Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
    • 9700x
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
    • mam AM5 - nie uległ awarii
    • mam stara generację na AM4 - uległ awarii
      0

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Ali napisał(a):

Tak czytam o tych 300 RPM i się zastanawiam – to wentylator ma jeszcze chłodzić, czy tylko udawać, że się kręci? Przecież przy 300–400 RPM to ledwo mieli powietrze w miejscu, a opór na filtrze czy chłodnicy dusi ten przepływ niemal do zera. 

Tak pod warunkami, duża buda i więcej tych wentyli pomaga. Te okolice 300-400rpm to jest poziom chłodzenia w takiej budzie w zupełności wystarczający pod niskie i średnie obciążenie. 

Przy niskim większość wentyli można też całkiem wyłączyć.

Siedząc w nocy o np. 2 w nocy w cichym pomieszczeniu taki włączony komp jest nie słyszalny dla ucha. Np. jak pracujesz, jak czytasz itd. 

A dla czego oprócz ciszy i opcji wyłączenia wentyli chce mieć te niskie rpmy? Też dla tego, że gdy komp działa kilka dni pod rząd, ogólnie u mnie dużo działa i jest pod średnim lub niskim obciążeniem to nie ma potrzeby, aby filtry ściągały non stop kurz :E 300 czy 350 a takie 520rpm to jest znaczna różnica gdy komp dużo czasu pracuje.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ale Ty w ogóle nie czytasz co ja piszę. I co pisałem, że totalnie dyskwalifikuje dla mnie te Toughfany.

Te testy mają zawarte info o tym dokładnie o czym pisałem. 

Toughtfan startuje z minimum 522rpm :E, do tego nie ma w trybie PWM trybu pasywnego, czyli się nie wyłączy w tym trybie i zawsze będzie kręcił minimum 522rpm. Gdzie noctua startuje mi od ~300rpm i się wyłącza na 0 rpm.

W moim PC 140mm w budzie na ~520rpm to zaczynają wchodzić i lekko przekraczać te okolice dopiero przy wysokim obciążeniu PC podczas mocnego giercowania. A przy średnim to pyrka 300-400rpm. 

120tki Noctua mam wyżej ustawione rpmy na chłodnicy bo mniejsze i wiadomo, się dźwiękowo się zgrają przy wyższym rpm od 140mm.  

Aha, dla ciebie 500 RPM to za dużo i za głośno, na tym zakończmy tą dyskusje. :przytul:

Opublikowano

@Doamdor Takie skracanie to nie jest dokładnie to. Bo 500rpm na 120mm a na np. 140mm to dwa różne światy.

Napisałem dokładnie o co chodzi i jakie mam preferencje i dla czego tak, a nie inaczej wentyl musi schodzić. 

Dla innych te preferencje będą inne, dla Ciebie będą inne. Nie ma co się przepychać. Ważne, aby ludzie ogarniali zależności :E 

Opublikowano (edytowane)

@janek25 To dla ciebie ma się zgrywać nie dla nas czy dla mnie.

Ja piszę o scenariuszach jakie lubię ja mieć przy budzie na biurku pod moje zastosowania, dla mojego ucha.

Jak ci pasuje to git.  Różne nastawy pod różne używanie.

PS. A tak w ogóle niech ktoś zapoda jakiegoś upalonego 9800X3d bo nuda w temacie :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Po prostu nigdy tam nie zaglądałem bo nie ma potrzeby 300

Prędzej modowało sie gpu

obraz.png.5ae79f2d3816078465ec18124cb85600.png

poza tym tanie silentum pc tez schodzi na 300

8 minut temu, lukadd napisał(a):

9800X3d bo nuda w temacie

Wklejałem ile rocket lake było ''popalonych'' a na forach polskich kilka sztuk plus jedna moze z uszkodzonym pcie4.0,takze mało osób przychodzi to pokazać

