Cappucino 536 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 10 minut temu, galakty napisał(a): Mało kto podaje spalanie z dystrybutora, bo by się okazało że pali tyle co normalna benzyna. Pamiętam, że któryś z "testerów" to sprawdził przy jakimś aucie i wyniki był mocno odmienny od wskazań komputera, ale to było na początku tej chińskiej ekspansji. Może teraz się to zmieniło, ale kto rzetelnie to zmierzył? Edytowane 26 Sierpnia przez Cappucino
bleidd 1 427 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Akurat nie o spalanie mi chodziło, tu wiadomo że będzie tak samo jak z mocą - na papierze super, w rzeczywistości coś zupełnie innego. Cytując z artykułu, kwintesencja chińczyków - czyli ładne tabelki, fajne parametry, wyposażenie, wygląd wow a jak tylko ruszysz z miejsca to wychodzą absurdalne babole na każdej płaszczyźnie: Cytat Jest to auto zbyt miękkie, a kierownica praktycznie nie stawia żadnego oporu. Cytat Niech sobie będzie miękkie, ani trochę sportowe, ale nadwozie samochodu tych rozmiarów w 2026 r. nie może się trząść po lekkim kłapnięciu drzwiami, a tu tak jest. Ostatni raz coś takiego widziałem w Fiacie Uno, który był u kresu swojego żywota. Cytat Auto potrafi zapiszczeć kołami w sytuacji kompletnie nieadekwatnej do kąta skrętu kół i stopnia wciśnięcia pedału przyspieszenia Cytat Szczególnie niewygodne jest to, że wyłączanie systemów ADAS wymaga wielokrotnego klikania w ekran. Pojawiła się możliwość skonfigurowania swoich preferowanych ustawień, czyli taki skrót. Ilekroć chciałem wybrać go podczas jazdy – podkreślam: podczas jazdy – pojawiał się komunikat, że opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy pojazd jest nieruchomy. - Zero precyzji kierownicy, bujanie jak kutrem - Nieprzewidywalny asystent pasa ruchu, który zjeżdża do krawędzi pasa - Włączasz AndroidAuto / Car Play i zasłania ikonki od klimatyzacji - Brak rolety bagażnika czy półki - nic, null, zero - Mierzenie pojemności bagażnika do sufitu i podawanie tego jako oficjalna pojemność - Krótkie siedzisko bez możliwości wysunięcia ani zrobienia kołsyski (generalnie 24:20 na filmie mówi wszystko) - Brak przycisku start/stop, auto wyłączasz miziając po ekranie - Sterowanie głosowe, które wykonuje komendy odwrotne - Nie ruszysz z miejsca bez zapięcia pasa, chcesz przestawić auto na podjeździe to zapinasz pasy albo maziasz po ekranie - Nie zapamiętuje ustawień (tryb jazdy, tryb masażu) i resetuje wszystko do domyślnych po ponownym uruchomieniu - Średnia spalania tylko z ostatnich 50 km, samoresetująca się, bez opcji manualnego zresetowania 1 1 1
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 15 minut temu, galakty napisał(a): Mało kto podaje spalanie z dystrybutora, bo by się okazało że pali tyle co normalna benzyna. Przy HEV? ... przy jeździe miejskiej? NIE. Ja sprawdzałem przy dystrybutorze, pomimo stania w korkach to Tiggo 4 miałem 4.X litra/100 kkm. Także przy takiej jeździe nie sądzę by Tiggo 7 HEV piło aż tyle co zwykła benzyna. 15 minut temu, galakty napisał(a): A osiągi... Są jednorazowe. Chinole mają problem z tym, że jak zrobisz takie 0-100, zatrzymasz i powtórzysz, to nagle czas rośnie o dobre 2 sekundy. Pokaż test, bo z tego co ja widziałem, to przy drugim przyśpieszeniu osiągi spadają, ale o ułamek sekundy, np. 0,7s ... ale: Każda HEV, która ma moc silnika benzynowego niższą od mocy systemowej, będzie miała przy przyśpieszaniu pod rząd z gazem w podłodze 0-100 i hamulec do zera, następnie od razu znowu przyśpieszanie 0-100 z gazem w podłodze i po osiągnięciu 100 km/h od razu hamulec do zera, spadek wydajności układu, bo akumulator trakcyjny nie zdąży się naładować. ... tylko kto tak jeździ po drogach publicznych, że pałuje od zera do setki z butem w podłodze, a następnie wciska hamulec zwalniając do zera, by od razu znowu przyśpieszać 0-100? Majtczak? Peretti? Łukasz Żak? 24 minuty temu, Cappucino napisał(a): Pamiętam, że któryś z "testerów" to sprawdził przy jakimś aucie i wyniki był mocno odmienny od wskazań komputera, ale to było na początku tej chińskiej ekspansji. Może teraz się to zmieniło, ale kto rzetelnie to zmierzył? Ja z kolei pamiętam, że od zawsze wszystkie auta, z całego świata, pokazywały spalanie z różną dokładnością. 1
