Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, bergercs napisał(a):

Podejrzewam, że ponad 99% osób "kupuje oczami". 

cena, nastepnie oczami. i dlatego beda kupowac chinczyki i zadne pierdyliardy wpisow z FB tego nie zmienia. tak jak nie zmienily w przypadku "pjurzdechow" i innych z "czarnej listy". takie sa realia

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

y instalację LPG bo żyją dalej w PRLu i musi być gaz bo taniej... 

Znajomy w polowie stycznia bral Captura z LPG - średnio w mieszanym wychodzi mu 7 litrów gazu/100. Czyli koszt przejechania 100km to okolice 18zl. Jak dla mnie LPG to mega sprawa -  TYLKO odpowiedni silnik (wzmacniane gniazda itd) i odpowiednia instalacja: w chinolach nie zastosowano ani jednego, ani drugiego.

Opublikowano
4 minuty temu, bergercs napisał(a):

Znajomy w polowie stycznia bral Captura z LPG - średnio w mieszanym wychodzi mu 7 litrów gazu/100. Czyli koszt przejechania 100km to okolice 18zl. Jak dla mnie LPG to mega sprawa -  TYLKO odpowiedni silnik (wzmacniane gniazda itd) i odpowiednia instalacja: w chinolach nie zastosowano ani jednego, ani drugiego.

Do Captura w LPG nic nie mam, tak samo Dacii :D Przystosowane do LPG i spoko autka. Ale ładowanie instalacji do chinola gdzie chodzą głosy że się nie nadają to beka. 

Opublikowano

Kilkadziesiąt minut temu rozmawiałem ze swoim klientem. Sam jeździ A6 - kupił córce Omodę 9 (chciała "suva", są wypasy, mocy od groma itd. za tylko 220k zeta). Po kilku miesiącach batalii z serwisem,  kierują sprawę do sądu - powód: ściąganie samochodu w prawo, z którym ASo w żaden sposób nie potrafi sobie poradzić.

Jest tu jakiś obrońca chińskiej motoryzacji zainteresowany odkupem tego wspaniałego, prestiżowego (łysy to chyba nawet do Porsche porównywał) samochodu?

Opublikowano

BYD Seal UDM-i:

Anonimowy członek grupy

nrsodpSoteha3ug71l0u86m1l53iui76mhn091 u0ttta1293a9t5i3ti2ch  ·

Czesc,

Zrobiły mi się na tych chromach takie plamki i zmyć ich nie mogę od czego to może być od myjni ??

Pozdrawiam

obraz.thumb.png.1bc33083ff5c83cd97d7c732f715f2a0.pngobraz.thumb.png.50b5f6603382711f9b82db3c9ede809e.png

obraz.thumb.png.57b7050f81b35084aad0d5d383f67600.png

Gregory Peck

netrsoSopduc96izmd5206i8uga4gag7l257ouf1cihmhcgc76c1 13m88i.  ·

No i niestety pierwszy check engine w moim Jaecoo 7 super hybrid. Auto jeździ normalnie, ale chyba zaczęło więcej palić. Do tej pory ok 5-5,5 l/100 km ostatnie dni 6,5-7,5. Umówiłem się na piątek z serwisem w Gdańsku. Zobaczymy co wymodzą...

obraz.png.e390751d93e3db2c67face105f884a57.pngobraz.png.73c0254fbeba51c3ea177393136c33dd.png

Adam Zając

Ja w mrozy jeżdżę na wymuszony. Teraz jak zrobiło się zimniej zauważyłem na parkingach że zostawiam za sobą strużkę wody. Zaglądam pod spód, nic nie widać. To nie jest z tłumika. Tak bardziej po środku i za wahaczami. Teraz czytam że jest tam jakieś odprowadzanie skroplin. Czy to prawda? Nie miałem wcześniej doświadczeń z autem hybrydowym więc dopiero się go uczę, a to pierwsza zima z nim więc nie wiem czy to już serwis, czy nie.

obraz.png.a155edab6a9bd1191866faef20b38171.png

Jacek Kwiatkowski

Auto garażowane, tryb inteligentny, przyjazd do pracy, postój na mrozie ok. 7godzin, powrót do domu zapala się check, żółw i epc. Telefon do serwisu - załączyć tryb wymuszony, około 60%, po jednym dniu wszytko zgasło. Nasze baterie nie lubią zimna...więc niestety od czasu do czasu trzeba tak pojeździć...bateria musi być ciepła a bez spalinowymi ani rusz...

