Skocz do zawartości

Chłodzneie do 9700X - Deepcool AG620, Thermalright Peerless Assassinn/Phantom Spirit, BeQuiet! Pure Rock Pro 3, a może coś mniejszego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przy normalizacji hałasu do 33db/a jak i na max rpm PR3 pro na procku który wybrałeś (9700x) na własnej paście wypada o 2 stopnie gorzej niż topka powietrzna - noctua nh-d15 g2 a względem deepcoola różnica zamyka się poniżej 1 stopnia :E moim zdaniem różnica żadna i lepiej pójść w sprawdzone wentylatory niż w loterię z wentylami od DC. Za chwile będziesz zakładał kolejny temat jakie wentylatory za fabryczne do AG620 xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No to będziecie się mogli wykazać. :)

Może jeszcze rzucę okiem na jakieś testy tego Pure Ricka. Też wygląda fajnie i ma RGB. Wcześniej nie sprawdzałem szczegółów, a ktoś pisał, że wypada najsłabiej. No ale o 1-2 st. C nie ma co robić afery. 

Opublikowano (edytowane)

1.png

Spoiler

Swoją drogą to masz jeszcze tańszego artcic freezer 36 który radzi sobie świetnie + ma bardzo dobrą kulturę pracy z racji zastosowanego wentylatora P12.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no, przy wynikach jak wyżej to nie ma głupich, biere Fotrisa :E

A tak serio, to jednak 150W, gdzie dystans faktycznie już mocno się skraca nawet w testach Ts'H (choć przy 200W Fortis jednak strasznie popłynął względem większych chłodzeń) jest raczej ciężkie do osiągnięcia. Przy 80-105-125W mamy minimum 5 st. C, różnicy co przy obecnych cenach mimo wszystko każe się zwrócić w stronę dwóch wież... 

Chyba jednak zaryzykuję któregoś DeepCoola. Ewentualnie, jeśli okaże się straszną cegłą, to wymienię na Pure Rocka albo nawet pierwszą wersję Assassina (tę z czapkami)

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Co ty się przejmujesz tak wagą chłodzenia, co to ma za znacznie, za długo się zastanawiasz, weź co Ci się podoba i po sprawie. 

Zawsze jest tysiąc czynników, to 2* więcej to mniej, to coś tam i w kółko, można łeb sobie rozwalić tym zastanawianiem, bierz co trafia w gust i ciesz się chłodzeniem, wszystkie opcje podane wcześniej są dobrym wyborem. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

No, dlatego zdecydowałem właśnie tak, wezmę najpierw, co mi się podoba, a gdybym się jednak rozmyślił (może na żywo uznam, że to w ogóle za wielki kloc), to wtedy wezmę pierwszą wersję Assasyna (a może już V3 się pojawi w sklepach i wyjdą jakieś testy), ewentualnie mniejsze AK500. :)

Nic tu chyba więcej nie wykombinuję, faktycznie, rynek mocno się uprościl, niczym w telefonach - Chińczyk wypuszcza dwadzieścia modelii, a w praktyce 3/4 to praktycznie to samo, z różnymi dodatkami. Całe szczęście, że te chłodzenia im się udają. :)

Aczkolwiek dogłebna analiza różnych wyników testów plus kilka fajnych filmów o wydajności sporo mi wyjaśniły, więc nie był to zmarnowany czas. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
W dniu 9.12.2025 o 07:24, Send1N napisał(a):

Spoko ale nie w tym rzecz ;) rzecz w tym że nawet piątka w wersji pro jest słaba za cenę jaką trzeba zapłacić, dark rocki zawsze oferowały średnią wydajność a swoje kosztowały, temat znany od lat ;) oczywiście dbałość o szczegóły i jakość wykonania stała zawsze na najwyższym poziomie. Przykładowo noctua też zawsze była droga ale przynajmniej oprócz jakości wykonania oferowała też topową wydajność wśród chłodzeń powietrznych.

Rzecz w tym by dobrze spełniał swoja funkcje. Absurdalne jak w walce o te kilka stopni, wydaje się pieniądze nieproporcjonalne do uzyskanych efektów. Ta topowa wydajność jest potrzebna przy esktremalnym o/c albo dla cyferek. Ja wole wybrać coś, co mi się wizualnie podoba kosztem utraty parametrów :)

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 15:56, Sidr napisał(a):

Rzecz w tym by dobrze spełniał swoja funkcje. Absurdalne jak w walce o te kilka stopni, wydaje się pieniądze nieproporcjonalne do uzyskanych efektów. Ta topowa wydajność jest potrzebna przy esktremalnym o/c albo dla cyferek. Ja wole wybrać coś, co mi się wizualnie podoba kosztem utraty parametrów :)

A ktoś inny ma w nosie wygląd kompa, za to nie widzi sensu w oszczędzeniu stówki raz na 4 lata, za co miałby ciszej przy graniu w upalne letnie dni. 

Nic nie jest absurdalne, tylko dlatego że ktoś ma inne potrzeby i możliwości. 

W obecnych czasach coolery są tanie jak barszcz w porównaniu do ceny całego kompa i jeszcze patrząc na długowieczność. Ja na przykład w ogóle nie rozumiem kupowania jakichś Forisów. Zakładałem dwa poleane modele w ostatniej dekadzie i zakładałem też dobre coolery. Nawet komfort montażu jest inny przy tych dobrym. TL Phantom Spirita montowałem i było po prostu czuć, że to spoko sprzęcik. Wentyle pewnie też posłużą dłużej. Wszystko kosztuje dziś 2.5x więcej niż kilka lat temu. No to taki cooler za 200zł to jak Foris za 90zł dekadę temu. Serio nie rozumiem, choć daleko mi do bogaczy. 

Opublikowano
W dniu 14.12.2025 o 19:23, VRman napisał(a):

A ktoś inny ma w nosie wygląd kompa, za to nie widzi sensu w oszczędzeniu stówki raz na 4 lata, za co miałby ciszej przy graniu w upalne letnie dni. 

Nic nie jest absurdalne, tylko dlatego że ktoś ma inne potrzeby i możliwości. 

W obecnych czasach coolery są tanie jak barszcz w porównaniu do ceny całego kompa i jeszcze patrząc na długowieczność. Ja na przykład w ogóle nie rozumiem kupowania jakichś Forisów. Zakładałem dwa poleane modele w ostatniej dekadzie i zakładałem też dobre coolery. Nawet komfort montażu jest inny przy tych dobrym. TL Phantom Spirita montowałem i było po prostu czuć, że to spoko sprzęcik. Wentyle pewnie też posłużą dłużej. Wszystko kosztuje dziś 2.5x więcej niż kilka lat temu. No to taki cooler za 200zł to jak Foris za 90zł dekadę temu. Serio nie rozumiem, choć daleko mi do bogaczy. 

Pisałem o swoim Dark Rock 4 Pro. To nie były tanie rzeczy. ;)

Opublikowano (edytowane)

A, no wybór pomiędzy np. PA czy Spiritem za 150-200zł a Noctuą za 500zł to zupełnie co innego i faktycznie może nie być sensu dokładać do kilku stopni.

Edytowane przez VRman