galakty 5 330 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 25 minut temu, Cappucino napisał(a): Pamiętam, że któryś z "testerów" to sprawdził przy jakimś aucie i wyniki był mocno odmienny od wskazań komputera, ale to było na początku tej chińskiej ekspansji. Może teraz się to zmieniło, ale kto rzetelnie to zmierzył? Ta zmieniło, dalej podają 50 km/h... Ale nawet biorąc wynik z komputera, jeden tester pokazywał że przy 90 km/h pali 4,5 litra. To mi benzyna turbo po chipie pali wtedy 5.1 4 minuty temu, Kyle napisał(a): Przy HEV? ... przy jeździe miejskiej? NIE. Ja sprawdzałem przy dystrybutorze, pomimo stania w korkach to Tiggo 4 miałem 4.X litra/100 kkm. Także przy takiej jeździe nie sądzę by Tiggo 7 HEV piło aż tyle co zwykła benzyna. Ok, w mieście pali mniej, wszędzie indziej podobnie, a na autostradzie więcej od benzyny. Poprawiłem Tiggo 4 to to autko co ma blokadę przy 150 km/h? Test? Proszę bardzo od 13:40. Nawet 3 sekundy wychodzi. Ale jarajcie się dalej tym badziewiem. Edytowane 26 Sierpnia przez galakty
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 1 minutę temu, galakty napisał(a): Tiggo 4 to to autko co ma blokadę przy 150 km/h? Do czego zmierzasz?
galakty 5 330 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Do czego zmierzasz? Ale nie obrażaj się że Twoje auto krytykuję... Zmierzam do tego że taka blokada nie jest bez powodu. Za mały silnik spalinowy, za duży elektryczny, za mała bateria. Ograniczony mocno napęd i dla mnie tym się nie da jeździć poza miastem. A do miasta to takie drogie auto też bez sensu brać. EDIT: Sprytnie pominąłeś wszystkie argumenty i czepiłeś się blokady na 150 km/h xDDDD Edytowane 26 Sierpnia przez galakty 1
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, galakty napisał(a): Tiggo 4 Test? Tak: 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Zmierzam do tego że taka blokada nie jest bez powodu. Za mały silnik spalinowy, za duży elektryczny, za mała bateria. Nie ... ta blokada nie jest od tego (inne są powody techniczne) (tam już pomijam, że wg. GPS jedzie maksymalnie nieco szybciej*, a i tak niewskazane jest jeździć powyżej 140 km/h, z powodów prawnych, więc średnio mnie obchodzi blokada max prędkości na 15X km/h ). * nie chodzi o to, że GPS wskazuje większą prędkość, niż wskazanie prędkościomierza pokładowego, tylko chodzi o to, że maksymalna osiągalna prędkość realna zmierzona GPS jest większa niż katalogowa maksymalna prędkość. Edytowane 26 Sierpnia przez Kyle
trepek 1 998 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 25 minut temu, Kyle napisał(a): tam już pomijam, że wg. GPS jedzie maksymalnie nieco szybciej W sensie licznik pokazuje mniej niż prędkość w rzeczywistości? Jak to dostało homologacje? Liczniki NIE MOGĄ zaniżać prędkości, mogą zawyżać. Podstawa prawna: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:42018X1857 Zapis: Edytowane 26 Sierpnia przez trepek 4
Cappucino 536 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Liczniki praktycznie zawsze zawyżają. 2
Lypton 1 268 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 59 minut temu, bleidd napisał(a): - Nie zapamiętuje ustawień (tryb jazdy, tryb masażu) i resetuje wszystko do domyślnych po ponownym uruchomieniu A to nie jest wymóg związany regulacjami UE?
galakty 5 330 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Piękne jest jak fanatycy chińszczyzny sami się orają... 46 minut temu, Kyle napisał(a): Nie ... ta blokada nie jest od tego (inne są powody techniczne) (tam już pomijam, że wg. GPS jedzie maksymalnie nieco szybciej, a i tak niewskazane jest jeździć powyżej 140 km/h, z powodów prawnych, więc średnio mnie obchodzi blokada max prędkości na 15X km/h ). Dalej nie odpowiedziałeś na moje argumenty dlaczego Tiggo 7 to śmietnik, dodatkowo przyznałeś że Tiggo 4 nie powinno dostać homologacji. 7 minut temu, Cappucino napisał(a): Liczniki praktycznie zawsze zawyżają. Bo muszą, inaczej jadąc 90 km/h mógłbyś mieć 92 km/h i złamać przepisy. U mnie jakoś 2.5% wychodzi (chyba, ale jadąc 100 km/h mam jakieś 97 km/h.
