00 jestem umówiony na aktualizację, bo od tego zawsze zaczynają.

Daff Synneyy

Autor

Aktualizacja..

Nowe oprogramowanie wgrane, a w zasadzie kilka.

Z tym, że nie jest to oprogramowanie, które można samemu sobie zaktualizować. Dotyczy baterii, sterowania itd. Z tego co zauważyłem i chyba się nie mylę, ale zdecydowanie bardziej agresywnie działa odzyskiwanie energii. Nigdy na przestrzeni kilkunastu kilometrów nie udało mi się odzyskać tyle energii. W zasadzie w mieście prawie nic nie odzyskiwalem.

Kazali obserwować dalej co będzie się działo.

I jeszcze jedno, wygenerowali raport, który przesłany jest do producenta. Błędy były widoczne, tak więc w przyrodzie nic nie ginie

obraz.png.b83e9ee49937e37029186ccefce04f26.png

Anonimowy członek grupy

petSorosnd7ua54l8190n326m4s7 0:hti2o18c1 hy 9f14httzgl6132h4  ·

Dlaczego wybraliście ten model Byd-a a nie inny chińczyk ? (MG, OMODA, JAECO, CHERRY)

Dariusz T. Arciszewski

Obiecujący współautor

Testowałem wszystkie wymienione i:

1. Omoda 9: pozycja za kierownicą dla mnie tragedia nie jestem w stanie się ustawić tam poprawnie po 2h miałem dosyć. Wykonanie pozornie premium, we wszystkich egzemplarzach, które testowałem trzeszczy deska, ściągalo w prawo.

2. Jeacoo 7 słabe wygłuszenie. Fajny pionowy ekran.

3. MG HS plugin. Fajne auto ale ciężkie drzwi, słaba ergonomia wnętrza, system straszny i dźwięk lodziarki do 25km/h słyszalny w środku, chuj by mnie strzelał.

3. Cherry 8 podobna historia co z Omoda i Jeacoo.

4. Cena w promo tera Boost był za 142-146k, jakbym miał dać 170 jak było to bym chyba nie zamówił

Krzysztof Ilnicki

MG i Jaeco klasa niżej,

Omoda dla niskich ludzi,

Cherry też mało miejsca w środku.

BYD miał najlepsze wykonanie, wykończenie i ergonomię wg mnie.

No i jest ładny

Ryszard Pazgan

Obiecujący współautor

To premium. MG, omoda itd niżej

Wojciech Wróblewski

Obiecujący współautor

Ja prawie wybrałem, ale jak się dopatrzyłem,że maksymalna ładowność tego samochodu to 410 kg,to sobie odpuściłem..

/ premium :-) /

Sławek Jackowski

rptsSoedoni a5hctu t91t5g90nl4c85i8muhof us0c:2azy43mm10t4ma  ·

Po najnowszej aktualizacji 2.1 zniknął z ekranu widżet z ciśnieniem opon, czy też tak macie ?

Michał Ordziniak

Tak, i bardzo dobrze więcej miejsca na aplikacje

Konrad Zbrocki

Obiecujący współautor

Dzisiaj zobaczę czy będzie u mnie aktualizacja i spróbuję zainstalować. Dziękuję za informację.

Sławek Mikoś

Konrad Zbrocki u mnie po aktualizacji nic dobrego brak połączenia aplikacji z samochodem pikajaca informacja o ograniczenia adac .

Anonimowy członek grupy

oSdronetspc0f4ai7 0n1ic8lcztu49y3f:f 3sa2h52 75288970a0uo29t  ·

Na pierwszym zdjęciu jest problem z wczoraj. Ekran nagle zrobił się całkowicie czarny. Po chwili wszystko się wyłączyło — nie było radia ani możliwości włączenia kierunkowskazu. Mąż przeczytał w internecie, jak zresetować radio. Po resecie wszystko zaczęło działać.

Drugie zdjęcie jest z dzisiaj. Tym razem zapaliły się wszystkie ikonki i pojawił się błąd widoczny na zdjęciu. Nie dało się nic włączyć, nawet przyciskiem na panelu. Znowu nie działało radio, rozmowy głośnomówiące i nie było widać kierunkowskazu. Dopiero za trzecim razem, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu samochodu wszystko wróciło do normy.

Samochód mamy dopiero od trzech tygodni. Co może być przyczyną takiego problemu?

Może to być powód mrozów na dworze ?

Samochód jest garażowany, stoi tylko na dworze jak jestem w pracy.

obraz.png.488a7ec84e1a994a37e43bebbbf2ca8f.png

obraz.png.7687efada4449c07bdd431e4efe5dbc5.png

Sławomir Roman

Mróz ,w innych autach też są problemy,mam Designa garaż i nic się nie dzieje, przebieg 7 k

Anonimowy członek grupy

Autor

Sławomir Roman też się zastanawiam czy to tak tylko się dzieje przez mróz. Nasz jest też garażowany ale stoi w mrozie tylko kiedy jestem w pracy.

