Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"wiekszosc"  :hahaha: nawet nie potrafie sobie wyborazic jak 1bitowy musi byc taki internet, ale widac, ze tej "wiekszosci" :hihot:  wystarczy. i dobrze. niech tam zostana :thumbup: 

eC3 - jako autko miejskie imo sprawdza sie b.dobrze. -10st , wsiadam, 30s, siedzenia i kierownica zagrzane, wszystko odmrozone i jade.  nie jest idealne (glownie soft) i ludzie maja z nim problemy, szczegolnie z tymi z poczatku produkcji, ale z czym teraz nie ma problemow :hmm:

Opublikowano
25 minut temu, wallec napisał(a):

Nieeee, auto na baterie tylko w najem za 300zl i do kosza po dwóch latach. Po co na własność jak można za małe siano pojeździć i miec wszystko w pupie.

Ekologia na pełnej...

10 minut temu, Katystopej napisał(a):

Tam jest 200km zasięgu latem...

To w zimę ile będzie? 😂 

Opublikowano
21 minut temu, bergercs napisał(a):

To sobie wymieni aku na nowy i tyle.

baterie teraz sie naprawia, wymienia pakiety, ale kto bogatemu zabroni. 

na oto widze fajne kony, leafy. mx-30 , ale tutaj moze byc problem z fotelikami. jest w sumie w czym wybierac i nie musi byc to psa/stellantis ;)

2 godziny temu, wallec napisał(a):

Nieeee, auto na baterie tylko w najem za 300zl i do kosza po dwóch latach. Po co na własność jak można za małe siano pojeździć i miec wszystko w pupie.

ale , aby dostac ten najem, wczesniej trzeba wylozyc te +30k, ktrore biorac pod uwage jaka mamy juz alokacje srodkow w naszauto (80%), mozna nie odzyskac :( ceny uzywanych EV jak i ich oferta jest juz na tyle atrakcyjna, ze gdym mial teraz cos brac, to wlasnie bym juz szukal jakis uzywek

Opublikowano

Szukać Corolli po 2022. Ogarnęli cvt - da się jechać autostradą i jest "normalnie" w środku. W starszych generacjach auto potrafilo sobie kilometrami trzymać 5k obrotów.

Przy szybkiej jeździe to 1.8 w hybrydzie mieści się w 6,5l, po mieście okolice 5 do uzyskania.

Opublikowano

Nie wiem czy to opcja dla Corolli, bo tam masz praktycznie bezobsługowy silnik i skrzynię, a w Golfie masz zaawansowane TSI i DSG. Jedno idealne do miasta, drugie miasta nie lubi. 

W kwestii budżetu tak, w innych nie bardzo, zupełnie inne auta. Osobiście też wolę Golfa/Leona od Corolli bo eCVT w trasy jest porażką. 

Opublikowano
Godzinę temu, larry.bigl napisał(a):

Z ciekawości (poza budzetem) a jak wypadaja 1.5 eTSI (E-Tec)?

Szwagier dobija do 110 tys w swojej skodzinie i tylko robi regularne serwisy. Bardzo sobie chwali ten silnik (skoda z 2022).

• Thanks 1
Opublikowano
55 minut temu, galakty napisał(a):

Nie wiem czy to opcja dla Corolli, bo tam masz praktycznie bezobsługowy silnik i skrzynię, a w Golfie masz zaawansowane TSI i DSG. Jedno idealne do miasta, drugie miasta nie lubi. 

W kwestii budżetu tak, w innych nie bardzo, zupełnie inne auta. Osobiście też wolę Golfa/Leona od Corolli bo eCVT w trasy jest porażką. 

No tak ale jeśli te 1.5 nie bedzie trzaskać tylko miasta a cykl mieszany to jakiś kompromis jest. 

Żeby była jasność, ja Jazza traktowałem jako opcję na tanie w utrzymaniu drugie auto gdzie nie będę ładować bagażu i psa na nie wiadomo jaka trase. Ale potem jak dostałem tu opcję Aurisa w hybrydzie zaczeło mi świtać że przecież można mieć i nawet kombi które w mieście nie zabije budzetu (jedyne co ewentualnie naprawy droższe).

I tak z ciekawości ogólnie wklepując hybryda w OLX i Otomoto trafiłem na własnie wszelkiem maści Octavie i Golfy z 1.5 eTSI które (zaleznie od wyposażenia i przebiegu) można mieć za niewiele więcej niż dobrze wyposażony Jazz (bo ten akurat ma odklejoną cenę). 

Podobnie Auris vs Corolla, tego pierwszego w okolicy 60k na luzie znajdziesz, ale Corolla jest niewiele drożej (z bieda światłami halogenowymi co akurat dla mnie jest mocnym hamulcem zakupowym). 

I własnie tak wyszło tokiem myślenia z Jazza za 40-50k nagle do Aurisa za 60 i niewiele wyżej już Octavie (2021-2022) i Corollki (2019+) co wydaje sie relatywnie nieską dopłatą..

Opublikowano
6 minut temu, larry.bigl napisał(a):

I tak z ciekawości ogólnie wklepując hybryda w OLX i Otomoto trafiłem na własnie wszelkiem maści Octavie i Golfy z 1.5 eTSI które (zaleznie od wyposażenia i przebiegu) można mieć za niewiele więcej niż dobrze wyposażony Jazz (bo ten akurat ma odklejoną cenę). 

eTSI to nie jest de facto hybryda, tam masz 48V silniczek który robi za rozrusznik i odzyskuje energię. 

Ceny faktycznie VW ma niezłe, do tego możesz przebierać w sztukach bo jest tego pełno. Japońce dawno odleciały z ceną i trochę za mocno.

7 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Podobnie Auris vs Corolla, tego pierwszego w okolicy 60k na luzie znajdziesz, ale Corolla jest niewiele drożej (z bieda światłami halogenowymi co akurat dla mnie jest mocnym hamulcem zakupowym). 

Ojjj Corolla za 60k w hybrydzie? To chyba ze sporym przebiegiem albo wątpliwą historią, a wolnossak nie ma tam sensu. 

Auris znowu trochę auto poprzedniej epoki. 

Musisz się zdecydować czego szukasz, bo najpierw Jazz, potem Auris w hybrydzie a potem Golf/Octavia. To tak jakbyś chciał zjeść owoc i nie wiesz czy jabłko, pomarańczę czy banana - każdy inny :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie no ja wiem. Tu masz racje. Ale własnie w moim wypadku wydają mi się to relatywnie niskie kwoty do dopłaty. 

Inną kwestią jest to, że ja kupuje auto raz na jakiś dłuższy czas (średnio 5 lat miałem każde).

Ja wiem że to jest błędne koło :D ja po prostu szukam auta które będzie robić co ma robić i zarazem nie poczuję że wywaliłe kase :E 

Dzis otwierając ogłoszenie starszego Jazza 2013r za 22k który mi wpadł w oko rozum mi powiedział (a weź se wsadz te wszystkie droższe auta i kup tego Jazza, przecież on spełnia dokładnie wymagania :E ). 

A te dopłaty też coś dają (nowszy rocznik, automat, lepsze światła np Octavia z Matrixami). 

Edytowane przez larry.bigl