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 26 minut temu, trepek napisał(a): W sensie licznik pokazuje mniej niż prędkość w rzeczywistości? Nie. W sensie, że wg. specyfikacji ograniczenie jest do 150 km/h, auto wg. prędkościomierza pokładowego jedzie 159 km/h, a wg. GPS jedzie 155 km/h. 4 minuty temu, galakty napisał(a): Piękne jest jak fanatycy chińszczyzny sami się orają... Odnoszę wrażenie, że jest odwrotnie - to znaczy fanatycy antychińscy sami się orają 4 minuty temu, galakty napisał(a): Dalej nie odpowiedziałeś na moje argumenty dlaczego Tiggo 7 to śmietnik Bo nie miałem takiego zamiaru. Napisałem tylko, że powątpiewam by przy kolejnym przyśpieszeniu 0-100 (od razu) spadek szybkości przyśpieszania był 2s, skoro w Tiggo 4 było to poniżej 1s. Powątpiewałem też, by ten Tiggo 7 HEV, spalał tyle co zwykła benzyna (szczególnie w mieście). 4 minuty temu, galakty napisał(a): dodatkowo przyznałeś że Tiggo 4 nie powinno dostać homologacji. Zacytuj w którym miejscu
bleidd 1 427 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 30 minut temu, Lypton napisał(a): A to nie jest wymóg związany regulacjami UE? Nie, UE wymaga aby np. asystenci, ostrzeganie o przekroczeniu prędkości (po wyłączeniu) byli ponownie włączeni ale nie to jaki tryb masażu był ostatnio wybrany Ani tryb jazdy auta, gdzie producent sam napisał, który jest najlepszy ale i tak resetuje to ustawienie do domyślnego. Godzinę temu, galakty napisał(a): EDIT: Sprytnie pominąłeś wszystkie argumenty i czepiłeś się blokady na 150 km/h xDDDD Ale tak jest zawsze w takich dyskusjach Wybieramy jedną rzecz i potem odwracamy tym uwagę od wszystkiego niewygodnego. Edytowane 26 Sierpnia przez bleidd 3
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Godzinę temu, galakty napisał(a): EDIT: Sprytnie pominąłeś wszystkie argumenty i czepiłeś się blokady na 150 km/h xDDDD 11 minut temu, bleidd napisał(a): Ale tak jest zawsze w takich dyskusjach Wybieramy jedną rzecz i potem odwracamy tym uwagę od wszystkiego niewygodnego. Ja natomiast widzę, że w dziwny sposób prowadzicie dyskusję. Jeśli napisał coś, do czego nie mam zastrzeżeń, to co niby mam odpowiedzieć na jego "argument"? Że się zgadzam? To jakiś obowiązek? Zapytałem tylko, do czego zmierza w kwestii blokady na 150 km/h, ale to nie oznacza, że mam się przyczepić do wszystkiego innego co napisał - nie pracuję dla CHRL, bym miał taki obowiązek przecież
Lypton 1 268 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 6 minut temu, bleidd napisał(a): Nie, UE wymaga aby np. asystenci, ostrzeganie o przekroczeniu prędkości (po wyłączeniu) byli ponownie włączeni ale nie to jaki tryb masażu był ostatnio wybrany Ani tryb jazdy auta, gdzie producent sam napisał, który jest najlepszy ale i tak resetuje to ustawienie do domyślnego. Wydaje mnie się, że jeśli auto przechodziło homologację WLTP w domyślnym trybie jazdy, to po ponownym uruchomieniu silnika musi powrócić do tego trybu. A co do masażu nie wiem.