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

Taka jest prawda posłuchasz sobie w cichym pomieszczeniu wentyli na niskim rpm i wtedy wyjdzie wszystko i tu nawet nie chodzi o 300-500rpm, a nawet do 1000-1100rpm może być że łożyska będą przodować w głośności nad przepływem i szumem powietrza :E 

Ale ogólnie większość ludu dzisiaj żyjąc w głośnym świecie nie ma słuchu do tego :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

W momencie, kiedy komputer ma być cichy jak mysz, bo nic nie robi, to wentyle, które się obracają na 500 RPM, na to nie pozwalają.

to musze Cie zdziwic ale sam mam 7x arctic p12 (o wartosci pewnie 1 czy 2 noctua) skrecone na 700-800rpm i... TEZ NIC NIE SLYSZE :D

Edytowane przez Ali
Opublikowano

Ja mam 4x arctic p12 na 700rpm

3x fluctus na 700rpm

1 pompka od navis f360

3x wentylator od rx 9070 pure

nic nie słyszę czy to w idole, czy też podczas gry

w nocy głośniejsze jest przeskakiwanie wskazówki zegara albo przelatujący komar 

Opublikowano

Nie mam nawet nietykających, bo słyszę przypływ elektronów. :hihot:

38 minut temu, Ali napisał(a):

to musze Cie zdziwic ale sam mam 7x arctic p12 (o wartosci pewnie 1 czy 2 noctua) skrecone na 700-800rpm i... TEZ NIC NIE SLYSZE :D

Ani trochę, jak już wspomniał, @lukadd to kwestia słuchu i tolerancji.

Dla mnie nie ma opcji, aby jakikolwiek wentylator na 700 czy 800 RPM był niesłyszalny, nawet Noctua.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ja już dawno temu wywaliłem wszystkie tykające zegarki z chaty. Mam tylko te ciche nietykające :E 

2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie mam nawet nietykających, bo słyszę przypływ elektronów. :hihot:

Ani trochę, jak już wspomniał, @lukadd to kwestia słuchu i tolerancji.

Dla mnie nie ma opcji, aby jakikolwiek wentylator na 700 czy 800 RPM był niesłyszalny, nawet Noctua.

Głównymi cechami zaburzenia obsesyjno-kompulsyjnego są:

nawracające obsesje, czyli natrętne myśli (uporczywe impulsy, obrazy bądź myśli), które powodują duże cierpienie psychiczne (między innymi niepokój i lęk)

Źródło: (https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenia_obsesyjno-kompulsyjne)

• Haha 1
Opublikowano

Obsesje nic do tego nie mają.

Po prostu lubię cisze, lubię spać w ciszy, lubię czytać i odpoczywać w ciszy. A komp nie służy tylko do grania i jest włączony całymi dniami, a czasami i nocami, więc musi być naprawdę cichy :E 

Opublikowano
28 minut temu, lukadd napisał(a):

Obsesje nic do tego nie mają.

Po prostu lubię cisze, lubię spać w ciszy, lubię czytać i odpoczywać w ciszy. A komp nie służy tylko do grania i jest włączony całymi dniami, a czasami i nocami, więc musi być naprawdę cichy :E 

To mam tanie rozwiązanie ;) 

Stopery-do-uszu-piankowe.png

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Odin kiedyś proponował słuchawki do grania, i można grać nawet z wentylami na 2.5k+ rpm :E 

Ale to nie jest rozwiązanie :E

Wiem wiem... żartuję przecież. Zawsze wentyle wchodzące na 0 RPM mogłyby robotę zrobić. Często w idle to się może tak "kisić" i nic się złego nie stanie.

Skoro z Ciebie taki maniak ciszy, to rozumiem, że procek na CO -30 i 4090 na maksymalnym UV nie tracącym wydajności pudła?

No i z Twojego zestawu chyba najgorszym elementem który mi się rzuca w oczy to pompka od ALF 3 360, bo tam nie ma litości z tego co chłopaki mówią.