Paweł Ruszczyk

odnpetrsoS720 013155mg0rn 71hffdcc8ia2368i79t5u7u208aifcgt2l  ·

Sytuacja z dziś 22:30, 3°C, mgła, ruszanie spod świateł jak najszybciej do 90km/h I nagle po puszczeniu pedału gazu Takie Coś przez 1 min na odcinku min 1km.... Filmik tylko 5 sek (reakcja, aby nagrać I uwiecznić błąd). Auto dopiero 2,4 tyś km. Dwa tygodnie temu podobna sytuacja tylko, że 2 wyświetlenia i znika, a dziś ok. 1min trwał..... Spotkał się ktoś, z czymś podobnym

Auto przejechało wtedy już 50km....

/Check Engine/

Marcin Marv

Tylko rada powiedzieć, że to wystąpiło pierwszy raz i przy normalnym ruszaniu.

Nie wiem czy to na tej grupie ale ktoś pisał, że po tym komunikacie po konsultacji z importerem postanowili wymienić silnik.

Mariusz Królikiewicz

Miałem tak samo jak kupiłem auto i pojechałem na długą wycieczkę objaw taki sam ale nic więcej się nie działo

Kamil Kozak

Mam ten sam problem u siebie. W serwisie widzieli tylko błąd komunikacji. Usuneli go a po wyjezdzie z ASO problem po chwili znowu się pojawił . Póki co jeżdzę, ale oddam zapewne samochód do ponownej weryfikacji.

Paweł Ruszczyk

Autor

Obiecujący współautor

Podsumowanie

Auto wróciło z aso I nic nie wykazało- przebadany pod każdym kątem, prześwietlone wszystko co się da i ŻADNEGO BŁĘDU.

Ale, dostałem auto zastępcze na czas sweriwsu

I....

Jadąc z wcześniej zaplanowaną sparwą do aso (dokładnie z kamerą do zamontowania) w pewnym momencie po ok 30km jadąc 80km/h I przyspieszając gwałtownie do 120km/h- wyskoczyła wcześniej opisana historia 3 x mrugający "Engine". Kontynuowałem jazdę, aż dojechałem do BYDa i nie gaszac auta oddałem do serwisu, tam panowie odrazu go zabrało I podłączyli do komputera na diagnostykę. Okazało się, że dobrze zrobiłem - że auta nie gasialem bo znów wszystko poszło by "las", a tak Pan serwisant ustalił Błąd "Który może wyskakiwać", a brzmi on TAK" WYPADNIE ZAPŁONU NA 3 CYLINDRZE"

Teraz prośba, aby każdemu kto będzie miał coś podobnego czyli mrugajacy "CHECK" NIE GASIŁ AUTA TYLKO NIEZWŁOCZNIE PODJECHAŁ DO BYDA I ŻEBY PODŁĄCZALI KOMPUTERY DO DIAGNOSTYKI, a to może pozwoli na eliminacje w/w sytuacji jak to ona za to jest odpowiedzialna.

Daff Synneyy

Paweł Ruszczyk I co z tym faktem zrobią? Właśnie dzisiaj jadąc tak 80-90 nagle 2 lub 3 razy tak zaświeciło i zgasło. Dalsza trasa ok15 km już nic się nie działo

Aleksandra Sienkiewicz

odnpetrsoS720 013155mg8rn 7zhffścc8ia2368i79t5u7e108aifcwt2l  ·

Czy miał ktoś problem z Hud? U nas od początku nie działał , ale chociaż była zakładka. Pojechaliśmy do serwisu (Łódź) i niby aktualizację zrobili. To teraz nawet już zakładki nie ma. Drugi tydzień czekam na info. Mieli niby kontaktować się z Chińczykiem. O ile nie jest to niezbędna funkcja, o tyle fajnie jakby jednak była.... Odnoszę wrażenie, że jestem zbywana z tym tematem.

Bartosz Wojtkowiak

Ja miałem problem z HUD, który polegał na tym, że nie wyświetlały się wszystkie informacje (m.in. brakowało info o aktualnym ograniczeniu prędkości). Temat został zgłoszony do serwisu Krotoski w Piasecznie i tam wszystko ogarnęli. Spróbuj może do nich uderzyć (proponuję porozmawiać z panem Krystianem z ich serwisu).

Aleksandra Sienkiewicz

Autor

Bartosz Wojtkowiak juz dzwoniłam, mają oddzwaniać. Serwis z Łodzi ma przekazać informację. Natomiast kompletnie nie rozumiem jak ta zakładka mogła sama zniknąć. Pan z serwisu w Łodzi twierdzi że już jej nie było jak przyjechałam, na szczęście mam świadka, bo wcześniej pokazywałam sprzedawcy i widział, że jest,tylko nie działa. Oby pomogli w Piasecznie. Ehhh, ze starym samochodem nie miałam żadnego problemu, a tu nówka i od razu jakaś gluptka, ale mimo wszystko.

Darek Smorąg

Obiecujący współautor

Może masz ściemniony na maxa

Aleksandra Sienkiewicz

Autor

Darek Smorąg hehe to było od razu sprawdzane. U mnie już teraz nawet zakładki nie ma

Itd itd czyli aktualizacje, odłączanie akumulatora ...

• Haha 1