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 4 minuty temu, Lypton napisał(a): Wydaje mnie się, że jeśli auto przechodziło homologację WLTP w domyślnym trybie jazdy, to po ponownym uruchomieniu silnika musi powrócić do tego trybu. Swoją drogą w Tiggo 4 nie zwróciłem uwagi, czy jak zostawię na SPORT, to zmieni mi po wyłączeniu i włączeniu auta na Eco (używam tylko Eco), ale wkurzałem się, że mi przy każdym uruchomieniu pojazdu resetował nastawę intensywności rekuperacji (obecnie jeżdżę na domyślnej, bo jednak tak preferuję, ale mimo wszystko byłem zdziwiony, że zmieniał, kiedy jeszcze używałem średniej)
bleidd 1 427 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 27 minut temu, Lypton napisał(a): Wydaje mnie się, że jeśli auto przechodziło homologację WLTP w domyślnym trybie jazdy, to po ponownym uruchomieniu silnika musi powrócić do tego trybu. Być może. Tym niemniej jest to irytujące, że preferowany tryb do jazdy trzeba każdorazowo wyklikać z ekranu. Chociaż przy pozostałych głupotkach w tym aucie, to jest chyba najmniej głupie (choć wciąż głupie). Edytowane 26 Sierpnia przez bleidd
MaxaM 2 014 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, trepek napisał(a): W sensie licznik pokazuje mniej niż prędkość w rzeczywistości? Jak to dostało homologacje? Liczniki NIE MOGĄ zaniżać prędkości, mogą zawyżać. Przecież to jest oczywistość. Inaczej te auto nie byłoby wpuszczone na rynek europejski. A wy już zakładacie, że łamie homologację tylko temu, że Kyle źle się wysłowił. To dopiero się nazywa negatywne nastawienie i z góry zakładanie wszystkiego na nie Edytowane 26 Sierpnia przez MaxaM 1 1
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 5 minut temu, MaxaM napisał(a): Kyle źle się wysłowił Skoro Ty zwróciłeś na to uwagę, to dopisałem już odpowiednią erratę w tamtym poście
Cappucino 536 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia https://www.bankier.pl/moto/wiadomosc/Floty-widma-i-cmentarzyska-w-portach-Milion-chinskich-elektrykow-bez-nabywcow-9187243.html
galakty 5 330 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 19 minut temu, bleidd napisał(a): Być może. Tym niemniej jest to irytujące, że preferowany tryb do jazdy trzeba każdorazowo wyklikać z ekranu. Chociaż przy pozostałych głupotkach w tym aucie, to jest chyba najmniej głupie (choć wciąż głupie). A to nie domena chińczyka, któreś europejskie też tak miało. 1
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 7 minut temu, galakty napisał(a): A to nie domena chińczyka, któreś europejskie też tak miało. Tak ... jedne mają łatwiej inne trudniej (niezależnie od kraju). U mnie jak chcę wyłączyć pikanie znaków (Tiggo 4), to muszę smyrnąć po ekranie w dół i na ikonach które się wówczas pojawią, muszę kliknąć na odpowiednią ikonkę. ... akurat u mnie działa to nawet podczas jazdy. Fajnie byłoby, gdyby umożliwiono wyłączenie wybranych wspomagań, przez naciśnięcie przycisku skrótu na kierownicy.
galakty 5 330 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Fajnie byłoby, gdyby umożliwiono wyłączenie wybranych wspomagań, przez naciśnięcie przycisku skrótu na kierownicy. Mój Ceed z 2019 tak ma, ale nie wiem jak najnowsze. Toyota musiałaby mi płacić żeby ich autem jeździć, co odpalenie trzeba klikać przez menu i to nie jeden/dwa kroki. Ja wiem że UE wymaga, ale przycisk łatwo zrobić...
Kyle 615 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia Teraz, galakty napisał(a): Ja wiem że UE wymaga, ale przycisk łatwo zrobić... ... albo dodać odpowiednią opcję konfiguracyjną, do klawisza skrótu. To się da aktualizacją oprogramowania technicznie zrobić (teraz przypisałem tam wywoływanie ogólnych ustawień auta - to z czasów, kiedy zmieniałem siłę rekuperacji) ... ale czy to zrobią? - nie wiem.
bleidd 1 427 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia 16 minut temu, galakty napisał(a): A to nie domena chińczyka, któreś europejskie też tak miało. Wiadomo, od kogoś musieli skopiować Nie no, każde auto ma wady. Każde. Kwestia aby ich nagromadzenie nie było aż tak duże jak w przytoczonych Jeacoo czy Tiggo. A co do wyłączania systemów to chyba większość producentów już ma jakiś dedykowany przycisk do tego, w najgorszym razem ikonkę wyciągniętą na sam wierzch i zawsze widoczną.
Rekomendowane odpowiedzi