Gregory Peck

Autor

Jacek Kwiatkowski No właśnie auto garażowane w hali. Jeżdżę ostatnio cały czas w trybie wymuszonym ok 50%. Fakt, auto stało wczoraj cały dzień na parkingu przed pracą i podczas powrotu do domu pojawił się błąd. Dziś nadal jest.

Artur Żurawski

Zamarzło odprowadzenie skroplin z silnika elektrycznego .na chwilę obecną w Warszawie nie mają pomysłu co z ty zrobić . Kazali jeździć na benzynie przy mrozach

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, bergercs napisał(a):

Mam obecnie okolice 370k nalatane w Renacie - od nowości gaz. Żadnych efektów obocznych przy przelączaniu (chyba, że wyciszymy wszystko to można uslyszeć zawór jak przelącza). O tym na jakie jest paliwo, czlowiek przypomina sobie jedynie pod dystrybutorem. 

Ale ja nie o tym, tylko o odcięciu zasilania lpg przy 100% otwarciu przepustnicy. Zostaw sobie 3L lpg w butli, pojedź na eSkę i spróbuj wyprzedzić na pełnym bucie do zużycia całości to się dowiesz o czym piszę. Odcięcia w chinolach są tymi awaryjnymi a nie że wciskasz kontrolkę.

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano

Przełączy mi na benzynę bez chwili zawahania - są Keihiny, jest IG itd - wszystko działa tak jak powinno, jedynym efektem będzie potrójne piknięcie informujące, że przepalamy dwa razy droższe paliwo. Najlepsze, że całe serwisowanie tej instalacji to wymiana filtrów ("dolny" w warsztacie, "górny" pod domem /opaska, śrubka od mapsensora, dwie minuty roboty/ co 20k km - żadnych regulacji itp 

Opublikowano
3 godziny temu, bergercs napisał(a):

Kilkadziesiąt minut temu rozmawiałem ze swoim klientem. Sam jeździ A6 - kupił córce Omodę 9 (chciała "suva", są wypasy, mocy od groma itd. za tylko 220k zeta). Po kilku miesiącach batalii z serwisem,  kierują sprawę do sądu - powód: ściąganie samochodu w prawo, z którym ASo w żaden sposób nie potrafi sobie poradzić.

Jest tu jakiś obrońca chińskiej motoryzacji zainteresowany odkupem tego wspaniałego, prestiżowego (łysy to chyba nawet do Porsche porównywał) samochodu?

To same miałem z nowym Volkswagenem Jettą przy przebiegu 1500 km. Znajomy mechanik namierzył to szybko - to łożysko w kierownicy zapobiegające plątaniu się kabli. Nie chciało mi się już kłócić z VW. Z resztą auto było wtedy na leasing więc nie moje tylko prezesa banku :D 

Opublikowano

60-70% sprzedanych w Polsce ma problem ze ściąganiem w prawo. Egzemplarze na Malezję - ruch lewostronny - w lewo. Na 90% wina krzywych sanek.