Opublikowano (edytowane)

Pompka jest git, jest skręcona tak, że nic nie wychodzi z budy. Noctua ma bez problemowy fan stop, więc jak jest potrzeba i nie robi się nic to mogą się wyłączać. 

A co do UV na GPU to zależy, 90% czasu gram w mało wymagające gierki gdzie max UV wystarcza z dużym zapasem. Ale nawet mocniejsze nastawy przy dużej budzie są bez problemu do ogarnięcia na wystarczająco niskich rpm z otwartymi słuchawkami na głowie, albo przy cichym tle z głośników z jakiejś mocnej gierki.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

pompka od ALF 3 360, bo tam nie ma litości 

u mnie skrecona na 2000 (z max 2800) obrotow bo powyzej slychac fest... ze nawet noctua by nie pomogla :D 

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Pompka jest git, jest skręcona tak, że nic nie wychodzi z budy. Noctua ma bez problemowy fan stop, więc jak jest potrzeba i nie robi się nic to mogą się wyłączać. 

A co do UV na GPU to zależy, 90% czasu gram w mało wymagające gierki gdzie max UV wystarcza z dużym zapasem. Ale nawet mocniejsze nastawy przy dużej budzie są bez problemu do ogarnięcia na wystarczająco niskich rpm z otwartymi słuchawkami na głowie, albo przy cichym tle z głośników z jakiejś gierki.

To skoro jest OK, to jest OK.
@Krzysiak coś narzekał na pompkę, że nie idzie jej ogarnąć aby była całkowicie bezgłośna. No i parę podobnych opinii na ten temat też słyszałem. Nie miałem tego chłodzenia to nie wiem.

1 minutę temu, Ali napisał(a):

u mnie skrecona na 2000 (z max 2800) obrotow bo powyzej slychac fest... ze nawet noctua by nie pomogla :D 

No ale dalej coś tam słychać i się przebija?

Opublikowano (edytowane)

Różne sztuki się trafiają i jest loteria w tym modelu. Ja kupiłem, sprawdziłem i jest git, nie wychyla się z budy, nie przenosi mi rezonansów przy ~1900rpm. Inaczej nie zakładałbym na to wentyli Noctua jakby było słychać tylko zwrot :E I brał inne AIO. Ale na maxie tak jest głośna czy powyżej 2k rpm od pewnego momentu  jest ją słychać.

Jak zacznie z wiekiem pompka faktycznie buczeć to sobie zmienię na AIO od Noctua :E 

A teraz nie chce mi się grzebać jak działa i nie wychodzi z budy.
Zresztą nawet na reddicie można poczytać, że ludziom się różne sztuki trafiają jedne cichsze drugie głośniejsze pompki w tym modelu. Loteria po prostu.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No ale dalej coś tam słychać i się przebija?

na upartego (wszystkie inne wentylatory na 0) zeby nie slyszec KOMPLETNIE nic - przelatujaca mucha robi 10x wiekszy halas - 1400/1500rpm
bo na 2k nadal ja lekko slychac - fakt ten model chlodzenia jest ... dlatego taki TANI :D 
powyzej 2100 juz jest ZAUWAZALNIE slyszalna, powyzej 2300 WYJE FEST

Edytowane przez Ali
Opublikowano
8 minut temu, Ali napisał(a):

na upartego (wszystkie inne wentylatory na 0) zeby nie slyszec KOMPLETNIE nic - przelatujaca mucha robi 10x wiekszy halas - 1400/1500rpm
bo na 2k nadal ja lekko slychac - fakt ten model chlodzenia jest ... dlatego taki TANI :D 
powyzej 2100 juz jest ZAUWAZALNIE slyszalna, powyzej 2300 WYJE FEST

Aha. No ja mam chłodzenie Genesis z sygny, kupione na promce za w sumie 99zł (kod "Komunia26" + promka na 100zł dodatkowej zwrotki za komentarz). To był dobry deal, a z chłodzenia jestem zadowolony bo pompka niesłyszalna. Wentyle też niczego sobie.