Omoda 9:

Po przejechaniu 20km, jadąc na ekspresówce 120 na h włączyła mi się kontrolka check engine. Bateria była już rozgrzana. Ktoś miał podobny przypadek? (Auto ma przebieg 500km)

Karol Śliwiński

Akcja serwisowa jest z tego powodu, umawiaj się na aktualizację

Michał Kiełbasiński

Podgrzales auto przed jazda z aplikacji ? Jesli nie to normalne, ale spokojnie po 30-40 min jak wyłączysz i włączysz to zgasnie samo . Od -10 trzeba podgrzać baterie z aplikacji i problem znika , bynajmniej tak bylo u mnie

Toomasz Maajewski

Najbardziej zasłużony współautor

Michał Kiełbasiński Co???? Nigdy jeszcze auta nie podgrzewałem, jeżdzę od połowy grudnia, ciągle w mrozy. Trasy i po mieście, z naladowaną i rozładowaną baterią. Nic mi się nie zapaliło. Zapalający się 'check engine' to raczej usterka a nie jakieś złe ustawienia, czary w postaci odkręcania i zakręcania wlewu paliwa nie pomogą.

Odbierałem auto w Tychach przy -2 i od razu poleciałem w trasę do Szczecina, 150-180 km/h i nic się nie zapalało.

Rafał Męcikiewicz

Nie pękaj, tylko się przyzwyczajaj

Kamil Wiktor

Autor

Tak podgrzalem przed jazdą, bateria była na 71proc naładowana. Jechałem na wymuszonym trybie bo jutro w dłuższą trasę. Nie tankowałem przed jazdą ( widziałem że jakieś opary czasem są powodem).

Opublikowano
38 minut temu, bergercs napisał(a):

Przełączy mi na benzynę bez chwili zawahania - są Keihiny, jest IG itd - wszystko działa tak jak powinno, jedynym efektem będzie potrójne piknięcie informujące, że przepalamy dwa razy droższe paliwo. Najlepsze, że całe serwisowanie tej instalacji to wymiana filtrów ("dolny" w warsztacie, "górny" pod domem /opaska, śrubka od mapsensora, dwie minuty roboty/ co 20k km - żadnych regulacji itp 

Jeżeli tak to się objawa w chinolach, to nici ze spraw sądowych.

Opublikowano
27 minut temu, bergercs napisał(a):

60-70% sprzedanych w Polsce ma problem ze ściąganiem w prawo. Egzemplarze na Malezję - ruch lewostronny - w lewo. Na 90% wina krzywych sanek.

Czyli na Europę krzywią w jedną stronę, a na Malezję w drugą? No nie sądzę. Prędzej to jakaś kwestia typu łożysko kierownicy, o czym pisał @KiloKush , jak miało to miejsce w jego modelu od Volkswagen.

Opublikowano
8 minut temu, NotQuite napisał(a):

Jeżeli tak to się objawa w chinolach, to nici ze spraw sądowych.

Ja ci piszę jak to działa w poprawnej instalacji, a nie w chinolach. Jak tam działa to możesz poczytać - kilka stron jest o tym...

6 minut temu, Kyle napisał(a):

Czyli na Europę krzywią w jedną stronę, a na Malezję w drugą? No nie sądzę. Prędzej to jakaś kwestia typu łożysko kierownicy, o czym pisał @KiloKush , jak miało to miejsce w jego modelu od Volkswagen.

Taaa a może łożysko lusterka wstecznego. Wymyśliliście nową część. Może być łożysko kolumny, ale efektem uszkodzenia będzie stukanie, luzy a nie ściąganie. Jemu pewnie walnął czujnik skrętu jakby co, ale to wywala wtedy błędy.

Opublikowano
15 minut temu, bergercs napisał(a):

Ja ci piszę jak to działa w poprawnej instalacji, a nie w chinolach. Jak tam działa to możesz poczytać - kilka stron jest o tym...

Taaa a może łożysko lusterka wstecznego. Wymyśliliście nową część. Może być łożysko kolumny, ale efektem uszkodzenia będzie stukanie, luzy a nie ściąganie. Jemu pewnie walnął czujnik skrętu jakby co, ale to wywala wtedy błędy.

Nie wiem jak po polsku się to nazywa ale problem powszechny. https://youtu.be/3JUFr-T1qNU?si=YpQHotWe8jsSSUuD